Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2019 00:17 | Správy | Zahraničné správy

Na Boeing sa valí jeden problém za druhým: Žalujú ich rodiny obetí

Rodina 24-ročnej americkej pasažierky, ktorá zahynula 10. marca pri havárii lietadla v Etiópii, zažalovala v Chicagu spoločnosť Boeing.

K žalovaným rodina zaradila aj leteckú spoločnosť Ethiopian Airlines a výrobcu súčiastok Rosemount Aerospace. Okrem iného ich obviňuje z nedbalosti a z konšpirácie, informovala vo štvrtok agentúra AP. Američankou, ktorá pri havárii Boeingu 737 MAX 8 v Etiópii prišla o život s ďalšími 156 ľuďmi na palube, bola Samy Stumová - praneter obhajcu práv spotrebiteľov a bývalého prezidentského kandidáta Ralpha Nadera.

"Boeing zaslepený svojou chamtivosťou len tak skusmo uviedol typ 737 MAX 8 na trh" a "aktívne tajil chyby automatizovaného systému", uvádza sa v žalobe. A jej text pokračuje: "Toto názorne ukazuje vedomú ľahostajnosť voči životom ostatných." "Zradili ste nás. Zabili ste ľudí a nás ste zradili," vyhlásil brat obete Adnaan Stumo na tlačovej konferencii v Chicagu a myslel tým spoločnosť Boeing.

Letecký gigant čelí už viacerým ďalší žalobám, vrátane siedmich, ktoré už skôr podala v Chicagu jedna právnická firma. Tá argumentuje, že systém na ovládanie letu bol chybný a že spoločnosť Boeing pred tým nevarovala aerolínie, ani riadne nevyškolila pilotov. Typ stroja MAX 8 podlieha podrobnému skúmaniu od vlaňajšieho októbra, keď sa za podobných okolností zrútil do Jávskeho mora stroj indonézskej spoločnosti Lion Air.

 

Aj Etiópčanka Konjit Shafi, sestra ďalšej obete havárie v Etiópii, uviedla, že po štvrtkovom zverejnení predbežnej správy celá jej rodina nanovo prežíva zdrvujúcu bolesť nad smrťou jej brata. V správe sa píše, že piloti dodržali odporúčané postupy Boeingu, keď ich lietadlo začalo smerovať nosom dolu, ale nepodarilo sa im pádu zabrániť. Konjit, ktorá pri havárii prišla o mladšieho brata Sintayehua Shafiho, uviedla pre agentúru AP, že jej rodina je informáciami, ktoré celý deň priebežne zverejňujú médiá, vyvedená z miery.

"Dnešná predbežná správa naznačuje, že Boeing sa mohol viac snažiť a skôr upozorňovať na problém v letovom systéme," povedala, obklopená rodinou, v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba. "Toto nám znovu spôsobuje veľkú bolesť. Je smutné, že sa dozvedáme, že naši milovaní mohli žiť, keby sa tento problém zistil včas." Konjit uviedla, že jej rodina ešte nie je rozhodnutá, či si najme právnický tím, a čaká na zverejnenie úplnej správy. Dodala, že jej rodina chce spravodlivosť, a to rýchlu spravodlivosť. Zosnulý Sintayehu, vedúci mechanik obchodného zastúpenia automobilky Toyota v Etiópii, cestoval do Kene, aby sa tam zúčastnil na školení.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?