Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2019 10:15 | Prezidentské voľby 2019
VideoOnline

Harabin skončil na treťom mieste: Napadne výsledky prezidentských volieb?

Po celej krajine sa otvorili volebné miestnosti a Slováci krúžkujú meno kandidáta, ktorého by chceli vidieť v úlohe hlavy štátu.

Fotogaléria
62
fotiek v galérii

V sobotu sa koná prvé kolo prezidentských volieb, svoj hlas môže odovzdať 4,5 milióna voličov. Zaujať miesto Andreja Kisku v prezidentskom paláci chce 13 kandidátov.

Tými sú v abecednom poradí Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Martin Daňo, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, František Mikloško, Maroš Šefčovič, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník a Ivan Zuzula. Volebné miestnosti sú otvorené od 7.00 do 22.00. V online prenose vám prinesieme všetko dôležité a zaujímavé.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: 1. kolo prezidentských volieb 2019
01:48

Online prenos z prvého kola prezidentských volieb sa končí. Ďalšie aktuálne informácie nájdete v spravodajstve Čas.sk.

01:47

Štefan Harabin po neúspešnej voľbe oznámil, že sa chce o post prezidenta uchádzať aj v nadchádzajúcich prezidentských voľbách o päť rokov.

Zároveň oznámil, že sa nemieni uchádzať o post šéfa Najvyššieho súdu SR.

01:34

Klamal by som, keby som povedal, že je to výsledok, s ktorým som spokojný. Samozrejme, čakal som viac. Vyhlásil to neúspešný kandidát na prezidenta František Mikloško na margo zatiaľ neoficiálnych predbežných výsledkov prezidentských volieb. Podľa nich získal viac ako 5,6 percenta hlasov.

"Nehodlám ale teraz hodnotiť, či už moju kampaň, alebo kde som urobil chyby," uviedol. Zopakoval však, že to bolo jeho posledné politické vzopätie. "Nehovorím to nejako skleslo, ale v tejto chvíli moje angažovanie sa ako politika, ktorý by sa chcel ešte zúčastniť nejakých volieb, definitívne končí," poznamenal Mikloško.

01:32

Spočítaných je už 99 percent hlasov. Víťazná dvojica je aj naďalej Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič.

Priebežné výsledky nájdete TU.

01:26

V nadchádzajúcom období chce prezidentský kandidát Maroš Šefčovič zdôrazňovať svoj program a tradičné kresťanské hodnoty. Povedal to po zverejnení predbežných neoficiálnych výsledkov, podľa ktorých získal druhý najväčší počet hlasov. Napriek výsledkom Šefčovič verí, že do druhého kola štartujú so Zuzanou Čaputovou z rovnakej štartovacej čiary.

"Od zajtra začíname nanovo, karty boli opäť rozdané," myslí si Šefčovič, ktorý podľa svojich slov urobí všetko preto, aby oslovil väčšinu voličov na Slovensku. "Určite nechcem bojovať proti zlu ako je to prezentované protistranou. Rozhodne nechcem deliť ľudí na dobrých a zlých, na slušných a neslušných. Chcem byť prezidentom všetkých ľudí na Slovensku," avizoval.

01:17

Volebný výsledok je potrebné rešpektovať, rovnako ako je potrebné pokračovať v témach, ktoré sú pre občanov Slovenska zásadné. Kandidát na prezidenta Milan Krajniak takto komentoval svoj volebný výsledok i spätnú väzbu, ktorú vo svojej predvolebnej kampani získal od verejnosti.

"Nemožno sa tváriť, že výsledok nie je podstatný, no to, čo je pre mňa veľmi dôležité, je poznanie, že témy, ktoré som prioritne rozvíjal ako prezidentský kandidát, teda riešenie zadlženia ľudí a podporu rodičov, ktorí vychovávajú budúcu generáciu, sú absolútne zásadné, a ja ich budem presadzovať i naďalej," uviedol Krajniak pre TASR. "V demokracii je potrebné využiť každý nástroj, ktorý umožní presadiť program zlepšujúci život ľudí, ja to naďalej budem robiť z pozície poslanca Národnej rady SR," dodal.

01:06

Výsledky prvého kola prezidentských volieb ukazujú, že nálada v spoločnosti na Slovensku je za zmenu. Vyhlásil to neúspešný kandidát na prezidenta Béla Bugár, ktorý podľa predbežných neoficiálnych výsledkov volieb získal zhruba tri percentá hlasov.

Predvolebné prieskumy verejnej mienky podľa Bugára ukazovali jednoznačne tých, ktorí sa môžu dostať do druhého kola volieb. "Dokonca favorizovali kandidátku Zuzanu Čaputovú. Pritom hrozil postup aj extrémistického kandidáta. Medzi druhým a tretím miestom podľa prieskumov verejnej mienky bol rozdiel dosť malý. Práve preto si myslíme, že aj časť našich voličov radšej hlasovala za favorizovanú kandidátku Čaputovú, aby sa do druhého kola volieb nedostal extrémistický kandidát," skonštatoval Bugár.

01:03

Počet sčítaných hlasov sa blíži k 100 percentám. Doteraz je 95 percent sčítaných a stále vedie dvojica Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič.

Priebežné výsledky nájdete TU.

01:00

Zuzana Čaputová pogratulovala Marošovi Šefčovičovi k postupu do druhého kola prezidentských volieb. Čaputová je podľa predbežných výsledkov víťazkou prvého kola, vo svojom vyhlásení po sčítaní väčšiny okrskov povedala ďakujem nielen v slovenčine, ale aj v maďarčine, rusínskom či rómskom jazyku. Poďakovala sa svojej rodine, tímu, Progresívnemu Slovensku, ale aj darcom a podporovateľom. Ukázalo sa, že človek nemusí opustiť svoje hodnoty, môže ostať autentický a nemusí sa utiekať k populistickému jazyku, aby uspel, dodala.

 

„Som rada, že nebudeme musieť čeliť extrému,“ povedala na margo toho, že kandidát s podporou Smeru-SD sa dostal do druhého kola. Čaputová hlasy, ktoré dostala, vníma ako veľké volanie po slušnosti, zmene a spravodlivosti. „Vnímam, že po dnešných voľbách ostanú voliči, ktorých kandidát nepostúpil do druhého kola. Budem sa o ich dôveru uchádzať cez to, čo nás spája, teda napríklad vnímanie problémov na Slovensku,“ povedala Čaputová. Vyjadrila sa aj k tomu, čo ju odlišuje od Šefčoviča. Tvrdí, že zatiaľ čo on hovorí len o budúcnosti, nechce sa vyjadrovať k súčasnej realite a minulosti, s ktorou ešte nie sme vyrovnaní.

00:49

Po sčítaní 88 percent hlasov vedie Zuzana Čaputová. Na druhom mieste je Maroš Šefčovič.

Priebežné výsledky nájdete TU.

00:44

Štefan Harabin na krátkom brífingu nevylúčil, že podá po voľbách sťažnosť na Ústavný súd SR. Na opakovanú otázku novinárov odpovedal stručne "podľa práva". Harabin aj napriek nepriaznivým čiastkovým výsledkom stále verí v postup do druhého kola. Definitívne zhodnotenie volebného výsledku prisľúbil až po spočítaní všetkých hlasov. "Nebudem komentovať výsledky v polčase súťaže," spresnil Harabin.

00:35

Robert Mistrík gratuluje Zuzane Čaputovej k výsledku v prvom kole prezidentských volieb. Apeluje na voličov, aby ju prišli voliť aj v druhom kole 30. marca. Čaputová má podľa predbežných neoficiálnych výsledkov vyše 39 percent hlasov a v druhom kole by sa mohla stretnúť s Marošom Šefčovičom (vyše 18 percent).

"Gratulujem Zuzane," vyhlásil Mistrík. Verí, že Čaputová bude slovenskou prezidentkou. Čaputovej doterajší výsledok považuje za "veľké víťazstvo pre Slovensko". Je rád, že pred prvým kolom volieb odstúpil v prospech Čaputovej. "Spoločne sme dokázali uhrať veľké víťazstvo. Je to signál do budúcnosti. Verím, že príde aj pokrok v eurovoľbách a potom vo veľkých voľbách (parlamentných, pozn. TASR)," reagoval.

00:32

Sčítaných je 76 percent hlasov. Svoj náskok na prvom mieste si udržiava Zuzana Čaputová.

Priebežné výsledky nájdete TU.

00:21

Spočítaných je 68 percent hlasov. Poradie na prvých miestach sa nezmenilo.

Priebežné výsledky volieb nájdete TU.

00:18

Prezident Andrej Kiska gratuluje Zuzane Čaputovej k volebnému výsledku. "Ukázalo sa, akú chceme krajinu – slušnú a spravodlivú. Zuzana Čaputová je presne tá osoba, ktorá dokáže vytiahnuť Slovensko z krízy. Neostaňme doma ani v druhom kole. Prvé kolo sme vyhrali. Slovensko je na dobrej ceste," napísal dosluhujúci prezident na Facebooku.

00:12

Sčítaných je 59 percent hlasov. S vysokým náskokom naďalej vedie Zuzana Čaputová a na druhom mieste je Maroš Šefčovič.

Priebežné výsledky nájdete TU.

00:01

Po sčítaní polovice hlasov vedie naďalej Zuzana Čaputová.

23:59

"Ja idem voľby vyhrať!" tvrdohlavo opakoval Štefan Harabin, keď sa ho redaktori TV Markíza pýtali na priebežné výsledky prvého kola prezidentských volieb. 

Napriek tomu to vyzerá tak, že Štefan Harabin je na treťom mieste, čiže do druhého kola by nemal postúpiť.

23:57

Aká bola reakcia Zuzany Čaputovej po zverejnení priebežných výsledkov? Pozrite si v článku.

23:51

Podľa kandidátky na prezidentku Zuzany Čaputovej vyzerajú predbežné výsledky fajn a napĺňajú ju optimizmom. Vyjadrila sa tak pre médiá po skončení moratória a v čase, keď bolo sčítaných zhruba 20 percent hlasov. Čaputová má zatiaľ zhruba 40 percent, za ňou nasleduje Maroš Šefčovič a na treťom mieste je Štefan Harabin. „Po dvoch týždňoch nebolo veľmi isté, aké percentá voľby prinesú,“ povedala. Hoci výsledky zatiaľ podľa nej vyzerajú fajn, berie ich s pokorou a vstup do druhého kola zatiaľ neoslavuje. Priebežné výsledky podľa nej signalizujú jednu vec – volanie po zmene. „Vyzerá to, že slovenskí voliči a voličky si vedia predstaviť človeka, ktorý je v politike nie veľmi dlho, ale prináša iné názory na riešenia problémov,“ domnieva sa Čaputová.

Čaputová sa vyjadrila aj na adresu Maroša Šefčoviča. Hoci reprezentuje inú stranu, je to politik, ktorý sa „v zásade drží faktov“. Kandidátka sa už predtým vyjadrila, že by bola radšej, aby postúpil do 2. kola Šefčovič a nie kandidát extrému. Pokiaľ ide o kampaň pred druhým kolom, ktoré sa bude konať o dva týždne 30. marca, nepredpokladá, že ju bude veľmi meniť. Bude aj naďalej stavať na úprimnosti a svojej autentickosti. Zároveň avizovala, že sa chce uchádzať o dôveru konzervatívnych voličov aj voličov iných kandidátov.

23:49

Aj napriek nepriaznivým prvým čiastočným výsledkom si Štefan Harabin verí a chce voľby vyhrať. Harabin prišiel medzi novinárov a uviedol, že bližšie bude výsledky komentovať až po sčítaní všetkých hlasov. Podľa čiastočných výsledkov vedie Zuzana Čaputová pred Marošom Šefčovičom. Harabin na eurokomisára stráca približne tri percentá. "To sú iba čiastočné výsledky a ešte sa môže čokoľvek zmeniť," povedal Harabin.

23:46

Spočítaných je už 40 percent hlasov. Zatiaľ stále vedie Zuzana Čaputová. Druhý je Maroš Šefčovič. 

Priebežné výsledky nájdete TU.

23:45

Incident s volebnou urnou v obci Medzany v okrese Prešov má na svedomí obecný poslanec, ktorý sa do zastupiteľstva dostal s podporou OĽaNO. Potvrdil to líder OĽaNO Igor Matovič, ktorého incident mrzí, ospravedlnil sa zaň a bol by rád, keby sa tento poslanec vzdal mandátu a dostal trest.

"V obci Medzany nás požiadala o podporu skupina ľudí, ktorí chceli kandidovať za poslancov obecného zastupiteľstva. Kandidovali len s našou podporou a z piatich poslancov získali štyri miesta. Veľmi veľká dôvera ľudí v obci. Bohužiaľ, jeden z nich, doteraz úplne bezúhonný, sa dnes opil, ukradol urnu a hodil ju na chodník," priblížil Matovič na sociálnej sieti.

23:35

Zuzana Čaputová by mala podľa exkluzívneho predvolebného prieskumu, ktorý pre RTVS spracoval Median SK, vyhrať prvé kolo prezidentských volieb so ziskom 42 % hlasov.

Na druhom mieste skončil v prieskume Maroš Šefčovič, ktorý získal 16 % hlasov. Na treťom mieste so ziskom 12 % hlasov skončil v prieskume spoločnosti Median SK Štefan Harabin, na štvrtom s deviatimi percentami hlasov Marian Kotleba a na piatom mieste František Mikloško s 6-percentným ziskom.

23:33

Favoritkou prezidentských volieb bola podľa prieskumu agentúry AKO tesne pred sobotňajším prvým kolom Zuzana Čaputová. Podľa výsledkov prieskumu realizovaného pre televíziu TA3, ktorý sa uskutočnil už počas moratória, by ju totiž volilo 46,3 % rozhodnutých voličov.

Na druhom mieste bol Maroš Šefčovič s podporou 15,2 % voličov. Nasledoval Štefan Harabin s podporou 11,7 %, Marian Kotleba s 9,5 %, František Mikloško s 4,9 %, Béla Bugár s 4,1 % a Eduard Chmelár s 4 %.

23:23

Štatistický úrad začal zverejňovať predbežné výsledky. Zatiaľ to vyzerá na duel Čaputová a Šefčovič. Priebežné výsledky nájdete TU 

23:22

Volebná centrála Štefana Harabina je pre hostí na prvom poschodí a pre novinárov je vyčlenené tlačové stredisko na druhom poschodí. Harabin čaká na výsledky v poľovníckom salóniku, kde je kapacita približne 30 osôb. Harabin nepozýval podľa vlastných slov žiadnych politikov.

Zástupcov médií je viac 50, z toho aj viacero zahraničných, ako napríklad z britskej agentúry Reuters, americkej AP, nemeckej televízie ARD, ruskej Ria Novosti, ako aj viacerých českých a poľských médií. Z agentúr susedných štátov je zastúpená česká ČTK a poľský PAP.

23:21

Volebný večer Zuzany Čaputovej sa nesie v komornejšej atmosfére. Na výsledky prvého kola prezidentských volieb čaká kandidátka vo svojom štábe len s najbližšími spolupracovníkmi a rodinou.

Prišli aj niektorí predstavitelia mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko, Spolu či Robert Mistrík, ktorý sa pred prvým kolom volieb vzdal v prospech Čaputovej.

"Som plná očakávaní a verím v dobrý výsledok," povedala pri príchode Čaputová. Nevie odhadnúť, či jej výsledok môže byť na víťazstvo. "Sama som zvedavá na výsledok, dúfam, že to je na postup do druhého kola," uviedla.

23:16

TV Markíza zverejnila prieskum agentúry Focus. Podľa neho je favoritkou Zuzana Čaputová so 42 percentami. Na druhom mieste je Maroš Šefčovič (17,6 %) a na treťom mieste Štefan Harabin (13,7 %).

Na štvrtom mieste je Marián Kotleba (9,0 %) a na piatom mieste František Mikloško (6,4 %).

23:06

Maroš Šefčovič prišiel prvýkrát počas večere medzi novinárov vo svojom volebnom štábe v hoteli Loft v centre Bratislavy. Objednal si malé pivo a odpovedal na novinárske otázky. Rozoberala sa téma zdravotníctva, brexitu aj jeho prvej zahraničnej návštevy, ktorú chce absolvovať do Českej republiky.

Do jeho centrály ho prišla podporiť aj jeho rodina. "Moratórium nám prišlo vhod po náročnej kampani, mne aj manželke. Sme si trochu odýchli," vyhlásil Šefčovič. Medzi novinárov by sa mal opätovne vrátiť až po ukončení moratória okolo polnoci.

22:58

Už onedlho sa skončí volebné moratórium, po ktorom sa začnú zverejňovať priebežné výsledky. Tie vám prinášame TU 

22:47

Maroš Šefčovič si čakanie na výsledky prvého kola prezidentských volieb kráti popíjaním čapovaného piva.

22:44

Zuzanu Čaputovú prišiel do jej volebného štábu podporiť aj Robert Mistrík. Tento kandidát s podporou strán Sloboda a Solidarita a Spolu bol spočiatku považovaný za favorita volieb, napokon sa však koncom februára vzdal v jej prospech. „Verím, že to bude víťazstvo a že pohneme túto krajinu trošku dopredu,“ povedal pri príchode s tým, že ak sa to podarí, bude to veľký deň pre Slovensko.

22:29

Krátko pred zatvorením volebných miestností na území Banskobystrického okresu nezaznamenali žiadne narušenie volieb, incidenty či prerušenie hlasovania. Na území okresu bolo 129 okrskov, z toho 77 priamo v meste pod Urpínom.

Ako večer informoval Peter Jakubec, vedúci organizačného oddelenia banskobystrického magistrátu, odvolilo okolo 150 ľudí v ústavoch na výkon trestu a väzby. K volebným urnám do okrsku číslo sedem v Základnej škole na Triede SNP prišli aj bezdomovci, teda ľudia, ktorí majú v občianskom preukaze zapísaný trvalý pobyt "mesto Banská Bystrica". V meste je ich evidovaných 1558. "Prišlo ich okolo desať až 15. Dvaja takí skutoční a ostatní, čo bývajú v podnájmoch. Z tých zhruba 1500 je to nejaké jedno percento, čiže nie je to žiadny zával," reagoval Jakubec.

Hoci žiadne závažné problémy počas volieb mesto neeviduje, s jedným sa pasovali už od začiatku volebného dňa a museli ho urgentne riešiť. "Dokladali sme náhradníkov do okrskových komisií. V 31 okrskoch sme mali len päť členov. Trinásť politických subjektov a petičných výborov si mohlo dať dokopy ľudí a priemer? Nejakých šesť. V 77 komisiách sedelo dokopy asi 460 ľudí. Je to troška hanba, určité subjekty by sa mali spamätať," zdôraznil Jakubec.

22:28

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) vyzvalo poslanca obecného zastupiteľstva obce Medzany (okr. Prešov) Antona Vaňa, ktorý hrubým spôsobom narušil priebeh prezidentských volieb, aby sa urýchlene vzdal poslaneckého mandátu. Vaňo v komunálnych voľbách kandidoval za OĽANO. Ako uviedol hovorca OĽANO Matúš Bystriansky, takéto správanie nie je hodné poslanca obecného zastupiteľstva.

22:19

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán sa vo volebný deň zaoberala podnetmi týkajúcimi sa napríklad podozrenia z protizákonného vedenia volebnej kampane. Išlo tiež o podnety, v ktorých sa voliči sťažovali na nesprávne umiestnenie volebných komisií. Za veľmi závažný podnet označil predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány ten, ktorý sa týkal celoštátneho denníka. Okrem dvoch incidentov v Malackách a Medzanoch bol podľa Báránya priebeh volieb pokojný, pripomenul, že voľby prezidenta SR patria k tým najpokojnejším z organizačno-technického hľadiska.

Priebeh prezidentských volieb monitorovali aj pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Na bezpečnosť a pokojný priebeh volieb dohliadali posilnené policajné hliadky.

22:13

Väčšina volebných okrskov na Slovensku sa zatvorila. Otvorené zostali len dva - v Malackách a v Medzanoch. Kvôli tomu sa volebné moratórium posúva až na 23:16. 

Oficiálne výsledky prvého prezidentských volieb sa očakáva v nedeľu o 12:00

22:12

V okresoch Prievidza, Partizánske a Bánovce nad Bebravou boli sobotné prezidentské voľby bez väčších problémov. Prievidzská okresná volebná komisia riešila jeden podnet, ten sa však ukázal ako neopodstatnený.

"Nezaznamenali sme problém. Podnet sa týkal nevystavenia mien kandidátov, ktorí odstúpili z volieb. Bol však neopodstatnený, lebo oznam tam bol," povedal pre TASR Ondrej Drábik, predseda okresnej volebnej komisie v Prievidzi, ktorá dohliada i na voľby v okrese Partizánske. Volebnú účasť predseda komisie odhadnúť nevedel, v niektorých okrskoch podľa neho prišlo k urnám viac ľudí, v niektorých menej. 

22:11

Vo volebnej centrále sa objavil už aj Béla Bugár s manželkou Gabrielou. 

22:08
22:07
22:04

Zábery z volebnej centrály Zuzany Čaputovej. Zatiaľ všetci prítomní čakajú na prvé výsledky volieb.

21:57

Šefčovič vo volebnom štábe

Kandidát na prezidenta Maroš Šefčovič prišiel s manželkou do svojho volebného štábu, kde bude s rodinou a priateľmi očakávať výsledky dnešných prezidentských volieb. Neočakáva žiadnych vrcholových politikov, ktorí by dnes mali navštíviť jeho volebný štáb. "Bola to intenzívna kampaň," povedal v úvode s tým, že podľa neho dnes bude vysoká volebná účasť. Dnešné voľby považuje preto za sviatok demokracie.

Šefčovič svoju volebnú kampaň považuje za bezchybnú, nemyslí si, že urobili v kampani nejakú chybu. Vo voľbách považuje za najväčšieho súpera atmosféru, ktorá na Slovensku vládne. "Nečakal som, že môže byť Slovensko až tak polarizované. Pre budúceho prezidenta musí byť kľúčový celospoločenský zmier," uviedol Šefčovič. Sám sa považuje za nezávislého kandidáta na post prezidenta SR. Má ambíciu byť nadstraníckym prezidentom všetkých ľudí.

21:52

Priebeh prvého kola prezidentských volieb je v jednotlivých okresoch Nitrianskeho kraja aj krátko pred zatvorením volebných miestností pokojný a bezproblémový. Okresné volebné komisie riešili počas dňa iba bežné organizačné záležitosti. 

21:40

Harabin prišiel do volebného štábu

Sudca Najvyššieho súdu SR s pozastaveným výkonom funkcie Štefan Harabin dorazil do volebného štábu v Bratislave s najbližšou rodinou. Ako uviedol, prezidentské voľby chce vyhrať. Harabin opäť prirovnal boj o post prezidenta k športovým podujatiam. Neodpovedal však, kto by mohol byť v prípade úspechu jeho protikandidátom v druhom kole. Sudcu považujú jeho rodinní príslušníci za najlepšieho kandidáta. Novinári zatiaľ nemajú prístup k priestorom, kde sa nachádza Štefan Harabin. Toho strážia ochrankári v uzatvorenej časti.

"Ja idem voľby vyhrať. Stále sa ma pýtate tú istú otázku, na ktorú som už dávno odpovedal. V každej súťaži, na ktorej som sa zúčastnil, som chcel zvíťaziť," povedal Harabin pri príchode. 

21:38

Prvé kolo volieb prebieha v Košiciach a ich okolí bezproblémovo. Pre TASR to potvrdili obe okresné volebné komisie. Pokojný priebeh eviduje aj polícia. „Žiadne problémy sme nezaznamenali. Stretávali sme sa s otázkami ohľadom voľby mimo trvalého bydliska, voľby prostredníctvom hlasovacieho preukazu či pasu,“ povedal člen okresnej volebnej komisie Košice Peter Mihók.

21:21

Čaputová dorazila do volebného štábu

Zuzana Čaputová prišla už do svojho volebného štábu, kde bude sledovať priebežné výsledky prvého kola volieb. Ako sa pri príchode vyjadrila pre médiá, je plná očakávaní a verí v dobrý výsledok – taký, ktorý ju dostane do druhého kola. Zároveň si myslí, že by bolo pre Slovensko lepšie, ak by okrem nej postúpil kandidát, ktorý nereprezentuje extrémistické názory. „Posledné prieskumy boli veľmi priaznivé, ale odvtedy prešlo veľa vody,“ povedala pri príchode.

Volebnú noc strávi Čaputová so svojimi najbližšími ľuďmi – rodinou a spolupracovníkmi. Pozrieť by ju mal prísť aj Robert Mistrík, ktorý sa vzdal v jej prospech. Už sú tu aj ľudia z Progresívneho Slovenska, ktorého je Čaputová podpredsedníčkou. Šéf progresívcov Ivan Štefunko pri príchode povedal, že ich čaká ešte tvrdý boj, ale verí v Čaputovej víťazstvo.

21:16

Incident v Trnave

Priebeh volieb v obvode Trnava a Hlohovec hodnotila okresná volebná komisia ako pokojný. Jej členovia vykonali viacero výjazdov do volebných okrskov, podľa predsedu Ivana Moravanského takmer všetky hlásili vyššiu účasť ako v predchádzajúcich prezidentských voľbách.

"Riešili sme dva podnety, oba v Trnave," uviedol Moravanský pre TASR. V prvom prípade išlo o zámenu pri zápise otca a syna, ktorí mali totožné krstné meno i priezvisko.

V druhom prípade sa voľby domáhal muž, ktorého mala volebná komisia už zaevidovaného ako absolventa volebného aktu. Muž ale podľa Moravanského tvrdil, že on voliť nebol a že podpis pri jeho mene nie je jeho. "Okrsková volebná komisia privolala členov okresnej komisie. My sme mu po preskúmaní okolností neumožnili opäť voliť," povedal Moravanský. Muž s verdiktom komisie spokojný nebol a mal vyhlásiť, že sa obráti na súd. 

21:09

Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová potvrdila, že predbežné neoficiálne výsledky bude možné zverejňovať neskôr, po 23.16 h. O tomto čase teda začne zverejňovať výsledky Štatistický úrad SR na webe volbysr.sk.

"Sumarizácia bude prebiehať od 22.00 h tak, ako budú spracované výsledky jednotlivých okrskov, ich prvé zverejnenie bude však až po uvedenej hodine," priblížila hovorkyňa úradu Jana Morháčová.

20:58
20:57

Rodáci básnika a dramatika Pavla Országha Hviezdoslava hlasujú v sobotňajších prezidentských voľbách v priestoroch jeho trvalej expozície vo Vyšnom Kubíne. Podľa predsedu tamojšej volebnej komisie Jána Jurčíka prišlo od skorého rána do historického Arpádovského kaštieľa odovzdať hlas už množstvo voličov.

20:46

Volebné moratórium sa predlžuje

Volebné moratórium sa skončí až o 23.16 h. Dôvodom je predĺženie hlasovania v dvoch volebných okrskoch, konkrétne vo volebnom okrsku v Malackách a v Medzanoch (okres Prešov). Informovala o tom riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

20:28

Problém v Pezinku

Prvé kolo volieb prezidenta SR sa uskutočňuje v Bratislavskom kraji naďalej pokojne. Okrem neskoršieho začiatku volieb vo volebnom okrsku 4 v Malackách však museli ráno riešiť aj podnet v Pezinku. Vo volebnej miestnosti za plentou bolo totiž na vzorovom hlasovacom lístku zakrúžkované meno konkrétneho kandidáta.

"To je neprípustné. Vo vzorovom hlasovacom lístku nesmie byť označený konkrétny kandidát," povedal pre TASR predseda pezinskej okresnej volebnej komisie s tým, že problém po ohlásení zakrátko vyriešili. Zároveň vykonali kontroly aj v iných okrskoch. 

19:57

Dráma vo volebnej miestnosti

V obci Medzany v okrese Prešov bola hodinu a 16 minút zatvorená okrsková volebná miestnosť. Došlo tam k incidentu s volebnou urnou. Volebná miestnosť je už podľa Silvie Keratovej z tlačového odboru ministerstva vnútra otvorená.
"Prišiel volič, vzal urnu, vybehol von. Hodil ju o zem, a keďže je z papiera, tak sa rozletela. Urna je rozbitá a lístky sú porozhadzované. Momentálne čakáme na vyšetrovateľov," uviedol pre TASR starosta obce Medzany Jozef Kipikaša.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jany Ligdayovej policajná hliadka išla situáciu preveriť priamo na miesto. Keratová dodala, že hlasovanie v obci sa predlžuje do 23.16 h..

19:27

Volebné moratórium sa skončí o 22.00 h, pokiaľ sa dovtedy nič závažné nestane. Potvrdil to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Predbežné neoficiálne výsledky prezidentských volieb sa tak podľa neho môžu zverejňovať aj napriek tomu, že jedna volebná miestnosť v Malackách bude otvorená dlhšie.
"Pre jednu volebnú miestnosť nebudeme predlžovať moratórium," uviedol Bárány.

19:07

V súvislosti s prvým kolom prezidentských volieb eviduje Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán menej ako 30 podnetov. Uviedol to predseda komisie Eduard Bárány. „Veľmi závažný je podnet, ktorý sa týka celoštátneho média, celoštátneho denníka, nebudem úmyselne spomínať ktorého, nebudem ani rozoberať obsah podnetu, ale už len to, že sa to týka média s takýmto dosahom, ho robí závažným,“ povedal Bárány s tým, že tento podnet bude pravdepodobne odstúpený na ministerstvo kultúry.

18:41

Chcel voliť dvakrát

Možnosti voliť prezidenta sa v jednej z volebných miestností v Základnej škole na Spartakovskej ulici v Trnave popoludní domáhal muž, ktorý podľa okrskovej komisie už volil predtým. Voliť druhýkrát mu komisia neumožnila, s týmto postupom súhlasili aj členovia Okresnej volebnej komisie v Trnave, ktorí prišli problém riešiť na miesto.

„Prišiel volič s platným občianskym preukazom, ktorý patril do toho volebného okrsku. V zozname voličov bol už zakrúžkovaný, podpísaný, a komisia tam mala aj údaje z jeho občianskeho preukazu. Voliť duplicitne mu nedovolila,“ popísala problém zapisovateľka Okresnej volebnej komisie v Trnave Adriana Richnáková.

18:32

V gemerských okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava majú prezidentské voľby doteraz bezproblémový priebeh. T
"Zatiaľ sme nezaznamenali žiadne problémy. Voľby sú pokojné a nič závažné sa neudialo, uviedol na margo volebného dňa člen okresnej volebnej komisie v Rožňave Štefan Ambruš.

18:19

Slovensko by mohlo mať prezidenta, ktorého by mu opäť závideli aj v Čechách, praje si Slovenka Eva žijúca v Prahe. Do Bratislavy pricestovala tento víkend najmä pre prezidentské voľby. Pobyt v hlavnom meste zároveň spojila so stretnutím s rodinou a priateľmi, ktorých roky nevidela.

17:40

V bratislavskej volebnej komisii sedí Štefan Ágh, informuje Denník N. Ágh bol v minulosti Kočnerovým známym a obchodným partnerom. S Kočnerom figuruje vo viacerých kauzách. Do volebnej komisie ho nominovala ĽSNS. 

17:36

Prvovoličov v Liptovských Kľačanoch už dlhé roky vychovávajú pohárikom domácej pálenky. Starosta obce Ján Hollý tvrdí, že špeciálna tradícia nemá mladých navádzať na pitie, ale práve, naopak, viesť ich k zodpovednosti. Netradičnú teóriu potvrdzuje aj vysoká volebná účasť, ktorá sa takmer vždy pohybuje nad celoštátnym priemerom.

17:33

Možnosť voliť hlavu štátu občanmi SR aj v zahraničí má podporu premiéra Petra Pellegriniho. Konštatoval to v sobotu po svojom volebnom akte v Banskej Bystrici.

"Je čudné, že pri rôznych typoch volieb máme rôzne systémy. Myslím si a tak, ako som hovoril aj s ministrom Lajčákom, naše slovenské ambasády po celom svete by vedeli technicky zabezpečiť, aby sa dalo odvoliť na našich zastupiteľských úradoch. Mali by sme v tom do budúcna urobiť poriadok a zjednotiť tú logiku. Ak sa môžu naši ľudia zúčastniť volieb na našich ambasádach pri iných typoch volieb, nevidím dôvod, prečo by sa nemohli zúčastniť i volieb prezidenta SR, ak sú občanmi SR, majú slovenský pas, akurát, že žijú v zahraničí a plnia si tam úlohy," zdôraznil Pellegrini.

17:25

Svoje hlasy v prezidentských voľbách odovzdali aj lyžiari

V lyžiarskom stredisku Jasná v obci Demänovská Dolina volilo k štvrtej hodine popoludní viac voličov na hlasovacie preukazy ako miestnych. V jedinom volebnom obvode v obci je zapísaných približne 280 voličov. „K urnám z nich prišla doteraz približne tretina, no máme už viac ako 150 voličov s hlasovacím preukazom,“ uviedol.

17:20

Priebeh prezidentských volieb na Slovensku monitorujú aj pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ako informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová, pozorovatelia sa zúčastnia na prvom aj druhom kole volieb a po ich ukončení vypracujú hodnotenia a odporúčania.


Pozorovateľská misia podľa Chmelovej monitoruje nielen priebeh volieb, ale zaujímala sa aj o právnu úpravu Slovenska. "Zaujímala ich novela zákona o volebnej kampani, ktorá sa vzťahovala aj na volebnú kampaň prezidentských volieb," doplnila

16:44

Zhotovovanie fotografií s upraveným hlasovacím lístkom môže byť problém

Myslí si to predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány. Robenie si tzv. selfie fotografií však podľa neho nie je zakázané.
"Pokiaľ sa odfotím, že som vo volebnej miestnosti, no dobre. Ale pokiaľ začnem fotografovať hlasovací lístok a hlavne vyplnený hlasovací lístok, tým začínam porušovať tajnosť hlasovania. Nikto by nemal disponovať, na to sú aj staršie rozhodnutia Ústavného súdu, dôkazom o tom, ako volil," upozornil s tým, že v minulosti boli za takéto konanie ukladané aj pokuty.

16:44

Pokiaľ sa občan pri upravovaní hlasovacieho lístka pomýli, má tento lístok odovzdať a okamžite mu bude vydaný nový hlasovací lístok. Informuje o tom predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány.
"Tento lístok odovzdá, čiže nemôže vzniknúť situácia, že bude mať dva. A potom je mu vydaný náhradný lístok," vysvetlil Bárány.

Nesprávne upravený hlasovací lístok musí občan odložiť do zapečatenej schránky, ktorá je na to určená. Ministerstvo vnútra tiež informuje, že v opačnom prípade sa dopustí priestupku a dostane pokutu 33 eur.

16:42

Študenti na vysokoškolskom internáte v Prešove nevolia

Prezidentské voľby sú aj na vysokoškolskom internáte Prešovskej univerzity na Ulici 17. novembra v Prešove. Napriek tomu, že v dvoch okolitých internátoch je ubytovaných takmer 1 500 študentov, tí sa priamo v internátnych priestoroch na voľbách nezúčastňovali. Svedčí o tom nízky počet odovzdaných hlasov prostredníctvom hlasovacích preukazov.

16:37

Obyvateľov Luníka IX prezidentské voľby nelákajú

Extrémne nízka účasť sprevádza zatiaľ prezidentské voľby na prevažne rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. V dvoch miestnych volebných okrskoch je zapísaných zhruba 4340 oprávnených voličov. Volebné miestnosti sú už od rána okrem členov okrskových komisií väčšinu prázdne a voliči sa objavujú len sporadicky.

"Priebeh volieb je pokojný, bez problémov, žiadosti o voľbu do prenosnej schránky sme nemali, účasť je veľmi slabá," zhodnotila predsedníčka okrskovej komisie č. 2 Monika Čekanová.

16:23

V prezidentských voľbách volili aj väzni odsúdení na doživotie

Za múrmi prísne stráženej väznice v Leopoldove využilo svoje právo voliť prezidenta republiky zhruba tristo obvinených a odsúdených, ktorí mali vopred vybavené hlasovacie lístky. Do väznice za nimi s prenosnou volebnou schránkou prišli členovia jednej z okrskových volebných komisií z Leopoldova, ktorí tam strávili takmer štyri hodiny.Volilo aj niekoľko odsúdených z oddelenia doživotných trestov.

Väčšina väzňov volila vo väzenskej sále, kde mali členovia volebnej komisie vytvorené podmienky na svoju prácu. Obvinených a odsúdených z jednotlivých oddelení postupne vodili dozorcovia. Za odsúdenými z oddelenia doživotných trestov odňatia slobody išli členovia komisie podľa jej predsedu Mateja Štitáka až k ich celám. Napriek stopercentnej ochrane príslušníkmi Zboru väzenskej a justičnej stráže im nebolo všetko jedno. „Nebol to dobrý pocit, chceli sme ísť odtiaľ čo najskôr preč,“ povedal Štiták. Potvrdil však, že napriek určitým obavám sa nestal počas volieb v leopoldovskej pevnosti žiaden incident. Priestor voliť dostali všetci obvinení a odsúdení, ktorí mali hlasovacie preukazy. Možnosť voliť využili aj niektoré mediálne známe tváre, ktoré sa momentálne nachádzajú za mrežami.

15:51

Prvé voľby dvojičiek Kristíny a Veroniky

Prvýkrát sa na prezidentských voľbách zúčastnili aj 18-ročné dvojičky Kristína a Veronika, ktoré študujú na Strednej odbornej škole Jozefa Čabelku v Holíči. Hlavný dôvod, prečo volili, bola podľa ich slov snaha posunúť Slovensko k lepšiemu.

Napriek širokej ponuke nemali problém s výberom svojho kandidáta. "Dlho som nerozmýšľala, komu dám svoj hlas. Sledovala som médiá a dokázala som si urobiť obraz, koho budem voliť," uviedla Kristína. "Aj ja som na tom bola podobne. Keď som si získala informácie o jednotlivých kandidátoch, môj výber bol pomerne jednoznačný," doplnila Veronika.

15:48

Volili aj väzni

V bratislavskom väzení v Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) a v Ústave na výkon väzby (ÚVV) v sobotňajších prezidentských voľbách väzni krátko pred 14.00 h už odvolili.

Z celového počtu 210 obvinených väzňov malo volebné právo 192. Právo voliť využilo len 17 obvinených. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Na druhej strane, z celkového počtu 449 odsúdených malo volebné právo 444 väzňov. Z nich k volebnej urne pristúpilo a volebné právo teda využilo 91 odsúdených. Voľby v bratislavskom väzení prebehli bezproblémovo a bez nedostatkov.

15:42

Premiér Peter Pellegrini odovzdáva svoj hlas v prezidentských voľbách. 

15:37

Kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová je v očakávaní a nechá sa prekvapiť, ako dopadne prvé kolo volieb hlavy štátu. Vyhlásila to po tom, čo v Pezinku odvolila spolu so svojimi dcérami a partnerom.
"Tie posledné predvolebné prieskumy verejnej mienky boli už pomerné dávno. Nemám aktuálne čísla ani z našich interných prieskumov, takže som veľmi zvedavá, aký bude napokon výsledok," povedala.

Verí, že za posledné týždne nenastal zásadný prelom aj pre silnú antikampaň. "Ja sa nechám prekvapiť," podotkla s tým, že je zvedavá, ako uspeje aj v meste Pezinok, kde býva. Priznáva totiž, že tu má vyššiu mieru poznateľnosti ako v iných mestách na Slovensku. "Viem však, že aj iní kandidáti majú v tomto meste svojich fanúšikov. Som zvedavá, ako sa mi podarilo Pezinok osloviť," uviedla.

Ako tvrdí, bude plne rešpektovať, ako sa voliči rozhodnú. Sklamaním by pre ňu bolo, ak by sa do druhého kola volieb dostali predstavitelia extrémizmu. Slovensko podľa nej totiž stojí na križovatke z hľadiska budovania dôvery voči verejnosti či zahraničnopolitickej orientácie. Volebný deň strávi so svojimi dcérami a partnerom doma a postupne sa budú chystať na volebnú noc, ktorá bude v Bratislave.

15:21

Spomínajú na exprezidenta Michala Kováča (†86) 

V obci Ľubiša v Humenskom okrese, odkiaľ pochádzal prvý prezident samostatnej Slovenskej republiky zosnulý Michal Kováč, počas sobotňajších volieb spomínajú práve na svojho slávneho rodáka.
Mária Sklenčárová (84 rokov) o ňom hovorí ako o slušnom a inteligentnom človeku. "Som na neho veľmi hrdá," povedala. K voľbám pristupuje pravidelne, nebolo to inak ani teraz. Myslí si, že hlavou štátu by mal byť vzdelaný človek.

Členkou volebnej komisie je aj krstná dcéra Michala Kováča Emília Džuganová. "Stále máme na pamäti, keď bol zvolený za prvého slovenského prezidenta, pretože pre nás to bola veľká udalosť," uviedla pre TASR s tým, že aj pri týchto voľbách na to spomínajú. "Žiaľ, už nie je medzi nami, ale stále ho máme na mysli," povedala. Zdôraznila, že sú na neho hrdí.

15:19

Hlasovať prišli aj Slováci zo zahraničia

Záujem o účasť v prvom kole prezidentských volieb prejavili aj Slováci, ktorí v súčasnosti pôsobia v zahraničí, respektíve tam dlhodobo žijú. Vzhľadom na nemožnosť voliť poštou alebo na zastupiteľskom úrade musia prísť na Slovensko.

Cestu zo zahraničia absolvovali aj súrodenci Júlia a Filip Čahojovci. Júlia prišla do Bratislavy z Brna, Filip z nemeckého Mníchova. "Je to právo a zároveň si myslím, že aj povinnosť každého občana, ktorý sa zaujíma o svoju krajinu, ozrejmil pre TASR motív svojej účasti Filip. "Považujem to za dôležité, lebo aj tieto voľby ovplyvnia našu budúcnosť i budúcnosť našich detí," doplnila ho sestra.

15:16

Volia aj dovolenkári

Prezidentské voľby v obci Podhájska v okrese Nové Zámky majú zatiaľ pokojný priebeh. Podľa odhadu členov okrskovej volebnej komisie je doterajšia účasť mierne vyššia ako v predchádzajúcich prezidentských voľbách, určite však nižšia ako v posledných komunálnych voľbách.

Záujem voliť majú aj voliči z rôznych kútov Slovenska, ktorí trávia dovolenku na termálnom kúpalisku v Podhájskej. Je to približne stovka ľudí, ktorí prichádzajú voliť s voličskými preukazmi, uviedli členovia volebnej komisie.

15:14

Narušenia priebehu prezidentských volieb

Štátna volebná komisia doteraz prijala takmer dve desiatky podnetov, týkajúcich sa narušenia priebehu prezidentských volieb. Informoval o tom predseda komisie Eduard Bárány. Ako doplnil, väčšinu podnetov už riešili v minulosti.


K oznámeným podnetom komisia zabezpečuje dôkazy, niektoré však vie vyhodnotiť hneď. "Buď k nim štátna komisia zaujala stanovisko hneď, alebo keď šlo o odôvodnené podozrenie z porušenia moratória alebo niečo podobné, v tejto chvíli sme viac zabezpečovali dôkazy na neskoršie konanie, než by sme už priamo vo veci rozhodovali," vysvetlil Bárány.

15:10

Členky okrskovej volebnej komisie kráčajú s mobilnou urnou za voličmi, ktorí budú hlasovať vo svojom dome počas 1. kola prezidentských volieb 16. marca 2019 v obci Drietoma v miestnej časti Hranica.

15:06

V prezidentských voľbách hlasujú aj seniori

Aj seniori zo Zariadenia sociálnych služieb Slnečný dom v Humennom pristupujú k voľbám zodpovedne. O veci verejné prejavujú veľký záujem. Uviedla to pre TASR jeho generálna manažérka Zuzana Fabianová.

Marta Ondovčinová (73 rokov) aj teraz využije svoje volebné právo. Myslí si, že by tak mali urobiť všetci občania, ktorí majú túto možnosť. O dianie na Slovensku sa zaujíma. "No a stále si svoje pomyslím," povedala pre TASR. Hlava štátu by mala podľa nej byť k ľuďom veľmi zhovievavá, láskavá a dobrá a mala by pomáhať všetkým bez rozdielu. Spomenula, že nikým, koho doteraz do tejto funkcie zvolili, nepohŕdala. Novej hlave štátu už teraz popriala všetko najlepšie.

Anna Valová, ktorá má 89 rokov, sa tiež rozhodla v prezidentských voľbách odovzdať svoj hlas. "Stále som chodila voliť," zdôraznila. Verí, že nová hlava štátu nezabudne ani na dôchodcov. 

15:05

Hlasovanie v sobotňajších prezidentských voľbách je v okresoch Prievidza, Partizánske a Bánovce nad Bebravou zatiaľ pokojné. Tamojšie okresné volebné komisie nezaznamenali podnety či sťažnosti.

15:01
14:45

V prezidentských voľbách už hlasoval aj kandidát Béla Bugár. Pre Nový Čas priznal, že ho čaká operácia. Viac sa dočítate tu

14:35

Prezidentské voľby v obci Drietoma. Na snímke imobilný volič vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do mobilnej volebnej schránky z auta pred volebnou miestnosťou.

14:34

Novú hlavu štátu si v sobotu počas prvého kola prezidentských volieb volia aj obyvatelia mesta Medzev v okrese Košice-okolie, ktoré je rodiskom bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera. Ako pre TASR povedala predsedníčka volebného okrsku číslo dva v Medzeve Oľga Schmiedt, priebeh tohtoročných volieb je bezproblémový.

Keď kandidoval pán Schuster, voliť chodili húfy ľudí, skupinky, povedala s tým, že účasť bola vtedy vyššia než obvykle. Boli na neho hrdí. Jedným z dôvodov bolo aj to, že ho poznali. Myslím si, že aj v iných obciach a mestách, keby kandidoval rodák, tak by tam prišlo voliť viac ľudí, povedala.

14:30

Na prvom kole prezidentských volieb sa v Malom Šariši zúčastnila i najstaršia obyvateľka obce, 103-ročná Žofia Michňáková.

Domov za ňou prišli členovia okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou. "Nechce sa mi ani veriť, že mám toľko rokov. Tridsať rokov som odrobila pri pacientoch v nemocnici," povedala Žofia Michňáková a dodala, že zažila množstvo prezidentov, ktorých si však už veľmi nepamätá. Má však jasno v tom, aký by mal byť prezident. "Mal by byť dobrý k ľuďom a starať sa o nich," povedala.

Záujem o návštevu s prenosnou urnou podľa starostu Malého Šariša Stanislava Mathiu zo strany obyvateľov je. "Záujem je, aspoň podľa mojich vedomostí, keďže som bol párkrát v minulosti vo volebnej komisii. Občania, aj tí starší, majú záujem pristupovať k voľbám zodpovedne a je jedno, či sú to prezidentské voľby, komunálne, alebo parlamentné. V obci máme viacero obyvateľov, vo veku cez 100 rokov máme len pani Michňákovú, ktorá uplynulý mesiac oslávila 103 rokov," uviedol.


"Rozprávali sme sa o prezidentských voľbách, aj som jej poradila, ale vybrala si sama. Prezidentov si pamätá, ale tá pamäť je už slabšia. Pozerá správy v televízii, ale nevenuje sa tomu. Doma je na vozíčku, v lete občas ideme vonku. Zdravie jej zatiaľ slúži, to je hlavné," doplnila jej dcéra Gabriela Nociarová.

14:30

Niektorí si na sobotňajšie voľby prezidenta SR doslova odbehli. Platí to o viacerých účastníkoch bežeckého podujatia v Kuchyni na Záhorí, ktorí išli voliť hneď po absolvovaní pretekov.

V areáli miestneho kempu a lesnom okolí Kuchyne sa uskutočnil druhý ročník podujatia pod názvom Kuchynský RUNdál. "Účastníci mohli absolvovať buď šesť, alebo 12 km dlhý bežecký okruh, prípadne si mohli vyskúšať šesťkilometrový okruh pre nordic walking severskú chôdzu, informoval starosta Kuchyne Róbert Bujna, ktorý zdolal šesťkilometrovú trať.

14:24

Právo voliť prezidenta využil aj Martin Konečný, farmár z Hornej Krupej v okrese Trnava. Konečný mal ambíciu, aby medzi kandidátmi na prezidenta bolo aj jeho meno. Odovzdal v Národnej rade SR petičnú listinu s podpismi voličov za jeho kandidatúru, bolo ich však príliš málo, a tak nesplnil stanovené podmienky. Na zaregistrovanie mu chýbalo z potrebných 15-tisíc podpisov viac ako 14 800.

Konečný odmieta, že by jeho pokus o kandidatúru bol recesiou. Vysvetľuje, že mal zlé informácie o termíne, do ktorého bolo treba petičné hárky odovzdať. O tom, že post prezidenta si váži, svedčí aj to, že do volebnej miestnosti v Hornej Krupej meral cestu dlhú štyristo kilometrov, keďže má víkendový program v Rakúsku. 

14:06

V prvom kole prezidentských volieb odovzdali v sobotu hlasy aj príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline.


Podľa hovorcu pluku Mária Pažického pokryli 24-hodinové celodenné zmeny personálom s trvalým pobytom v Žiline. "Celodenná zmena im začala tak, aby stihli odvoliť bezprostredne po otvorení volebných miestností a vzápätí nastúpili do služby. Koľkí z nich toto právo využili, nebudeme zverejňovať," uviedol Pažický.


"Vojaci nasadení v operáciách medzinárodného krízového manažmentu, ktorí sú v čase prezidentských volieb mimo územia Slovenskej republiky, nemajú možnosť v prezidentských voľbách využiť svoj voličský hlas," vysvetlil hovorca 5. pluku špeciálneho určenia.

14:02
14:01

Voľby na košickom sídlisku Luník IX.

13:53

V Bratislave a Modre volia aj Slováci žijúci v zahraničí. Na Slovensko pricestovali špeciálne pre prezidentské voľby a aj keď museli merať stovky či tisícky kilometrov, spoločne tvrdia, že im záleží na osude krajiny. Jedným z nich je aj Ján Kapusta z Banskej Bystrice, ktorý pracuje od roku 2012 v Berlíne v oblasti vývoja softvéru. Na prvé kolo prezidentských volieb pricestoval z Ruska, kde momentálne v meste Kazaň pracuje na projekte.

,,Zúčastňujem sa na všetkých voľbách na Slovensku, na ktoré sa mi podarí pricestovať. V tohtoročných prezidentských voľbách prídem na obe kolá. Na druhé kolo budem cestovať z Berlína," povedal pre TASR. Kapusta tvrdí, že mu záleží na osude Slovenska, má tu rodičov, sestru s manželom a dve netere. "Aj napriek tomu, že momentálne pracujem v zahraničí, stále sa na Slovensko vraciam a rád tu trávim čas. Môj pobyt v Nemecku beriem ako dočasný," podotkol.

Jana Zámečníková a jej partner dlhodobo už žijú v Česku a na Slovensko tento víkend pricestovali špeciálne pre prezidentské voľby. ,,Chodievame na Slovensko takmer na všetky voľby. Myslím si, že je to zodpovedné, a keď možnosť voliť mám, tak ju treba využiť. Prídeme aj na druhé kolo prezidentských volieb," povedala pre TASR. 

13:45

K urnám sa vybrali aj známe osobnosti. Prečo idú voliť, prezradili moderátor Viktor Vincze či herci Robo Jakab a Milan Kňažko v článku.

13:40

Možnosť voliť prezidenta SR priamo v nemocnici využili aj pacienti hospitalizovaní vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Na snímke hospitalizovaný pacient vhadzuje hlasovací lístok do prenosnej volebnej schránky.

13:40

Členovia volebnej okrskovej komisie prišli ráno s volebnou urnou aj do nitrianskej fakultnej nemocnice. Záujem voliť prejavili pacienti, ale i zdravotníci, ktorí pre služobné povinnosti strávia volebný deň v nemocnici. Celkovo prejavilo záujem voliť 25 ľudí, uviedla hovorkyňa nitrianskej nemocnice Tatiana Timková.

13:29

Kurióznu situáciu majú počas volieb v obci Brežany. Do komisie totiž zasadli rovno traja členovia jednej rodiny. Viac čítajte v článku.

13:28

Voľby nového prezidenta v komunite ľudí bez domova sú podľa šéfa Depaul Slovensko chápané veľmi rôznorodo. ,,Niektorí vravia, že pôjdu voliť, ale je tu veľká skupina, ktorá sa voliť nechystá. Majú na to rôzne dôvody. Buď v mieste, kde sa nachádzajú, nemajú trvalý pobyt a nevybavili si ani hlasovací preukaz, alebo nemajú ani občiansky preukaz, čo je veľmi častý problém. Ten limituje aj tých, ktorí by chceli ísť voliť," povedal pre TASR. Tvrdí, že k volebným urnám pôjde len menšina ľudí bez domova. Oveľa viac je podľa neho takých, ktorí vnímajú prezidentské voľby pasívne.

Väčší dosah na ľudí bez domova majú podľa Kákoša komunálne voľby či voľby do orgánov samosprávnych krajov. ,,Dosah na ich životy majú totiž primátori, starostovia či poslanci oveľa citeľnejší. Prezidenta vnímajú ako formálnu, vysokú funkciu, ale relatívne ďaleko a relatívne s nízkym priamym vplyvom na zmenu ich života," vysvetlil. Ľudia bez domova podľa neho riešia problémy, aby sa mali kde vyspať, najesť či umyť. ,,Nemajú pocit, žeby sa prezidentské voľby dotýkali úplne priamo ich problémov, ktoré riešia každodenne," podotkol Kákoš.

13:22
13:21

Členovia FS Šarišske gavalire prišli odvoliť v krojoch v meste Veľký Šariš.

13:13

Vo Vysokých Tatrách sa počas volieb často stretávajú s množstvom voličov, ktorí do jednotlivých miestností zavítajú s voličským preukazom. Inak tomu nebolo ani počas sobotňajších prezidentských volieb v Tatranskej Lomnici, kde chodili návštevníci voliť už od rána. Pre TASR to potvrdil predseda volebného okrsku číslo 5 Róbert Jurečka.

Voliť prišli okrem miestnych jednak lyžiari, ale aj turisti, či občania, ktorí do Tatier zavítali na wellness pobyt. ,,Tým, že sme v Tatrách, a že tu máme to lyžiarske stredisko, tak je to každoročne štandard, že ľudia využívajú voličské preukazy. Sme na to pripravení, keďže sa to opakuje a voličských lístkov máme dosť," ubezpečil Jurečka s tým, že zvyčajne tvoria voliči s preukazmi zhruba tretinu zo všetkých voličov. Celý článok aj s vyjadreniami turistov, čítajte TU.

12:48
12:46

Člen okrskovej volebnej komisie s prenosnou hlasovaciou schránkou v rómskej osade v Trebišove.

12:29

Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič novú hlavu štátu volil spolu s manželkou v spojenej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave. Kandidáti na prezidenta sú podľa neho zaujímaví, pretože sú medzi nimi veľké rozdiely z pohľadu ako riadiť štát, ale aj z pohľadu filozofických a politických trendov. Gašparovič však upozorňuje, že treba predvolebné sľuby kandidátov vnímať opatrne. ,,Z toho čo povedali, je tak možno v priamej kompetencii prezidenta 20 percent," uviedol.

Nový slovenský prezident bude mať podľa Gašparoviča veľmi ťažké obdobie z hľadiska zahraničnej politiky. Ako spresnil, bude musieť byť veľmi opatrný a rozhodný aj v domácich otázkach. Predpokladá, že situácia bude nervózna. Obáva sa totiž, že víťazi budúcoročných parlamentných volieb sa dajú "na vlnu pomsty". ,,Bodaj by som nemal pravdu, ale to nebude dobre pre občanov a ani pre štát," poznamenal.

Gašparovič tvrdí, že Slovensko bude v tomto období potrebovať veľmi skúseného prezidenta v oblasti zahraničnej politiky. Očakáva totiž, že v rámci fungovania Európskej únie dôjde k zmenám. ,,Ak by došlo k tomu, čo predpokladajú ekonómovia, žeby sa malo zhoršovať prostredie výrobné a zamestnanecké, tak tu bude veľká úloha pre prezidenta. Najmä zjednotiť predstaviteľov vlády a dokázať s nimi komunikovať," skonštatoval.

12:24

Z 13 kandidátov si môžu svojho favorita na prezidenta vybrať aj väzni. Ako to prebieha, čítajte v článku.

12:05

A takto "volili" najmenší. Mamička z Bratislavy nechala svoj hlasovací lístok vhodiť svojmu dieťatku.

12:04
12:02

Mimoriadne vysoký záujem zúčastniť sa na 1. kole prezidentských volieb mali klienti Zariadenia pre seniorov Zobor v Nitre.

11:59

Policajti zatiaľ nezaznamenali narušenie verejného poriadku v súvislosti s voľbami prezidenta SR. Posilnené policajné hliadky budú v teréne až do uzatvorenia volebných miestností. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová.

Na poriadok dohliadajú nielen motorizované, ale aj pešie policajné hliadky. ,,V teréne sú aj príslušníci kriminálnej polície, v prípade potreby sú pripravené aj špeciálne policajné útvary a pyrotechnici," doplnila Baloghová.

11:50
11:43

V hlavnom meste odvolil aj kandidát na post prezidenta Štefan Harabin. Sudca Najvyššieho súdu SR s pozastaveným výkonom funkcie prišiel k volebnej urne v bratislavskom gymnáziu na Metodovej ulici krátko pred jedenástou hodinou spoločne s rodinou. Ako uviedol samotný kandidát verí si na druhé kolo, aj na celkové víťazstvo.

Podľa jeho slov očakáva vysokú volebnú účasť. ,,Ja idem do každej súťaže s cieľom vyhrať. Myslím si, že občania Slovenska chcú zachovať naše tradičné kresťanské a rodinné hodnoty," povedal Harabin.

11:05

V Košiciach odvolil aj bývalý prezident Rudolf Schuster. Celý článok o tom, podľa čoho vyberal hlavu štátu a aký má postoj k voľbám, čítajte TU.

11:05

V obci Lúčka v okrese Sabinov sa začalo voliť o hodinu skôr. Otvorenie volebných miestností o 6.00 h v tejto obci potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. Hlasovať sa dá do 22.00 h.

11:02

V zariadení pre seniorov v Moravanoch nad Váhom pri Piešťanoch dnes volila viac ako polovica obyvateľov. Pre 20 z 38 ubytovaných starších voličov požiadal riaditeľ Martin Cifra okrskovú komisiu priniesť prenosnú volebnú urnu.  Členovia komisie navštevovali seniorov v ich izbách

Priemerný vek voličov bol 82 rokov, najstaršou bola 98-ročná pani Mária. ,,Máme aktívnych klientov, naši seniori sa o dianie naozaj stále zaujímajú. Živo debatovali po televíznych diskusiách, aj ja som im vysvetľoval kompetencie prezidenta," povedal Cifra.

10:58

O budúcom prezidentovi môže rozhodnúť približne 280-tisíc prvovoličov vo veku 18 až 23 rokov. Ide o voličov, ktorí v predošlých voľbách hlavy štátu v marci 2014 ešte nemali právo voliť, lebo nedosiahli potrebný minimálny vek 18 rokov.  

„Viem na sto percent, koho budem voliť. O danej osobe som si zisťoval informácie hlavne prostredníctvom článkov na internete a facebooku. V podstate od začiatku ohlásenia kandidatúry som bol presvedčený, že to bude správna voľba. Rozhodoval som sa sám na základe informácií, ktoré som si vyhľadal," povedal Alexander z Hlohovca.

Prezidentské voľby sú prvé aj pre Petra, ktorý je členom tímu, organizujúceho Študentské voľby. „Rozhodoval som sa najmä na základe predvolebných diskusií a rozhovorov, avšak dával som pozor, aby som si všetky prípadné obvinenia overil na internete, aby som mohol ostať objektívny. Chcel som mať prehľad a sledoval som aj alternatívne médiá, ale keď som si začal overovať ich informácie, narazil som na účelové falošné obvinenia. Potom som sledoval najmä články a rozhovory licencovaných médií, s ktorými som nikdy nenarazil na klamlivé informácie," vysvetlil študent.

10:56

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) už odvolil v mieste svojho bydliska. Danko zároveň vyzýva Slovákov, aby využili svoje ústavné právo a išli voliť aj oni.

10:50
10:49

V jedinečnej situácii je súčasný prezident Andrej Kiska, ten si totiž volí nástupcu. Hlasovať prišiel doma v Poprade, spoločnosť mu robila manželka Martina. ,,Takto pred piatimi rokmi som tu stál, pýtali ste sa ma, ako sa cítim, uvažovali sme, ako to dopadne. Päť rokov uplynulo a veľa vecí sa v našej krajine zmenilo. Z pohľadu posledných udalostí, ktoré sa udiali, týkajúce sa Bašternáka, zisťovania okolností vraždy novinára Jána Kuciaka, myslím si, že je nesmierne dôležité pokračovať v tomto boji. Volil som osobu, o ktorej som presvedčený, že v tomto boji bude pokračovať," skonštatoval Kiska.

Zároveň požiadal všetkých občanov, aby prišli voliť a nespoliehali sa na to, že ich hlasy budú potrebné až v druhom kole volieb. ,,Už dnes je každý jeden hlas veľmi dôležitý," zdôraznil prezident. Dodal, že počas volebnej noci bude sledovať prvé výsledky doma v Poprade. Ako zhodnotil svoje úradovanie v paláci a ako vidí svoje ďalšie smerovanie, čítajte TU.

10:47
10:45

Prezidentský kandidát Maroš Šefčovič s manželkou Helenou a deťmi odvolil v priestoroch Základnej školy Alexandra Dubčeka na bratislavských Dlhých dieloch. Priznal, že výsledky bude očakávať s napätím. ,,Musím povedať, že to veľmi intenzívne prežívam, predsa len, na prezidenta kandidujete len raz za život," povedal Šefčovič. 

Opätovne vyjadril veľké poďakovanie svojim najbližším za podporu počas kampane, poďakoval sa i svojim priaznivcom, ale tiež všetkým, ktorí počas soboty prídu voliť. Po odchode z volebnej miestnosti zamieri s rodinou na slávnostný obed, popoludní si chce trochu zašportovať a potom už bude s priateľmi očakávať výsledky prvého kola. Na otázku, či na volebnú noc pozval aj predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, neodpovedal.

10:34

V obci Janice na juhu okresu Rimavská Sobota zomrel pred otvorením volebnej miestnosti predseda tamojšej okrskovej volebnej komisie. TASR o tom informovala starostka Marta Martinovicsová. ,,Bohužiaľ, okolo 6.30 h došlo k takejto tragickej udalosti. Nezomrel však vo volebnej miestnosti, ale v kancelárii obecného úradu," uviedla Martinovicsová, podľa ktorej tak nebolo potrebné volebnú miestnosť meniť a voľby sa konajú bez prerušenia.

Informáciu o úmrtí predsedu okrskovej volebnej komisie potvrdil TASR aj zapisovateľ okresnej volebnej komisie Lukáš Kvietok s tým, že voľby neboli touto udalosťou ovplyvnené, pretože bol zvolený nový predseda.

10:32

V meste Malacky sa vo volebnom okrsku 4 na Základnej umeleckej škole na Záhoráckej ulici začali prezidentské voľby o 7.35 h, teda o 35 minút neskôr. Zdržanie spôsobilo doplnenie okrskovej volebnej komisie. V tomto okrsku sa budú preto sobotné voľby konať až do 22.35 h.

10:28
10:26

V podtatranskej obci Lendak chodia starší obyvatelia voliť hneď zrána, po omši. Istým špecifikom tejto dediny s 5300 obyvateľmi, ktorý sa len tak hocikde nevidí, je to, že voliči chodia odovzdať svoj hlas v tradičných krojoch. Pre TASR to potvrdil predseda volebného okrsku číslo 1. Michal Gallik.

Voličské miestnosti na obecnom úrade a v kine sú hneď pri kostole, čo mnoho starších využije a hneď po omši idú voliť. Máme s tým skúsenosti pri každých voľbách, uviedol Gallik s tým, že v tomto čase zvyknú mať aj väčší nápor voličov a čakajú v rade. Občania však chodia priebežne počas celého dňa.
Ja chodím stále hneď z kostola, už som tak zvyknutá a vždy v kroji, samozrejme, povedala Mária Halčinová, ktorú pri voľbe zdobil bežný pracovný kroj z Lendaku. Svoj hlas odovzdala na obecnom úrade hneď ráno aj 83-ročná Mária Neupauerová, sprevádzal ju syn. ,,Kroj nosíme odmalička, každý deň, a na voľby by to nemalo byť iné. Pre nás je to odev ako každý iný," skonštatovala.

Z voličskej miestnosti v Lendaku sa oveľa častejšie ozýva tradičný lendacký dialekt než spisovná slovenčina. Lendačania sú povestní tým, že sa medzi sebou rozprávajú goralským nárečím. ,,Daj Bôze, dajče mi občansky, tu še mi podpišče, tam mozeče iš odvôlič. Nezabočče zaľepič obalke. Dženkujeme, s bôgem," takto približne znie komunikácia medzi voličmi a členmi komisie.

10:21

Pre voličov je spustená aj infolinka ministerstva vnútra. Na čísla 02/ 4859 2317, 02/ 4859 2312 môžu občania volať počas celého dňa až do uzavretia volebných miestností. Linky sú určené verejnosti a odpovedajú im tam na otázky týkajúce sa volieb.

10:19

Hlas preferovanému kandidátovi odovzdajú voliči tým, že zakrúžkujú jeho poradové číslo na listine. Na voľbu potrebuje volič s trvalým pobytom na Slovensku platný občiansky preukaz. Nový Čas pripravil pre svojich čitateľov presný volebný manuál. 

10:17

Slováci si piatykrát v histórii Slovenskej republiky volia prezidenta v priamych voľbách. Prezidenta SR si voliči vyberajú v dvojkolovom hlasovaní na funkčné obdobie piatich rokov. Na to, aby bol prezident zvolený už v prvom kole, musel by jeden z kandidátov získať nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov. Pokiaľ sa tak nestane, bude sa konať druhé kolo. Plánované je na 30. marca.

10:16

Vítame vás pri online prenose z prvého kola prezidentských volieb. Volebné miestnosti sa otvorili o 7. hodine ráno.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu