Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.03.2019 07:10 | Prezidentské voľby 2019
Online

Slovensko bude mať historicky prvú prezidentku: Odkaz Sulíka občanom

Slováci si v sobotných prezidentských voľbách zvolili novú hlavu štátu. Úrad prezidenta bude po prvýkrát v histórii novodobých slovenských dejín viesť žena, Zuzana Čaputová.

Fotogaléria
15
fotiek v galérii

Čaputová sa stala víťazkou v poradí už piatej priamej voľby hlavy štátu v ére samostatného Slovenska a na najbližších päť rokov zasadne v Prezidentskom paláci, kde vystrieda Andreja Kisku. Čaputová je známa ako občianska aktivistka, ktorá sa chce tiež podľa vlastných slov pričiniť o spájanie všetkých ľudí.

V druhom kole prezidentských volieb v sobotu získala 58, 41 percenta hlasov, jej protikandidát Maroš Šefčovič 41,59 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 41,79 percenta. Kandidátka podľa neoficiálnych výsledkov získala viac ako milión hlasov občanov.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: 2. kolo prezidentských volieb 2019
17:56

Online prenos z druhého kola prezidentských volieb sa končí. Najnovšie spravodajstvo nájdete na www.cas.sk. Ďakujeme za pozornosť. 

17:26

Aj v druhom kole prezidentských volieb vyhrala vo všetkých 22 mestských častiach Košíc Zuzana Čaputová. Celkovo v Košiciach získala 67,63 percenta hlasov, jej protikandidát Maroš Šefčovič 32,36 percenta hlasov.

Viac ako 70 percent hlasov dosiahla Čaputová v deviatich mestských častiach. Najväčšiu mieru podpory mala opätovne na Luníku IX až 93,33 percenta, volebná účasť tam však nedosiahla ani štyri percentá. Víťazná kandidátka dominovala tiež vo Vyšnom Opátskom (74,29 percenta), na Severe (72,68 percenta), Pereši (72,18 percenta), v Poľove (71,89 percenta), Lorinčíku (71,66 percenta), Starom Meste (71,31 percenta), Myslave (70,31 percenta) či Kavečanoch (70,04 percenta).

Šefčovič mal najlepší výsledok v Šebastovciach 41,54 percenta, v Šaci 38,08 percenta a Nad jazerom 36,54 percenta.

Volebná účasť v Košiciach dosiahla v druhom kole 42,76 percenta. Oproti prvému kolu bola nižšia o 5,38 percentuálneho bodu. Najvyššiu účasť zaznamenali v častiach Lorinčík (55,73 percenta), Myslava (54,09 percenta) a Vyšné Opátske (53,82 percenta). Rekordne nízka bola tradične na Luníku IX (3,86 percenta), druhá najnižšia bola v Šaci (32,04 percenta).

16:50

„Ďakujem občanom Slovenska, že odmietli Smer. Výsledok prezidentských volieb je ďalším dôkazom, že Slováci odmietajú súčasnú vládnu koalíciu na čele so Smerom. Som rád, že nezabral pokus zdiskreditovať kandidátku na neaktuálnych témach ako LGBTI v čase, keď máme nefunkčný Ústavný súd, Európsky parlament vyčíta vláde nezáujem o riešenie korupcie a spoločnosť je rozhádaná pre politikov," vyhlásil Richard Sulík.

"Máme tu byť pre ľudí a ja i celá SaS veríme, že Zuzana Čaputová bude tiež takouto prezidentkou. Výsledok volieb je dobrým východiskom pre odmietnutie Smeru v parlamentných voľbách. V SaS sme pripravení prevziať zodpovednosť za Slovensko a spraviť ho lepším.“

16:41

Budúca slovenská prezidentka Zuzana Čaputová by znovu vymenovala Roberta Fica premiérom, ak by jeho vláda po budúcich voľbách mala v parlamente väčšinu. Viac čítajte TU.

15:39

Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) rešpektuje výsledky demokratických volieb, v ktorých bola za prezidentku SR zvolená Zuzana Čaputová. „Jej prácu v prezidentskom paláci budeme pozorne sledovať a jej pôsobenie na tomto poste budeme hodnotiť ako vždy korektne a výlučne len na základe činov. Mrzí nás však skutočnosť, že mnohí ľudia sa nechali zmanipulovať a oklamať masívnou reklamnou kampaňou liberálov a že za prezidenta nebol zvolený kandidát s konzervatívnejšími hodnotami. Ľudová strana Naše Slovensko voľbu Zuzany Čaputovej za prezidentku SR nikdy neodporúčala a predstavitelia strany ju ani nikdy nevolili. Práve naopak, snažili sme sa ľuďom otvárať oči a upozorňovať na nebezpečenstvo liberálneho politického prostredia, z ktorého táto kandidátka pochádza,“ uvádza sa v reakcii ĽSNS k prezidentským voľbám.

15:09

Zuzana Čaputová vyhrala v sobotňajšom (30. 3.) druhom kole prezidentských volieb vo všetkých 17 mestských častiach hlavného mesta. Vo viacerých z nich získala viac ako 80 percent hlasov, naopak, jej protikandidát Maroš Šefčovič zostal s výnimkou jednej mestskej časti v Bratislave pod hranicou 30 percent. 

O najvýraznejšom rozdiele v pomere hlasov rozhodli voliči v Rusovciach, kde Čaputová získala 82,34 a Šefčovič 17,97 percenta hlasov. Ďalšie najvýraznejšie rozdiely zaznamenali v Čunove (81,34:18,65), Jarovciach (80,36:19,63) a Devíne (80,15:19,84 percenta hlasov v prospech zvolenej prezidentky). Z veľkých mestských častí zvíťazila Čaputová s najväčším náskokom v Starom Meste (79,34:20,65 percenta hlasov).

Šefčovičove maximum zaznamenali v Lamači, kde mu dalo hlas 30,92 percenta voličov, K 30-percentnej hranici sa priblížil aj v Dúbravke (29,91 percenta). V Karlovej Vsi, kde volil a kde má trvalé bydlisko, získal 24,90 percenta hlasov, Čaputová 75,09 percenta.

Volebná účasť v Bratislave dosiahla v druhom kole volieb prezidenta SR 56,07 percenta. Najviac voličov prišlo v Čunove (68,77), Jarovciach (66,61) a v Záhorskej Bystrici (65,02). Najmenej vo Vrakuni (46,93) a Podunajských Biskupiciach (47,49-percentná účasť). Tieto dve mestské časti v juhovýchodnej časti hlavného mesta boli zároveň jedinými, kde volebná účasť bola menšia ako 50 percent.

