Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.03.2019 10:30 | Správy | Politika
Foto

Prezidentskí kandidáti Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič: Kto stojí v ich pozadí?

Úspešnú kampaň by sami zrejme nezvládli. Obaja kandidáti na prezidenta priznávajú, že v boji o kreslo hlavy štátu ich podporuje celý tím ľudí. Zatiaľ čo niektorí sa neváhajú ukázať po boku svojej favoritky, iní zase verejne príliš nevystupujú.

Nový Čas zisťoval, kto stojí za Zuzanou Čaputovou (45) a Marošom Šefčovičom (52) a v čom svojim kandidátom pomáhajú. Analytici sa zhodujú, že bez úspešne nastavenej kampane nie je možné verejnosti „predať“ ani toho najlepšieho kandidáta. Uvedomujú si to aj tímy okolo Čaputovej a Šefčoviča.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Prezidentská kandidátka začala so svojou prezentáciou ešte vlani v lete a k vysokým volebným ziskom sa dostávala len pomaly. „Mám perfektný tím ľudí a to, čo zrejme pomohlo, je, že sa téma volieb stala celospoločenskou témou,“ tvrdila Čaputová. Tá spolupracuje s ľuďmi okolo strany Progresívne Slovensko, ktoré jej časť kampane aj financovalo.

Na druhej strane Šefčovič vstúpil do politickej bitky len v januári, po tom, čo ho na kandidatúru presvedčil šéf Smeru Fico. „Som rád, že mi strana Smer-SD pomôže v úvodnom financovaní ako tretia strana,“ hovoril Šefčovič s tým, že je nezávislým kandidátom, keď­že nie je členom Smeru.

 

Kampaň tvorí firma hovorcu Smeru

Maroš Šefčovič (52)

Eurokomisár po prvých výsledkoch zaostáva za favoritkou o viac ako polovicu percent, celkovo o 470 000 voličských hlasov. Sám hovorí, že môže zvrátiť tento trend, lebo v druhom kole sa ide odznova. Šefčovičovi môže pomôcť zmena alebo úprava stratégie, ktorú už naznačoval v prvých diskusiách. „Chcem sa zamerať na mobilizáciu voličov. Som presvedčený, že väčšina korešponduje s tým, čo som hovoril v kampani,“ tvrdil Šefčovič.

Otvoriť galériu

V jeho tíme tvorí hlavného koordinátora Karol Klobušický, ktorý je známy ako PR manažér, ale aj ľavicový aktivista. Klobušický pre Denník N nedávno priznal, že spolupracuje aj so známym PR manažérom Karolom Wolfom, ktorý Šefčovičovi venoval 5 000 € na kampaň. Minimálne v prvých týždňoch kampane sa stretávali aj s generálnym manažérom Smeru Viktorom Stromčekom, s ktorým dohadovali najmä stranícke akcie ako oslavy MDŽ, kde bol Šefčovič hosťom.

Z transparentného účtu vyplýva, že doposiaľ šlo 75 000 € aj pre agentúru JM Communication, ktorú vlastní hovorca Smeru Ján Mažgút. Významnou súčasťou je Šefčovičova dlhoročná pravá ruka Renáta Goldírová, ktorú si do kampane prizval z Bruselu, kde taktiež pôsobila po jeho boku.

Otvoriť galériu

„Naďalej plánujem čo najviac komunikovať s ľuďmi, pričom dôraz budem klásť na regióny, kde bola nižšia účasť, pretože celé Slovensko by malo rozhodnúť. O zovňajšok sa starám sám spolu s mojou manželkou a sem-tam mi poradí aj dcéra. Ku kaderníkovi chodím tak ako vždy podľa potreby,“ uzavrel Šefčovič.

Pomáhajú jej aj Vallovi ľudia

Zuzana Čaputová (45)

Víťazka 1. kola volieb sa na mediálne výstupy pripravovala v centrále Progresívneho Slovenska. Čaputová sa však po prípadnej výhre plánuje vzdať členstva v strane. Sama priznala, že s kampaňou jej pomáhajú aj ľudia, ktorí pracovali s bratislavským primátorom Matúšom Vallom. „Časť jeho tímu, ktorá mu robila úspešnú kampaň, robí v mojej kampani, čo je veľmi povzbudivé,“ povedala Čaputová pre Hospodárske noviny.

Otvoriť galériu

Dodala, že sú to viacerí ľudia, ktorí pracujú s médiami, pripravujú ju na debaty a určujú strategické veci. Hlavnou manažérkou kampane je Veronika Gulášová. Tá sa v minulosti starala napríklad o festival Pohoda. „Pred niekoľkými mesiacmi som Veroniku ešte nepoznala, dnes je manažérkou našej prezidentskej kampane. Je to veľmi šikovná, precízna mladá žena s nekonečnou energiou, ktorou poháňa celý tím,“ pochválila sa ňou Čaputová.

Ďalším dôležitým človekom je pri prezidentskej kandidátke Martin Burgr, ktorý pôsobí aj ako asistent poslanca Martina Poliačika a stará sa o Čaputovej komunikačnú stratégiu. Pri kandidátke sa pohyboval aj počas volebnej noci a pripravoval ju na prvé vyhlásenia po získaní takmer 41 % hlasov od Slovákov. Medzi úzky tím patrí aj Petra Stoláriková, ktorá je v agentúre We are PR a z transparentného účtu jej odišlo necelých 11 000 €. Čaputová hovorí, že s vizážou jej pomáha mladšia dcéra.

Otvoriť galériu

„O môj zovňajšok sa starám prevažne ja spolu s mladšou dcérou, ktorú táto oblasť veľmi zaujíma. Líčila ma napríklad aj na volebnú noc, ja jej plne dôverujem a aj profi vizážistky to zatiaľ hodnotili kladne. Rada podporujem domácu tvorbu, počas kampane som preto hrdo nosila šaty od dizajnérky Petry Tóth,“ dodáva Čaputová.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poľský premiér Donald Tusk
Tusk: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael
Ilustračné foto
Dvaja manželia kruto zabili svoje ženy: Ľudia povstali, toto nebudeme tolerovať!
Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!