Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.03.2019 13:00 | Správy | Politika
Video

Danko o škandále s peniazmi z USA: Ak mi Fico s Bugárom povedia toto, nemám v koalícii čo ďalej robiť!

V posledných dňoch Slovenskom hýbe pomoc vo výške 105 miliónov dolárov, ktoré nám ponúkajú Američania na opravu letísk v Kuchyni a na Sliači.

Vysvetlíte teda vaše návštevy v Rusku a stretnutia s osobami na sankčnom zozname EÚ?

- Rusko je obrovský trh, v ktorom dnes Nemci niekoľkokrát zvýšili svoje investície. Prečo by Slováci nemali mať vzťahy? Rusko je svetový hráč, slovenské firmy potrebujú kontakty v Ruskej federácii. Nie pre mňa, ale pre náš odbyt výrobkov. S Ruskom sa dá otvoriť veľa dverí v ázijských štátoch. Preto chodím na eurázijský samit. Toto je môj cieľ.

Slovensko má obchod s Ruskom vo výške 3 %. Stojí to za to?

- Žiaľbohu je také nízke. Lebo naše výrobky exportujú západné firmy. My nemáme priamy obchodný styk s Rusmi. My vyrobíme, predáme do západných štátov a preto sa tie štáty pretekajú.

Na jednej strane hovoríte, že v prípade americkej pomoci ide o čiastočnú stratu suverenity, na druhej strane ruský veľvyslanec povie, že kým je štátny tajomník Róbert Ondrejcsák, ktorý kritizoval anexiu Krymu vo vedení vojenského rezortu, tak slovenská verejnosť sa nemôže cítiť bezpečne. Považujete toto za narúšanie suverenity?

- Pri tej prvej veci hovorím o prítomnosti cudzích vojsk na území Slovenska. Tieto peniaze rovná sa budúca prítomnosť vojsk USA. Verím, že ministerstvo zahraničných vecí začne hovoriť pravdu. V druhej veci vnímam osobné vyjadrenie štátneho tajomníka, neprináleží mi ho komentovať. Pán Ondrejcsák má svoje zaradenie, má svoje oblasti, ktoré zvláda. Beriem na vedomie kroky nášho ministerstva zahraničných vecí. Nič som k tejto záležitosti nepovedal, absolvovala sa konzultácia, kde sa vysvetlili stanoviská. Samozrejme, že žiadna veľmoc by do našich vecí nemala zasahovať, veci sa vyjasnili.

Do sporu sa pridal aj Peter Pellegrini, ktorý tvrdí, že to nie je uzavretá vec a bude sa rokovať. Ako si vy predstavujete výsledok? Stačí, že ukážu tú zmluvu?

- V prvom rade by som tie poznámky predsedu vlády, že viete, čo by sme boli, keby sme peniaze neprijali, tak ja odkazujem, že pán predseda, viete čo by sme boli, keby sme tie peniaze prijali? Ja som s predsedom vlády absolvoval rozhovor, aby túto vec oveľa viac koordinoval a potom si na koaličnej rade povedať pozície. Keď si tu moji partneri sadnú a povie mi Smer-SD, že oni tieto riziká nevidia a chcú rokovať ďalej, keď Most povie, že tie peniaze z USA stoja za to, tak moje stanovisko je zrejmé - my tu nikdy ani teoreticky nechceme rokovať o prítomnosti.

Znamená to všetko, že odchádzate z koalície?

- To je proces, ktorý si vyžaduje stanoviská. Ak mi tu povie Robert Fico s Bélom Bugárom, že chcú peniaze z USA a sú ochotní riskovať čo i len teoretickú prítomnosť cudzích vojsk, nemám čo robiť v tejto koalícii. Ale ešte sa to nestalo. 

Vy ste boli veľkým zástancom toho, aby ste dôležité veci riešili na koaličných radách. Nedávno ste vyhlásili, že už nefungujú a predložíte do parlamentu vlastné zásadné zákony bez dohody. Čo sa stalo?

- Stále počúvame, že Slovensku sa darí. Ak sa teda darí, neviem pochopiť, prečo sa prestáva dariť firmám a ľudia nemajú vyššiu čistú mzdu. Mojim cieľom je vyvolať spoločenskú debatu o tom, že keď sa darí, tak treba znížiť dane. Podarilo sa? Navrhol aj Most niektoré veci? Rozpráva aj Smer o znížení daní. Keďže to nie je možné na koaličnej rade, lebo minister financií ani za svet nechce znížiť dane.

Môže si teraz po novom predkladať každá strana do parlamentu vlastné zákony a následne ich schváliť s opozíciou?

- Ale veď to niekoľkokrát urobili. Strop na dôchodky je živý príklad, komunikácia o 620 euro minimálnej mzdy.

S tými vašimi návrhmi súhlasí aj Richard Sulík, no pýta sa, kde vykryjeme tie straty. Ide o viac ako miliardu eur.

- Minister financii aj v dnešnej dobe vždy má rezervu od 400 do 500 miliónov. Pri týchto opatreniach ešte analytici nedodali ich prínos. Poviem príklad, že rekreačné poukazy vyčíslili dopad zhruba na niekoľko desiatok miliónov. Pýtal som sa analytika, vyčíslite mi prínos pre štátny rozpočet, keď peniaze idú do cestovného ruchu.

Pri poukazoch sa voči tomu ohradili školy aj nemocnice, že nemajú z čoho tie peniaze zamestnancom vyplácať.

- Vnímate vyjadrenie naše, že to je oblasť, kedy časť škôl sa musí obrátiť na samosprávu a časť škôl ministerstvo školstva. Ale ministerstvo financii tie peniaze má. Aj pri nemocniciach znova tá istá zodpovednosť. Ale sú aj pozitívne dopady? Urobte rozhovor s majiteľmi hotelov, cestovnými kanceláriami, človekom, ktorý si zaplatí dovolenku. Peniaze v štátnom rozpočte sú. Je to len otázka techniky a na konci dňa tie peniaze budú.

Idete schváliť tie svoje opatrenia s opozíciou alebo budete trvať na dohode v koalícii?

- Znova predbiehate vlak. Sú tu opatrenia, politická situácia, vývoj, prezidentské voľby. Ak bude mať Smer silnejšiu politickú pozíciu bude sa s ním ťažšie rokovať. To sú životné šachy, nemôžete vedieť, ako budete ťahať. Po prezidentských voľbách bude znova tá šachovnica iná. 

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo