Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2019 09:59 | Správy | Domáce správy

Čaputová vs. Šefčovič v druhom kole prezidentských volieb: Ako si rozdelia hlasy?

Kto z koho? Po postupe do druhého kola sa medzi uchádzačmi o funkciu prezidenta Zuzanou Čaputovou a Marošom Šefčovičom začína tvrdý boj o voličov neúspešných kandidátov. Komu sa podarí uchmatnúť viac hlasov a čo rozhodne v ich prospech?

Prvé kolo prezidentských volieb vyhrala Čaputová s výrazným, takmer 22 % náskokom pred druhým v poradí Marošom Šefčovičom. Rozmenené na drobné - kandidátku Progresívneho Slovenska zakrúžkovalo o 470-tisíc ľudí viac ako eurokomisára kandidujúceho s podporou Smeru. Zvyšní prezidentskí kandidáti získali spolu vyše 870-tisíc hlasov.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

„Hlavné bude sledovať, do akej miery sa zmení ich rétorika a stratégia za tieto dva týždne. Nepredpokladám, že Zuzana Čaputová zmení komunikačnú stratégiu, keďže s tým išla do volieb a vníma to, že je to víťazná stratégia. V prípade, že pán Šefčovič chce zacieliť na voličov Mariana Kotlebu, Štefana Harabina či ostatných voličov z tábora antisystému, musí výrazne zmeniť rétoriku. Musí začať ostro útočiť a vymedziť sa proti Zuzane Čaputovej,“ vyhlásila politická analytička Viera Žuborová a dodala, že je otázne, či mu voliči túto jeho premenu uveria.

Efekt druhého kola

 

Politológ Pavol Baboš upozorňuje, že sa v minulosti už dvakrát stalo, že víťaz prvého kola skončil vo finále s dlhým nosom. V tomto prípade je však podľa neho náskok Čaputovej dosť výrazný a jej politicky nepoškvrnená minulosť hrá v jej prospech.

„Vždy, keď sa to stalo, že víťaz prvého kola potom v druhom kole prehral, išlo o dlhoročných politikov, ktorí mali za sebou veľmi kontroverznú minulosť. A to najmä v roku 2004, keď Mečiar prehral s Gašparovičom a v roku 2014, keď Robert Fico prehral ako víťaz prvého kola s Kiskom. Ale toto nie je tento prípad a ja si neviem predstaviť motív, ktorý by spojil všetkých ostatných voličov proti nej,“ vysvetlil a dodal, že tohtoročné voľby sú špecifické aj v tom, že reálne hrozí, že účasť v druhom kole bude nižšia ako v prvom, čo nebýva zvykom.

„Môže sa stať, že mnohí voliči Harabina a Kotlebu zostanú doma a môže sa stať, že tá účasť bude rovnaká, plus mínus rovnaká ako v prvom kole. Neočakávam, že by to zrazu vyskočilo na 60 %,“ povedal Baboš. Volebná účasť a podpora zo strany neúspešných kandidátov by mali rozhodnúť o tom, či má ešte Šefčovič nádej na prezidentské kreslo.

„Otázka je, či udržia v druhom kole túto účasť a či budú schopní ešte raz v druhom kole zmobilizovať voličov, alebo, naopak, to bude ešte nižšie. Tak by šance rástli Zuzane Čaputovej. Čím viac ľudí pôjde voliť v druhom kole, tým viac sa bude Šefčovič približovať k Čaputovej a stierať rozdiel medzi nimi,“ skonštatovala analytička Žúborová.

 

Otvoriť galériu
Béla Bugár
Zdroj: anc

Menšinový volič sa najviac bojí extrémizmu, naši voliči preto hlasovali aj za Zuzanu Čaputovú. Určite odporučím jej voľbu v druhom kole. Aj vzhľadom na to, že hlasy Kotlebu a Harabina pani Čaputová nezíska, aj to nás zaväzuje, aby sme ju podporili. Keby sme aj chceli Šefčoviča, väčšina našich voličov by hlasovala za Čaputovú.

 

Otvoriť galériu
Podľa môjho názoru medzi Zuzanou Čaputovou a Marošom Šefčovičom nie je nejaký výrazný hodnotový rozdiel, preto neviem s čistým svedomím odporučiť ani jedného z nich. Jediné, v čom mám pochybnosť, je to, a mohlo by to byť výhodou pána Šefčoviča, že si neviem veľmi dobre predstaviť, ako bude pani Čaputová napĺňať úlohu hlavného veliteľa Ozbrojených síl SR.
porazených?

 

Otvoriť galériu
Štefan Harabin
Zdroj: anc

Ľudia si vybrali zánik štátu, tradičnej rodiny a kresťanských hodnôt. Pripustili islamizáciu Slovenska. V druhom kole nepodporím nikoho, pretože volím štát a právo.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!