Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2019 09:10 | Správy | Zahraničné správy

Desivé čísla úmrtnosti na tuberkulózu: Každý deň si choroba berie tisíce životov!

Tuberkulóza zostáva infekčnou chorobou, na ktorú stále zomiera najviac ľudí. Každý deň zomrie na svete na túto chorobu takmer 4500 osôb a nakazí sa ňou približne 30.000 ľudí.

Pritom tuberkulóza je choroba, ktorej sa dá predchádzať a je možné ju liečiť, zdôraznila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pri príležitosti Svetového dňa tuberkulózy, ktorý pripadá na 24. marca. Výzva: Je čas konať sa v roku 2019 stala témou Svetového dňa tuberkulózy. Termín tohto dňa je spomienkou na dátum, keď v roku 1882 nemecký lekár Robert Koch oznámil objav bacila vyvolávajúceho tuberkulózu. Tým Koch otvoril cestu k diagnostike a liečbe tejto choroby.

Podľa odhadov odborníkov sa od roku 2000 doteraz podarilo vďaka opatreniam proti tuberkulóze zachrániť 54 miliónov ľudských životov a úmrtnosť sa znížila o 42 percent, uviedla WHO. Na zintenzívnenie aktivít na elimináciu tuberkulózy sa 26. septembra 2018 v sídle OSN v New Yorku stretli prezidenti a predsedovia vlád na prvej schôdzke na najvyššej úrovni venovanej problematike eliminácie tuberkulózy.

Tohtoročná téma Svetového dňa tuberkulózy - Je čas konať - predstavuje naliehanie, že skutočne je najvyšší čas konať tak, aby sa mohli naplniť záväzky najvyšších predstaviteľov štátov z New Yorku zo septembra 2018, a to v oblastiach rozšírenia prístupu k prevencii a liečbe; zabezpečenia dostatočného a dlhodobého financovania vrátane výskumu; skoncovania s diskrimináciou a stigmatizáciou a napokon v oblasti podpory činnosti zameranej na človeka a na rešpektovanie ľudských práv.

Svetová zdravotnícka organizácia spolu so Svetovým fondom a Vysokým partnerstvom Zastavme tuberkulózu spustila iniciatívu: "Find. Treat. All. #EndTB" (Zistiť, liečiť, všetkých, #skoncovaťsTB). Pomocou tejto iniciatívy chce WHO zrýchliť opatrenia v boji proti tuberkulóze a zaistiť prístup k lekárskej pomoci v rámci celkového smerovania WHO s cieľom zabezpečiť zdravotnícku starostlivosť pre všetkých ľudí. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) so sídlom v Solne vo Švédsku na svojej webovej stránke informovalo, že každú hodinu v európskom regióne lekári diagnostikujú tuberkulózu 30 ľuďom.

 

Výskyt tuberkulózy súvisí najmä s nízkou pozornosťou verejnosti voči tejto chorobe, ďalej s pandémiou AIDS, narkomániou, nekontrolovanou migráciou obyvateľstva i zlou sociálno-ekonomickou situáciou v niektorých štátoch. Praktický slovník medicíny charakterizuje tuberkulózu ako závažné infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje baktéria Mycobacterium tuberculosis. Tento bacil napáda najmä pľúca, postihnuté môžu byť aj mimopľúcne orgány a štruktúry tela. Prenáša sa vzdušnou cestou, choroboplodné zárodky sa do ľudského organizmu dostávajú dýchacími cestami.

Za objavenie bacila vyvolávajúceho tuberkulózu svet vďačí nemeckému lekárovi Robertovi Kochovi (1843-1910). V roku 1880 sa Koch stal členom Ríšskeho ministerstva zdravotníctva v Berlíne, čo znamenalo, že dostal lepšie pracovné priestory a podmienky. O dva roky neskôr objavil bacil tuberkulózy a aj spôsob jeho kultivácie. Za svoju vedeckú prácu získal v roku 1905 Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!