Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.03.2019 05:45 | Prezidentské voľby 2019
Video

Kandidát na prezidenta Maroš Šefčovič: O čom sme sa po voľbách bavili s Ficom

Do prezidentských volieb zostávajú necelé dva dni. V sobotu si Slovensko vyberie novú hlavu štátu, ktorá ho bude formovať nasledujúcich päť rokov.

Plat v Prezidentskom paláci je o niečo menší, ako ste mali doteraz. Bude vám chýbať plat eurokomisára?

Určite keď kandidujete na post prezidenta SR, tak nerozmýšľate o peniazoch. Pre mňa to je úplne iná motivácia - chcem vrátiť Slovensku späť to, čo do mňa investovalo. Peniaze tu nezohrávajú žiadnu rolu.

 

Vymenovali by ste Ľuboša Blahu za ministra zahraničných vecí?

Určite by som postupoval v súlade s ústavnými tradíciami a s premiérom by sme hľadali najlepšie mená, aby Slovensko reprezentoval áčkový tím ako v hokeji. Hľadali by sme najlepšie prieniky v tom, kto by bol najlepším ministrom.

 

Dokážete vyzdvihnúť niektoré vlastnosti Zuzany Čaputovej?

Oceňujem to, že ako žena sa uchádza o takýto významný post. Myslím si, že potrebujeme viac žien tak v politike, ako aj vo vrcholových podnikateľských funkciách. Nikdy by som nechcel, aby sa môj syn mal lepšie ako moje dve dcéry len preto, že je chlapec. Dáva príklad mnohým ženám.

 

Ak by vám to nevyšlo a dostala by sa do Prezidentského paláca pani Čaputová, bolo by Slovensko horšou krajinou?

To bude závisieť od toho, ako by vykonávala svoju funkciu. Ak by bola pokračovala v krokoch pána Kisku, nebolo by to pre Slovensko dobré. Lebo my sa postupne vytrácame z tých najdôležitejších metropol. Z rozhovoru s pánom Zemanom som vycítil, že má obavu o budúcnosť V4. Sama priznáva, že na rokovaniach by si chcela pomôcť tlmočníkom a ja by som nechcel, aby sa Slovensko stalo hračkou v rukách mocných.

Či už hovoríme o nadnárodných korporáciách alebo silných medzinárodných hráčoch. Nechcel by som, aby sa zopakovala situácia, ktorú som už v minulosti zažil, že sa počas rokovacej prestávky riešia kľúčové veci pre krajinu a sú tam všetci kľúčoví hráči a slovenský predstaviteľ stojí niekde v kúte s tlmočníkom. To sú veci, keď vám uchádzajú dôležité momenty.


Vaša pani manželka pred pár dňami skončila v nemocnici. Čo sa vtedy stalo?

Bola to dramatická situácia, a to z toho dôvodu, že sme museli zavolať sanitku. Neboli sme schopní moju manželku premiestniť do auta. Záchranári povedali, že sme spravili dobre, lebo sa dostala do stavu tetánie, čo je absolútny nedostatok živín, vyčerpanosť a stres, ktorému bola vystavená po tom, ako sa do nej pustili niektoré médiá a to, čo sa dialo v sociálnej sfére. Je to žena, ktorá nebola nikdy vystavená takémuto tlaku. Som veľmi rád, že naši lekári ma ubezpečili, že po pár infúziách a doplnení živín to bude lepšie. Ale odporučili väčší pokoj, takže je doma s dcérami a v priebehu pár dní bude v poriadku.

 

Poviete tri konkrétne príklady, ktoré by sme mohli porovnať, či ste ich vo funkcii splnili, o päť rokov?

Chcel by som zrealizovať to, čo som sľúbil v rámci strieborného dlhu - trinásty dôchodok, jednu zľavovú kartu pre všetky dopravné prostriedky pre dôchodcov, zľavu na lieky, ktoré potrebujú najviac. Chcel by som presadiť to, aby sme prijali komplexný program pre mladé rodiny a pre návrat mladých ľudí zo zahraničia.

Zároveň by sme vypracovali strategickú priemyselnú politiku, ako zachovať priemyselnosť, ktorú Slovensko má, a aby sme sa nemuseli obávať, že nám veľké firmy budú zo Slovenska odchádzať. Ak dovolíte, tak po štvrté by som chcel dostať tému slovenského poľnohospodárstva na úroveň Prezidentského paláca, aby sme nenariekali, že tu máme pokazené poľské mäso alebo belgické vajíčka.

 

Ak by vám to v sobotu nevyšlo, ste pripravený zapojiť sa do straníckej kampane v Smere?

O tomto som naozaj neuvažoval, lebo toto obdobie je najintenzívnejšie v mojom živote. Plne sa koncentrujem na využitie posledného času na to, aby som prezentoval svoj program. Vždy budem pracovať pre Slovensko a rozhodnem sa po tom, ako sa vyspím a pár dní si oddýchnem.

Dostal 330 000 eur od Smeru

Šefčovič sa rád chválil tým, že sa považuje za nezávislého kandidáta, ktorý sa dokáže odstrihnúť od Smeru. V posledný deň kampane však na svoj účet dostal 230 000 € práve od Smeru, s ktorým ho spája dlhoročná spolupráca. Šefčovič to vysvetľuje tak, že po tom, čo jeho podporovateľov kontaktovali niektoré médiá, aby overili pôvod jednotlivých darov, rozhodol sa ich chrániť. „Aby som aj ja mohol dostatočne informovať o svojom programe, potreboval som rozšíriť svoju kampaň. Pôvodne som plánoval požiadať o ďalšie zdroje svojich priateľov a podporovateľov. Preto som požiadal stranu Smer-SD, aby mi na kampaň prispela. Za podporu jej ďakujem,“ skonštatoval Šefčovič. Smer mu prostredníctvom tretej strany dal okrem 230 000 € ešte ďalších 100 000 €. Sám si na kampaň prispel sumou 130 000 €.

späť
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Jurij Gagarin 12. apríla 1961 úspešne obletel Zem v kozmickej lodi Vostok.
Slovenská astronómka o Gagarinovom lete do vesmíru: Desivé komplikácie! Čoho sa experti báli?
Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné