Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.03.2019 07:00 | Prezidentské voľby 2019

Boj o kreslo prezidenta: Šefčovič sa tvrdo pustil do Čaputovej, koho svojim voličom odporúčajú neúspešní kandidáti?

Je dobojované! Slováci si v prvom kole prezidentských volieb zvolili dvoch kandidátov na hlavu štátu.

Do druhého kola prezidentských volieb postúpila Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič. 

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: 1. kolo prezidentských volieb
17:42

Online prenos z prvého kola prezidentských volieb sa končí. Najnovšie spravodajstvo nájdete na www.cas.sk. Ďakujeme za pozornosť. 

17:30

Mimoparlamentné strany sa pri podpore kandidátov na post prezidenta Zuzany Čaputovej a Maroša Šefčoviča rôznia.

Líder hnutia Spolu - občianska demokracia Miroslav Beblavý uviedol, že výsledok Čaputovej v prvom kole "je dobrou správou o chuti ľudí na Slovensku na pozitívnu zmenu". "Táto zmena má slušnú, demokratickú a odbornú tvár. Napomáha jej spájanie síl tých, ktorým ide o vec, a nie o vlastný prospech. Táto zmena prináša skutočných lídrov, ako je Matúš Vallo a teraz Zuzana Čaputová. Som presvedčený, že sa ešte neskončila," dodal Beblavý.

Strana Naj v prvom kole prezidentských volieb nepodporovala žiadneho kandidáta. Predseda strany Viktor Béreš pred druhým kolom ľudí vyzval, aby 30. marca pristúpili k volebným urnám a podporili Šefčoviča.

 

Predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Ondrej Dostál poznamenal, že v druhom kole vyjadruje strana podporu Čaputovej. "Odporúčame všetkým demokraticky zmýšľajúcim voličom dať jej svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb," povedal Dostál. OKS v prvom kole podporovala Františka Mikloška.

17:28

Víťazka prvého kola prezidentských volieb Zuzana Čaputová pod Tatrami dokázala presvedčiť viac ako 50 percent voličov. Viac ako nadpolovičnú väčšinu hlasov v okrese Poprad získala Čaputová v prvom kole - v Meste Vysoké Tatry - 53,25%, v Gánovciach 50,03%, v obci Rakúsy v okrese Kežmarok až 62,22% hlasov voličov. Vo Vysokých Tatrách však zhruba polovica voličov odvolí na základe hlasovacích preukazov

17:03

Českí politici uvítali úspech Čaputovej i Šefčoviča

Do finále slovenských prezidentských volieb postúpili podľa českého ministra zahraničných vecí Tomáša Petříčka kandidáti, u ktorých je záruka, že budú bojovať proti extrémizmu a nenávisti. Informovala o tom v nedeľu česká spravodajská televízia ČT24. Dodala, že českí politici si taktiež všímajú, že obaja finalisti sú proeurópski.

 

Aj podľa servera iDNES.cz väčšina českých politikov gratuluje Zuzane Čaputovej k úspechu a vyzdvihuje, že obaja postupujúci kandidáti sú proeurópski.

16:44

Zarobil poriadny balík

Tipér zarobil na Čaputovej výhre poriadne mastnú sumu. Viac sa dočítate TU

16:04

Maďarské médiá: Slovensko sa priblížilo k tomu, aby malo prvú prezidentku

Slovensko sa priblížilo k tomu, aby post hlavy štátu prvýkrát obsadila žena; Slováci si neželajú doterajšiu politickú elitu ani jasné liberálne víťazstvo v prvom kole volieb slovenského prezidenta - tak znejú nedeľňajšie titulky maďarských internetových médií informujúcich o výsledkoch prvého kola prezidentských volieb na Slovensku.

15:14

Neúspešný prezidentský kandidát Juraj Zábojník nebude odporúčať svojim voličom, koho by mali voliť v druhom kole prezidentských volieb.

15:00

Prezidentský kandidát Marian Kotleba nemá odporúčanie pre svojich voličov, za koho z dvojice Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič by mali zahlasovať v druhom kole prezidentských volieb. Konštatoval to v nedeľu v Banskej Bystrici v centrále ĽSNS.

"Podľa mňa medzi pani Čaputovou a pánom Šefčovičom nie je nejaký výrazný hodnotový rozdiel alebo, že by sa odlišovali nejakými skutkami. Neviem s čistým svedomím odporučiť našim voličom ani jedného z nich. Jediné, v čom je možno pán Šefčovič trošku zvýhodnený, je to, že si neviem celkom dobre predstaviť, ako bude pani Čaputová napĺňať úlohu hlavného veliteľa Ozbrojených síl (OS) SR. To je naozaj dosť netradičná úloha pre ženu a ešte k tomu, povedal by som, politicky neskúsenú. V tejto chvíli naozaj neviem povedať, či vôbec budeme dávať nejaké odporúčanie k voľbám," reagoval pre TASR Kotleba. ĽSNS považuje štvrté miesto svojho predsedu v prvom kole prezidentských volieb za úspech.

14:58

Most-Híd apeluje na postupujúcich kandidátov, aby kampaň naďalej viedli s triezvym úsudkom a aby k témam  pristupovali zodpovedne. Informovala o tom hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

14:35

Výsledky volieb do veľkej miery kopírujú prieskumy verejnej mienky spred dvojtýdňového volebného moratória na ich zverejňovanie. Skonštatoval to politológ Pavol Baboš s tým, že kandidáti už neboli schopní výrazne meniť názory ľudí a ich preferencie. Myslí si však, že v súčasnosti majú obaja postupujúci potenciál osloviť ďalších voličov.

14:19

Pomerne silná podpora pre prezidentských kandidátov, akými boli Štefan Harabin či Marian Kotleba, signalizuje, že je potrebné rátať do budúcnosti s tým, že časť slovenskej spoločnosti vyznáva určité antisystémové hodnoty. Pre TASR to povedala politologička z Katedry politológie Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi. Podľa jej slov sa táto skupina môže prejaviť v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu či v budúcoročných parlamentných voľbách.

14:13

Neúspešný prezidentský kandidát Marian Kotleba má zo samotných volieb a výsledku, ktorý dosiahol, dobrý pocit. Konštatoval to v nedeľu v Banskej Bystrici v centrále ĽSNS.

14:05

Koho budú Slováci voliť za prezidenta v druhom kole? Podľa výsledkov exkluzívneho prieskumu agentúry Focus, ktorý dala vyhotoviť televízia Markíza, má mať jeden kandidát veľký náskok. Výsledky prieskumu nájdete TU

13:33

Polícia začala trestné stíhanie v súvislosti s incidentom s volebnou urnou v obci Medzany v okrese Prešov. K inému závažnému narušeniu prezidentských volieb z pohľadu polície nedošlo, v sobotu (16. 3.) prijala celkovo 15 oznámení. Na nedeľnej tlačovej konferencii Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o tom informoval viceprezident policajného zboru Róbert Bozalka.

13:31

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár, ale aj predseda mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Ivan Štefunko chcú, aby ľudia prišli voliť aj v druhom kole prezidentských volieb. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

13:23

Zuzana Čaputová sa chystá odísť z postu podpredsedníčky strany Progresívne Slovensko, uviedla v markizáckej relácii Na telo. 

13:20

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán prijala počas volebného dňa viac ako 30 podnetov. Týkali sa napríklad usmernenia komisií či pôsobenia pozorovateľov.
"V mnohých prípadoch štátna komisia odkazovala na predchádzajúce uznesenia z iných volieb, ktoré tieto otázky už vyriešili," priblížil predseda komisie Eduard Bárány s tým, že prvé kolo prezidentských volieb prebehlo vcelku pokojne a úspešne.

13:18

František Mikloško v markizáckej relácii Na telo vyhlásil, že svojim voličom neodporúča voliť Maroša Šefčoviča. 

13:08

Za úspechom Zuzany Čaputovej stojí aj to, že menšinový volič sa najviac bojí extrémizmu. Myslí si to jeden z neúspešných kandidátov na post prezidenta SR a predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

12:41

Harabin sa cíti víťazom volieb

Jednoznačne som víťaz volieb, bez peňazí, bez podpory strán a bez podpory médií. V nedeľňajšej relácii TA3 V politike to uviedol neúspešný kandidát na post prezidenta Štefan Harabin.

12:31

Boris Kollár v relácii o 5 minút 12 odporúča svojim voličom voliť kandidáta, ktorý im je najsympatickejší. Podľa jeho slov majú Šefčovič aj Čaputová svoje pre a proti. Konkrétne meno neodporučil. 

12:25

Prekvapenie sa nekonalo, zhodnotila výsledky prvého kola prezidentských volieb politologička Darina Malová. "Prekvapenie, samozrejme, súvisí s moratóriom, nielen volebným, ale aj na uverejňovanie prieskumov verejnej mienky," povedala pre TASR.

Najmä v závere kampane sa podľa jej slov objavili viaceré špekulácie o nedostatočne zakotvenej podpore Zuzany Čaputovej. Pripomenula, že sa špekulovalo aj o postupe Štefana Harabina do druhého kola. "To znamená, že ani v tomto prípade sa mnohé špekulácie, ktoré rozvíjali marketingoví 'odborníci' alebo rôzne médiá, nepotvrdili," zdôraznila.

To, či sa voliči neúspešného kandidáta Harabina zapoja do druhého kola, považuje za otvorené. Maroš Šefčovič, ktorý sa s Čaputovou stretne v druhom kole, môže podľa politologičky osloviť voličov Smeru-SD a SNS viac, ak bude presvedčivejší v sociálnych témach.

Na otázku, či sa môže Čaputovej náskok preniesť aj do druhého kola, odpovedala tým, že treba spoznať jej naozajstného voliča. "Typ voliča, ktorý stojí za pani Čaputovou, je typ voliča, ktorý si predovšetkým žiada zmenu," tvrdí Malová s dôvetkom, že ide o zmenu nekonfrontačným spôsobom. Kandidáti, ktorí prezentovali svoje extrémne postoje, podľa nej nerátali s týmto štýlom kampane. "Okrem zmeny a nekonfrontačnosti jej ľudia prosto dôverujú a dokázali sa s ňou identifikovať."

12:17

Oficiálnym vyhlásením výsledkov 1. kola volieb prezidenta SR Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán (štátnou volebnou komisiou) sa začala kampaň pred 2. kolom volieb novej hlavy štátu. Kampaň sa skončí 48 hodín predo dňom konania druhého kola volieb, bude teda trvať do 27. marca do 23:59. Zároveň sa až do 22. marca môžu zverejňovať aj výsledky prieskumov k 2. kolu volieb. Zákaz na ich publikovanie začne platiť sedem dní predo dňom konania 2. kola volieb prezidenta, teda od 23. marca od 0:00, a bude platiť až do skončenia hlasovania 30. marca. Vyplýva to zo stanoviska Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) k marcovým voľbám hlavy štátu. Ich prvé kolo sa uskutočnilo v sobotu.

12:10

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Zuzana Čaputová, ktorá získala 40,57 percenta hlasov a Maroš Šefčovič so ziskom 18,66 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 48,74 percenta. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

Do druhého kola sa nedostali Štefan Harabin (14,34 percenta), Marian Kotleba (10,39 percenta), František Mikloško (5,72 percenta), Béla Bugár (3,10 percenta), Milan Krajniak (2,77 percenta) a Eduard Chmelár (2,74 percenta). Pod jedno percento hlasov získali vo voľbách Martin Daňo (0,51 percenta), Róbert Švec (0,30 percenta), Juraj Zábojník (0,28 percenta), Ivan Zuzula (0,17 percenta) a Bohumila Tauchmannová (0,16 percenta).

12:04

Predseda Štátnej volebnej komisie Eduard Barány vyhlásil volebné výsledky za oficiálne. Volieb sa zúčastnilo 48,74 % voličov.

Kompletné výsledky nájdete TU.

11:45

"Moje videnie sveta zdieľa 60 percent ľudí, keď sa pozrieme na postoj k migrantom, povinným kvótam. Ja som bojoval proti tomu, pani Čaputová bola skôr za. Ide aj o priority v sociálnej politike. Voľby ukázali, že 60 percent ľudí má iný názor ako pani Čaputová," povedal.

Jeho súperka v druhom kole volieb mu odkázala, že takáto interpretácia dát si vyžaduje veľkú mieru tvorivosti. "Vítanie migrantov a kultúrno-etické témy, to sú nálepky. Ja neverím, že tomu veríte v súvislosti s tým, ako ma poznáte. Bude priestor si to vysvetliť," odkázala.

11:42

Výsledok prezidentskej kandidátky Zuzany Čaputovej v prvom kole prezidentských volieb je podľa nezaradeného poslanca NR SR a lídra strany Spolu - občianska demokracia Miroslava Beblavého dobrou správou o chuti ľudí na Slovensku na pozitívnu zmenu. „Táto zmena má slušnú, demokratickú a odbornú tvár. Napomáha jej spájanie síl tých, ktorým ide o vec a nie o vlastný prospech. Táto zmena prináša skutočných lídrov, ako je Matúš Vallo a teraz Zuzana Čaputová. Som presvedčený, že sa ešte neskončila," uviedol Beblavý.

11:27

"Nechcel by som byť prezidentom, ktorý bude v zahraničí o Slovensku hovoriť ako o mafiánskom štáte," zaútočil Sěfčovič na dosluhujúceho prezidenta Andreja Kisku.

11:22

Maroš Šefčovič sa vyhradzuje voči súperke Zuzane Čaputovej. Obhajuje vlaky zadarmo či obedy zadarmo. 

11:19

Zuzana Čaputová chce, aby v jej kampani prevládala slušnosť. "Akýkoľvek exces v diskusii považujem za nesprávny," vyhlásila v TA3. 

11:10

"Nemali by sme sa deliť na dobrých a zlých, slušných a neslušných," vyhlásil Šefčovič, pričom priamo narážal na volebné heslo Zuzany Čaputovej.

11:04

"Tieto voľby by nemala vyhrať len Bratislava. Musíme osloviť všetky regióny," vyhlásil Maroš Šefčovič v debate na televízii TA3. Dodal, že podľa neho ho podporuje 60 percent Slovenska.

10:57

Neúspešní kandidáti z prvého kola prezidentských volieb ďakujú svojim voličom za podporu. Viacerí z nich zverejnili svoje stanoviská na sociálnej sieti. Žiaden z nich zatiaľ nedáva svojim voličom odporúčania pred druhým kolom.

"Úprimne ďakujem za každý jeden hlas. Viedli sme dôstojnú a férovú kampaň, v ktorej nezištne pracovali stovky dobrovoľníkov. Ukázali sme, že takýto zápas sa dá viesť aj skromne a efektívne. Škoda, že nás nebolo viac, ale raz bude," odkázal Eduard Chmelár, ktorý podľa neoficiálnych predbežných výsledkov získal 2,8 percenta hlasov.

Róbert Švec (0,3 percenta) tvrdí, že spolu s kolegami zviedol statočný zápas. "Urobili sme všetko, čo bolo v našich terajších možnostiach a chcem sa veľmi pekne poďakovať mojim spolupracovníkom za ich nasadenie a prácu. Ďakujem aj vám za každý jeden hlas, veľmi si to vážim. Zároveň vás chcem opätovne ubezpečiť, že budem aj naďalej slúžiť nášmu národu a štátu, bez ohľadu na pozíciu alebo funkciu. Boh vám žehnaj, Boh žehnaj našej otčine," odkázal.

Za podporu ďakuje aj Juraj Zábojník (0,3 percenta). "Chvíle, ktoré som s vami prežil pri mojich výjazdoch po Slovensku v rámci predvolebnej kampane, boli pre mňa nezabudnuteľné, nesmierne ma obohatili a ja vám za to úprimne ďakujem. Želám vám a vašim blízkym príbuzným predovšetkým pevné zdravie a vnútornú silu prekonávať v budúcnosti všetky prekážky vášho každodenného života. Nech sa vám darí a ste šťastní. Srdečná vďaka za všetko, čo ste pre mňa urobili, veľmi si to vážim a nikdy vám to nezabudnem," dodal.

10:41

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) urobí všetko preto, aby sa Zuzana Čaputová stala prezidentkou. Tvrdí to predseda hnutia Igor Matovič. „Pre úspech Čaputovej bol podstatný záväzok dvojice Mistrík a Čaputová, že len jeden z nich pôjde do prvého kola, ktorý sme s nimi vyrokovali, aj keď nám mnohí neverili, že sa nám to podarí. Rovnako dôležité však bolo, že Čaputová je skutočne dobrou kandidátkou," povedal Matovič. Agentúru SITA informoval hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky.

10:24

Výsledok prvého kola prezidentských volieb je pre medzinárodných investorov dobrou správou. Do druhého kola sa totiž dostali kandidáti Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič, ktorí nespochybňujú ani nekritizujú členstvo Slovenska v medzinárodných štruktúrach, ako sú EÚ, NATO či eurozóna. V stanovisku to uviedol hlavný ekonóm CZECH FUND Lukáš Kovanda. "Trhy to chápu tak, že doterajšie základné medzinárodno-politické a medzinárodno-ekonomické ukotvenie Slovenska zostane zachované, a tým aj ekonomická kontinuita. Nevzniká teda žiadna neistota ohľadom ďalšieho smerovania krajiny," povedal Kovanda.

10:01

Šefčovič upozornil, že nasledujúca dvojtýždňová súťaž ukáže, v čom sa s Čaputovou zhodujú, ale najmä v čom sa líšia. "Aký rôzny máme hodnotový rámec. Pani Čaputová oslovila 40 percent ľudí, ktorí nemajú problém s témami, ktoré budú dôležité. Ide o otázky migrácie či liberálneho prístupu k hodnotám. Uvidíme veľké rozdiely v tom, ako budeme pristupovať k sociálnym témam, k seniorom. Musíme začať jasne komunikovať, ako chceme tieto veci vyriešiť. Toto budú témy, ktoré ja verím, že rozpracujeme dopodrobna a chcem nimi osloviť 60 percent voličov a vyhrať voľby," avizuje Šefčovič.

Čaputová má z týchto slov pocit, že duel sa už akoby začal. "Zvykla som si, že sa v kampani stretám s nálepkami, ktoré nepatria do môjho hodnotového a názorového sveta," uviedla. Svoj postup do druhého kola napriek prieskumom verejnej mienky nebrala ako samozrejmosť, "aj keď istý predpoklad tam bol".

09:56

Zuzana Čaputová, ktorá postúpila do druhého kola prezidentských volieb, chce v kampani aj naďalej ostať sama sebou. Jej protikandidát Maroš Šefčoviť chce osloviť všetkých nerozhodnutých voličov. Uviedli to počas dnešnej diskusnej relácie v RTVS. „Z prieskumov verejnej mienky vyplývalo, že pán Šefčovič by mal byť ten, kto pôjde do druhého kola. Aj som si to tak priala a zagratulovala som mu. Som rada, že nemusíme ani jeden čeliť kandidátovi extrému," uviedla Čaputová.

Podľa Šefčoviča sa teraz ukáže, v čom sa s Čaputovou zhodujú a v čom sa líšia. „Musíme sa viac starať o seniorov a mladé rodiny. Seniori majú strach, že im napríklad zrušia vlaky zadarmo. Toto budú témy, ktoré rozpracujeme a chceme nimi osloviť 60 percent voličov," povedal Šefčovič a dodal, že teraz sa začína odznova, štartovacia čiara je pre oboch rovnaká. Podľa neho to budú intenzívne dva týždne.

09:33

Šefčovič kritizoval sobotňajšiu titulku denníka Sme. Ten uverejnil fiktívny volebný lístok, kde mal Šefčovič iné číslo ako to bolo naozaj. Hoci sa denník ospravedlnil, Šefčovič rázne vyhlásil: “Neberiem to!” 

09:28

Maroš Šefčovič sa jasne vyhradil proti liberálnym hodnotám ako adopcie detí homosexuálnymi pármi alebo legalizáciu takýchto partnerstiev. 

09:18

V prezidentských voľbách, v ktorých mohlo odovzdať svoj hlas viac ako 10-tisíc väzňov, zaznamenali v porovnaní s predchádzajúcimi prezidentskými voľbami v roku 2014 veľmi nízku volebnú účasť. Predstavovala len 17 percent, informoval TASR v nedeľu riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

09:17

Prvé kolo prezidentských volieb podľa politológa Grigorija Mesežnikova potvrdilo rozdelenie spoločnosti na tri skupiny. Ako povedal pre agentúru SITA, prvou skupinou je skupina, ktorá podporuje kontinuitu. „To sú voliči Maroša Šefčoviča a je ich približne 20 percent,“ povedal. Druhou skupinou je podľa Mesežnikova skupina, ktorá volá po zmene, ale z pozície takzvaného antisystému. Tých je podľa politológa približne štvrtina a podporili Štefana Harabina alebo Mariana Kotlebu.. Treťou skupinou je skupina, ktorá volá po zmene v rámci princípov liberálnej demokracie. „Táto skupina je momentálne najsilnejšia,“ povedal Mesežnikov s tým, že takýchto voličov reprezentuje Zuzana Čaputová.

09:13

Víťazní kandidáti počas debaty na RTVS.

09:09

"Začíname nanovo, štartovacia čiara je tá istá," povedal Maroš Šefčovič v debate.

09:08

"Budem sama za seba a budem hovoriť, čo si myslím. Budem sa snažiť osloviť aj voličov, ktorých kandidát nepostúpil do druhého kola. Chcem byť autentická," vyhlásila Zuzana Čaputová o svojich plánoch v debate na RTVS.

09:05

"Ukázalo sa, že rozhodnutie Roberta Mistríka bola zásadné a znamenalo zjednotenie demokratických síl na Slovensku v jej prospech, a preto má dnes reálnu šancu stať sa prezidentkou Slovenskej republiky. Ešte raz sa Robertovi Mistríkovi chceme za nadhľad a zodpovedný prístup poďakovať," reaguje na výsledky volieb SaS.

09:03

Víťazstvo právničky a občianskej aktivistky Zuzany Čaputovej v sobotňajšom prvom kole volieb prezidenta SR si všímajú aj svetové médiá. Čaputovej výsledok podľa Financial Times „predstavuje zriedkavé víťazstvo liberálnych síl v strednej Európe, ktorá v posledných rokoch zaznamenala sériu triumfov populistických a nacionalistických kandidátov, no značnú časť hlasov dostali aj stúpenci tvrdej línie“. Financial Times v článku Prvé kolo volieb na Slovensku vyhrala protikorupčná právnička pripomína, že Čaputová vstúpila do politiky len pred rokom a pohodlne vyhrala prvé kolo prezidentských volieb na Slovensku - prvých odkedy krajinou otriasla vražda investigatívneho novinára.

Deutsche Welle v článku Kritička vlády Zuzana Čaputová vyhrala prvé kolo prezidentských volieb pripomína, že Čaputová sa v druhom kole postaví proti kandidátovi vládnej strany, podpredsedovi Európskej komisie Marošovi Šefčovičovi. Prvé kolo volieb slovenského prezidenta si všíma aj BBC a informuje, že ho poľahky vyhrala právnička a protikorupčná aktivistka Zuzana Čaputová. Ak by podľa The Guardian/ Reuters Čaputová vyhrala „vyčnievala medzi populistickými, nacionalistickými politikmi, ktorí sú vo veľkej časti Európy na vzostupe“.

Prvé kolo volieb prezidenta SR vyhrala so ziskom 40,57 percenta platných hlasov Zuzana Čaputová. Do druhého kola postupuje z druhého miesta so ziskom 18,66 percenta platných hlasov aj Maroš Šefčovič. Druhé kolo volieb hlavy štátu sa uskutoční v sobotu 30. marca.

09:02

Ako to vyzeralo počas volebnej noci? Pozrite si fotočlánok.

08:41

Účasť na voľbách bola pomerne vysoká. Podľa údajov Štatistického úradu svoj hlas odovzdalo 48,74 percenta voličov.

07:58

Podľa politologičky Filozofickej fakulty UK Dariny Malovej sa v 1. kole prezidentských volieb nekonalo žiadne prekvapenie. Predbežné výsledky totiž podľa nej viac-menej zodpovedajú posledným prieskumom zverejneným ešte pred moratóriom. Malová si myslí, že Zuzana Čaputová ukázala svoju schopnosť osloviť nejednotný segment voličov s rôznymi názormi – od liberálov až po ľudí nespokojných so súčasnou situáciou.

Čaputovej kampaň bola podľa Malovej efektívna, autentická a konzistentná a tento štýl by si mala zachovať aj v kampani pred druhým kolom prezidentských volieb, v ktorom sa stretne s Marošom Šefčovičom. „Ľudia uvítali jej nekonfliktný štýl. Na negatívnu kampaň nereagovala negatívne. To by malo fungovať aj pri druhom kole,“ povedala pre agentúru SITA Malová. Myslí si, že Čaputová by mohla pritiahnuť aj časť voličov Mariana Kotlebu a Štefana Harabina, ktorí sú nespokojní sú súčasnou politickou elitou. K Čaputovej víťazstvu v prvom kole, v ktorom získala vyše 40 percent hlasov, pomohlo podľa Malovej aj načasovanie prezidentských volieb skoro presne rok po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

07:50

Záchranná zdravotná služba (ZZS) musela zasahovať aj počas prezidentských volieb. Záchranári boli vyslaní k trom pacientom, ktorí mali zdravotné ťažkosti na mieste konania volieb.

V Nechválovej Polianke ošetrili muža, ktorý skolaboval vo volebnej miestnosti a po ošetrení ho previezli do nemocnice. Posádka bola vyslaná aj k žene s poruchou srdcového rytmu v Humennom, aj tú transportovali do nemocničného zariadenia. Pacientovi v obci Janice už záchranári napriek resuscitácii nedokázali pomôcť a lekár musel konštatovať smrť.

07:43

Slováci volili v prvom kole prezidentských volieb podľa emócií, a nie podľa rozumu. Pre agentúru SITA to konštatoval politológ Ján Baránek. „Keby prevládlo rácio, výsledok by bol iný,“ vyhlásil. Víťazstvo Čaputovej, ktorá získala vyše 40 percent hlasov, pripisuje súčasnej politickej atmosfére v krajine. Ľudia chcú podľa Baránka „niečo nové“, a to nové im prináša práve Čaputová.

V konečnom dôsledku si však myslí, že prvé kolo prezidentských volieb neprinieslo veľké prekvapenie. Mierne ho prekvapil vysoký náskok Čaputovej oproti Marošovi Šefčovičovi, ktorý získal 18,6 percenta hlasov. Sklamaný je z nízkeho výsledku Františka Mikloška, ktorého volilo 5,7 percenta ľudí. V druhom kole je podľa Baránka dôležité, ako sa rozhodnú hlasovať voliči neúspešných kandidátov, čo je podľa neho ťažké zhodnotiť. Voliči Mariana Kotlebu a Štefana Harabina sa podľa neho nepriklonia ani k Čaputovej ani k Šefčovičovi, skôr voliť nepôjdu. „Nasledujúce dva týždne bude veselo,“ povedal na záver.

07:35

Harabin chce kandidovať o päť rokov

Štefan Harabin priznal porážku, ale svoj volebný výsledok považuje za dobrý základ pre ďalšiu kandidatúru na post prezidenta. Harabin opakovane tvrdí, že neplánuje zakladať politickú stranu, za postupom Zuzany Čaputovej a Maroša Šefčoviča vidí kandidatúru Mariana Kotlebu. "Ľudia si vybrali zánik štátu, tradičnej rodiny a kresťanských hodnôt. Pripustili islamizáciu Slovenska. V druhom kole nepodporím nikoho, pretože volím štát a právo," povedal Harabin. Sudca sa plánuje po troch mesiacoch vrátiť do svojej pozastavenej funkcie na Najvyššom súde SR. Podľa jeho slov prichádza do úvahy iba hlava štátu, alebo sudca Ústavného súdu SR.

"Ďakujem všetkým voličom, ktorí mi dali svoj hlas a tento úspech, ktorý som dosiahol iba s rodinou, je dobrým základom pre budúce prezidentské voľby," doplnil. V druhom kole volieb, ktoré sa budú konať 30. marca sa stretne Zuzana Čaputová s vyše 40-percentným ziskom a Maroš Šefčovič, ktorého podporilo vyše 18 percent voličov.. Harabin získal vyše 14 percent hlasov.

07:23

Kto je Zuzana Čaputová?

Boj za spravodlivejšiu spoločnosť a ochranu životného prostredia je mottom advokátky a občianskej aktivistky Zuzany Čaputovej nielen v jej prezidentskej kampani, ale v celom jej profesionálnom živote. Advokátke známej z lokálnej kauzy pezinská skládka, pre ktorú sa vďaka rozsudku Súdneho dvora EÚ zmenili pravidlá záväzné pre celú EÚ, začali po zhruba polročnej kampani raketovo stúpať preferencie po tom, čo sa začala objavovať v diskusiách s ostatnými kandidátmi. Ako líderka úspešnej verejnej kampane za uzavretie skládky odpadu v Pezinku Čaputová získala v roku 2016 Goldmanovu environmentálnu cenu udeľovanú Nadáciou Goldman Environmental Foundation. Táto cena sa prirovnáva k Nobelovej cene v oblasti ochrany životného prostredia a Čaputová ju získala za európsky kontinent.

Aktívne sa angažovala aj v ďalšej úspešnej kampani organizácie VIA IURIS za zrušenie Mečiarových amnestií. Petíciu za ich zrušenie v priebehu niekoľkých týždňov podpísalo vyše 76-tisíc ľudí, čo pomohlo vytvoriť verejný tlak a amnestie zrušiť. „Tvrdenie, že vždy stála a stojí na strane tých, voči ktorým sa dejú neprávosti, nie je len volebným sloganom, ale overiteľnou skutočnosťou. Nesmierne dôležité je to, že Zuzana Čaputová zdôrazňuje potrebu vyrovnať sa s hriechmi, nespravodlivosťami či deformáciami minulosti, prispieť k budovaniu slušnej spoločnosti a spravodlivého štátu, a zároveň myslí na budúcnosť, ktorá je neodmysliteľne spätá s riešením environmentálnych problémov a výziev,“ povedal o Čaputovej environmentalista a zakladajúci člen Slovenského ochranárskeho snemu Mikuláš Huba.

07:21

Kto je Maroš Šefčovič?

Kandidát na prezidenta – kariérny diplomat Maroš Šefčovič sa považuje za sociálneho demokrata a veriaceho človeka. V kampani tvrdí, že ako prezident by bol garantom proeurópskeho smerovania Slovenska a chcel by prispieť k celospoločenskému zmieru. O jeho možnej kandidatúre sa hovorilo už začiatkom roka 2018, on však tvrdí, že oficiálnu ponuku mu dal až 3. januára tohto roka podpredseda Smeru-SD a minister financií Peter Kažimír.

Šefčovič vyrastal v Bratislave, v detstve sa venoval atletike a volejbalu. Práve šport mu podľa vlastných slov doteraz pomáha. Na Vysokej škole ekonomickej ho prorektorka odporučila na konkurz federálneho ministerstva zahraničných vecí pre Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov (MGIMO). Hoci mal spočiatku pocit, že sa do Moskvy pre nedostatočnú jazykovú výbavu nedostane, prijali ho, pridelili mu kombináciu angličtina, francúzština, ruština, medzinárodné inštitúcie a neskôr sa špecializoval na Medzinárodnú organizáciu pre jadrovú energetiku. Šefčovič pripomína, že študoval už v čase glasnosti a perestrojky, teda v období ekonomických reforiem a politiky otvoreného informovania. Dodal, že nechodil len na moskovský inštitút, ale patril k prvým diplomatom, ktorých pozvala americká vláda na prestížnu Stanfordskú univerzitu.

Šefčovič avizuje, že chce byť aktívny prezident. Je známy jeho názor na migráciu, rómsku komunitu či sociálne balíčky Smeru. Hovorí 'áno' vlakom aj obedom zadarmo, na rozdiel od slovenskej diplomatickej jednotky Miroslava Lajčáka hovorí nie globálnemu kompaktu o migrácii. Nevyjadril sa však k otázke, kde má prezident značné právomoci, či by vymenoval predsedu Smeru-SD Roberta Fica za sudcu Ústavného súdu SR.

07:10

Kompletné výsledky prvého kola prezidentských volieb nájdete TU.

07:10

Ako volili jednotlivé kraje a metropoly Bratislava a Košice? Prinášame vám podrobné výsledky v článku.

06:55

Slováci v sobotu rozhodli, že v druhom kole si svoje sily zmerajú Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič.

06:55

Vítame vás pri online prenosez povolebného diania prvého kola prezidentských volieb.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, Nový Čas, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!