Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2019 11:50 | Prezidentské voľby 2019

Prezidentské voľby 2019: Prvé slová novej prezidentky Čaputovej

Slováci si v sobotu druhom kole prezidentských volieb vyberajú novú hlavu štátu na funkčné obdobie piatich rokov. Vystrieda súčasného prezidenta Andreja Kisku.

Fotogaléria
71
fotiek v galérii

Volebné miestnosti v 5940 okrskoch na Slovensku boli otvorené od 7.00 do 22.00 h. Ľudia si prezidenta vyberali z dvojice Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič, do druhého kola postúpili ako dvaja kandidáti s najväčším počtom hlasov. V prezidentských voľbách môohlo voliť viac ako 4,45 milióna občanov žijúcich doma i v zahraničí.

V druhom kole volieb je za prezidenta zvolený ten kandidát, ktorý získa viac platných hlasov zúčastnených voličov. Kto bude najbližších päť rokov hlavou štátu, oficiálne zverejní Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 31. marca. V online prenose vám prinášame aktuality a zaujímavosti z volebného dňa.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: 2. kolo prezidentských volieb 2019
01:15

Online prenos z druhého kola prezidentských volieb sa končí. Najnovšie spravodajstvo nájdete na www.cas.sk. Ďakujeme za pozornosť. 

01:00

Po spočítaní takmer všetkých okrskových zápisníc zvíťazila v druhom kole prezidentských volieb Zuzana Čaputová. Získala 58,37 percenta, v absolútnom vyjadrení je to 1.050.210 hlasov.

Spočítaných je aktuálne 99,46 percenta okrskových zápisníc. Účasť vo voľbách sa momentálne pohybuje na úrovni 41,81 percenta. Maroš Šefčovič má 41,62 percenta alebo 748.934 hlasov.

00:44

Po sčítaní viac ako 98 percent okrskových zápisníc si Zuzana Čaputová drží náskok so ziskom 58,34 percenta.

00:29

Zuzana Čaputová získala v druhom kole prezidentských volieb viac ako milión hlasov. Po spočítaní 96,78 percenta okrskových zápisníc má 1 021 928, čo predstavuje 58,27 percenta hlasov. Maroš Šefčovič získal 731 819 alebo 41,72 percenta hlasov.

00:27

„Zase nám mnoho krajín závidí, že sme si zvolili prezidentku,“ povedal Andrej Kiska. "Prezidentku, ktorá povedala, že sa postaví zlu, ktorá povedala, že spravodlivosť je to, čo potrebujeme," doplnil s tým, že je potrebné vrátiť dôveru ľudí v štát.

00:18

V druhom kole prezidentských volieb je už spočítaných viac ako 90 percent okrskových zápisníc. Účasť vo voľbách sa momentálne pohybuje na úrovni 41,57 percenta.

00:15

Prvá zahraničná cesta novej prezidentky by mala viesť k susedom. "Česko vnímam ako bratský národ, Zemana rešpektujem ako legitímne zvoleného prezidenta Českej republiky,“ povedala Čaputová.

00:14

Zuzane Čaputovej prišiel k výhre vo voľbách zagratulovať aj súčasný prezident Andrej Kiska. 

00:12

Je spočítaných 94,68 percent hlasov. Čaputová má viac ako 58%.

00:09

Nová prezidentka prehovorila aj o telefonáte s porazeným protikandidátom Šefčovičom. "Som vďačná za jeho veľkorysé slová. Kytica od pána Šefčoviča už dorazila, ešte som sa s ňou nestretla, ale vraj je tu," prezradila Čaputová.

00:02

 „Ďakujem, že ste boli so mnou, ja budem teraz s vami. Budem aj s vami, ktorých dôveru som si nezískala a budem sa o ňu ďalej uchádzať pri výkone svojho mandátu,“ povedala vo víťaznom prejave Čaputová. Nová prezidentka vyjadrila svoju vďačnosť aj v jazykoch menšín, ktoré žijú na Slovensku. 

23:57

Predbežné výsledky volieb po sčítaní 86,36 percent hlasov. Zuzana Čaputová má 57,80 %.

23:55

Nová prezidentka Slovenska ďakovala rodine aj voličom. Jej vystúpenie sprevádzal neustály potlesk.

23:49

Mistrík má z výsledkov veľmi dobré pocity. "Vyzerá to dobre. Som rád, že sa to takto skončilo a Zuzana Čaputová bude prezidentkou," povedal Mistrík. 

23:48

Volebný štáb Zuzany Čaputovej po prvých neoficiálnych predbežných výsledkoch prezidentských volieb ožil. Všetci oslovení veria, že Čaputová bude prvá slovenská prezidentka. Kandidátka sa zatiaľ k neoficiálnym výsledkom, ktoré predznamenávajú jej víťazstvo, nevyjadrila. 

23:40

Maroš Šefčovič priznal prehru. Čaputovej telefonicky zablahoželal k výhre v prezidentských voľbách. „Povedal som jej, že od dnešného večera má veľkú zodpovednosť. Zdôraznil som, že napriek veľmi živej volebnej kampani sú pred Slovenskom časy, ktoré si vyžadujú zjednotenie.“

23:37

Čaputová jasne vedie. Po sčítaní necelých dvoch percent hlasov má 58,35% hlasov. Šefčovič má 41,64 percent.

23:33

Kandidátku prišli podporiť aj mnohí herci. Medzi nimi aj Richard Stanke, Ján Koleník aj Táňa Pauhofová.

23:24

Aj strana SaS už gratuluje Zuzane Čaputovej k zvoleniu. "Má všetky predpoklady byť dobrou prezidentkou, ktorá bude dôstojne reprezentovať Slovensko navonok a rozvážne pristupovať k domácim problémom, ktoré rozdeľujú spoločnosť. Prvá prezidentka v dejinách Slovenska, ale aj Československa znamená výrazný modernizačný krok, ktorým prešla naša spoločnosť a je krehkým víťazstvom liberálnej demokracie."

23:22

Po viac ako polovici spočítaných hlasov vedie v druhom kole prezidentských volieb naďalej Zuzana Čaputová, ktorá má 58,07 percenta. Maroš Šefčovič má 41,92 percenta. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

23:18

Vo volebnej centrále Šefčoviča sa ukázal aj štátny tajomík ministerstva práce Braňo Ondruš. „Nečakal som, že sa nám podarí postaviť tak kvalitného kandidáta. Som presvedčený, že Maroš Šefčovič bol najlepší kandidát na prezidenta SR.“

23:10

Náskok Čaputovej sa stabilizoval. Najviac hlasov zatiaľ sčítali v Prešovskom kraji 22,20 percenta, najmenej v Bratislavskom kraji 4,29 percenta. Volebná účasť aktuálne dosahuje 38,32 percenta.

23:07

Predseda hnutia OĽANO Matovič dopredu zagratuloval k výhre Čaputovej. "Gratulujem Slovensku, že prvýkrát od jeho vzniku tento úrad nebude zastávať komunista, ani chcelbyťkomunista. Gratulujem nám - všetkým ľuďom dychtiacim po lepšom Slovensku, že sme ubránili prezidentský palác a nedovolili ho ovládnuť človekom, ktorého podporovala vládna mafia."

23:04

Prezidentské voľby na Slovenku sledujú aj zahraničné médiá. Správy sa objavili na portáloch ako BBC, The Guardian ale aj Fox News.

23:00

Herečka a moderátorka Lujza Garajová Schrameková sa netají tým, koho volila.

22:55

Po sčítaní 13,87 percenta hlasov stále vedie Čaputová. Prezidentská kandidátka má 57,57 % a Maroš Šefčovič 42,42 %.

22:53

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik v televízii Markíza povedal, že si nevie predstaviť, čo by sa muselo stať, aby sa Zuzana Čaputová nestala prezidentkou.

22:52

Robert Mistrík verí v úspech Čaputovej, myslí si, že jej výsledok bude blízko 60 percent. „Myslím si, že tieto voľby vyhrá, a to je najdôležitejšie,“ povedal na otázku, či Čaputová vyhrá aj jeho zásluhou. „Nechcem si robiť zásluhy, je to jej snaha, jej výsledok,“ povedal pri príchode do štábu. Mistrík prišiel Čaputovú podporiť aj pred dvomi týždňami počas prvého kola volieb.

22:51

Prezidentskú kandidátku prišiel podporiť aj herec Martin Huba.

22:47

Zuzana Čaputová komentuje prvé výsledky volieb aj na Facebooku.

22:45

V druhom kole prezidentských volieb zatiaľ vedie Zuzana Čaputová, ktorej sa podarilo získať 57,20 % hlasov. Maroš Šefčovič má zatiaľ 42,79 % hlasov. Vyplýva to z prvých predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR po spočítaní 5,42% okrskových zápisníc.

22:36

Začali sa nalievať prvé výsledky prezidentských volieb 2019.

22:32

Vo volebnej centrále Čaputovej sa ukázali aj politik Miroslav Beblavý a herečky Rebeka Poláková, Zuzana Mauréry a Zuzana Fialová.

22:30

Priebeh 2. kola prezidentských volieb v obvode Trnava a Hlohovec a v obvode Piešťany hodnotili volebné komisie ako pokojný. V Piešťanoch riešila obvodná komisia sťažnosť muža, ktorý žiadal vydanie volebného lístka pre potreby trestného oznámenia. "Muž chcel podať trestné oznámenie na kandidátku Zuzanu Čaputovú a mal potrebu priložiť k podaniu ako dôkaz hlasovací lístok. Okrsková komisia mu ho však nemohla vydať, nakoľko hlasovacie lístky sa z hlasovacej miestnosti nemôžu vynášať. Potom požadoval to isté na obvodnej komisii, no tá hlasovacími lístkami ani nedisponuje," uviedol pre TASR predseda obvodnej komisie v Piešťanoch Martin Beluský.

22:27

Ivan Gašparovič prišiel do volebnej centrály Maroša Šefčoviča. Bývalý prezident tiež kandidoval ako nezávislý s podporou Smeru.

22:15

Prezidentský kandidát sa obáva, že účasť v druhom kole prezidentských volieb môže byť nižšia ako v prvom. "Veľmi dúfam, že sa mýlim, pretože posledné dni sme veľmi apelovali na to, aby čo najviac ľudí prišlo prezidenta voliť. Čím vyššia účasť, tým vyššia legitimita," poznamenal eurokomisár. Výsledky si zatiaľ odhadnúť netrúfol, ovplyvní ich podľa neho najmä účasť.

22:24

Voliť prezidenta dnes boli aj Wanda Adamík Hrycová a Jožo Pročko. Vo výbere mali jasno, nezhodli sa však v hodnotení kampane.

22:22

Do štábu Čaputovej prišiel aj Robert Mistrík. Ten sa sa pred prvým kolom volieb vzdal v jej prospech.

22:15

Zuzana Čaputová by podľa prieskumu agentúry Median SK pre RTVS stala prezidentkou Slovenskej republiky. V sobotnom druhom kole volieb by získala 60,5 percenta hlasov, zatiaľ čo jej protikandidáta Maroša Šefčoviča by volilo 39,5 percenta voličov.

22:11

Volebné miestnosti, kde mohli občania uplatniť svoje volebné právo v rámci druhého kola prezidentských volieb, sa uzavreli. Pre médiá to potvrdil predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu politických strán Eduard Bárány. 

22:11

Do VIP salóniku vo volebnej centrále Šefčoviča ho prišla podporiť najbližšia rodina, jeho priatelia a podporovatelia ale aj jediný zástupca Smeru a minister financií Peter Kažimír. 

22:05

Televízia Markíza zverejnila exkluzívny prieskum agentúry FOCUS, podľa ktorého by sa prezidentkou mala stať Zuzana Čaputová. Voliť by ju podľa neho malo 55,2 percenta voličov. Maroš Šefčovič by podľa prieskumu získal 44,8 percenta hlasov.

21:59

Prezidentká kandidátka sa postavila pred ľudí počas burácajúceho potlesku. Poďakovala dcéram, partnerovi, rodičom, bratovi aj ľuďom zo svojho tímu a členom z Progresívneho Slovenska.

21:55

Šefčovič sa prvýkrát ukázal medzi novinármi. 

21:43

Medzi hosťami Čaputovej sa objavil aj muž v obleku kominára. Je ním starosta Drahoviec pri Piešťanoch Miroslav Ledecký, ktorý sa angažuje v kominárskom cechu.

21:40

Pred koncom hlasovania poďakoval voličom aj Maroš Šefčovič.

21:39

Ďakovačka Zuzany Čaputovej tesne pred uzavretím volebných miestností.

21:31

Čím im vedia politici dvihnúť tlak Kovárovi a Ďurovčíkovi? Pozrite si vo videu.

21:22

Čaputová očakáva, že súboj s Marošom Šefčovičom bude tesný, myslí si, že bude nižšia volebná účasť. Na otázku, či má obavy, odpovedala, že "ani nie". Ak by nevyhrala, potvrdila, že plánuje kandidovať do NR SR v budúcoročných parlamentných voľbách.

21:15

Oficiálne výsledky druhého kola prezidentských volieb budú vyhlásené v nedeľu o 12.00 hod v budove Ministerstva vnútra SR. Prvé prieskumy sa začnú objavovať už dnes po uzatvorený volebných miestností. 

21:05

Vo volebnej centrále Maroša Šefčoviča sú pre novinárov pripravené obložené chleby a ďalšie občerstvenie. Priestory pre Šefcoviča a jeho hostí sú však oddelené od priestorov pre médiá. Očakáva sa, že za niekoľko minút zavíta prezidentský kandidát prvýkrát počas noci medzi novinárov.

20:55

Ako si predstavujú prezidenta Wanda Adamík Hrycová a Jožo Pročko? Pozrite si vo videu.

20:51

Zuzana Čaputová už prišla do volebnej centrály. 

20:42

Volebná centrála Maroša Šefčoviča je v bratislavskom Hoteli Devín. Novinári čakajú na Šefčoviča v samostatnom salóniku.

20:40

Obaja prezidentskí kandidáti, Zuzana Čaputová aj Maroš Šefčovič, sa už nachádzajú vo volebných centrálach. Zatiaľ sú však len v zákulisí. Očakáva sa, že pred verejnosť vystúpia okolo 21. hodiny.

20:25

Martin Poliačik si pochutnáva na špeciálnom pive. Pozrite sa, aké to je.

20:23

Ako hodnotí kampaň pred prezidentskými voľbami odborníčka na marketing Simona Bubánová? Pozrite sa vo videu.

20:17

Volebná centrála Zuzany Čaputovej.

20:16

Volebná centrála Zuzany Čaputovej v priestoroch Starej tržnice v Bratislave. Bude tam poriadny nátresk. Očakáva sa totiž účasť až 700 hostí, medzi nimi aj Róberta Mistríka či Róberta Bezáka.

Pred vchodom do Starej tržnice sa už vytvoril rad ľudí, ktorí čakajú na vstup.

20:11

V Košiciach, ako aj v okrese Košice-okolie sa koná sobotňajšie druhé kolo prezidentských volieb zatiaľ pokojne. Pre TASR to potvrdili obe okresné volebné komisie. Bezproblémovú voľbu hlavy štátu eviduje aj košická krajská polícia.

Okresná volebná komisia Košice-okolie aktuálne ukončila kontrolu v južných častiach uvedeného okresu. Prešli sme obce ako Rešica, Kechnec, Perín-Chym a iné. Všetko je v poriadku, nevyskytol sa žiaden problém. Ak náhodou boli nejaké drobné nedostatky, na mieste sme ich vyriešili. Tie veci, ktoré v prvom kole neboli presne podľa pravidiel, boli tentoraz bezproblémové, uviedol pre TASR podpredseda volebnej komisie Ján Spišák.

20:08

Jozef Banáš prezradil, čo vyčíta dosluhujúcemu prezidentovi Andrejovi Kiskovi. O čo ide? Dozviete sa vo videu.

20:03

Priebeh prezidentských volieb v okrese Nové Zámky je zatiaľ bezproblémový, okresná volebná komisia nezaznamenala žiadny incident. Jediný problém vidí predseda komisie Mikuláš Balogh vo veľmi nízkej účasti. „Ak to mám zhodnotiť, je to proste nuda,“ poznamenal Balogh. 

Predpokladá, že volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb bude v novozámockom regióne nižšia ako v prvom kole. „Okolo 14. hodiny sme boli na kontrole zhruba desiatich okrskov. K volebným urnám prišla do toho času možno desatina oprávnených voličov. Očakávame, že sa volebná účasť zvýši podvečer, maximálny nápor očakávame do 21. hodiny. Členovia okrskových komisií tvrdili, že ľudia využili krásne počasie a sú v záhradkách,“ povedal Balogh.

19:56

Priebeh druhého kola prezidentských volieb v Bratislavskom kraji je naďalej pokojný a bezproblémový. Pre TASR to potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie, ktoré neevidujú žiadne závažné podnety. "Boli sme na kontrole v okrskových volebných komisiách. Nezistili sme žiadne pochybenia na strane komisií ani pokusy o podvod. Nebolo zaznamenané ani narušenie volieb. Všetko sa uskutočňuje v pokoji," povedala Okresná volebná komisia Senec.

"Neevidujeme žiadne výnimočné situácie," podotkli aj v Okresnej volebnej komisii Malacky. Bezproblémový priebeh druhého kola prezidentských volieb potvrdili aj okresné volebné komisie v Bratislave a Pezinku. Viaceré oslovené samosprávy v Bratislavskom kraji evidovali doteraz nižšiu volebnú účasť v porovnaní s prvým kolom volieb prezidenta 16. marca. Vysvetľovali to najmä pekným počasím a tým, že viacero ľudí je na výletoch či pracuje v záhradách. Záujem voličov o voľby by sa podľa nich mohol ešte zvýšiť vo večerných hodinách.

19:55

Do volebnej centrály Zuzany Čaputovej, ktorá sa nachádza v bratislavskej Starej tržnici, prišiel poslanec Martin Poliačik.

19:34

Poslednú víkendovú lyžovačku na Donovaloch v tohtoročnej sezóne 2018/2019 využili v slnečnú sobotu lyžiari, ale aj turisti z celého Slovenska aj na uplatnenie si svojho práva voliť prezidenta SR. S hlasovacími preukazmi prichádzali do jediného okrsku na obecnom úrade tejto horskej obce v Banskobystrickom okrese. Popoludní ich okrsková volebná komisia napočítala vyše 70, miestnych okolo 40. "Je to široká vzorka obyvateľov Slovenska. Chodia k nám z východu krajiny, západu, Bratislavy či Stredoslováci," zhodnotila pre TASR predsedníčka okrskovej volebnej komisie Jolana Lackovičová.

Voliť chodia pred obedom a poobede po lyžovačke. Domáci väčšinou využijú podvečer, keď idú do kostola. Ten susedí s obecným úradom. "S prenosnou urnou ideme večer do Penziónu Zornička, kde máme nahlásených okolo 60 účastníkov. Objednali si schránku možno preto, lebo ich je veľa a nemajú sa k nám ako presunúť. Z domácich máme nahlásenú jednu obyvateľku," konštatovala Lackovičová.

19:00

V obci Plaveč v okrese Stará Ľubovňa sú od popoludnia bez elektrickej energie. Priebeh prezidentských volieb by to však podľa starostu obce Petra Šlosára nemalo narušiť.

"Podľa našich informácií dôvodom je porucha na vedení vysokého napätia. Zabezpečili sme preto do volebnej miestnosti elektrocentrálu. Veríme, že to do 22.00 h zvládneme," uviedol pre TASR Šlosár.

18:34

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán nemá informácie o žiadnych mimoriadnych udalostiach, ktoré by vznikli v súvislosti s dnešným hlasovaním. Uviedol to predseda komisie Eduard Bárány. „Občania po celom Slovensku využívajú svoje volebné právo veľmi pokojným, disciplinovaným spôsobom," povedal.

Komisia podľa Bárányho dnes rieši v súvislosti s voľbami dva typy podnetov. „Prvé sú tie, na ktoré odpovede sú vlastne usmernenia volebných komisií," povedal s tým, že ide napríklad o problematiku dokazovania totožnosti alebo voličských preukazov. „Druhou skupinou sú podnety týkajúce sa údajných narušení volebného moratória, kde však v mnohých prípadoch ich musíme odstupovať iným orgánom," vysvetlil s tým, že pri podnetoch, ktoré spadajú do kompetencie komisie, sa tá venuje zabezpečovaniu dôkazov alebo vyžiadavaniu stanovísk dotknutých osôb.

18:24

V gemerských okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava má druhé kolo prezidentských volieb zatiaľ pokojný a bezproblémový priebeh. TASR to potvrdili zapisovatelia a predsedovia okresných volebných komisií.

Nezaznamenali sme žiadne podnety. O účasti zatiaľ ťažko niečo povedať, ale dá sa predpokladať, že je vyššia ako v prvom kole, hoci v niektorých obciach možno pôjdu viacerí voliť až večer, keďže bolo pekné počasie. Ľudia to však využívajú nielen na záhradkárstvo, ale chodia i voliť, uviedol na margo volebného dňa predseda okresnej volebnej komisie v Rožňave Jozef Pisarčík.

Rovnako bezproblémový priebeh hlási aj okresná volebná komisia v Rimavskej Sobote. Tá má na starosti prezidentské voľby v Rimavskosobotskom i Revúckom okrese. Všetko je pokojné, nemáme nijaké problémy, priblížil jej zapisovateľ Lukáš Kvietok.

18:19

Vo volebnej miestnosti v obci Hájske v okrese Šaľa odovzdal v druhom kole prezidentských volieb svoj hlas aj 100-ročný Jozef Nétry. Do volebnej miestnosti prišiel v sprievode svojho syna a nevesty. Zúčastnil som sa takmer na všetkých voľbách, neviem, či som vôbec niekedy niektoré vynechal. Ani si nepamätám, koľko sa už za ten čas vystriedalo prezidentov. Veľmi veľa ich bolo, československých aj slovenských. Volil som Masaryka, Beneša, Gottwalda, Svobodu, Tisa s tou veľkou hlavou, spomína Nétry. Z celej plejády doterajších prezidentov považuje za najlepšieho Klementa Gottwalda. Bol to pracovitý človek, zhodnotil.

Jozef Nétry sa narodil 26. marca 1919. Pri príležitosti jeho okrúhleho životného jubilea mu po skončení sa volebného aktu udelil starosta Jaroslav Bennár čestné občianstvo. Jubilanta na oslave prekvapila takmer meter dlhá torta s erbom jeho rodnej obce. V Hájskom žije pomerne veľa ľudí vo veku nad 90 rokov. Svokor je momentálne najstarší, no pred ôsmimi rokmi sa dožila jedna z obyvateliek obce 103 rokov, povedala nevesta oslávenca Viera Nétryová.

Vyučený stolár celý život manuálne pracoval na stavbách, štyri roky strávil ako vojak na ruskom fronte. Po smrti prvej manželky sa opäť oženil, jeho druhá manželka sa dožila 93 rokov. Oslávenec sporadicky sleduje aj politiku, no k jeho najväčším záľubám patrí futbal. Tá politika, to je raz tak, potom zasa inak a všetci nás len klamú. Futbal sa mi páči, zatiaľ to našej reprezentácii celkom ide. Zo slovenských klubov si pozriem Slovan, ale je mi to jedno, kto hrá. Podstatné je, aby hral dobre, vtedy si ten futbal rád pozriem, povedal 100-ročný jubilant.

18:11

V Plaveckom Mikuláši, obci, ktorú už sedemkrát vyhlásili za NAJ dedinu na Záhorí, má sobotňajšie druhé kolo volieb prezidenta SR pokojný priebeh. Prví voliči si sadli za plentu hneď po otvorení volebnej miestnosti, celkovo však v porovnaní s prvým kolom tu evidujú menší záujem o voľby. 

18:07

V Galante má druhé kolo prezidentských volieb doteraz bezproblémový priebeh. Podľa predsedu mestskej volebnej komisie Gábora Levanského volebné okrsky doposiaľ nehlásili žiadne porušenie zákona.

Ako uviedol, ľudia chodia do volebných miestností priebežne, ale oveľa v menšom počte ako v prvom kole prezidentských volieb. V Galante môže pritom voliť približne 800 oprávnených voličov. Do volebných miestností chodí prevažne stredná a staršia generácia. O voličský preukaz bol záujem v piatich prípadoch a zatiaľ nikto nevyužil možnosť voľby do prenosnej urny.

18:02

Slovák žijúci za riekou Moravou Michal Ridzoň sa rozhodol voliť v Skalici. Napriek tomu, že mal bližšie do Kútov, v prospech kráľovského mesta rozhodla zvedavosť a chuť na skalický trdelník. "Máme s priateľkou jeden z mála voľných dní, tak sme sa rozhodli v deň volieb pre Skalicu a spraviť si príjemný výlet. Mali sme konkrétny plán, a tým bolo zohnať skalický trdelník. Zatiaľ sme ho síce ešte nezohnali, ale priateľka Lucia už stihla ochutnať, kým som ja volil. Volebná komisia mala totiž vlastný a ponúkla ju," prezradil 33-ročný Slovák.

Ako dodal, na prvom kole prezidentských volieb sa nezúčastnil, lebo bol v Slovinsku. "V prezidentských voľbách sa nedá voliť poštou, čo je, bohužiaľ, zlé, tak som nevolil. Pevne verím, že to v budúcnosti bude inak. Hádam sa to zmení, keďže sme v 21. storočí, až tak, že sa bude dať voliť cez internet," uviedol Slovák žijúci v Brne.

17:46

Volebnú účasť v prvom kole prezidentských volieb v obci Nimnica v Púchovskom okrese vylepšili najmä klienti neďalekých kúpeľov. Podobne je to aj v druhom kole. 

17:29

V sedemnásobnej NAJ dedine na Záhorí volil aj horolezec či paraglajdista

Do Plaveckého Mikuláša, obce, ktorú už sedemkrát vyhlásili za NAJ dedinu na Záhorí Zavítali dokonca voliči z radov fanúšikov adrenalínových športov. Jedným z prvých voličov bol paraglajdista a tiež horolezec, ktorý si prišiel vyskúšať tamojšie skaly. 

17:18

Počet Slovákov, ktorí volili na voličský preukaz počas svojho pobytu v Kúpeľoch Piešťany, je v druhom kole prezidentských volieb o čosi vyšší ako v hlasovaní pred 14 dňami. "Do 16.30 h sme umožnili hlasovať viac ako dvom stovkám takýchto voličov, takže je ešte predpoklad, že ďalší prídu," povedala pre TASR predsedníčka volebnej komisie Mária Makarová.

17:25

Maroš Šefčovič si krátil volebný deň aj prechádzkou po nábreží Dunaja. Čo sa dnes ešte chystá spraviť? Pozrite si vo videu.

17:14

Obyvatelia podhorskej osady Vlkolínec volili prezidenta v novovybudovanom Dome UNESCO, ktorý sprístupnili minulý rok na jeseň. S prenosnou volebnou schránkou tam v sobotu popoludní zavítali členovia okrskovej volebnej komisie z ružomberskej mestskej časti Biely Potok.

17:13
17:10

Možnosť voliť využilo v sobotu aj niekoľko pacientov a dve lekárky v nemocnici v Spišskej Novej Vsi. Z tamojšej mestskej volebnej komisie (MsVK) na ich požiadanie prišla prenosná volebná urna.

16:49

Zuzana Čaputová vzbudila záujem zahraničných médií.

16:45

Počet voličov v košickej nemocnici sa oproti prvému kolu zvýšil. Šancu voliť v druhom kole prezidentských volieb dostali aj pacienti Univerzitnej nemocnice s poliklinikou L. Pasteura v Košiciach. „Oproti prvému kolu je situácia zatiaľ lepšia. Kým pred dvoma týždňami prišlo iba šesť ľudí, teraz sme mali len za pol hodinu 17 ľudí a ďalší sa hlásia na urológii, či pľúcnom,“ uviedol člen volebnej okrskovej komisie.

16:39

V bojnickej nemocnici odovzdala svoj hlas novopečená mamička i lekárka. Možnosť odovzdať svoj hlas budúcej hlave štátu v sobotu využilo i viacero pacientov a lekárka Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. 

16:30

Zuzana Čaputová vníma voľby s veľkým rešpektom a je úprimne zvedavá na ich výsledok. Vyhlásila to po tom, čo v meste Pezinok odvolila spolu so svojimi dcérami a partnerom. "Som rada, že máme za sebou kampaň, ktorá trvala v mojom prípade desať mesiacov, a ostatné je na ľuďoch, ako sa rozhodli," povedala Čaputová.

16:21

Okrsok má 1300 voličov. Asi 1300 mien je zapísaných vo voličských zoznamoch na prezidentské voľby v jedinom okrsku kúpeľnej obce Kováčová v okrese Zvolen. Zhruba v polovici volieb si prišlo uplatniť svoje právo asi 450 z nich.

16:20

Pokojný priebeh a veľmi nízka účasť charakterizuje aj druhé kolo prezidentských volieb na prevažne rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. V prvom kole tu prišlo hlasovať len 2,83 percenta voličov. V tejto mestskej časti je v dvoch volebných okrskoch zapísaných zhruba 4400 oprávnených voličov.

16:12

Šefčovičovci zvolili po odvolení v prezidentských voľbách prechádzku pri nábreží Dunaja.

16:02

Kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová odvolila s partnerom Petrom Konečným a dcérami v Pezinku.

15:48

Mára a Rudolf Riapošovci prišli odvoliť v Heľpe odetí do denného kroja.

15:44

Petržalčan Marek chodí už takmer desať rokov voliť na bicykli. "Pred pár rokmi som mal dilemu a do poslednej chvíle som sa nevedel rozhodnúť, koho voliť. Potreboval som si utriasť myšlienky a mám skúsenosť, že na to pomáha dlhšia jazda na bicykli," uviedol pre TASR Marek. Z jazdy na bicykli pred odchodom do volebnej miestnosti sa už podľa neho pomaly stáva tradícia. 

15:31

V Mudrovciach vyhrali v prvom kole obaja sobotňajší kandidáti. V sobotňajšom druhom kole prezidentských volieb je v Mudrovciach v okrese Košice-okolie zapísaných 65 voličov, obec má v súčasnosti 67 obyvateľov. V prvom kole obaja kandidáti, ktorí postúpili do ďalšieho kola v boji o post hlavy štátu, získali rovnaký počet hlasov.

15:22

V obci Závod volila prvovolička, ktorá v sobotu oslavuje 18. narodeniny

V Závode na Záhorí odvolila v sobotňajšom druhom kole volieb prezidenta SR aj najmladšia obyvateľka obce s voličským právom. Romana Valentová ho získala v sobotu a ešte pred popoludňajšou oslavou svojich 18. narodenín si prvýkrát vyskúšala, aké je to voliť.
"Tieto voľby sú dôležité pre to, aby sa niečo v tejto krajine zmenilo," zdôraznila.

15:03

Malý záujem o sobotné druhé kolo prezidentských volieb majú obyvatelia rómskej osady v Trebišove. Príchod členov okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou však bol oživením a vyvolal aj spontánny tanec domácich.

14:53

V rekreačnej oblasti Jezersko volia aj turisti. Jezersko nie je veľká obec a nemá veľa domov. Viaceré dreveničky po pôvodných obyvateľoch predali a dnes slúžia ako chalupy. Značnú časť voličov tu preto tvoria práve cezpoľní. Obec má len 76 obyvateľov a v prvom kole prezidentských volieb tu volilo na základe hlasovacích preukazov 36 voličov.

14:26

V najzápadnejšom sídle SR v Záhorskej Vsi plynie sobotňajšie druhé kolo volieb prezidenta SR pokojne a bez problémov. Doterajšia účasť podľa starostu Borisa Šimkoviča približne kopíruje záujem o voľby v prvom kole.

14:22

Najdlhšej obci na Slovensku musí stačiť jedna volebná miestnosť. Zákon o podmienkach výkonu volebného práva hovorí, že volebný okrsok sa vytvára na zhruba tisíc oprávnených voličov, a tak napríklad v obci Osturňa, ktorá je najdlhšiu obcou na Slovensku, musí stačiť aj jedna volebná miestnosť. Volebný okrsok majú preto presne v strede dediny.

14:17

Priamo zo svahu k volebným schránkam

V obci Demänovská Dolina prichádzajú vybrať novú hlavu štátu milovníci aktívneho života a športu zo všetkých kútov Slovenska. Do tamojšej volebnej miestnosti zatiaľ dorazili najmä turisti z Bratislavy, Košíc či Piešťan. Niektorí aj v plnom športovom výstroji a s lyžiarkami na nohách.

14:14

V sobotnom druhom kole prezidentských volieb už odvolil aj predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS). Volil mimo svojho trvalého bydliska a využil tak možnosť voličského preukazu.

13:56

Do Kútov na Záhorí prichádza voliť prezidenta množstvo Slovákov, ktorí študujú alebo žijú v Českej republike. Obe okrskové volebné komisie majú preto plné ruky práce, najmä po príchode vlakov. Tomáš, ktorý pochádza z Martina, prišiel z Brna na bicykli, svoj voličský hlas odovzdal v cyklistickom oblečení. „Žijem v Brne sedemnásť rokov, vždy chodím voliť do Kútov na bicykli. Je krásne počasie, tak čo by človek nevybehol,“ povedal po tom, ako absolvoval deväťdesiat kilometrov.

13:44

V obci Počúvadlo v Banskoštiavnickom okrese volí v sobotu okrem domácich aj niekoľko chalupárov. Už v dopoludňajších hodinách evidovala tunajšia volebná komisia takmer rovnaký záujem o voľbu zo strany chalupárov aj domácich.

13:42
13:41

V Košiciach odovzdali svoje hlasy odsúdení a obvinení z Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody na Floriánskej ulici.

13:38

Účasť na voľbách považuje za povinnosť! Najstarším voličom v trenčianskej mestskej časti Opatová je 98-ročný Jozef Steklý. Okrskovej volebnej komisii predložil občiansky preukaz v červenej plátennej väzbe, ktorý mu vydali v 50. rokoch minulého storočia. 

13:33

Z Anime festivalu si odskočili na voľby! Voliči sa objavili v kostýmoch počas 2. kola prezidentských volieb vo volebnej miestnosti na ZŠ Nevädzová 2 v Bratislave.

13:29

Viacero Bánovčanov prišlo v sobotu k volebným urnám v pracovnom oblečení. Spolu s ďalšími dobrovoľníkmi totiž upratujú svoje okolie. Zapojili sa tak do celosvetovej kampane Hodina Zeme.

13:08

Volia v kaplnke

Na Závrší v kysuckej obci Svrčinovec mohli v sobotu odovzdať hlas v druhom kole prezidentských volieb viac ako tri stovky oprávnených voličov.
"Ľudia prichádzajú voliť v dosť veľkom počte a veria, že im Pánboh pomôže a zakrúžkujú to správne číslo," povedala zapisovateľka okrskovej volebnej komisie Jana Zubričanová.

13:06

Pokojný priebeh druhého kola prezidentských volieb potvrdila aj polícia. Podľa hovorcu Prezídia Policajného zboru SR Michala Slivku nezaznamenali žiadne incidenty a doposiaľ nebolo podané žiadne trestné oznámenie ani oznámenie o priestupku.

13:04
12:50

Dostali špeciálnu kovovú volebnú schránku

Počas 2. kola prezidentských volieb vo volebnej miestnosti v obci Medzany v okrese Prešov mali už kovovú volebnú schránku. V prvom kole volieb prezidenta SR tu volebnú schránku z volebnej miestnosti ukradol a následne poškodil jeden z voličov. Pre druhé kolo volieb tu pripravili kovovú schránku s uzamykaním, ktorú používali na začiatku 90-tych rokov minulého storočia. 

12:48

V obci Malá Lodina mali nedostatočný počet členov okrskovej volebnej komisie, napokon sa však komisiu podarilo doplniť prostredníctvom náhradníkov. "V Malej Lodine sme riešili, že nebola úplná komisia, mali sme tam hneď dvoch našich komisárov. Už sa to poriešilo a pani starostka našla náhradníkov," uviedol pre TASR podpredseda Okresnej volebnej komisie Košice - okolie Ján Spišák. 

12:33

Množstvo Slovákov volí v obci Kúty v okrese Senica na voličský preukaz a cestovný pas. Najväčší nápor voličov zaznamenávajú po príchodoch vlakov Eurocity z Brna. "S priateľom sme prišli voliť preto, lebo nám nie je ľahostajný ďalší osud Slovenska. Prišli sme vlakom a naspäť sa vraciame na bicykli. Cesta domov nám bude aj so zástavkami trvať približne šesť hodín," uviedla Žilinčanka žijúca v Brne.

12:29

Aby záhadný vírus, ktorým sa nakazila stovka žiakov, neovplyvnil voľby v Trnave, urobili členovia komisie príslušné opatrenia. Viac sa dočítate TU.

12:21

Hlasovať prišli Slováci z Viedne, Prahy, ale i Argentíny. Spoza hraníc, ale i iného kontinentu prišli Slováci pôsobiaci v zahraničí, aby mohli hlasovať v sobotnom druhom kole prezidentských volieb. Zhodujú sa, že najdôležitejšie je aktívne prejaviť svoj názor a využiť možnosť participovať svojím hlasom na výsledku volieb.

12:20

V obci Lúčka volia od šiestej rána! V obci Lúčka (okres Sabinov) občania volia od 6.00 h. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

12:18

V obci Chvojnica v sobotu hlasovali voliči hneď v prvých minútach. Rozhodovať o voľbe prezidenta SR začali hneď po otvorení volebných miestností v sobotu o siedmej hodine aj obyvatelia obce Chvojnica v okrese Myjava. "Voliť chodím pravidelne na každé voľby. Aj keď to nie je zákonná povinnosť, z morálnej stránky to za povinnosť považujem. Som presvedčená, že kto nevolí, nemá potom právo ani kritizovať. V druhom kole nie sú z môjho pohľadu nevoliteľní kandidáti a mám po dlhej dobe pocit, že nevolím menšie zlo," uviedla jedna z prvých tamojších voličiek Angelika. 

12:11
12:09

Bývalý prezident Ivan Gašparovič odvolil krátko pred dvanástou hodinou spoločne s manželkou na Gymnáziu na Metodovej ulici v Bratislave. "Už pri prvej voľbe som hovoril, že nový prezident alebo prezidentka príde do hektického obdobia. Spoločnosť na Slovensku je skutočne rozdelená ako nikdy predtým a aj preto musí nájsť cestu ku kompromisom a spájaniu ľudí," povedal.

12:02

Hlas odovzdal aj bývalý prezident SR Rudolf Schuster vo volebnej miestnosti počas 2. kola prezidentských volieb 30. marca 2019 v Košiciach.

11:56

Prezident prišiel voliť opäť s manželkou. Obaja sa usmievali a bolo vidieť, že majú dobrú náladu. Prezident, okrem toho, že sa so všetkými srdečne pozdravil, si po odvolení stihol urobiť selfie s jedným s prítomných. 

Po odvolení nám prezident povedal: „Aj keď je nádherný deň ako stvorený na výlety, verím, že ľudia prídu voliť. Nájdu si tú chvíľu prísť k voľbám. Šokujúce udalosti okolo Kočnera ukazujú, že potrebujeme voliť politikov, ktorí vrátia dôveru ľudí v štát. Sklamanie ľudí je veľké, volia extrémistov, nie preto, že by boli extrémisti, ale z nedôvery v politikov. Je to vzdor, skoro až volanie o pomoc. Snažme sa nachádzať veci, ktoré nás spájajú nie rozdeľujú. Vo funkcii prezidenta pôjdem ešte k eurovoľbám, ale už teraz sa pre mňa rýchlo otvára ďalšia nesmierne dôležitá kapitola môjho života pomoci tejto našej krajine."

11:53

Slovensko malo dosiaľ štyroch prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát v čele štátu Ivan Gašparovič a dosiaľ posledným prezidentom je Andrej Kiska. Funkčné obdobie mu uplynie 15. júna, keď bude inaugurovaný jeho nástupca.

11:52

Predseda vlády Peter Pellegrini odhlasoval v 2. kole prezidentských volieb vo volebnej miestnosti na Základnej škole Bakossova v Banskej Bystrici.

11:50

V sobotu pred dvanástou odvolili viacerí predstavitelia slovenskej politiky. Prezidentský kandidát Maroš Ševčovič už odvolilv priestoroch Základnej školy Alexandra Dubčeka na bratislavských Dlhých dieloch. Sprevádzali ho manželka aj dcéra.

11:49

Slováci si v druhom kole volia prezidenta. Ľudia si prezidenta vyberú z dvojice Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič. Voliť môže viac ako 4,45 milióna občanov žijúcich doma i v zahraničí. Prezidenta SR si voliči vyberajú na funkčné obdobie piatich rokov.

11:47

Vítame vás pri online prenose z druhého kola prezidentských volieb. Volebné miestnosti sa otvorili o 7. hodine ráno.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR, pkr, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?