Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.04.2019 03:00 | Správy | Servis | Lifestyle

Nespoliehajte sa len na lieky, skúste zdravie z prírody: 5 jarných zázrakov

Riešenie problémov hľadajte v prírode! Aj v dobe rýchleho a jednoduchého prístupu k liekom je niekedy lepšie spoľahnúť sa aj na zdravie z božej lekárne. Sila byliniek je neodškriepiteľná, no ako a na čo ich použiť, aby ste z nich vyťažili, čo najviac? Radí skúsená bylinkárka z Vrbového Anna Kopáčová.

Prvosienka jarná

Zbiera sa kvet a list. Prvosienka lieči kožné ochorenia, ale aj kašeľ, čierny kašeľ či zahlienenie priedušiek. Upokojuje nervový systém a navodzuje dobrý spánok, posilňuje srdiečko, zabraňuje vzniku močových kamienkov a je vhodná pri migréne.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Zvonka sa používa na omývanie rán a ekzémov. Jej kvet je výborným prostriedkom na vypotenie a vykašliavanie, pri chronických zápaloch dýchacích ciest, astme a na zníženie horúčky. Prvosienku jarnú neodporúčam užívať tehotným ženám.

 

Čaj

1ČL kvetov prvosienky jarnej zalejeme 2 dl vriacej vody, lúhujeme 10 minút, precedíme a užívame 2 až 3x denne. Čaj je vhodný piť pri prechladnutí, horúčke, kašli, nervovom napätí, migréne. Užívame 14 dní, potom 14 dní neužívame a takto môžeme cyklus viackrát zopakovať.

Otvoriť galériu
Prvosienka jarná.
Zdroj: iStock

Víno

Do 1 l fľaše dáme 100 g čerstvých kvetov prvosienky jarnej a zalejeme dobrým prírodným vínom. Víno môže byť biele alebo aj červené. Lúhujeme týždeň, občas pretrasieme. Potom scedíme cez gázu a  užívame 2x denne 1 polievkovú lyžicu. Víno je vhodné na posilnenie srdiečka, pôsobí ako kardiotonikum.

Cesnak medvedí

Má podobné vlastnosti ako kuchynský cesnak, avšak nedráždi sliznicu žalúdka. Zberá sa list aj cibuľka, ešte pred kvitnutím. Bylinka sa používa v jedlách na jarné očistné kúry, no robí sa z neho hlavne tinktúra. Cesnak znižuje tlak krvi a cholesterol, má antibakteriálne a antisklerotické účinky, vyháňa z tela parazity, čistí črevá, lieči pečeň, upravuje trávenie a uvoľňuje zahlienenie pľúc. Využitie nájde aj pri chrípke. keďže nemá vedľajšie účinky, je vhodný na dlhodobé užívanie. Pozor však na zámenu s listom konvalinky, ktorá je prudko jedovatá.

Otvoriť galériu
Cesnak medvedí.
Zdroj: iStock

Tinktúra

Do čistého 0, 7 dl pohára dáme 150 g čerstvých listov medvedieho cesnaku a zalejeme domácou pálenkou či lekárenským liehom a dobre uzavrieme. Lúhujeme 3 týždne, občas pretrasieme a potom cez gázu precedíme do čistej fľašky. Najlepšie je užívať 3x denne 20 kvapiek na lyžicu teplej vody. Tinktúra zriedená s teplou vodou je vhodná aj na vonkajšie použitie, pri kožných problémoch.

Púpava lekárska

Púpava lekárska je liečivá celá, koreň sa zberá na jar a na jeseň, počas vegetácie zasa kvet, list aj stonka. Listy púpavy lekárskej sa pridávajú do šalátov, stonky zasa priamo konzumujeme. Púpavu odporúčam pri nechutenstve, tráviacich ťažkostiach, hnačkách, na podporu tvorby žlče, pri ochoreniach pečene, pri liečbe žalúdkových vredov či zápaloch dýchacích ciest.

Žltá bylinka reguluje funkciu obličiek, vylučuje z močovej sústavy kamienky a zabraňuje tvorbe kamienkov aj v žlčníku. Púpava sa osvedčila aj pri ekzémoch, psoriáze, reume, dne či artróze. Zvyšuje imunitu, čistí krv, odbúrava z tela cholesterol a toxíny.

Otvoriť galériu
Púpava lekárska.
Zdroj: iStock

Čaj

1 ČL čerstvého alebo usušeného koreňa púpavy povaríme 5 minút v ¼ l vody. Potom 10 minút lúhujeme, precedíme. Pijeme 2 až 3x denne počas 14 dní, 14 dní je prestávka a takto môžeme viac ráz zopakovať. Pitie čaju je vhodné pri zlom trávení, nechutenstve, kožných problémoch, rakovine, hnačke či ochoreniach pečene.

Tinktúra

Do čistého 0,7 dl pohára dáme 150 g čerstvých koreňov púpavy lekárskej a zalejeme domácou pálenkou či lekárenským liehom a uzavrieme. Lúhujeme 3 týždne, občas pretrasieme. Cez gázu precedíme do čistej fľašky. Užívame 3x denne 20 kvapiek na lyžicu teplej vody. Užívame pri nechutenstve, zlom trávení, hnačke, na vylučovanie toxínov z tela či zvonka zriedenú s vodou na kožné problémy.

Pŕhľava dvojdomá

Na vnútorné použitie je najlepšie si natrhať mladé pŕhľavové listy a vykopať koreň do konca mája. Z pŕhľavy si na jar môžeme spraviť očistnú kúru, ktorá však nesmie trvať dlhšie ako 14 dní. Je výborná pri zdurených žľazách, zápale pľúc, zápaloch hrdla, kašli, infekciách močových ciest či pri piesku v obličkách. Pŕhľava má protireumatické účinky, pomáha pri artritíde, tlmí menštruačné krvácanie a zvyšuje plodnosť.

Mladý koreň je vhodný na liečbu prostaty, zvyšuje imunitu, čistí krv, pečeň a upokojuje nervový systém. Zvonka sa používa vo forme kúpeľov a obkladov, pri lišajoch, vypadávaní vlasov, ranách, vredoch, kožných problémoch. Pozor si pri užívaní musia dať ľudia trpiaci osteoporózou, pretože pŕhľava odvápňuje a tiež ľudia s vysokým krvným tlakom, či pri búšení srdca.

Otvoriť galériu
Pŕhľava dvojdomá.
Zdroj: iStock

Masť

Do kastróla dáme 150 g čerstvých listov pŕhľavy dvojdomej a 150 g bravčovej masti. Zmes na miernom plameni popražíme asi 20 minút. Odstavíme, prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Potom mierne prihrejeme, precedíme cez gázu do čistých pohárov.

Necháme vychladnúť, dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto, najlepšie do chladničky. Masť je vhodná na potieranie zranenej pokožky, na vredy či akné a pri bolestiach kĺbov. Najúčinnejšia je masť z čerstvých bylín.

Čaj

1 ČL pŕhľavy dvojdomej zalejeme 1/4 l vriacej vody, 10 minút lúhujeme, precedíme a pijeme 3 x denne po dobu 14 dní. Čaj je vhodný pri všetkých spomínaných problémoch.

Podbeľ lekársky

Na liečebné účely zbierame kvet a list. Listy podbeľu pomáhajú na zapálené sliznice, tlmia kašeľ, liečia astmu, či zápal pohrudnice a sú vhodné aj na doliečenie tuberkulózy. Pre vysoký obsah zinku upravujú cukor v krvi, pomáhajú pri reume a bolestiach kĺbov. Na vnútorné užívanie musíme kvet a list usušiť, lebo v čerstvom stave obsahuje toxíny a karcinogénne látky.

Otvoriť galériu
Podbeľ lekársky.
Zdroj: iStock

Čerstvý list používame iba zvonka, ako obklad či kúpeľ na rany, vredy na koži, lišaje. Užívame najviac 14 dní, dávkovanie nezvyšujeme a neodporúčame ho užívať tehotným ženám.

Čaj

5 g usušených kvetov podbeľu lekárskeho, 5 g usušených listov podbeľu lekárskeho, ¼ l vody. Všetko spolu na miernom ohni povaríme 5 minút , lúhujeme 10 minút, precedíme a užijeme po dúškoch. Čaj je výborný proti kašľu a pri problémoch s dýchacími cestami.

Prášok

150 g sušeného listu podbeľu lekárskeho pomelieme v mlynčeku na prášok, ktorý je výborný na crohnovu chorobu a zápal čriev. Denne užijeme 2 g prášku z podbeľu lekárskeho počas 14 dní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas Nedela, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO