Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2019 05:50 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Šokujúca výpoveď lekára na súde: Dobitému Henrymu († 36) desať dní po smrti zmenil zdravotný záznam!

Čo všetko ešte vypláva na povrch?! Vo štvrtok pokračovalo vypočúvanie svedkov v prípade brutálnej smrti Henryho Acordu († 36).

Podľa obžaloby sa Filipínec na Obchodnej ulici v Bratislave snažil v máji minulého roka zabrániť obťažovaniu dvoch žien, keď ho podgurážený Juraj Hossu (28) surovým úderom zrazil na zem a kopol do hlavy. Henry upadol do bezvedomia a po 5 dňoch v nemocnici na následky poranení zomrel. Na súde včera vypovedal lekár, ktorý priznal, že 10 dní po smrti Filipínca manipuloval s jeho zdravotným záznamom.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Na pojednávaní najviac šokovala výpoveď Vladimíra J., bývalého prednostu Rádiologickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) s 30-ročnou praxou. Prezradil, že pacienta nevidel, no po 10 dňoch hodnotil jeho CT vyšetrenie. „Na cétečku som videl aneuryzmu mozgovej tepny. V bežnej praxi sa vyskytuje u jedného až troch percent bežnej populácie v dospelosti,“ vypovedal pred súdom s tým, že v prípade, ak tepna praskne, môžu byť následky rôzne, od bolestí hlavy až po smrť.

„Predpokladám, že aneuryzma tam už bola pred útokom,“ doplnil lekár. Podľa jeho slov nevedel o tom, že Henry zomrel a ide o trestný čin. Keď na aneuryzmu upozornil, tak si ju mali všimnúť aj kolegovia. Všetko malo viesť k tomu, že práve aneuryzma spôsobila u obete krvácanie do mozgu. Zaujímavé je, že ešte v júni ten istý lekár pre Nový Čas tvrdil, že „v žiadnom prípade nejde o manipuláciu zdravotnej dokumentácie, ale o zápis formou dodatku“.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

 

Na súde svedčil aj bývalý vedúci právneho oddelenia UNB Daniel Zeman, ktorý bol prizvaný k Henryho prípadu ako tlmočník do angličtiny pre jeho rodinu. „Po úmrtí pacienta sa do lekárskej správy nezasahuje,“ zdôraznil Zeman. Dodal, že v nemocnici si vypočul rozhovor lekára s kolegami. „Veď je to mladý chalan, prečo by mal dostať 12 rokov, keď môže dostať len 2,“ citoval Zeman.

Povedal tiež, že na mimoriadnom konzíliu nikto aneuryzmu nepotvrdil a lekára Vladimíra J. odvolali z funkcie, čo podľa rádiológa s týmto prípadom nesúviselo. „Okrem toho 26. mája 2018 už CT videl, ako je možné, že aneuryzmu tam dopísal až po 10 dňoch?“ zamyslel sa právnik. Podľa neho mal celú kauzu prešetriť expert zo zahraničia, no odrazu sa na neho akosi zabudlo.

Otvoriť galériu

Hossuov obhajca predložil súdu aj žiadosť o jeho prepustenie na slobodu. Obžalovaný bol v nádeji, že sa tak aj stane. „Už ma raz prepustili,“ odpovedal médiám. Okresný súd Bratislava I však jeho žiadosť zamietol. Prokurátorka uviedla, že s ničím iným ani nerátala. Vyjadrila sa tiež k aneuryzme. „Z môjho pohľadu bola aneuryzma vyvrátená, sú tam znalecké posudky aj pitevná správa,“ povedala. Pojednávanie pokračuje 14. a 16. mája.

 

V prípade diagnózy nižší trest? 

Róbert Bános, advokát

V prípade, ak by sa preukázalo, že aneuryzma mohla spôsobiť smrť, uvedené by mohlo mať vplyv na prekvalifikovanie trestného činu zabitia na iný trestný čin s nižšou trestnou sadzbou. 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!