Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.03.2019 13:15 | Správy | Domáce správy

Českí politici reagujú na výsledky slovenských prezidentských volieb: Tvrdé slová Okamuru!

Kupka aj Okamura dúfajú, že zvolenie Čaputovej nebude mať vplyv na V4.

Podpredseda ODS Martin Kupka aj predseda SPD Tomio Okamura dúfajú, že zvolenie Zuzany Čaputovej za prezidentku Slovenska nebude mať zásadný vplyv na fungovanie Vyšehradskej štvorky (V4). Povedali to v nedeľu v relácii Partie v televízii Prima.

Prvý podpredseda ČSSD Roman Onderka dúfa, že Čaputová bude viac komunikovať s predsedom najsilnejšej slovenskej vládnej strany Smer-sociálna demokracia Robertom Ficom."Pevne dúfam, že to zásadnú zmenu znamenať nebude. V4 môže plniť dôležitú úlohu pre to, aby sme dokázali v Európskej únii hlasnejšie hovoriť, ako si predstavujeme budúcu Európu. Tých nástrojov a ďalších spojenectiev nemáme priehrštie," povedal Kupka.

Podľa Okamuru Čaputová podporuje likvidáciu tradičnej rodiny, európskych kresťanských hodnôt a suverénnych národných štátov v Európe. Nastávajúca prezidentka je podľa neho probruselský politik, zástanca veľkého európskeho superštátu. "Ako SPD si môžeme len priať, a dúfam, že to tak bude, aby sa kvôli postojom nastávajúcej pani prezidentky nenarušila úzka spolupráca v rámci V4, pretože tá je známa svojím kritickým pohľadom k určitým nariadeniam alebo príkazom Bruselu. Týka sa to aj napríklad migrácie," poznamenal Okamura.

 

Podľa Kupku je pozitívnym signálom, že Čaputová je proeurópskym a prozápadným politikom. "V nasledujúcich mesiacoch sa ukáže, ako veľmi bude schopná naplniť očakávania Slovákov," poznamenal. Slováci podľa neho v druhom kole vyberali medzi programovo podobnými kandidátmi. Rozhodovalo aj to, že protikandidát, podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, bol podporovaný stranou Smer. Podľa Kupku je to jasná správa pre vládnu reprezentáciu, že parlamentné voľby v roku 2020 by pre ňu mohli byť komplikované.

Pre Onderka bolo prekvapivé, že volebná účasť v druhom kole predstavovala iba 41,79 percenta. Štatutárny podpredseda ČSSD dúfa, že Čaputová bude viac spolupracovať s Ficom na riešení slovenských problémov. Doteraz bol podľa neho na Slovensku vidieť neustály spor medzi úradujúcim prezidentom Andrejom Kiskom a predsedom Smeru. Vzťah Slovenska a Česka je zásadné, myslí si Onderka, vo vzťahu k V4, Európskej únii aj k histórii oboch krajín.

Dnes ráno na Twitteri prezidentov hovorca Jiří Ovčáček okrem blahoželania Čaputové uviedol: "Veríme, že česko-slovenské vzťahy a spolupráca Vyšehradskej štvorky zostanú nadštandardné. Tešíme sa na stretnutie v Českej republike!"

Až Čaputová ČR navštívi, rád by sa s ňou aj na pražskom magistráte stretol primátor Zdeněk Hríb (Piráti). "Gratulujem Zuzane Čaputovej k víťazstvu v prezidentských voľbách na Slovensku. Pani prezidentka už potvrdila, že sa na prvú zahraničnú cestu vydá do Českej republiky, rád ju privítam aj u nás v Prahe na Magistráte," uviedol na twitteri.

Právnička a protikorupčná aktivistka Čaputová bude prvou ženou na čele slovenského štátu. V sobotňajšom druhom kole prezidentských volieb na Slovenskú získala 58,4 percenta hlasov.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo