Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.03.2019 12:45 | Šport | Hokej
FotoVideo

Nechutné hity vyvolali vlnu nevôle: Boli zákroky podľa právnika na prokurátora?

Hokej je tvrdá hra, ale vždy treba hrať fair play. A práve v úvodných štvrťfinálových súbojoch Tipsport ligy boli niektoré zákroky doslova zákerné.

Hovoriť o tom by mohol útočník Nitry Róbert Lantoši (23), ktorý prišiel o šesť zubov, a aj kanonier Košíc Ladislav Nagy (39), ktorý taktiež inkasoval nechutný úder do oblasti krku a hlavy. Tieto fauly už odsúdil šéf súťaže Richard Lintner a aj kouč reprezentácie Craig Ramsay. Čo si o tom myslí právnik Róbert Bános?

Druhý zápas série medzi Nitrou a Trenčínom priniesol emócie a rozhodcovia rozdali až 131 trestných minút. Bolo vidieť viacero pästných súbojov i ostrejších zákrokov. Predstaviteľom nitrianskeho klubu prekážala najmä vysoká pozornosť trenčianskych hráčov na útočníka Róberta Lantošiho a chcú podať aj podnet na disciplinárnu komisiu. Lantoši má po zákrokoch od Borisa Sádeckého a Tomáša Starostu o šesť zubov menej. A najmä tvrdý hit Starostu rozčertil viacerých...

„Ten zákrok mi neprišiel ako bežný a očakávam, že bude mať dohru. Bolo to cez čiaru,“ poznamenal kouč Nitry Antonín Stavjaňa. „Údery, ktoré dostal Lantoši, boli dosť silné. Keď som ho dvakrát videl zraneného, odišiel som zo svojho miesta a zápas som dopozeral inde,“ uviedol kouč reprezentácie Craig Ramsay pre mynitra.sme.sk. „Som znepokojený, koľkých zákrokov na hlavu a krk sme boli v prvých zápasoch svedkami. Budem apelovať na kluby, disciplinárku aj rozhodcov, aby tento fakt vnímali citlivo pred tým, ako by prišlo k zraneniam,“ uviedol šéf ligy Richard Lintner.

 

Môžu podať podnet

Kluby môžu po takýchto zákrokoch podať podnet nielen na disciplinárnu komisiu, ak by išlo o dlhodobé zranenia, tak napadnutý hráč môže podať aj žalobu či vymáhať finančnú kompenzáciu cez civilný súd, čo sa v minulosti aj viackrát stalo. Treba však dokázať úmysel, čo tvrdí aj advokát Róbert Bános. „V prípadoch, keď dochádza k napadnutiu iného, sa môžu útočníci dopustiť spáchania trestného činu výtržníctva, za ktorý môžu hroziť až 3 roky odňatia slobody. Rovnako tak by bolo možné hovoriť o trestnom čine ublíženia na zdraví, kde v prípade spôsobenia ťažkej ujmy na zdraví môže byť páchateľovi uložený trest až do výšky 15 rokov odňatia slobody. Pri ublížení na zdraví v zásade nezáleží na tom, či k útoku došlo na verejnom priestranstve, teda na ulici, alebo napríklad aj priamo na hokejovom zápase. Oba prípady by mohli naplniť skutkovú podstatu tohto trestného činu, dôležité by bolo dokázať úmysel,“ reagoval pre Nový Čas Bános.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: rag, Nový Čas, mko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene