Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2019 08:00 | Správy | Domáce správy

Železiarne Podbrezová zamestnali 150 Rómov, dostávajú 600 eur v čistom: Učia ich robiť, čítať aj počítať

Železiarne Podbrezová rozbehli s Ústredím ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR pilotný projekt, v ktorom umožnili robiť dlhodobo nezamestnaným.

Rómovia sa už zacvičujú v hutníckom závode a od apríla sa niektorí prepracujú i na lepšie pracovné pozície s vyšším platom. Všetci, ktorí si tu našli prácu, sú spokojní a radi, že uživia svoje rodiny. V rámci projektu našlo prácu v železiarňach 47 Rómov, pričom dokopy ich tam pracuje 150. Na výberové konanie na prácu do oblukárne v železiarňach prišlo v decembri až 300 Rómov. Polovica z nich sa zúčastnila zdravotných prehliadok a z nich následne vybrali 38 ľudí, ktorí nastúpili od januára a od marca k nim pribudlo ďalších 11 nových zamestnancov.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

„Aktuálne ich u nás pracuje 47 a sme s nimi spokojní. Občas majú absencie, no 5 - 6 z nich nevymeškali ani jednu zmenu,“ prezrádza Mária Niklová, personálna riaditeľka železiarní. Pri zaškoľovaní sa zistilo, že nie každý dostatočne ovláda počty či písanie a tak ich mentori postupne zaúčajú. Podľa výrobného riaditeľa Miloša Dekréta majú niektorí noví zamestnanci problémy so zoraďovaním mašín či odmeraním kvality výroby, no je to otázkou len niekoľkých mesiacov, kým sa zaučia.

„Nájdu sa medzi nimi aj zruční pracovníci, ktorých by sme mohli posunúť na nosné prevádzkyťaháreň a valcovňu, kde by boli aj lepšie platovo ohodnotení. Záleží len na nich, či budú ochotní pracovať aj v noci,“ vysvetlil Dekrét. Ako uviedla Niklová, prvú výplatu mali noví pracovníci nižšiu, pretože im každý týždeň dávali zálohy a prišli aj zrážky, no druhá bola lepšia. Aktuálne zarábajú okolo 600 eur v čistom, po troch mesiacoch bude polovicu platu hradiť štát.

 

Železiarne im ponúkli aj ubytovanie, čo však využil len jeden zamestnanec. „Postupne by sa mohli dostať aj k nájomným bytom, ktoré plánuje postaviť mesto. Rómovia, ktorí sa na to dali a rozhodli sa u nás pracovať, sú dobrým vzorom pre ostatných z osád,“ myslí si generálny riaditeľ fabriky Vladimír Soták. Aktuálne v nej pracuje dokopy 150 Rómov.

VRÁTIL SOM SA Z ČIECH

Peter Puška (29), valciar oblúkov, Valaská

Otvoriť galériu
Peter Puška
Zdroj: fab

- Vo fabrike som od 7. januára a páči sa mi tu. Mám stabilnú prácu, v ktorej nezáleží na tom, aké je počasie, ako na niektorých iných brigádach či v robotách. Nebolo náročné sa tu zaučiť, aj keď som na jednom z najnáročnejších postov v oblukárni. Pol roka som bol na Úrade práce, pretože som prišiel z Čiech, kde som žil desať rokov. No rozhodol som sa vrátiť aj s družkou a štyrmi deťmi domov, lebo tam sme bývali po podnájmoch a tu sme vo vlastnom dome. Dúfam, že v železiarňach ostanem pracovať čo najdlhšie.

 

KTO CHCE ROBIŤ, ZAMESTNANIE SI NÁJDE

Branislav Arvan (46), delič oblúkov, Čierny Balog

Otvoriť galériu

- Pracujem tu od začiatku roka a som spokojný. Predtým som bol 15 rokov v zlievárňach v Hronci. Na Úrade práce som sa ohrial len mesiac a už som išiel do železiarní. Som veľmi rád, že mám stálu prácu a aj pravidelný príjem. Moja manželka tiež pracuje, je opatrovateľka v domove dôchodcov. Spolu máme príjem okolo 1 200 eur. Keďže mám päť dospelých detí, snažím sa pomáhať finančne aj im. Myslím si, že každý jeden, či je Róm, alebo nie je, kto chce, prácu si nájde.

TÁTO PRÁCA SA MI PÁČI

Roman Pokoš (41), delič oblúkov, Šumiac

Otvoriť galériu
Roman Pokoš
Zdroj: fab

- Nastúpil som vo februári a veľmi sa mi táto práca páči. Na všetko som si tu už zvykol. Prišiel som sem z Úradu práce, predtým som roky pracoval v Čechách. Odišiel som odtiaľ, lebo som chcel byť pri manželke a troch deťoch, ktoré ostali žiť na Slovensku. Teraz som doma a tu som si našiel aj prácu, tak som rád a aj moja žena. Cez deň si odrobím vo fabrike osem hodín a potom jej doma pomáham s deťmi, alebo porobím to, čo treba.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Denisa Horváthová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?