Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2019 05:00 | Správy | Domáce správy

Tanečná legenda aj oceňovaný herec: Zvodca Baryšnikov prvýkrát na Slovensku

Znalci baletu o ňom hovoria ako o najväčšom tanečníkovi našej doby. Ceny Emmy aj nomináciu na Oscara či Zlatý glóbus však dostal za famózne herecké výkony.

Michail Baryšnikov (71) pochodil celý svet, v Bratislave je však po prvý raz. Zaviedlo ho sem divadelné predstavenie na motívy básní jeho blízkeho priateľa Josifa Brodského († 56) s názvom Brodsky/Baryshnikov, ktoré odohrá v Slovenskom národnom divadle (SND).

Kultúrne zbehlý i laik - keď niekto počuje meno Baryšnikov, vie, o koho ide. Boh tanca a choreograf si podmanil baletné scény celého sveta, no presadil sa aj ako divadelný a filmový herec. „Režisér Herbert Ross ma chcel obsadiť do snímky Rozhodujúci okamih ako tanečníka. Zistil však, že viem aj prehovoriť, a tak som dostal svojich pár replík,“ povedal Baryšnikov, ktorému „pár replík“ vynieslo v roku 1977 nomináciu na Oscara.

Najväčší úspech však na neho ešte len čakal - v politickom trileri Biele noci, nakrútenom v roku 1985 v réžii Tailora Hackforda. Divákom však učaroval aj ako zvodca milovníčky módy Carrie Bradshaw v kultovom seriáli Sex v meste.

Otvoriť galériu

 

Baletné začiatky

Miša Baryšnikov sa narodil 28. januára 1948 v hlavnom meste Lotyšska. K baletu ho priviedla už v škole mama Alexandra. Keď mal 12 rokov, spáchala samovraždu. Po jej smrti otec nejavil o syna záujem, a tak 16-ročný chlapec opustil Rigu a odišiel do Leningradu, aby študoval vo Vachtangovej baletnej akadémii. V roku 1966 získal zlatú medailu na prestížnej Medzinárodnej baletnej súťaži v bulharskej Varne.

Po ukončení akadémie viedli jeho kroky do slávneho Kirovovho baletu, kde sa čoskoro stal sólistom. „Nesnažím sa tancovať lepšie ako ostatní. Snažím sa tancovať lepšie ako ja sám,“ povedal raz. V rámci turné po Kanade v roku 1974 počas slávnostnej recepcie pri rozdávaní autogramov využil nepozornosť tajných služieb, nasadol do pristaveného auta a utiekol. Pred agentmi KGB sa ukrýval niekoľko dní a potom požiadal o politický azyl v USA, kde začal nový život.

Made in USA

Do roku 1978 pôsobil v Americkom baletnom divadle, potom vystupoval v balete New York City. Pred 14 rokmi otvoril na Manhattane Baryshnikov Arts Center, kde sa stretávajú umelci zo všetkých oblastí. Aktuálne sa venuje najmä fotografii a divadlu. So sólovou inscenáciou Brodsky/Baryshnikov, kde recituje verše svojho dlhoročného kamaráta, cestuje po svete a jednou z jeho zastávok je aj Bratislava.

„Brodskij sa zo všetkého najradšej prechádzal. Fascinovalo ho svetlo a blízkosť vody,“ spomína Baryšnikov, ktorý sa vďaka nemu naučil po anglicky. V súkromí bol jeho život spojený s baletkami - s výnimkou americkej herečky Jessicy Lange (69), s ktorou má dcéru Alexandru (38).

Od roku 1989 žije s bývalou tanečnicou Lisou Rinehart (69), s ktorou má tri deti. Baletná legenda sa doteraz venuje upravenému, no náročnému tréningu. Je trochu vyberavý v jedle. „Snažím sa nejesť mliečne výrobky, niektoré dni držím bezlepkovú diétu,“ priznáva.

 

Otvoriť galériu

Hoci jeho filmová kariéra je bohatá, nemožno nespomenúť jednu konkrétnu rolu - ruského umelca Aleksandra Petrovského. Do neho sa v poslednej sérii kultového seriálu Sex v meste beznádejne zamilovala seriálová Carrie Bradshaw v podaní Sarah Jessicy Parker a odišla s ním do Paríža.

Baryšnikov prijal úlohu aj preto, že má pre herečku veľkú slabosť. Paradoxne, scéna z prvého rande Carrie a Petrovského sa odohrávala v reštaurácii Ruský samovar. Práve on ju v 80. rokoch otvoril spolu s Brodským a literárnym kritikom Romanom Kaplanom.

 

Najlepší baletný sólista v histórii

1964 - nastúpil na Vachtangovu baletnú akadémiu, po jej skončení šiel do Kirovovho baletu

1974 - počas turné v Kanade ušiel a následne požiadal o politický azyl v USA

1974 - 1978 - pôsobil v American Balet Theatre

1977 - nominácia na Oscara i Zlatý glóbus za snímku Rozhodujúci okamih

2003 - 2004 - hviezdou seriálu Sex v meste

2005 - otvoril na Manhattane Baryshnikov Arts Center

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dck, Yulia Zabneva

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to