Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.03.2019 17:31 | Šport | Šport mix

Fantastický deň pre náš biatlon: Kuzminová získala malý glóbus, Fialková na stupni víťazov

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová triumfovala v šprinte vo finále Svetového pohára v Holmenkollene a zároveň obhájila malý krištáľový glóbus v tejto disciplíne.

Úspech slovenskej výpravy v nórskom stredisku podčiarkla výborným výkonom jej krajanka Paulína Fialková, ktorá finišovala na tretej pozícii.
V Nórsku panovalo teplé počasie okolo 10 stupňov s miernym vetrom na strelnici. Úradujúca majsterka sveta v šprinte Kuzminová mala najväčšiu šancu aj na celkový triumf v disciplíne v SP, keď túto zimu nazbierala najviac zo všetkých 311 bodov. Za ňou boli obe Talianky, Lisa Vittozziová zaostávala o dva, Dorothea Wiererová o 11 bodov.

Ako prvá zo Sloveniek vyštartovala z 12. pozície Paulína Fialková, na úvodnej ležke predviedla bezchybný výkon a zaradila sa priebežne na tretiu priečku. Aj druhú položku v stoji zvládla bez jedinej chybičky a strelnicu opustila na priebežne prvej priečke s veľkou šancou na vynikajúci výsledok. Anastasii Kuzminovej, ktorá stále držala šancu aj na celkové prvenstvo v SP, ušiel posledný výstrel na ležke a musela na trestné kolo. Tridsaťštyriročná trojnásobná olympijská víťazka však už niekoľkokrát v kariére ukázala, že ani jedna chyba na strelnici ju nedokáže pripraviť o víťazstvo. Podarilo sa jej to na ZOH i uplynulých MS vo švédskom Östersunde. Kuzminová sa svojej šance chopila, opäť predviedla vynikajúci bežecký výkon a na stojku prišla s výrazným náskokom. Druhú položku zvládla bezchybne a zaradila sa na prvé miesto.

P. Fialková taktiež v behu nezaostala a do cieľa prišla priebežne prvá so 17-sekundovým náskokom pred dovtedajšou líderkou Tiril Eckhoffovou z Nórska. Chvíľu na to však finišovala Kuzminová, ktorá po bravúrnom behu prekonala svoju krajanku ešte o ďalších 25,1 sekundy a tento výkon sa už len veľmi ťažko prekonával. V ďalšom priebehu ju už žiadna z pretekárok nedokázala zdolať. Paulínu Fialkovú nakoniec odsunula na tretie miesto Nemka Franziska Preussová, ktorá ju zdolala o necelé štyri sekundy.

 

šprint - výsledky:
1. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) 19:56,2 min (1 tr. okr.), 2. Franziska Preussová (Nem.) +21,2 s (0), 3. Paulína FIALKOVÁ (SR) +25,1 (0), 4. Célia Aymonierová (Fr.) +30,4 (0), 5. Denise Herrmannová (Nem.) +34,0 (2), 6. Marte Olsbu Röiselandová (Nór.) +35,5 (1), 7. Tiril Eckhoffová (Nór.) +42,2 (1), 8. Linn Perssonová (Švéd.) +46,3 (0), 9. Emma Lunderová (Kan.) +49,0 (0), 10. Elisabeth Högbergová (Švéd.) +50,2, ..., 86. Ivona FIALKOVÁ +2:56,7 (4), 104. Terézia POLIAKOVÁ (obe SR) +4:20,9 (4)

celkové poradie SP:
1. Dorothea Wiererová (Tal.) 882 b, 2. Lisa Vittozziová (Tal.) 852, 3. Röiselandová 791, 4. KUZMINOVÁ 784, 5. P. FIALKOVÁ 643, 6. Hanna Öbergová (Švéd.) 633

konečné poradie SP v šprinte:
1. KUZMINOVÁ 371 b, 2. Wiererová 330, 3. Röiselandová 326, 4. Vittozziová 309, 5. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 280, 6. Monika Hojniszová (Poľ.) 238, 7. P. FIALKOVÁ 228

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument