Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2019 12:45 | Prezidentské voľby 2019

Prvovoliči prezradili, podľa čoho si volia prezidenta: Mladí hľadajú informácie najmä na internete

Možnosť prvýkrát pristúpiť k volebným urnám má v sobotu počas prvého kola prezidentských volieb podľa informácií zo Štatistického úradu SR viac ako 17.500 mladých ľudí.

Viacerí pre TASR uviedli, že voliť pôjdu, pričom informácie o kandidátoch hľadali najmä na internete. Zároveň potvrdili, že im pri rozhodovaní, komu odovzdajú svoj hlas, pomáhali aj starší priatelia alebo rodičia.
"Pôjdem voliť, pretože mi nie je ľahostajné, kto bude prezidentom. Každý hlas je dôležitý," povedala pre TASR 18-ročná Veronika z obce Horné Srnie v okrese Trenčín.

Svoj hlas v sobotu odovzdá aj 20-ročný Miroslav z Bratislavy, ktorý k volebným urnám pristúpi tiež prvýkrát. Pri posledných komunálnych voľbách, ktoré boli na jeseň 2019, voliť nebol, pretože bol odcestovaný. "Považujem to za základné právo, ktoré chcem využiť. Je to spôsob, ako niečo v krajine zmeniť a podieľať sa pritom na výkone moci. O kandidátovi, ktorého pôjdem voliť, som sa dozvedel z internetu, z veľkej časti aj z webových stránok denníkov, ale aj z kampaní kandidátov, od priateľov či z bilbordov," povedal Miroslav.

„Môj favorit z boja o prezidentské kreslo odstúpil. Je to škoda, lebo sa mi páčilo jeho vystupovanie a správanie. Každopádne je to tak, ako vždy - rozhodovanie sa o tom, kto je najmenšie zlo a kto najmenej uškodí tomuto štátu a ľuďom," uviedol Adrián z Piešťan.

"Viem na sto percent, koho budem voliť. O danej osobe som si zisťoval informácie hlavne prostredníctvom článkov na internete a facebooku. V podstate od začiatku ohlásenia kandidatúry som bol presvedčený, že to bude správna voľba. Rozhodoval som sa sám na základe informácií, ktoré som si vyhľadal," povedal Alexander z Hlohovca.

 

Voliť v obidvoch kolách prezidentských volieb sa chystá aj 18-ročná Eva z Trenčianskej Turnej. "Je to pre mňa ten najľahší spôsob, ako môžem zasiahnuť do politiky, a tým zmeniť náš štát k lepšiemu. Síce sa o politiku nezaujímam, ale teraz pred voľbami som si niečo o potenciálnych prezidentoch prečítala," povedala Eva s tým, že pri rozhodovaní jej pomáhal aj kamarát.

Voliť pôjde aj 18-ročný Petr z Bratislavy, ktorý si nemyslí, že "samotný akt voľby je kľúčový". Vníma ho iba ako povinnosť vyjadrenia svojho postoja, pretože jeden hlas má veľmi malú váhu". Za kľúčovú považuje debatu o voľbách. Informácie o kandidátoch zbieral nielen z internetu, ale aj od svojich známych, s ktorými o nich diskutoval."

Marek z Popradu, ktorý mal nedávno 18 rokov, poznamenal, že informácie o prezidentských kandidátoch veľmi nevyhľadával. Ak si niečo pozrel, bolo to najmä na internete. Pri rozhodovaní mu podľa jeho slov pomohli aj rodičia a starší kamaráti. Informácie o kandidátoch na internete, ale aj diskusné relácie ovplyvnili rozhodnutie 18-ročnej Márie zo Zvolena. Ján z Košíc uviedol, že voliť v prvom kole nepôjde, pretože sa nevedel rozhodnúť, koho by si vybral. "Svoju možnosť využijem pravdepodobne až v druhom kole," uzavrel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa