Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.03.2019 11:50 | Správy | Domáce správy
Foto

Vrah z masakra na Novom Zélande bol aj na Slovensku: Na sociálnej sieti sa chválil fotkami z našich miest

Mohli ste ho stretnúť, mohol vás osloviť, ale nemohli ste tušiť, čoho je schopný. Austrálčan Brenton Tarrant (28), ktorý minulý piatok zaútočil v mešitách v novozélandskom meste Christchurch a chladnokrvne zavraždil 50 ľudí, cestoval po svete a bol pravdepodobne vlani aj na Slovensku!

Fotky na jeho facebookovom profile naznačujú, že mohol navštíviť Bojnice, Oravský hrad, Spišský hrad i Košice. Kde býval, ako sa presúval a ako tu žil, však ostáva zahalené tajomstvom. Po otcovej smrti zdedil veľa peňazí a v roku 2012 začal cestovať po svete. Jeho známi vypovedali, že chcel spoznať iné kultúry, lenže práve počas týchto ciest sa mohlo stať niečo, čo ho zmenilo.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Európu navštívil niekoľkokrát, naposledy zrejme vlani na jeseň. Z doterajších informácií vyplýva, že 9. novembra priletel do Bulharska, odkiaľ 15. novembra pokračoval do hlavného mesta Rumunska - Bukurešti. Neskôr, 26. novembra, vlak pricestoval do Maďarska. Asi priamo odtiaľ išiel do Rakúska a ešte si odskočil do Nemecka. A tu sa jeho stopa končí.

Bol naozaj na Slovensku?

 

Na jeho profile sa nachádzajú zábery Bojnického zámku, Oravského hradu, Tatier, Spišského hradu, Košíc. Jedna indícia by sa našla. Nemecký spravodajský portál t-online.de píše, že Tarrant sa najviac zaujímal o miesta bojov proti Osmanskej ríši. Napríklad v Rumunsku zavítal na hrad v meste Hunedoara, ktorý dal postaviť sedmohradský šľachtic a vojvodca Ján Huňady.

Otvoriť galériu

K známym Turkobijcom patril aj poľský kráľ Ján III. Sobieský a práve ich mená sa objavili na zbrani, ktorú Austrálčan v mešitách použil. Isté je, že Tarrant navštívil viacero moslimských krajín vrátane Turecka. V manifeste, ktorý polícia po útokoch objavila, píše, že chrám Hagia Sofia v Istanbule „bude oslobodený od minaretov a Konštantínopol bude právom znova patriť kresťanom“.

Vlani už mal svoj plán

Brenton Harrison Tarrant (28) pochádza z mestečka Grafton v austrálskom štáte Nový Južný Wales. Jeho otec Rodney bol vášnivý športovec, ktorý absolvoval 75 triatlonov. V roku 2010 vo veku 49 rokov zomrel na rakovinu. Mladý Tarrant v tom čase veľa cvičil v miestnej posilňovni. Ľudia tvrdia, že každému dôkladne radil a nikdy ani náznakom neprejavil extrémistické názory.

Aj na Nový Zéland prišiel trénovať. Využil tamojšie zákony a nazhromaždil veľký arzenál zbraní. Keďže nebol súdne trestaný, bez problémov dostal zbrojný preukaz. Potom mohol legálne nakupovať zbrane aj bez toho, aby ich musel registrovať na polícii.

Útok začal plánovať približne pred dvoma rokmi. Najprv chcel zaútočiť niekde inde, ale pred tromi mesiacmi sa rozhodol pre Nový Zéland. Minulý piatok vo dvoch mešitách zabil 50 osôb a vyše 40 zranil. Nemilosrdne strieľal do mužov, žien i detí. Chcel zaútočiť aj na tretie miesto, ale muži zákona ho stihli zatknúť. Zatiaľ je obvinený z trestného činu vraždy.

Cudzinecká polícia by o jeho pobyte mohla vedieť

Slovenská cudzinecká polícia by mala vedieť, či útočník bol na Slovensku a kde sa zdržiaval. Ak sa cudzinec ubytuje v hoteli či v penzióne, zariadenie jej musí nahlásiť jeho pobyt. Len ak sa ubytuje v súkromí, musí to urobiť on sám.

„Polícia má podľa zákona informácie o každom pobyte cudzinca na území Slovenska. Ku konkrétnym osobám sa však vyjadrovať nemôžeme,“ reagoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Denník Nový Čas oslovil niekoľko hotelov v Bojniciach, aby si overil, ako to funguje. Manažéri zariadení potvrdili, že pobyty cudzincov nahlasujú cudzineckej polícii.

Krvavé popoludnie

50 obetí

Útok Austrálčana Brentona Tarranta (28) v novozélandskom meste Christchurch si vyžiadal 50 životov. Včera pochovali prvé z obetí.

Otvoriť galériu

3-ročný chlapec

Polícia dosiaľ zverejnila mená piatich obetí. Ide o štyroch mužov od 36 po 71 rokov a o jedného 3-ročného chlapca.

21 minút

Policajti narazili do auta podozrivého na ceste a zatkli ho 21 minút po prvom núdzovom telefonáte.

Chcel pokračovať

Austrálčan pred útokom zverejnil 74-stranový manifest, v ktorom uviedol, že napadne mešity v Christchurchi a jednu v meste Ashburton, ak sa tam dostane.

Naživo

Tarrant útok nahrával a video vysielal cez Facebook. V priamom prenose malo menej ako 200 pozretí. Facebook v prvých 24 hodinách odstránil 1,5 milióna kópií.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač, joc, bar

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?