Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2019 11:55 | Správy | Politika

Šéf finančnej skupiny Penta Haščák prehovoril: Čo všetko mám na Kočnera

Po rokoch opäť prehovoril. Šéf finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák (49) sa do povedomia verejnosti dostal nedávno po tom, čo z vyšetrovacieho spisu unikli jeho esemesky s Mariánom Kočnerom (55).

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Obvinený podnikateľ mu napísal šokujúcu správu, že „pracuje na od..baní ču..ka“. V rozhovore pre portál Aktuality.sk Haščák povedal, čo mal podľa neho Kočner vulgárnou správou na mysli, ale rozhovoril sa aj o Gorile. Čo všetko prezradil?

O zavraždenom Kuciakovi

Otvoriť galériu
Haščák tvrdí, že pred vraždou registroval Kuciakove články, ale čítal ich len sporadicky. Novinár sa pritom venoval aj podnikaniu skupiny Penta. „Nemal som pocit, že by o nás písal príliš často. Iní novinári sa venujú aktivitám Penty oveľa viac,“ vysvetlil Haščák s tým, že o poprave sa dozvedel z médií. To, či uvažoval hneď na začiatku, že s tým môže mať Kočner niečo spoločné, si nespomína. „V prvom momente som si skôr myslel, že Kuciak sa dostal k informáciám, o ktorých niekto nechcel, aby sa zverejnili. To znamená, že ho chceli umlčať tí, ktorých sa bezprostredne týkali. Neuvažoval som v tom zmysle, že niekto sa chce Kuciakovi pomstiť, pretože mu ubližuje,“ tvrdí Haščák.

 

Pri otázkach o Alene Zsuzsovej, ktorá mala vo výpovedi označiť za objednávateľa aj jeho, odpovedá, že ju nepozná. Aká bola jeho reakcia na obvinenia Zsuzsovej? „Že tá baba sa zbláznila. A že ďalší, kto sa zbláznia, budú zrejme moji rodičia,“ povedal. Netuší, akú mohla mať na túto výpoveď motiváciu, no odhaduje, že jej zrejme prekážalo, akým spôsobom pokrývali jej osobu niektoré ich médiá.

O esemeske od Kočnera

Kočner podľa neho často používal expresívne výrazy a silácke reči, no nemal vedomosť, že by niekomu fyzicky ublížil. Mesiac pred vraždou dostal Haščák esemesku od Kočnera s tým, že sa chystá „od..bať ču..ka“ a Haščák mu napísal, že sa o tom porozprávajú osobne. „Neviem, čo som si vtedy pod tým predstavil. Ale poviem, čoho sa to týkalo. (...) Bavili sme sa hlavne o médiách, ale aj o zmenkách a Markíze, respektíve o Technopole. V tejto chvíli som však na 95 až 99 percent presvedčený, že esemeska súvisela s vyšetrovaním Pavla Ruska,“ konštatuje Haščák pre aktuality.sk. Ide o prípad objednávky vraždy Ruskovej bývalej spoločníčky Sylvie Volzovej.

V novembri 2017 za ním prišiel Kočner s tým, že Ruska vyšetruje rovnaký tím ako privatizáciu Slovenských elektrární, čo sa mu zdalo podozrivé. „Téma ma zaujímala len do tej miery, že privatizácia elektrární bola spájaná s Pentou a kauzou Gorila. Myslím si, že Kočnerova esemeska o „od..baní ču..ka“ súvisela s jeho záujmom odstaviť vyšetrovateľa, ktorý riešil prípad Sylvie Volzovej a Pavla Ruska,“ prízvukuje Haščák.

Gorilu vyšetruje Lukáš Kyselica, no miliardár nechce uvádzať konkrétne mená. Po správe sa s Kočnerom ešte stretli, no k daným esemeskám sa už vraj nevrátili. „Považoval som to za klebetu, nevenoval som tomu pozornosť. Zodpovedá tomu aj moja veta v citovanej komunikácii. Formuláciu „povieme si, keď budeme spolu“ používam často aj vtedy, keď ma niečo nezaujíma a nemám chuť sa o tom baviť,“ uzavrel Haščák s tým, že pôjde vypovedať aj na políciu a povie to isté. Odmieta, že by išlo o krízovú komunikáciu či odkaz Kočnerovi. Vzťah s ním však označuje ako chybu.

O vzťahoch s Kočnerom

Otvoriť galériu

S obvineným podnikateľom sa prvýkrát stretol na konci deväťdesiatych rokov v súvislosti s tým, že Haščák chcel odkúpiť Markízu. Následne sa stretávali len sporadicky a Kočnera zaraďuje do kategórie širších známych. „Bol som na svadbe jeho dcéry aj na jeho päťdesiatke. Ja som ho pre zmenu pozval na svoju štyri­dsiatku,“ uviedol.

Za posledné dva roky sa s Kočnerom stretol osemkrát. „Všetky stretnutia sa uskutočnili tu, v sídle Penty. Okrem toho sme si v priebehu roka vymenili možno dvadsať správ. Zhruba polovica našej komunikácie - osobnej alebo elektronickej - sa týkala médií. Kočner mal snahu prostredníctvom mojej osoby vplývať na médiá, ktoré o ňom písali a vlastní ich Penta,“ objasňuje Haščák.

Kočner mu vraj hovoril, že klamú a chcel, aby miliardár urobil nápravu. „V rozhovore so mnou sa nikdy nevyhrážal nikomu z novinárov fyzickým násilím - a už vôbec nie likvidáciou. Vždy to bolo len v štýle vulgarizmov, že píšu nepravdy, že ich bude žalovať a žiadať satisfakciu. Po určitom čase ma už začali jeho sťažnosti rozčuľovať,“ hovorí Haščák. Ni­kdy mu vraj nenapadlo, že môže zájsť tak ďaleko. „Kočnera som vnímal ako psa, ktorý síce breše, ale nehryzie,“ povedal.

O kauze Gorila

Otvoriť galériu
Haščák už roky vysvetľuje údajný spis SIS Gorila, ktorý hovorí o korumpovaní politických elít za druhej vlády Mikuláša Dzurindu, ale spomína aj paralelné financovanie Smeru pod vedením Roberta Fica. Polícia po zatknutí našla u Kočnera záznam jeho rozhovoru s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Kočner mu vyčíta, že bol za Haščákom s nahrávkou Gorily. „Nikto ma nikdy nevydieral nahrávkou Gorily. Ani mi ju nikto nikdy neponúkal,“ hovorí Haščák.

Odmieta, že by jeho alebo niekoho z Penty vydieral Trnka či Kočner „v tom zmysle, aby sme im zaplatili alebo poskytli inú výhodu, aby ju nezverejnili“. Kočner zároveň na nahrávke hovorí Trnkovi, že je na neho nahnevaný, keďže vraj Haščák raz za nahrávku Gorily zaplatil a Kočner mu mal sľúbiť, že originál zničí. „Neviem, čo hovorí Kočner Trnkovi na nahrávke, ktorú spomínate. Ja som ju nepočul, ani som pri ich rozhovore nebol. Ak som mal byť obeťou nejakého vydierania, predpokladám, že ma predvolajú na výsluch a budem vypovedať pred vyšetrovateľom,“ dodal Haščák.

Zároveň však konštatuje, že vzhľadom na nahrávky Gorily tu boli viacerí obchodníci, ale nechcel povedať kto. Penta chce dosiahnuť, aby nahrávky boli zničené. „V spise Gorila je opísaných štrnásť transakcií. Tri sa týkajú priamo Penty v tom zmysle, že na jednej strane sme boli my a na druhej štát. Náš pohľad sme opísali na 130 stranách textu, kde sme transakcie detailne vysvetlili. Kauza sa vyšetruje osem rokov, pričom musím uznať, že to robia profesionáli, ktorí transakciám rozumejú. Napriek tomu je výsledok taký, aký je,“ uzavrel Haščák pre aktuality.sk.

Dodáva, že Gorila im ekonomicky neuškodila. „Keby nebolo tejto kauzy, asi by bola Penta o kus úspešnejšia a bohatšia. Nemám problém priznať, že v podnikaní existuje aj tzv. šedá zóna. Vražda Jána Kuciaka je však úplne bezprecedentná vec. Radšej budem žiť s povesťou korupčníka a mať goriliu hlavu, ako byť spájaný s vraždou,“ zvýraznil.

Má právo vyjadrovať sa

Róbert Bános, advokát

- Niečo podobné robil Rusko, keď sa vyjadril v kauze plánovanej vraždy Volzovej, spravil verejný brífing. Prokurátor z toho dôvodu vtedy navrhol väzbu, no súd ju odmietol. Brali to tak, že má právo vyjadrovať sa. Takisto, keď je Haščák s niečím spájaný, má právo vyjadriť sa k tomu, z čoho ho podozrievajú. Nepovažoval by som to za marenie vyšetrovania. Pri vyšetrovaní by sa nemal brať ohľad na ten rozhovor, mali by ho vyšetrovatelia vypočuť.

Mohol by ohroziť sám seba

Peter Vačok, bývalý vyšetrovateľ

- Vo všeobecnosti sa človek nemôže dopustiť toho, že zverejní utajovanú skutočnosť. V takomto prípade by sa mohol sám ohroziť a mohla by byť voči nemu vyvodená aj osobná zodpovednosť. Nesmie nikoho ohovárať, to je tiež trestný čin, a inej osobe zasiahnuť do osobnostných práv. V iných okolnostiach môže vypovedať kedykoľvek a komukoľvek.

Súvisiace články:
Autor: pol, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo