Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2019 06:00 | Správy | Domáce správy

Tri scenáre budúcnosti ĽSNS pred rozhodnutím Najvyššieho súdu: Prečo má skončiť Kotlebova strana

Konečne pred súdom. Po takmer dvoch rokoch od podania žaloby generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom (55) rozhodoval Najvyšší súd o rozpustení Kotlebovej strany ĽSNS.

Tú prišiel pred senát hájiť jej šéf Marian Kotleba (42). Do hlavného mesta ho prišli podporiť aj stovky prívržencov strany.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Žalobu na stranu podal generálny prokurátor Jaromír Čižnár v máji v roku 2017. Ako hlavný dôvod uviedol obavy, že extrémistická strana je ohrozením pre demokratický režim na Slovensku. Na pojednávaní na Najvyššom súde ho zastupoval prokurátor Ivan Minár, ktorý pred 5-členným senátom na čele s predsedníčkou Janou Zemkovou priblížil excesy kotlebovcov.

Strana je podľa jeho argumentácie otvorene nenávistná proti Rómom a migrantom, uznáva princíp kolektívnej viny a chce zničiť existujúci právny poriadok. „V takomto prípade sa žalobca nepochybne domnieva, že prednosť majú tie základné práva, ktoré sú dôležitejšie, fundamentálnejšie, neodňateľné a ktoré majú prirodzenú prednosť pred ostatnými, a to základné práva na život,“ skonštatoval žalobca Ivan Minár a dodal, že nebezpečnou je aj jej snaha vytvoriť domobranu, čo by prakticky znamenalo vytvorenie vlastných ozbrojených zložiek.

 

Tvrdí, že to je v demokratickom štáte neprípustné. „Monopol na násilie patrí štátu a nikomu inému,“ uviedol prokurátor a doplnil, že politický subjekt šíri v spoločnosti strach. „Strana vyvoláva nenávisť či pogromistické nálady,“ dodal.

Kotleba odmietol obvinenia

Právny zástupca ĽSNS Radovan Hrádek označil argumenty žalobcu za politicky motivované a v tejto súvislosti naznačil prepojenie medzi stranou Smer a generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom. „Žalobca, teda Generálna prokuratúra, musí byť apolitický. Konanie žalobcu v tejto veci túto apolitičkosť závažne spochybnilo,“ vyhlásil Hrádek.

Pred sudcami vytúpil aj líder Marián Kotleba, podľa ktorého neexistuje žiadny dôvod na zrušenie strany a odmietol obvinenia z rasizmu. „V celej žalobe nie je ani jeden dôkaz toho, že súdime ľudí na základe etnika či farby kože a nie na základe ich správania sa,“ vyhlásil Kotleba.

Otvoriť galériu
Marian Kotleba na súde.
Zdroj: Maroš Herc
Pojednávanie sprevádzali aj protesty prívržencov Kotlebovej strany, ktorí pricestovali do Bratislavy z celého Slovenska. Zhruba 500 ľudí sa zišlo pred budovou Najvyššieho súdu, odkiaľ sa presunuli pred sídlo Generálnej prokuratúry, kde žiadali zachovanie strany. Pojednávanie nakoniec súd odročil na 29. apríla.

 

Čo ich priviedlo na protest?

Otvoriť galériu
Anketa: Michal
Zdroj: Maroš Herc

Michal

- V demokratickej spoločnosti nie je správne, že chcú rozpustiť politickú stranu, ktorú volilo do parlamentu viac ako 200-tisíc voličov a tá voličská základňa rastie. Poznám aj predstaviteľov tejto strany osobne a viem, že to nie sú žiadni nacisti ani fašisti a nechcú nič zlé pre ľudí.

Otvoriť galériu
Anketa: Zuzana
Zdroj: Maroš Herc

Zuzana

- Pred budovu Generálnej prokuratúry som prišľa podporiť stranu ĽSNS, lebo podľa mňa nie je žiadny dôvod, aby bola zrušená. Len si vymýšľajú na ňu nezmysly, aby sa zrušila. Preto sa tu aj zišlo toľko ľudí.

 

Otvoriť galériu
Anketa: Helena
Zdroj: Maroš Herc

Helena

- Každý má právo vyjadriť sa, mať vlastný názor a mať aj svoju vlastnú stranu. Určite by nemala byť zrušená, lebo chráni záujmy obyčajných ľudí. Ide o budúcnosť našich detí a vnúčat. Strana nie je xenofóbna. My sme obyčajní ľudia a chceme dobre pre Slovensko, nie sme žiadni fašisti, ako nás označujú. Ja som matka s  dieťaťom.

 

Budú pokračovať ako nezávislí

Róbert Bános, právnik

- Ak bude rozsudok voči strane ĽSNS negatívny, viem si predstaviť, že sa budú ešte sťažovať na Ústavnom súde. To nič nemení na tom, že prídu o stranu a v parlamente budú vystupovať ako nezávislí kandidáti. Zrejme si zaregistrujú novú stranu a do volieb pôjdu pod hlavičkou nového hnutia. Dôležité sú aj samostatné trestné stíhanie individuálnych predstaviteľov strany. Ak ich právoplatne za niečo odsúdia, už nebudú môcť kandidovať.

3 scenáre vývoja

1. Súd stranu rozpustí, do ďalších volieb pôjdu pod hlavičkou novovzniknutej strany.

2. Súd ĽSNS nerozpustí, kotlebovci zostanú v parlamente, v ďalších pojednávaniach odsúdia jednotlivých členov a tí už nebudú môcť kandidovať za žiadnu stranu.

3. Verdiktom súdu sa strana nerozpustí a kotlebovci budú pokračovať vo svojej činnosti.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať