Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2019 22:31 | Správy | Domáce správy

Prezidentskí kandidáti v ostro sledovanom dueli: Otvorené priznanie Zuzany Čaputovej

Prezidentskí kandidáti Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič odmietajú pochybnosti o financovaní svojich kampaní. Hovorili o nich v utorkovom dueli prezidentských kandidátov na TV Markíza.

Podľa Šefčoviča majú jeho podporovatelia dôvody aj prostriedky na jeho podporu, zdá sa mu však, že sa ich médiá snažia zastrašiť. Čaputová odmieta, že by došlo k prekročeniu limitu na kampaň tým, že prevzala niektoré reklamné plochy Roberta Mistríka, ktorý sa prezidentskej kandidatúry vzdal v jej prospech. Podľa jej slov tieto plochy odkúpila, čiže sa do jej výdavkov započítali.

Za súčasnú polarizáciu slovenskej spoločnosti je zodpovedná najmä vládna koalícia, ktorá k nej prispieva dominantným spôsobom. Čiastočnú zodpovednosť však nesie celé politické spektrum, povedala kandidátka na prezidenta Zuzana Čaputová, ktorá je podľa vlastných slov sklamanou bývalou voličkou koaličnej strany Most-Híd. Jej súper v boji o post hlavy štátu Maroš Šefčovič tvrdí, že k polarizácii prispievajú aj kritici súčasnej vlády, pričom spomenul meno súčasného prezidenta Andreja Kisku. Spomenul pritom, že Slovensko v súčasnosti prechádza úspešným ekonomickým obdobím, čo mnohí nedoceňujú.

Kandidáti hovorili aj o zahraničnej politike. Podľa Čaputovej je práve v tejto oblasti cítiť aj napätie v koalícii. Časté cesty šéfa parlamentu Andreja Danka (SNS) do Ruska podľa nej spochybňujú zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska. "EÚ má jasno v tom, aký je postoj Ruska k dodržiavaniu medzinárodného práva," pripomenula.

Šefčovič podľa svojich slov Rusko nepovažuje za hrozbu, ale strategickú výzvu. Privítal by viac priestoru pre konštruktívny dialóg, či už zo strany EÚ alebo Slovenska. Vyjadril tiež názor, že ľudia na sankcie voči Rusku doplácajú.

 

Čaputová priznala, že v zahraničnej politike má menšie skúsenosti ako Šefčovič, ako prezidentka by však mala poradcov, hoci mená neprezradila. Vyjadrila názor, že predseda SNS Andrej Danko spochybňuje zahranično-politickú orientáciu Slovenska na EÚ a NATO. Vo vládnej koalícii vníma určitú dvojkoľajnosť v tejto oblasti. Ako prezidentka by prijala v prípade úspechu v parlamentných voľbách aj predstaviteľov Ľudovej strany Naše Slovensko, no len v prípade, že by sa dištancovali od výrokov, ktoré považuje za neprípustné, napríklad od spochybňovania holokaustu. Šefčoviť v debate priznal, že je veriaci a chodí do kostola už odmalička a nehanbí sa za to. „Viera je intímna súčasť každého človeka. Na Slovensku by sme k tomu mali pristupovať s väčším rešpektom,“ vyhlásil s tým, že aj táto súšasť jeho kampane je autentická.

Kandidáti odpovedali aj na otázku o porušovaní zásad právneho štátu zo strany Maďarska alebo Poľska. Šefčovič si nevie predstaviť, že by EÚ ukončila dialóg a stopla krajinám eurofondy. "Naším primárnym cieľom musí byť, že V4 musí fungovať," uviedol. Čaputová je presvedčená, že otázniky nad fungovaním právneho štátu sú v týchto krajinách na mieste a rovnako aj mechanizmus, ktorý je v súčasnosti v štádiu vyjednávania.

Čaputová pripustila, že určitých okolností by nevymenovala generálneho prokurátora. "V prípade, že má prezident vážne pochybnosti o danom kandidátovi, môže takéhoto kandidáta nevymenovať," myslí si. Vyplýva to podľa nej z judikátov. V prvom rade by sa však snažila zmeniť systém výberu generálneho prokurátora. Šefčovič v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora pripustil, že ak mali poslanci informácie o tom, že sa Dobroslav Trnka stýkal s Marianom Kočnerom, bola chyba za neho hlasovať.

Kandidáti hovorili aj o tom, čo ich sklamalo na kampani protikandidáta. Šefčovič spomenul, že počas moratória pokračovala ako sponzorovaný príspevok na sociálnej sieti rozprávka o statočnej Zuzane. Čaputová však odmieta, že s príspevkom mal niečo spoločné jej tím. Kandidátku na Šefčovičovej kampani mrzia "osobné útoky a nálepkovania vecami, ku ktorým sa nehlásim". V záverečnej reči obaja kandidáti vyzvali na účasť vo voľbách.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!