Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2019 11:55 | Správy | Zahraničné správy

Čo zabilo rodinu poslanca Hrnka? Zverejnili oficiálnu správu o páde boeingu

Pilot bol bezmocný! V prípade pádu lietadla Boeing 737 Max-8 smerujúceho z Etiópie do kenskej metropoly Nairobi, nastal ďalší posun. Podľa predbežnej vyšetrovacej správy dodržala posádka pred tragédiou všetky odporúčané postupy.

Fotogaléria
18
fotiek v galérii

Niektoré úkony dokonca viackrát zopakovala v snahe zachrániť seba i pasažierov. Predbežné informácie naznačujú, že najbližšia trojčlenná rodina poslanca Antona Hrnka, slovenská novinárka Danica a ďalších 153 ľudí bolo dopredu odsúdených na smrť a pilot s tým nemohol nič spraviť...

So strojom bojovali až do poslednej chvíle. Etiópska ministerka dopravy Dagmawit Mogesová a riaditeľ Ethiopian Airlines Tewolde GebreMariam vo štvrtok iba necelý mesiac po tragédii na tlačovej konferencii prezentovali predbežné výsledky analýzy čiernych skriniek z havarovaného lietadla. „Sme veľmi hrdí na našich pilotov, že dodržali pokyny výrobcu (platné) pre stav núdze, ako aj na vysokú úroveň ich profesionálnych výkonov v takej extrémne ťažkej situácii,“ vyhlásil šéf leteckej spoločnosti, ktorej patril havarovaný stroj.

 

Zlyhala technika

Ak vinu nenesie pilot, kto potom? Podľa odborníkov, ktorých správa cituje, pripravila o život všetkých ľudí na palube chyba MCAS-u - stabilizačného systému lietadla. Ten potrebuje množstvo údajov zo senzorov, napríklad o výške, rýchlosti letu či o náklone. Ak má lietadlo problém, systém MCAS sa snaží nájsť optimálne riešenie.

Otvoriť galériu

Ak dostane zlé informácie alebo nefunguje správne, je chybné aj riešenie systému MCAS. V tomto prípade systém pravdepodobne vyhodnotil, že lietadlo nemá dostatočnú rýchlosť a treba ju okamžite rapídne zvýšiť. Autopilot to chcel docieliť tým, že začal prudko klesať.

To mal byť aj prípad etiópskeho boeingu, ktorého systém čoskoro po vzlietnutí, len vo výške 137 metrov, začal na základe chybných informácií zo senzorov posielať prudko k zemi a piloti sa márne snažili dostať stroj pod kontrolu. Podľa denníka Wall Street Journal to dokazujú aj výňatky z ich poslednej konverzácie. Lietadlo následne havarovalo len šesť minút po štarte.

Otvoriť galériu

Nestalo sa to prvýkrát

Americký Federálny letecký úrad (FAA) už skôr uviedol, že dáta zo satelitov ukázali, že pohyby letu ET302 pred pádom boli podobné pohybom letu 610 spoločnosti Lion Air, ktorý sa zrútil pri Indonézii v októbri a v ktorom zomrelo 189 ľudí. Obe lietadlá leteli s nepravidelnými zmenami nadmorskej výšky, čo by mohlo naznačovať, že obaja piloti mali problémy s kontrolou stroja.

Krátko po vzlietnutí sa obe posádky usilovali vrátiť na letisko, ale nepodarilo sa im to. Situácia po oboch tragédiách si vynútila pozastavenie prevádzky týchto boeingov po celom svete. V predbežnej správe je aj odporúčanie vyšetrovateľov nehody, aby Boeing preveril systém ovládania letu a rovnako by ho mali skontrolovať i letecké úrady ešte predtým, ako sa lietadlo uvedie do prevádzky.

Otvoriť galériu
Blanka Hrnková.
Zdroj: anc

Štyria mŕtvi Slováci

Počas tragickej nehody zomrela na palube lietadla až štvorica slovenských občanov. Poslanec za SNS Anton Hrnko stratil v priebehu sekundy manželku Blanku, syna Martina a dcéru Michalu, ktorí boli na poznávacom výlete. Ďalšou Slovenkou, ktorá v lietadle sedela nezávisle od Hrnkovcov, bola Danica Olexová - novinárka a rozvojová pracovníčka. Nový Čas informoval, že pozostalí obetí majú automaticky nárok na 150 000 eur odškodného za jedného zosnulého. Žiadne peniaze však nenahradia prítomnosť milovaných...

Otvoriť galériu

SYSTÉM NEREAGOVAL RÝCHLO
Peter Švec, pilot, kandidát do eurovolieb za stranu Národná koalícia
- Úlohu zohral nový systém zabraňovania pádu lietadla, tzv. MCAS. Systém pri vyhodnotení pádovej situácie automaticky potlačí nos lietadla a vyváženie stabilizátora smerovaním nosa lietadla do
zeme. Je evidentné, že ide o dizajnový nedostatok. Systém reagoval neúmerne dlho a pilotom vytvoril veľmi zložitú situáciu a obmedzil možnosti vyriešenia problému. Je viac ako isté, že bez výcviku
tento prípad nebolo možné zo strany pilotov riešiť dostatočne rýchlo a boli v príliš malej výške na to, aby sa im to podarilo.

Toto sa zistilo v správe:

  • Piloti postupovali podľa predpísaných pokynov, ale kontrolu nad strojom napriek tomu nezískali
  • Lietadlo Boeing 737 MAX-8 spadlo niekoľko minút po štarte z etiópskej metropoly Addis Abeba, smerovalo do Nairobi v susednej Keni
  • Predná časť lietadla bola opakovane tlačená k zemi
  • Následne prešlo samovoľne do strmhlavého pádu
  • Posádka opakovane išla podľa postupu predpísaného výrobcom, ale nebola schopná dostať stroj pod kontrolu
  • Odborníci preverujú rolu stabilizačného systému (MCAS), ktorý za niektorých podmienok môže automaticky tlačiť prednú časť stroja k zemi, aby tak predišiel aerodynamickému vztlaku
  • Predbežná správa systém MCAS priamo nezmieňuje
  • Podľa medzinárodných pravidiel vypracovanie podrobnej analýzy môže trvať aj rok
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásky zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!