15:01

Podpredseda strany Smer-SD Juraj Blanár podotkol, že Maroš Šefčovič urobil dobrý výsledok s podporou len jednej strany, pričom Čaputová mala podporu viacero strán. „V koalícii sme nerobili žiadne dohody, rešpektovali sme rozhodnutia partnerov, avšak s odstupom času musím povedať, že na rozdiel od Most-Híd, ktorý dal podporu Čaputovej, čo rešpektujeme, možno sme očakávali od SNS trošku jasnejší signál,“ uviedol. Dodal, že o to viac si cení, že Šefčovič dosiahol tento výsledok s podporou jedinej strany, a to Smer-SD. Strana sa podľa neho bude snažiť využiť Šefčovičov potenciál pre Slovensko.

15:00

Prezident má byť inšpirátor, motivátor, spájač spoločnosti a aktívna hlava štátu. Konštatovala to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 úspešná kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová. „Spoločenská zmena sa však môže udiať iba postupnými krokmi a v spolupráci s ďalšími zložkami verejnej moci, najmä zaangažovaním verejnosti. To úzko súvisí s dôverou verejnosti v politikov a vôbec vo verejný život,“ poukázala Čaputová. Dodala, že chce byť prezidentkou všetkých ľudí a prezidentský mandát vníma ako verejnú službu. „Treba sa pozerať dopredu, nezaseknúť sa v osobných sporoch. Keď sa človek ocitne vo vysokej pozícii, je to preto, aby pomohol krajine. Bude ma zaujímať, ako predstavitelia verejnej moci vnímajú témy, s ktorými prichádzam,“ prízvukovala.

14:58

Maroš Šefčovič nebol pre voličov v predvolebnej kampani jasne čitateľný. Slováci ho vnímali ako kandidáta strany Smer-SD, preto sa zároveň mohol opierať o hlasy najsilnejšej politickej strany na Slovensku. Uviedol to šéf agentúry Focus Martin Slosiarik.

14:45

"Nesúhlasím s vyhlásením nášho tlačového odboru strany, že SMER-SD vyšiel z prezidentských volieb posilnený," uviedol podpredseda strany SMER-SD Peter Kažimír. Viac o jeho výhradách čítajte TU.

14:30

Prezidentky Litvy a Estónska blahoželali v nedeľu Zuzane Čaputovej k víťazstvu v prezidentských voľbách v SR.

"Gratulujem, Zuzana Čaputová, novozvolená prezidentka Slovenska! Želám vám veľa úspechu pri službe svojej krajine a jej obyvateľom!" napísala na Twitteri litovská prezidentka Dalia Grybauskaite. Bývalá eurokomisárka je prvou ženou na poste hlavy štátu v Litve od júla 2009. Jej druhé funkčné obdobie sa končí tento rok a o tretie sa už uchádzať nemôže.

Rovnakú platformu využila aj prvá prezidentka ďalšej pobaltskej krajiny, Estónska, Kersti Kaljulaidová, ktorá nastúpila do funkcie v októbri 2016. Ku svojej gratulácii dodala: "Teším sa na mnohé zaujímavé rozhovory, plodnú bilaterálnu spoluprácu a spoločnú ochranu našich hodnôt a zásad."

14:27

Pokiaľ ide o nižšiu účasť v druhom kole prezidentských volieb, predpovedali ju aj stávkari. „Až 76,42 percenta tipujúcich očakávalo, že o víťazovi druhého kola rozhodne menej Slovákov," informoval agentúru SITA hlavný bookmaker stávkovej spoločnosti Niké Richard Slušný s tým, že správny odhad mali stávkari aj pri víťazovi volieb. „Zuzane Čaputovej verilo takmer 83 percent tipérov, kým Marošovi Šefčovičovi iba niečo viac ako 17 percent," uviedol.

14:21

Jediné, čo mrzí Maroša Šefčoviča, je, že prišlo voliť menej ľudí ako v prvom kole. Počasie ťahalo ľudí skôr von ako k urnám. Viac sa dočítate TU.

13:53

Za nižšou účasťou voličov v druhom kole sobotných prezidentských volieb je aj nezáujem voličov takzvaného antisystému. Skonštatoval to politológ z košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Garbirel Eštok. Pripomenul, že nižšia účasť v druhom kole je pre Slovensko atypická, pričom k podobnej situácii prišlo len v roku 2004, keď sa v druhom kole stretli Vladimír Mečiar a Ivan Gašparovič. „To ale bola trošku iná situácia,“ zdôraznil. Medzi skupinou voličov, ktorí si v druhom kole nenašli kandidáta, boli podľa Eštoka početne zastúpení aj takí, ktorí boli apriori proti obom finalistom. Zároveň pripomenul, že neúspešní kandidáti Marian Kotleba a Štefan Harabin neodporučili v druhom kole nikoho.

13:44

Zuzane Čaputovej k zvoleniu za prezidentku Slovenskej republiky zablahoželal v nedeľu aj ukrajinský prezident Petro Porošenko.
Prostredníctvom sociálnej siete Twitter Porošenko napísal: "Srdečne blahoželám novozvolenej prezidentke Slovenskej republiky Zuzane Čaputovej. Želám vám veľa úspechov pri službe Slovensku za prosperitu národa. Som presvedčený o ďalšom posilňovaní bilaterálnych vzťahov medzi našimi dvoma krajinami."

13:23

Víťazka prezidentských volieb Zuzana Čaputová lepšie čítala slovenskú spoločnosť a jej požiadavky. Tiež na ňu vhodnejšie počas kampane reagovala. Pre TASR to povedala politologička z Katedry politológie Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi.

"V súvislosti s tým, ako sa vyvíjala predvolebná kampaň, tak zrejme príbeh Zuzany Čaputovej, ale zároveň aj spôsob komunikácie, ktorý prezentovala počas nej, bol viac uveriteľný a vhodnejší vzhľadom na súčasnú situáciu na Slovensku," skonštatovala.

Világi vidí v spoločnosti veľký posun. "Pokiaľ ide o samotnú ženu kandidátku či prezidentku a jej možnosť byť zvolenou, tak za posledných 20 rokov sa aj na Slovensku pohľad na ženu političku zmenil. Zvolenie prezidentky je vyvrcholením či dôkazom tohto vývoja," mieni.

13:23

Slovensko sa po víťazstve Zuzany Čaputovej v sobotňajších prezidentských voľbách stane po jej inaugurácii v júni ôsmou krajinou Európskej únie, ktorá má na čele ženu, informovala agentúra AFP.

13:20

Českí politici Kupka aj Okamura dúfajú, že zvolenie Zuzany Čaputovej nebude mať vplyv na V4. Viac sa dočítate TU.

13:04

Stávkové kancelárie aj v druhom kole prezidentských volieb prijímali veľké množstvo stávok na víťaza. Vďaka Zuzane Čaputovej si niektorí prilepšili o poriadne mastnú sumu. Viac sa dočítate TU.

13:01

Podľa policajného viceprezidenta Róberta Bozalku dohliadalo na poriadok viac ako 6 000 policajtov, pričom 4 258 plnilo úlohy priamo v súvislosti s voľbami. "K narušeniu verejného poriadku neprišlo," povedal s tým, že voľby mali pokojný priebeh aj z pohľadu polície. Od skončenia prvého kola do ukončenia druhého kola zaregistrovali policajti 14 podnetov, pričom v troch prípadoch išlo o trestné činy, v jednom prípade o priestupok a v 10 prípadoch o iné podnety.

12:58

Podľa politológa Samuela Abraháma nie je víťazstvo Zuzany Čaputovej v sobotných (30. 3.) prezidentských voľbách náhoda. Viac sa dočítate TU.

12:44

Najvyššia volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb bola v Bratislavskom kraji, a to 54,66 percenta. Najmenej občanov prišlo voliť v Košickom kraji, kde bola účasť 35,33 percenta. Oficiálne výsledky volieb potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

Podľa informácií Štatistického úradu (ŠÚ) SR bola z hľadiska okresov najvyššia účasť v okrese Bratislava I, a to 61,93 percenta, najnižšia účasť bola v okrese Komárno, presnejšie 24,44 percenta. Najvyššia účasť spomedzi všetkých samospráv bola v Matysovej (okres Stará Ľubovňa), a to 91,07 percenta, a najnižšia účasť bola na Luníku IX (okres Košice II), kde prišlo hlasovať 3,86 percenta voličov.

Víťazka druhého kola prezidentských volieb Zuzana Čaputová zvíťazila v 50 okresoch, najvyšší podiel hlasov mala v okrese Dunajská Streda, a to 83,94 percenta. Maroš Šefčovič zvíťazil v 29 okresoch, najvyšší podiel hlasov získal v okrese Snina, konkrétne 67,76 percenta.

12:24

Na druhom kole prezidentských volieb sa v sobotu zúčastnilo 1 847 417 voličov, čo predstavuje účasť 41,79 percenta. Uviedol to dnes na tlačovej besede predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Víťazka, Zuzana Čaputová získala podľa oficiálnych výsledkov 1 056 582 hlasov, to znamená 58,40 percenta. Marošovi Šefčovičovi odovzdalo svoj hlas 752 403 voličov, čo je 41,59 percenta.

Najvyššia voličská účasť bola vo volebnom obvode Nitra, kde k volebným urnám prišlo 44,15 percenta voličov. Najnižší záujem o druhé kolo prezidentských volieb bol v obvode Komárno, kde volilo 24,44 percenta oprávnených voličov.

Zo siedmich okresov Nitrianskeho kraja vyhrala Čaputová v piatich. Najvýraznejší rozdiel bol v Komárňanskom okrese, kde budúca prezidentka získala takmer 73 percent hlasov a jej súper vyše 27 percent. Maroš Šefčovič zvíťazil v okrese Zlaté Moravce, kde získal viac ako 55 percent hlasov, a v Topoľčanoch, kde ho volilo takmer 58 percent voličov, ktorí prišli k urnám.

12:19

Andrej Danko reagoval na výsledky prezidentských volieb. "Voľby sa nekomentujú, voľby sa rešpektujú. Ďakujem všetkým, ktorí sa na nich zúčastnili. Súčasne avizujem vytvorenie pracovnej skupiny na legislatívne riešenie niektorých problémov priebehu volieb avizovaných štátnou komisiou," uviedol v reakcii. Zároveň informoval, že je pripravený v pondelok (1. 4.) prevziať zápisnicu o výsledku volieb.

Víťazke volieb Zuzane Čaputovej zagratuloval. "Želám jej, aby dokázala skĺbiť výkon verejnej funkcie so súkromím. To je v politike najťažšie."

12:09

Kľúčovou správou prezidentských volieb, ktorá ide do sveta, je, že Slovenská republika je proeurópska krajina. V diskusnej relácii TA3 V politike to povedal neúspešný kandidát na prezidenta Maroš Šefčovič.

12:06

V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK), rozdelenom do siedmich územných obvodov, vyhrala v druhom kole sobotňajších prezidentských volieb Zuzana Čaputová (55,51 percenta). Druhý bol Maroš Šefčovič (44,48 percenta). Volebná účasť dosiahla 38,18 percenta. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

Najvyššiu účasť voličov zaznamenali v obvodoch Banská Bystrica, kde bola 48,09 percenta, Zvolen (43,20 percenta) a Žiar nad Hronom (41,95 percenta). Najnižšia bola v obvode Rimavská Sobota (27,02 percenta). Vo všetkých siedmich územných obvodoch BBSK vyhrala Čaputová a druhý bol Šefčovič. Víťazná kandidátka dostala najvyšší podiel voličských hlasov v obvode Banská Bystrica, kde získala 61,92 percenta. Najtesnejší rozdiel bol v obvode Brezno, kde jej voliči odovzdali 51,22 percenta hlasov.

V druhom kole prezidentských volieb mohlo voliť viac ako 4,45 milióna občanov žijúcich doma i v zahraničí. Nová hlava štátu sa ujme funkcie 15. júna, nahradí v nej doterajšieho prezidenta SR Andreja Kisku.

12:04

Oficiálnou víťazkou druhého kola prezidentských volieb je Zuzana Čaputová so ziskom 58,4 percenta hlasov. Maroš Šefčovič získal 41,59 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

11:44

Zuzanu Čaputovú si za prezidentku SR zvolilo aj Záhorie. V každom z troch okresov tohto regiónu získala výrazne viac hlasov ako jej protikandidát Maroš Šefčovič. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V okrese Malacky získala Čaputová 18.196 hlasov (66,78 percenta odovzdaných hlasov), Šefčovič 9051 (33,21 percenta). V okrese Senica zvíťazila pomerom hlasov 13.224:8249, v percentuálnom vyjadrení 61,58:38,41. V okrese Skalica volilo Čaputovú 11.428 voličov (68,14 percenta), Šefčoviča 5341 (31,58 percenta).

Volebná účasť dosiahla na Záhorí (súhrnne za všetky okresy) približne 44 percent, bola nižšia ako v prvom kole, vtedy volilo vyše polovice oprávnených voličov.

11:26
11:18

Zuzana Čaputová sa po úspešných voľbách objavila v diskusnej relácii v televízii TA3. O čom hovorila si môžete prečítať TU.

11:11

Reaguje aj Béla Bugár

"Predovšetkým by som pani Zuzane Čaputovej ešte raz rád zagratuloval k víťazstvu. Myslím si, že Slovensko zvíťazilo už v prvom kole, keď sa na prvých dvoch miestach umiestnili kandidáti s jasnou euroatlantickou orientáciou a výbavou na ochranu hodnôt demokracie. Som naozaj rád, že včera sme nemuseli rozhodovať o kandidátovi, ktorý by predstavoval extrémne názory. Na druhej strane ma mrzí, že účasť v druhom kole možno z rovnakého dôvodu bola nižšia, ako v prvom. Od pani prezidentky očakávam, ze splní to, čo v kampani deklarovala. Bude prezidentkou všetkých, aj príslušníkov národnostných menšín, aj občanov menej rozvinutých regiónov. Teším sa na stretnutie, ktoré pani Čaputová avizovala už v noci. Komunikáciu ústavných inštitúcií a politikov musíme zefektívniť a spoločne posunúť pozitívnym smerom."

11:08

Víťazstvo Zuzany Čaputovej je odpoveď na otázku miesta ženy v politickom svete

Slovensko sa voľbou Zuzany Čaputovej za prezidentku zaradilo medzi krajiny, v ktorých ženy patria do najvyššej politiky. Konštatovala to dnes na sociálnej sieti verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. "Víťazstvo Zuzany Čaputovej je pre mňa našou odpoveďou na otázku miesta ženy v politickom svete. Jej zvolenie zároveň vnímam aj ako reakciu občanov a občianok na ponuku k zmene správe vecí verejných, ktorú Čaputová prezentovala počas prezidentskej kampane. Verím, že pri jej realizovaní bude úspešná," napísala ombudsmanka na Facebooku.

11:05

Víťazstvo Zuzany Čaputovej je dobrým odkazom nielen pre krajinu a jej občanov, ale aj smerom do zahraničia. Tak vníma zatiaľ neoficiálne výsledky sobotných prezidentských volieb na Slovensku politologička Darina Malová. "Pretože stále pretrváva imidž Slovenska, že sme príliš konzervatívna krajina, že niektorí občania a politici majú extrémistické postoje. Že nie sme v kontexte EÚ a nie sme solidárni najmä s tými krajinami, ktoré trpia migráciou," uviedla pre TASR Malová.

11:00

"Nezávislý kandidát na prezidenta SR s podporou strany SMER - SD pán Maroš Šefčovič získal v druhom kole prezidentských volieb podporu viac ako 750 000 hlasov našich občanov. Za svoj výkon a nasadenie počas celej prezidentskej kampane si zaslúži veľký rešpekt a úctu. Z tejto voľby, na rozdiel od opozičných parlamentných strán, vyšla strana SMER - SD posilnená. Zároveň blahoželáme pani Zuzane Čaputovej k zvoleniu za prezidentku Slovenskej republiky," píše sa na Facebooku strany Smer-SD.

10:51

Zuzane Čaputovej k víťazstvu v prezidentských voľbách gratulujú aj mimoparlamentné strany Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), Občianska konzervatívna strana (OKS) a strana NAJ. Podľa KDH Slovensko v tomto čase potrebuje na čele pokojnú a rozvážnu autoritu. „Takouto autoritou, vyjadrujeme nádej, môžete byť Vy. Rovnako Slovensko potrebuje aj štandardné politické strany, ktoré sú kostrou parlamentnej demokracie. 

Úspech Zuzany Čaputovej je podľa OKS dobrou správou pre budúcnosť slušnej demokratickej politiky. „Tešíme sa, že Slovensko bude mať aj nasledujúcich päť rokov dobrú hlavu štátu,“ uviedol predseda OKS Ondrej Dostál. Strana NAJ takisto gratuluje novozvolenej prezidentke, ale ako podotkol predseda strany NAJ Viktor Béreš, ich „skutočným morálnym víťazom prezidentských volieb je Maroš Šefčovič, ktorý bol pre prezidentský úrad najlepšie pripravený“. Strana teraz považuje za prioritu eurovoľby a podľa nej je dôležité, aby sa do Európskeho parlamentu 25. mája dostali strany, ktoré nepodporujú imigráciu, ale národné záujmy Slovenska.

10:42

Najvyššia volebná účasť zo všetkých 17 slovenských väzení a väzenskej nemocnice v Trenčíne, a to už minimálne v tretích prezidentských voľbách za sebou, bola v Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) v Hrnčiarovciach nad Parnou. V druhom kole v sobotu tam volilo 25 percent z právoplatne odsúdených, ktorí mali právo voliť. Vo všetkých slovenských ústavoch zaznamenali len 13-percentnú volebnú účasť. 

10:33

Spravodajská televízia n-tv konštatovala, že v mnohých krajinách Európy došlo v uplynulom čase po voľbách k posunu doprava - nie však na Slovensku, keď tam zvíťazila liberálna občianska aktivistka a presvedčená Európanka.

Týždenník Die Zeit podobne uviedol, že Čaputová bola súčasťou hnutia, ktoré po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice demonštrovalo za "slušné Slovensko". Stúpenci protestného hnutia túto právničku presvedčili, aby kandidovala, a odvtedy zaznamenala neobvykle rýchly politický vzostup. Die Zeit dodáva, že post prezidenta je na Slovensku podobne ako v Nemecku prevažne reprezentatívny, napriek tomu má úspech Čaputovej symbolický význam, pretože táto právnička zastáva postoje, ktoré dosiaľ vo väčšine štátov východnej Európy dosiaľ sotva našli väčšinovú podporu - žiada lepšiu ochranu životného prostredia, chce bojovať proti korupcii a vyslovuje sa za právo na interrupciu.

10:32

O výsledkoch prezidentských volieb na Slovensku informovali v nedeľu aj médiá v Rakúsku a Nemecku. Podľa rakúskej agentúry APA sa víťazstvo Zuzany Čaputovej síce všeobecne očakávalo, napriek tomu je pokladané za "senzáciu". Do značnej miery konzervatívne a kresťansky orientovaná krajina bude mať po prvý raz vo svojich dejinách na poste hlavy štátu ženu, čo sa ešte pred niekoľkými mesiacmi zdalo nemožné, komentuje APA.
Liberálna politička mala pred druhým kolom volieb lepšiu východiskovú pozíciu, do rozhodujúceho hlasovania išla s výrazným náskokom pred renomovaným komisárom EÚ Marošom Šefčovičom. Napriek svojim liberálnym názorom v rodinnej politike dokázala Čaputová dobre zabodovať aj u konzervatívnych a kresťanských voličov, píšu APA i rakúsky denník Der Standard.

10:20

"Posledné dva mesiace boli najnáročnejšími, ale zároveň najúžasnejšími v mojom živote. Toľko podpory, žičlivosti a múdrosti ľudí, s ktorými som sa stretol počas ciest po Slovensku, mi navždy zostane vrytých v pamäti, aj v srdci. Ďakujem Vám," napísal po prehre v prezidentských voľbách kandidát Maroš Šefčovič.

10:16

Operačné stredisko Zdravotnej záchrannej služby (ZZS) SR vyslalo v sobotu záchranárov k ôsmim pacientom, ktorí mali zdravotné ťažkosti priamo vo volebných miestnostiach. Pomoc potrebovali traja členovia volebných komisií a päť voličov. Išlo o problémy s vysokým tlakom, kolapsy, úrazy, ale aj zhoršenie chronického srdcovo-cievneho ochorenia. 

Záchranári evidovali aj dva zásahy u voličov, ktorí požiadali o hlasovanie do prenosnej volebnej schránky. V prvom prípade už privolaní záchranári žene v Košickom kraji nedokázali pomôcť a lekár musel konštatovať smrť. V druhom prípade pacienta previezli do nemocnice v Prešovskom kraji vo vážnom stave s mozgovou príhodou.

09:52

Medzinárodní investori vítajú výsledok prezidentských volieb

Víťazstvo Zuzany Čaputovej v prezidentských voľbách na Slovensku je z hľadiska medzinárodných trhov dobrou správou. Je však nutné povedať, že by ich nezneistil ani prípadný triumf Maroša Šefčoviča. Uviedol to hlavný ekonóm CZECH FUND Lukáš Kovanda s tým, že kandidáti, ktorých víťazstvo by bolo pre trhy znepokojením, vypadli už v prvom kole. Išlo napríklad o Štefana Harabina alebo Mariana Kotlebu.

"Ako Čaputová, tak aj Šefčovič, predstavujú záruku kontinuity a znak, že na Slovensku antisystémové sily nebudú rozhodovať o smerovaní krajiny tak, ako v susednom Maďarsku či Poľsku. Do značnej miery možno povedať, že Čaputová je všetkým, čím nie je maďarský premiér Viktor Orbán," odkázal Kovanda.

Podľa jeho slov práve Čaputová ešte viac než Šefčovic stelesňuje kľúčové hodnoty západnej liberálnej demokracie a v tomto zmysle je jej pomerne presvedčivý úspech signálom, že Slovensko sa naďalej celkom jednoznačne hlási k Západu a jeho hodnotám. "To z hľadiska medzinárodných investorov znamená istotu, takže o to ochotnejšie budú na Slovensku realizovať svoje ďalšie investície," dodal Kovanda.

09:50

"Srdečne blahoželám Zuzane Čaputovej k zvoleniu za prvú prezidentku Slovenskej republiky. Nevolil som ju, ale rešpektujem vôľu voličov, ktorí si želali kontinuitu v Prezidentskom paláci a možno tak trochu aj najkrajšiu hlavu štátu v Európe," napísal Eduard Chmelár.

09:48

KDH gratuluje Zuzane Čaputovej k zvoleniu za prezidentku Slovenskej republiky. "Slovensko v tomto čase potrebuje pokojnú a rozvážnu autoritu prezidenta. Takouto autoritou, vyjadrujeme nádej, môžete byť Vy. Rovnako Slovensko potrebuje aj štandardné politické strany, ktoré sú kostrou parlamentnej demokracie. Ak nebudú, systém parlamentnej demokracie sa začne rúcať. Kresťanskodemokratické hnutie je takou politickou stranou.

Veríme, že sa v politickom priestore budeme stretávať a nie zrážať. Rozdiely, ktoré máme v niektorých hodnotových otázkach sú zrejmé, ale nemali by znamenať, že stratíme vzájomnú úctu a rešpekt. Neštandardu, extrému, antisystému a populizmu je žiaľ na Slovensku veľmi veľa. Poraziť sa dá tak, že neextrém, štandard a systém budú vedieť predstavovať alternatívu a riešiť problémy našich občanov. Je v záujme Slovenska, aby sme to zvládli."

09:46

„Môžeme iba závidieť. Prezident Kiska zjavne nebol náhoda,“ napísal český europoslanec Telička.

09:44
09:38

V slovenských väzeniach zaznamenali rekordne nízku volebnú účasť

V sobotňajšom druhom kole prezidentských volieb zaznamenali v 17 slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a ústavoch na výkon väzby i vo väzenskej nemocnici v Trenčíne rekordne nízku, len 13-percentnú volebnú účasť. Voliť mohlo viac ako 10 000 väzňov. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Tohtoročná volebná účasť je pravdepodobne najnižšia od vzniku samostatného Slovenska, keď napríklad v prezidentských voľbách v roku 2004 bola v druhom kole účasť takmer až 85 percent. Pritom účasť na prezidentských voľbách bola u väzňov doteraz vždy najvyššia v porovnaní s inými typmi volieb, napríklad eurovoľbami či komunálnymi voľbami. To bolo podľa sociológov a psychológov ovplyvnené zo strany väzňov vždy vidinou možnosti udelenia amnestie.

V sobotu sa v ústavoch na výkon väzby (ÚVV) nachádzalo 1507 obvinených, z nich malo právo voliť 1406 väzňov, volebné právo využilo 121 obvinených, uviedol Baláž. Na strane druhej, ku dňu konania druhého kola prezidentských volieb sa nachádzalo v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody 8967 odsúdených, z nich malo právo voliť 8820, využilo ho len 1191. Z väzňov bolo 224 cudzincov a 54 neplnoletých, teda osôb bez práva voliť. Voľby boli bezproblémové.

09:36

Víťazstvo Zuzany Čaputovej v prezidentských voľbách je podľa politológa Grigorija Mesežnikova dobrým signálom pre krajinu, ako aj pozitívny odkaz pre demokratické sily. "Je to signál, že pri dobrej ponuke ľudia podporia lepšiu alternatívu," povedal pre agentúru SITA. Podľa neho ide v tomto prípade takisto o pozitívny odkaz smerom k rovnosti pohlaví a celkovej modernizácii. Ako dodal Mesežnikov, úspech Čaputovej zlepší imidž Slovenska v zahraničí. "Táto správa bude rezonovať vo svetových médiách," povedal.

Pokiaľ ide o medializované informácie o nižšej účasti oproti prvému kolu, Mesežnikov to pripisuje tomu, že takzvaný antisystémový tábor nemal v druhom kole volieb zástupcu, a tak nemal koho podporiť. "Tak sa vyskladali okolnosti, tak funguje demokracia," uviedol. Politológ zároveň skonštatoval, že aj keď Čaputová ponúkla, že má záujem byť prezidentkou všetkých občanov, predošlé osobné útoky a antikampaň zo strany najsilnejšej koaličnej strany Smer-SD predpokladajú konfrontačný prístup k nej. "Ponuka tu je, ale som skeptický, že sa budú správať inak ako voči Kiskovi," dodal Mesežnikov.

09:29

Nižšia účať voličov v druhom kole bola podľa Denníka N len v roku 2004. Vtedy sa rozhodovalo medzi Ivanom Gašparovičom a Vladimírom Mečiarom.

09:16

"Gratulujem Zuzane Čaputovej k víťazstvu. Viedla férovú kampaň a zostala sama sebou. Nech sa jej darí spájať všetkých ľudí v nám najbližšej krajine, na Slovensku. Maroš Šefčovič prijal prehru korektne. Prajem mu úspešné pôsobenie v Európskej komisii a teším sa na ďalšiu spoluprácu," uviedol Andrej Babiš.

09:13

Zuzana Čaputová bola na svoju kampaň lepšie pripravená a zvíťazila preto, že dokázala svoje témy komunikovať konzistentne a slušne. Pre agentúru SITA to dnes uviedla Darina Malová, odborníčka na demokratizáciu a europeizáciu krajín strednej a východnej Európy, ktorá tiež pripomenula, že ju prekvapila pomerne nízka volebná účasť. Malová tiež doplnila, že okrem toho, že bola Čaputová v kampani lepšie pripravená, prakticky oslovila celé voličské spektrum.

"Rozhodlo to, čo pani Čaputová ponúkla občanom. Ide o takú umiernenosť, dobré vystupovanie a konzistenciu vo vyjadreniach, keď si prakticky v žiadnom tvrdení neodporovala," povedala Malová.

09:10

Budúcej prezidentke gratuloval aj Peter Pellegrini.

09:06

Najnižšiu volebnú účasť zaznamenali v Košickom kraji. 

Zuzana Čaputová porazila v druhom kole prezidentských volieb v Košickom samosprávnom kraji Maroša Šefčoviča o takmer 17 percentuálnych bodov. Podľa neoficiálnych výsledkov po sčítaní všetkých volebných okrskov v kraji získala 125 606 hlasov, čo znamenalo podporu 58,42 percenta voličov. Maroš Šefčovič získal 89 378 hlasov, čo predstavovalo 41,57 percenta. Volebná účasť v Košickom kraji dosiahla 35,53 percenta.

08:53

Strana Most - Híd k víťazstvu v prezidentských voľbám Zuzane Čaputovej zablahoželala na sociálnej sieti. „Gratulujeme Zuzane Čaputovej za historický úspech. Tešíme sa na spoluprácu,“ napísala strana na svojej facebookovej stránke.

08:42

Profil budúce prezidentky Slovenskej republiky nájdete TU!

08:24

Víťazstvo prvej slovenskej prezidentky - ženy si všimli aj miestne médiá na amerických Havajských ostrovoch. Televízna stanica KITV Island News zverejnila článok denníka Financial Times s titulkom "Zuzana Čaputová vynesená k moci znechutením z vraždy novinára a jeho snúbenice". Najväčší havajský denník Star-Advertiser uverejnil materiál spravodajskej agentúry Associated Press s titulkom "Slovenskí občania si práve zvolili svoju prvú prezidentku". Denník písal o Čaputovej aj po prvom kole volieb.

08:23

Agentúra AP, ktorá rovnako upozorňuje, že prvou slovenskou prezidentkou sa stane liberála environmentálna aktivistka, konštatuje, že Čaputová pritiahla voličov, ktorí sú znechutení „korupciou a mainstreamovou politikou“.

Reuters hlási, že „liberálna právnička Čaputová vyhrala voľby a stane sa prvou prezidentkou Slovenska“ a podobne ako ostatné médiá, pripisuje jej víťazstvo nespokojnosti voličov so súčasnou politikou na Slovensku. „V sobotu vyhrala slovenské prezidentské voľby na vlne hnevu verejnosti nad korupciou, napriek trendu, v rámci ktorého naprieč kontinentom naberajú silu populistickí a protieurópski politici,“ uvádza agentúra.

BBC okrem iného pripomína, že „Čaputová, ktorá nemá takmer žiadne skúsenosti s politikou, porazila v druhom kole významného diplomata z vládnej strany“.

Budúcej slovenskej prezidentke ešte v noci prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter zablahoželal predseda Aliancie liberálov a demokratov za Európu Guy Verhofstadt. „?Gratulujem, Zuzana Čaputová, liberálna prezidentka pre Slovensko! Ľudia na Slovensku vyslali vaším zvolením Európe signál nádeje: humanizmus, slušnosť, solidarita a odvaha. Čerstvý vietor do liberálnych a centristických plachiet, budujme spolu Európu!,“ napísal.

Blahoželanie prišlo prostredníctvom Twitteru aj od litovskej prezidentky Dalie Grybauskaiteovej: „Gratulujem, Zuzana Čaputová, novozvolená prezidentka Slovenska! Želám veľa úspechov v službe vašej krajine a jej ľuďom!“

08:20

Svetové médiá reagujú na víťazstvo Čaputovej. Víťazstvo právničky a občianskej aktivistky Zuzany Čaputovej v sobotňajšom druhom kole volieb prezidenta SR si všímajú aj svetové médiá. Zväčša vyzdvihujú to, že bude prvou ženou v prezidentskom úrade a pripomínajú tiež jej aktivizmus.

Politico v článku s titulkom Politická outsiderka vyhrala slovenské prezidentské voľby uvádza, že Čaputovú „do úradu dostal hnev verejnosti po vražde investigatívneho novinára a jeho snúbenice v roku 2018“. Jej víťazstvo je pritom podľa neho „dôvodom na oslavy pre proeurópske a demokratické sily v strednej a východnej Európe, a rovnako aj v Bruseli“.

The New York Times jej zvolenie rovnako spája s odmietnutím vládnej strany. „Na vlne nesúhlasu s rozšírenou korupciou, no odmietajúc osobné útoky na svojich oponentov, prisľúbila vrátiť slušnosť do slovenskej, často toxickej politickej klímy. Jej víťazstvo v druhom kole volieb dáva nádej opozičným stranám v regióne, že sa môže obracať nálada proti nacionalistickým a populistickým hnutiam, ktoré sa dostali k moci v ostatných rokoch,“ konštatuje denník.

08:19
08:14

Slovensku k prvej žene prezidentke zagratuloval už aj líder OĽaNO Igor Matovič. Podľa ďalšej opozičnej strany SaS má víťazka prezidentských volieb Zuzana Čaputová všetky predpoklady byť dobrou prezidentkou, ktorá bude dôstojne reprezentovať Slovensko navonok a rozvážne pristupovať k domácim problémom, ktoré rozdeľujú spoločnosť.

"Gratulujem Slovensku, že prvýkrát od jeho vzniku tento úrad nebude zastávať komunista, ani chcelbyťkomunista. Gratulujem nám - všetkým ľuďom dychtiacim po lepšom Slovensku, že sme ubránili Prezidentský palác a nedovolili ho ovládnuť človekom, ktorého podporovala vládna mafia," uviedol Matovič. Zároveň poprosil Zuzanu Čaputovú, aby bola prezidentkou všetkých občanov a aby sa snažila intenzívne komunikovať aj s voličmi Mariana Kotlebu, Štefana Harabina, Borisa Kollára, Smeru, SNS či nevoličmi. Dúfa, že Čaputová sa bude snažiť pochopiť ich problémy a pomôcť hľadať ich riešenia.

"Prosím ju tiež o to, aby bola mostom medzi liberálmi a kresťanmi, tak, ako nám sľúbila za okrúhlym stolom, ku ktorému sme ju pozvali spolu s Robertom Mistríkom. Dnes totiž nevyhral liberalizmus, ale spoločné vzopätie liberálov aj kresťanov, ktorí sa nedali zastrašiť," dodal líder OĽaNO.

07:44
07:42

Renomovaný americký denník The New York Times zverejnil v sobotu večer hneď päť článkov o výsledku prezidentských volieb na Slovensku

Krátko po zverejnení predbežných výsledkov hlasovania denník publikoval správu agentúry Associated Press s titulkom "Liberálny nováčik Čaputová bola zvolená za prvú slovenskú prezidentku". Liberálna environmentálna aktivistka a relatívny nováčik v politike prilákala voličov zhrozených korupciou a politikou hlavných strán, píše sa v článku.

Denník potom zverejnil aj príspevok spravodajskej agentúry Reuters s podobným titulkom: "Liberálna právnička Čaputová zvíťazila vo voľbách a stala sa prvou slovenskou prezidentkou." Aj Reuters zdôraznil, že Čaputová využila verejný hnev nad korupciou a zoslabila trend víťaziacich populistov a politikov vystupujúcich proti EÚ v Európe.

The New York Times potom publikoval ešte ďalšie dva materiály agentúry Reuters o vývine výsledkov hlasovania po čiastkovom a konečnom sčítaní hlasov. Onedlho denník zverejnil aj rozsiahly článok od vlastných reportérov. "Využijúc vlnu nespokojnosti verejnosti s rozšírenou korupciou, ale odmietajúc zapojiť sa do osobných útokov na svojich oponentov, sľúbila, že vráti slušnosť do slovenskej, často toxickej politickej klímy," napísali reportéri Marc Santora a Miroslava Germanová.

07:39

Víťazka druhého kola prezidentských volieb podľa predbežných výsledkov Zuzana Čaputová sa oficiálne stane prezidentkou Slovenskej republiky 15. júna. Dovtedy ostáva prezidentom Andrej Kiska. Čaputová je prvá žena v tejto funkcii, pred ňou tento post zastával Michal Kováč, Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič a Andrej Kiska. Čaputová sa prezidentkou stane zložením prezidentského sľubu, čo skontroluje predseda alebo predsedníčka Ústavného súdu SR.

07:38
07:34

Prezident Miloš Zeman zablahoželal Zuzane Čaputovej k víťazstvu vo voľbách a teší sa na stretnutie v Česku. Verí, že česko-slovenský vzťahy a spolupráca vyšehradskej skupiny zostanú nadštandardné. Na twitteri to dnes ráno uviedol prezidentov hovorca Jiří Ovčáček. Čaputovej k zvoleniu gratulovalo aj množstvo českých politikov.

Čaputová po zvolení dala najavo, že chce dodržať tradíciu a že jej prvá zahraničná cesta čoby novej hlavy štátu povedie do Českej republiky. "Českú republiku vnímam ako bratský národ. Prezidenta (Miloša) Zemana rešpektujem ako legitímne zvoleného prezidenta," povedala Čaputová. Zeman minulý týždeň prijal jej súpera Maroša Šefčoviča a zaželal mu úspech v prezidentských voľbách.

"Srdečne gratulujem pani Zuzane Čaputové k zvoleniu do funkcie prezidentky slovenský republiky !," napísal v noci minister Petříček na twitteri. Čaputové k víťazstvu v prezidentských voľbách pogratuloval aj predseda ODS Petr Fiala. "Prajem jej, aby dokázala naplniť veľké nádeje, ktoré do nej voliči na slovenských vložili," dodal.

07:28

Spravodlivosť pre všetkých, dôstojnosť pre seniorov a ochrana životného prostredia sú tri hlavné témy, na ktorých zvolená prezidentka Zuzana Čaputová postavila svoj program. Tvrdí, že práve tieto utvárali jej profesionálny aj osobný príbeh. Avizuje, že chce byť prezidentkou, ktorá vráti do verejného života dôveru. „Prestávame dôverovať aj jeden druhému. V spoločnosti sa tvoria trhliny medzi mestom a vidiekom, medzi bohatými a chudobnými regiónmi, medzi mladými a staršími. Akoby už neexistovali hodnoty a ciele, ktoré by nás všetkých spájali a pre ktoré by sme sa vedeli nadchnúť,“ napísala Čaputová na úvod svojho programu.

07:26
07:25

Prezidentské voľby, v ktorých zvíťazila Zuzana Čaputová, predstavujú v slovenskej spoločnosti zlomový moment. Uviedla to pre agentúru SITA profesorka a bývalá premiérka Iveta Radičová, ktorá vníma v tejto súvislosti viacero rozmerov. Podľa jej slov vyhrala politika slušnosti a vysokej kultúry, ktorá zvíťazila nad agresivitou a útokmi. Expremiérka tiež dodala, že Slovensko ukázalo, že nie je krajinou stereotypov. "Prezidentské voľby vnímam ako zlomové, pretože vyhrala kandidátka, ktorá je jasne proeurópska, prozápadne orientovaná demokratka, a ktorej štýl politiky je veľmi slušný a vysoko kultúrny. Vyhral typ politiky, ktorý zásadne odmieta agresivitu, útoky, vulgarizmy a odmieta politikárčenie. Naopak, je za politiku riešení a politiku, ktorá reaguje na hlavné výzvy Slovenskej republiky. Zuzana Čaputová získala podľa neoficiálnych výsledkov takmer 60 percent a nad svojím protikandidátom zvíťazila s pomerne vysokým náskokom. Čaputová bude vôbec prvou ženou, ktorá sa na Slovensku ujme prezidentského úradu.

07:23

Prvá žena - prezidentka v krajinách eurozóny

Nastúpiac na vlnu verejného hnevu nad korupciou, liberálna právnička Zuzana Čaputová vyhrala sobotňajšie prezidentské voľby na Slovensku, píše agentúra Reuters vo svojom komentári k výsledku druhého kola prezidentských volieb v krajine.

Čaputová, proeurópsky orientovaný nováčik v politike bude prvou ženou - prezidentkou v krajinách eurozóny. Po sčítaní percent hlasov z 98,1 percenta volebných okrskov získala 58,3 percent hlasov, zatiaľ čo jej súper, eurokomisár Maroš Šefčovič, získal 41,7 percent, píše agentúra. Čaputová viedla 14-ročný súdny boj proti spoločnosti podnikateľa Mariána Kočnera, v súčasnosti obvineného z objednania vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Kočnerova firma chcela vybudovať ilegálnu skládku odpadu v Čaputovej domovskom meste Pezinok. Čaputová nakoniec prípad vyhrala, čím si vyslúžila prezývku "slovenská Erin Brokovichová" podľa americkej bojovníčky za životné prostredie, ktorú vo filme z roku 2000 stvárnila Julia Robertsová.

Čaputovej víťazstvo komplikuje plán bývalého premiéra a lídra strany Smer-SD Roberta Fica odísť z politiky a stať sa predsedom Ústavného súdu, nakoľko k právomociam prezidenta patrí aj právo veta na túto pozíciu, píše Reuters. Jej víťazstvo tiež môže dodať silu opozičným stranám, snažiacim sa nahradiť stále najpopulárnejšiu stranu Smer-SD v budúcoročných parlamentných voľbách.

Politickí analytici však hovoria, že sociálne liberálna prezidentka tiež zmobilizuje Smer-SD a antisystémových voličov, pričom Fico tento boj už predznačil, keď tento týždeň nazval liberálov "ľuďmi bez hodnôt", podotýka agentúra vo svojom komentári.

07:21

Čaputovú prirovnávajú k Macronovi

Po sčítaní takmer všetkých hlasov v druhom kole prezidentských volieb na Slovensku sa ukázalo, že hlasná kritička vlády a protikorupčná aktivistka Zuzana Čaputová sa stane prvou slovenskou prezidentkou, píše agentúra AFP vo svojom komentári k výsledku prezidentských volieb na Slovensku.
Pozorovatelia podľa agentúry prirovnávajú Čaputovú k francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi - outsiderovi, ktorý sa dostal k moci vďaka svojmu reformnému programu. "Podobný príbeh sa objavil počas poslednej prezidentskej kampane vo Francúzsku, kde zvíťazil predstaviteľ nového politického trendu a nové politické hnutie," povedala analytička Aneta Világi pre AFP.

07:19

Kto bodoval v jednotlivých krajoch? Výsledky hlasovania si môžete pozieť TU.

07:17

Protikorupčná aktivistka Zuzana Čaputová zvíťazila v prezidentských voľbách na Slovensku, čím sa stala prvou ženskou hlavou štátu, napísala na svojom webovom portáli stanica BBC v reakcii na výsledok prezidentských volieb na Slovensku. Čaputová, ktorá nemá takmer žiadnu politickú skúsenosť, v druhom kole porazila vysokopostaveného diplomata Maroša Šefčoviča z vládnej strany, uvádza BBC, dodajúc, že Čaputová vymedzila voľby ako boj dobra proti zlu.

BBC ďalej píše, že voľby sa konali rok po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý písal o prepojeniach medzi politikmi a organizovaným zločinom. Čaputová uviedla Kuciakovu smrť ako jeden z dôvodov, prečo sa rozhodla kandidovať za prezidentku, čo je však na Slovensku viac-menej reprezentatívna funkcia, napísala BBC. Čaputová sa stala známa ako právnička, keď viedla 14 rokov trvajúci súdny spor proti ilegálnej skládke odpadu. Rozvedená 45-ročná matka dvoch detí je členkou liberálnej strany Progresívne Slovensko, ktorá nemá zastúpenie v parlamente. Čaputová podporuje práva LGBT komunity v krajine, kde homosexuálne manželstvá a adopcie detí pármi rovnakého pohlavia zatiaľ neboli legalizované, uzaviera BBC svoj komentár.

07:16

Zuzana Čaputová v druhom kole prezidentských volieb získala 58,40 percenta hlasov, jej protikandidát Maroš Šefčovič 41,59 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 41,79 percenta.

07:13

Vážení čitatelia, vítame vás pri online prenose z povolebného diania prezidentských volieb.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR, sita, pkr, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čína prelomila mlčanie: TAKÁTO je pravda o našej podpore Ruska vo vojne!
V Nitre absolvovala výmenu hlavice stehnovej kosti 105-ročná pacientka.
V Nitre podstúpila zákrok 105-ročná pacientka: Pani Helenu čakajú doma desiatky príbuzných
Nemocnice by mohli získať peniaze na nové CT a MR prístroje. Kvalitná diagnostika je totiž drahá, pomoc od štátu sa preto zíde.
Foto
Rezort zdravotníctva rozdelí milióny eur: Čo kritizujú lekári a o čo požiadali nemocnice?
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Početné krádeže v Prešove: Za všetkými stojí jeden Bratislavčan! Ako mu v rukách skončili tisíce eur?
Veža budovy sa zrútila.
Foto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Rebríček prosperity v EÚ: Takto dopadlo Slovensko a aha, kde skončila Česká republika!
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
Drone no copyright in a soybean field,
Ministerstvo obrany vyzýva ľudí: TOTO s dronmi neskúšajte! Hrozí vám mastná pokuta
2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Zrazenému cyklistovi letel na pomoc záchranársky vrtuľník (ilustračné foto).
Seniora zrazil v Kútoch autobus: Vážne zranenia! Na pomoc mu letel záchranársky vrtuľník
Domácim
násilím
trpia
častejšie
ženy.
Zažívate domáce násilie a neviete, ako ďalej? Odpoveď môžete nájsť na týchto miestach na Slovensku