Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2019 11:02 | Prominenti | Domáci Prominenti

Text piesne pre Švidraňovú napísal Milan Lasica: Odkaz nadržaným chlapom

Slovenská speváčka, herečka a skladateľka Barbora Švidraňová zverejnila svoj druhý sólový singel Máš čas, ku ktorému ponúkla aj videoklip. Skladba pochádza z albumu Fenix (2016), ktorý vydala s Basie Frank Band.

Hudbu nového spracovania skladby zložila interpretka spolu s bratom Šimonom Švidraňom. Text napísal Milan Lasica. ,,Skladba Máš čas má pre mňa veľký význam. Pán Milan Lasica ju pre mňa napísal v čase, keď to na mňa presne sadlo, akoby vystihol obdobie, v ktorom som sa nachádzala. Pamätám si, keď som otvorila mail od neho a zaliali ma zimomriavky šťastia. Skladba sa už v klasickejšom, jazzovejšom aranžmáne nachádza na albume Fenix. Bolo mi však ľúto, že sa tento krásny text nedostal viac k ľuďom, a tak sme sa s bratom Šimonom rozhodli, že skladbu prearanžujeme do popovejšej formy," vysvetlila Švidraňová.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Text skladby má pre speváčku viacero významov. Jedným je, že sa netreba ponáhľať vo vzťahu a láske. ,,Veľa žien u nás je tlačených spoločnosťou, v podstate v každom veku. To, čo najviac trápi ľudí v mojom okolí je: však ty už máš dieťa a nie si vydatá? Čo budeš robiť ako slobodná matka? No čo vám poviem. Budem žiť. Najlepšie, ako viem. Tak toto je taký milý odkaz pre všetky ženy, ktoré cítia tlak spoločnosti - neponáhľajte sa, máte čas. Rozmyslite si to dobre. Každý potrebujeme niečo iné, pre každého je pripravená iná cesta. Nemusíme presne zapadať do škatuliek. Dokonca, ak sa nechcete vydávať, tak je to v poriadku. Plnohodnotný život sa dá žiť rôznymi formami. Pokiaľ sa vydávať chcete, nech sa páči, ale netreba to robiť len preto, že si to želá vaše okolie," skonštatovala mladá rodáčka zo Žiliny.


Pieseň je tiež podľa Švidraňovej o rozdielnom vnímaní lásky u muža a ženy. ,,Chlapi sa veľmi radi ponáhľajú pri intímnostiach. Snažia sa rýchlo dostať ženu do postele, nemajú trpezlivosť na dvorenie, na zvádzanie. Nevedia si vychutnať čaro nedosiahnuteľného. Neviem prečo sa boja, že im ujdeme. Pomalé milovanie je oveľa vzácnejšie a spirituálnejšie. Samozrejme, aj divoká vášeň má svoje čaro, ale v živote sú dôležitejšie veci ako sex na jednu noc. Skladba pomenúva rozdielne vnímanie lásky u muža a ženy. Alebo ak to chceme nazvať kontroverznejšie - u ľudí s mužskou alebo ženskou sexuálnou energiou… Pretože sú aj ženy, ktoré sú drsnejšie, maskulínne, nepripustia si city, pretože sa boja zranenia, a tak vyhľadávajú len lásku na krátko. A, naopak, sú muži, ktorí sú vnímaví, nežní, chcú sa ženiť, mať deti, majú v sebe citlivejšiu energiu a láska je pre nich viac ako sex," vyjadrila sa.

 

,,Tretí rozmer piesne je v bytí - tu a teraz. Neponáhľaj sa, máš čas. Ži! Ži naplno, nič ti neutečie. Všetko je tak ako má byť. Vnímaj prítomný okamih, neži v minulosti, ani sa príliš neboj o budúcnosť. Je dobré a dôležité mať plány, ciele, sny… Ale treba žiť v súčasnosti. Keď sa človek naučí byť vďačný za to, čo dnes má, nebude ľutovať minulosť a budúcnosť sa bude zdať oveľa svetlejšia," prezradila speváčka.

Videoklip k novinke si interpretka sama produkovala a je tiež autorkou jeho námetu. Spolu s ňou sa v ňom predstavili tanečníci zo skupiny CreDance. O choreografiu sa postaral Laco Cmorej. Klip, rovnako ako jej debut Príď domov, vznikol pod taktovkou MASAHI films. ,,Klip som mala v hlave už dávno. Kontrastný obraz nevesty, ktorá spieva, že sa netreba nikam ponáhľať. Mám v klipe dve tváre - som nežná čistá Nevesta Hôľ alebo Bohyňa Živena, pretože ako hrdá Slovenka milujem náš folklór a naše tradície. A som aj dramatická talianska vdova, ktorá už zakúsila Dolce Vitu aj všetky útrapy lásky," vysvetlila Švidraňová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
(ilustračné foto).
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná