Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.03.2019 13:02 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Prokuratúra prehovorila o vyšetrovaní vraždy Kuciaka († 27) a Kušnírovej († 27): Prečo obvinili Kočnera až teraz?

Vyšetrovateľ protizločineckej jednotky obvinil z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej podnikateľa Mariana Kočnera.

Kočner je obvinený v takzvanej kauze televíznych zmeniek a nachádza sa v sprísnenej kolúznej väzbe v Leopoldove. Úrad špeciálnej prokuratúry zvolal k prípadu tlačovú besedu.

Otvoriť galériu
"Vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie voči Marianovi K. Dôvodom vraždy bola novinárska činnosť poškodeného na základe objektívnych dôkazov a na základe jednej výpovede," povedal dozorný prokurátor. Kočnera čaká výsluch. Predpoklad, že za vraždou mohli byť obyvatelia Talianska sa nepotvrdil.

V trestnej veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej tím dozorujúcich prokurátorov informoval o stave vyšetrovania prípadu. Doteraz bolo vykonaných 8 výsluchov obvinených, 6 výsluchov poškodených, vypočutých 17 podozrivých, 225 svedkov, vykonaná bola jedna konfrontácia, dve rekognície, dva vyšetrovacie pokusy, jedna previerka výpovede na mieste, 41 prehliadok tela, 34 prehliadok iných priestorov, 53 domových prehliadok, 12 obhliadok miest vrátanie miesta činu a v rámci právnej pomoci bolo vyžiadaných 33 úkonov. V rámci akcie bolo zaistených 790 stôp. 96 mobilov a tabletov, 108 kľúčov, 13 harddiskov, 26 počítačov, 6 motorových vozidiel. Vraždu vykonal jeden páchateľ, ďalší mu poskytol súčinnosť, tretí pôsobil ako sprostredkovateľ, štvrtou osobou je osoba, ktorá si vraždu objednala. K trestnému činu došlo 21. februára 2018 o 20.21 hod. Prokuratúra nemá vražednú zbraň, no majú dôkazy o akú zbraň a strelivo išlo. Vyšetrovací spis má 40 zväzkov a vyše 15 000 strán.

 

Obvinenie nad Marianom Kočnerom vzniesli 8. marca. V priebehu krátkej doby sa uskutoční výsluch obvineného a ďalších osôb. Dozorujúci prokurátor z ÚŠP zdôraznil, že uznesenie o vznesení obvinenia bolo vydané na základe objektívnych dôkazov, ktoré nie je možné špecifikovať, a nie na základe spoločenskej objednávky či mediálneho tlaku. Marianovi Kočenrovi bolo doručené v priebehu štvrtka. Následne bude vykonaný jeho výsluch, ale aj výsluchy ďalších osôb. Trestné stíhanie Mariana Kočnera bude vykonávané spoločne v jednej trestnej veci spolu s doteraz známymi štyrmi páchateľmi, ktorí sa na dvojnásobnej vražde mali podieľať.

Na otázku, prečo prišlo obvinenie Mariana Kočnera až teraz, prokurátor odvetil, že nemali také penzum poznatkov, ako majú v súčasnosti. "Úlohou prokurátora je vykonávať trestné stíhanie osôb, ak spáchajú trestný čin, ale pri vznesení obvinenia musí skúmať, či je dôvodné. Vyšetrovateľ ho vzniesol až potom, keď sme o tom boli všetci presvedčení," poznamenal dozorujúci prokurátor.

Vyšetrovanie sa obvinením Mariana K. predĺži, keďže výpovede sa budú musieť zopakovať. Preto bol ešte 11. marca predložený návrh na predĺženie ich väzby o maximálne sedem mesiacov. Predpoklad, že sa na vražde zúčastnil niekto z Talianska, sa nepotvrdil. Spolupráca s Europolom, ktorý pomohol najmä s analýzou množstva zaistených dát, však pokračuje.

Voči pätici obvinených sa zatiaľ nepostupuje ako proti organizovanej skupine, zatiaľ je to skupina páchateľov. Či sa to zmení, bude predmetom ďalšieho vyšetrovania. Vyšetrovanie tzv. motákov, ktoré mal Marian Kočner z väzby posielať, sa vedie samostatne. Ale podieľajú sa na ňom aj ľudia z tímu Kuciak. Či je teda vražda novinára a jeho snúbenice definitívne objasnená, nie je jasné, aj keď sú prokurátori ÚŠP v tejto fáze v tom, že našli objednávateľa. Nie je však vylúčené, že dôjde k obvineniu ďalších osôb. Či bol ešte niekto nad Marianom Kočnerom, prokurátor nepovedal.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v jej dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Obvinené boli dosiaľ štyri osoby – Alena Zs., ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Szabo, ktorý mal strieľať, Miroslav Marček, ktorý ho mal na miesto činu doviezť a Zoltán Andruskó ako sprostredkovateľ. Sú vo väzbe.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči