Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2019 16:11 | Šport | Šport mix
FotoVideo

Kuzminová sa lúči s kariérou: Sú to chvíľky, ktoré sa neopakujú

Švédska biatlonistka Hanna Öbergová zvíťazila v nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom vo finále Svetového pohára v Holmenkollene a zároveň získala aj malý glóbus v tejto disciplíne.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Ten veľký pripadol Talianke Dorothee Wiererovej, Slovenka Anastasia Kuzminová obsadila v celkovom poradí tretie miesto. Jej krajanka Paulína Fialková dlho bojovala o celkový triumf v "masse", no nezvládla poslednú streľbu a nakoniec finišovala na šiestom mieste, Kuzminová skončila v posledných individuálnych pretekoch kariéry na desiatej priečke.

"Cieľová rovinka bola pre mňa ešte v pracovnom režime, no potom mi celý tím pripravil obrovské prekvapenie. Sú to chvíľky, ktoré sa neopakujú a sú len raz v živote. Celá moja kariéra bola veľmi zaujímavá, veľmi úspešná. Samozrejme, ako to v športe býva, nebola bez prehier, ale dôležité je, že si pamätám to najlepšie a najkrajšie. Dnešné preteky neboli podľa mojich predstáv, mala som želanie zopakovať úspech z predchádzajúcich dní, ale aj Top 10 je dobrý výsledok. Veľmi som bojovala s emóciami, lebo som vedela, že dnes idem na posledné preteky kariéry, bolo ťažké pozbierať koncentráciu. Šťastie na strelnici som si vybrala už včera a dnes nado mnou prevládali emócie," povedala Kuzminová v cieli.

Trojnásobná olympijská víťazka sa však ešte úplne nemusí rozlúčiť s biatlonom. Aj keď povedala, že v individuálnych pretekoch už nebude štartovať, stále je šanca, že by Slovensku pomohla v štafetách. "Uvažujem nad tým. Momentálne bol zámer dokončiť kvalitne sezónu a nejaké to rozhodovanie bude až potom, ako si oddýchnem a celé to strávim," dodala.

 

S poslednou sezónou v kariére bola veľmi spokojná. "Všetky sny sa splnili, no jeden ostal, tak asi pôjdem na ďalšiu sezónu," zavtipkovala. "Veľký glóbus som ešte nezískala. Ale pravda je taká, že život a šport ma naučili byť skromná. V dnešných pretekoch bola ešte malá šanca, ale nedokázal som ju využiť."

V záverečných pretekoch sezóny sa bojovalo okrem víťazstva ešte aj o celkové prvenstvo v SP a malý glóbus v hromadných pretekoch. V prvej kategórii to mala najlepšie rozbehnuté Wiererová pred krajankou Lisou Vittozziovou a Kuzminovou, ktorá strácala 50 bodov, no po posledný pretekoch sa škrtali dva najhoršie výsledky. Šancu na malý glóbus v disciplíne mala P. Fialková, keď na prvú Wiererovú strácala len deväť bodov, na druhú Öbergovú štyri.

Skupina najväčších favoritiek na triumf prišla na prvú streleckú položku spoločne. Kuzminovej sa nevydarila s dvomi minutými terčmi, no P. Fialková bola bezchybná a vyšla z nej na treťom mieste za Öbergovou a Wiererovou. Vittozziová spravila až tri chyby a vypadla z boja o celkový triumf. Na druhej ležke pohorela aj Wiererová s tromi chybami, P. Fialková a Öbergová boli stopercentné, rovnako ako priebežne tretia Nórka Tiril Eckhoffová a štvrtá Nemka Franziska Preussová.

Na prvých dvoch streleckých položkách sklopilo všetky terče iba šesť pretekárok a medzi nimi aj Američanka Clare Eganová, ktorá ako jediná zostala čistá aj po prvej stojke. P. Fialková rovnako ako Öbergová išli na jedno trestné kolo, no stále figurovali na čele poradia. Kuzminová pridala po jednom trestnom okruhu na druhej i tretej položke, priebežne figurovala stále na desiatom mieste. Otázka, kto získa malý glóbus, sa rozlúskla na záverečnej streľbe. Öbergová i Fialková minuli zhodne druhý terč, no Slovenka následne aj tretí a štvrtý a tak sa z triumfu v disciplíne tešila Švédka. Kuzminová pridala ešte dva trestné okruhy.

Öbergová vyhrala v čase 35:56,2 minúty, druhá finišovala Eckhoffová s mankom len 1,3 sekundy a bronzovú pozíciu obsadila Eganová (+10,4 s). P. Fialková skončila nakoniec na šiestom mieste (+54,7 s), Kuzminová obsadila 10. pozíciu (1:04,1 min).

preteky s hromadným štartom na 12,5 km žien:
1. Hanna Öbergová (Švéd.) 35:56,2 min (2 tr. okruhy), 2. Tiril Eckhoffová (Nór.) +1,3 s (3), 3. Clare Eganová (USA) +10,4,(1), 4. Denise Herrmannová (Nem.) +21,6 (4), 5. Lisa Theresa Hauserová (Rak.) +48,7 (2), 6. Paulína FIALKOVÁ (SR) +54,7 (4), 7. Julia Simonová (Fr.) +56,0 (4), 8. Franziska Preussová (Nem.) +56,2 (3), 9. Marte Olsbu Röiselandová (Nór.) +1:01,6 (4), 10. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) +1:04,1 (6)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude
Ilustračné foto
Muž trpel neznesiteľnými bolesťami penisu: Okamžitá OPERÁCIA! Neuveríte, čo sa mu stalo
Fero zosmiešnil vo videu Evu Mázikovú.
Váš Tip
Fero Joke si vzal vo videu na paškál Evu Mázikovú: Verejný odkaz komikovi!
Zmeny odchodov do dôchodku sa týkajú ľudí narodených od roku 1967.
Foto
Veľký prehľad: Ako sa bude meniť vek odchodu do penzie? Týka sa to aj týchto ročníkov
V Bratislave sa zrazili električky.
Bratislavčania, toto vás nepoteší! Dopravné obmedzenia sa predĺžia: Pripravte sa
Ilustračné foto
Kolaps celého ekosystému? Odborníci sú v pozore! Koralové útesy môže postihnúť najhoršia katastrofa v histórii
Len 16-ročný mladík šoféroval cudzie vozidlo bez vodičského oprávnenia a pod vplyvom alkoholu.
Foto
16-ročný tínedžer s dvomi promile spôsobil nehodu: Tam to neskončilo! Pokúsil sa o...