Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2019 01:19 | Správy | Zahraničné správy

Správa z vyšetrovania Trumpovho napojenia na Rusko: Ľudia žiadajú jej okamžité zverejnenie

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová z Demokratickej strany a vodca demokratov v Senáte Chuck Schumer v nedeľu vyhlásili, že minister spravodlivosti Spojených štátov William Barr "nie je nestranný pozorovateľ".

Vyzvali na zverejnenie záverečnej správy z vyšetrovania podozrení, že Rusko zasahovalo do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Závery osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera žiadajú zverejniť v plnom rozsahu, informovala tlačová agentúra AP.


Pelosiová a Schumer sa vyjadrili po tom, ako minister Barr v liste adresovanom americkému Kongresu i verejnosti zhrnul najdôležitejšie závery správy, ktorú mu doručil Mueller. Ten podľa Barra nenašiel dôkazy o tom, že by sa americký republikánsky prezident Donald Trump alebo jeho spolupracovníci "spolčili" s Ruskom alebo že by s ním "koordinovali" svoju činnosť s cieľom zasahovať do kampane pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch.


Mueller tiež posudzoval, či sa Trump pokúšal mariť vyšetrovanie. V tejto súvislosti však podľa Barra vyšetrovateľ nedospel k definitívnej odpovedi: Trumpa viny nezbavil ani nedospel k záveru, že by sa tohto trestného činu skutočne dopustil.
Podľa spoločného vyhlásenia Pelosiovej a Schumera list ministra spravodlivosti "prináša toľko otázok, koľko je v nej odpovedí". Predošlá "zaujatosť" Barra voči Muellerovmu vyšetrovaniu znamená, že "nie je schopný objektívne rozhodovať", dodali títo poprední členovia Demokratickej strany.

 


Naliehavosť ich výzvy na zverejnenie Muellerových záverov "bez akéhokoľvek ďalšieho odkladu" odôvodňujú "skutočnosťou, že táto správa nezbavuje prezidenta takého závažného obvinenia, akým je marenie spravodlivosti".


Vodca republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell zase Barrovo zhrnutie privítal ako potvrdenie vyhlásení Trumpa v súvislosti s Muellerovým vyšetrovaním. Ocenil tiež snahu ministra "poskytnúť čo najväčšie množstvo informácií", informovala AP.
Šéf justičného výboru Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, demokrat Jerrold Nadler už avizoval, že William Barr bude čoskoro v celej záležitosti predvolaný na vypočúvanie. Podľa neho by mal vysvetliť určité veľmi "znepokojivé nezrovnalosti" a to, ako ministerstvo postupovalo v záverečnej fáze rozhodovania.


Biely dom na Barrov list zareagoval vyhlásením, že ide o "úplné a absolútne očistenie prezidenta Spojených štátov". Samotný Trump zverejnil na Twitteri príspevok: "Nijaká tajná dohoda, nijaké marenie, absolútne a úplné oslobodenie. Udržme Ameriku veľkou!" napísal. Muellerovo vyšetrovanie prezident opísal ako "hanbu" či "protizákonné dobrodružstvo, ktoré zlyhalo".


Osobitný vyšetrovateľ ministerstva spravodlivosti Robert Mueller dozeral od mája 2017 na vyšetrovanie možného prepojenia alebo koordinácie medzi Ruskom a osobami napojenými na predvolebnú kampaň Donalda Trumpa pred prezidentskými voľbami v roku 2016. Vyšetrovanie ukončil 22. marca 2019, pričom následne správu z neho predložil Barrovi. V rámci vyšetrovania obvinil Mueller desiatky osôb, medzi nimi aj spolupracovníkov Trumpovej predvolebnej kampane.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo