Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2019 10:56 | Správy | Zahraničné správy

Správa Rady Európy: Slovensko musí dokončiť protikorupčné opatrenia

Slovenská republika dosiahla určitý pokrok v implementácii opatrení na predchádzanie korupcii medzi poslancami, sudcami a prokurátormi, štátne úrady by však mali zintenzívniť svoje úsilie na dokončenie prebiehajúcich reforiem.

Uviedla to v utorok vo svojej správe Skupina štátov proti korupcii (GRECO), protikorupčný orgán Rady Európy (RE). V správe GRECO sa uvádza, že šesť rokov po prijatí Štvrtého kola hodnotiacej správy z roku 2013 Slovensko realizovalo iba sedem zo šestnástich odporúčaní tejto skupiny. Tri odporúčania neboli realizované a ďalších šesť len čiastočne.

Rada Európy podľa tohto dokumentu víta, že slovenský parlament prijal novelu ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Po zavedení do praxe by to malo zlepšiť pravidlá týkajúce sa transparentnosti finančných záujmov a výhod poslancov, najmä ich povinnosť deklarovať dary alebo iné výhody a používanie nehnuteľného alebo hnuteľného majetku. Skupina GRECO upozornila, že mimoriadne dôležité odporúčanie - vypracovanie etického kódexu, ktorý má riešiť konflikty záujmov a prijímanie darov a iných výhod poslancami - musí byť dokončené parlamentnou pracovnou skupinou a predložené Národnej rade na formálne prijatie.

Protikorupčný orgán Rady Európy vyjadril poľutovanie nad tým, že sa na Slovensku nepodarilo dosiahnuť politický konsenzus o tom, ako dosiahnuť väčšiu transparentnosť legislatívneho procesu prostredníctvom úpravy vzťahov medzi poslancami a tretími stranami, čo sa týka aj lobistov. Tiež sa nepodarilo posilniť dohľad a presadzovanie pravidiel pre zverejňovanie finančných informácií.

 

Správa GRECO zohľadnila, že slovenská strana pracuje na vývoji "pravidiel výkladu" nového Kódexu správania sudcov, ktorý sa týka konfliktu záujmov sudcov, a privítala, že sa podarilo posilniť presadzovanie pravidiel týkajúcich sa majetkových priznaní sudcov. Podľa GRECO je však určená hranica vo výške 6600 eur pre nahlásenie darov prijatých sudcami a prokurátormi ešte stále príliš vysoká. V správe sa tiež uvádza, že pokiaľ ide o prokurátorov, slovenská strana ešte musí zverejniť informácie o majetkových priznaniach prokurátorov. GRECO vyzvala zodpovedné slovenské orgány, aby do 31. decembra 2019 podali správu o opatreniach prijatých na implementáciu doteraz neuskutočnených odporúčaní Rady Európy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu