Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.03.2019 00:00 | Správy | Domáce správy

Podľa kandidátov sú právomoci prezidenta dostatočné: V čom sa zhodli?

Prezidentskí kandidáti Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Štefan Harabin, Marian Kotleba a Maroš Šefčovič považujú právomoci hlavy štátu za dostatočné.

Zhodli sa na tom v predvolebnej diskusii v RTVS. Bugár poznamenal, že prezident by mal právomoci viac využívať, za najväčšie považuje menovacie. Harabin by privítal, keby prezident mohol menovať aj riaditeľa policajnej inšpekcie. Čaputová by v prípade otvárania ústavy skôr spresnila niektoré právomoci či posilnila právo veta. To by posilnil tiež Kotleba, aj podľa neho sú však právomoci definované primerane. Šefčovič v tejto súvislosti pripomenul, že silným nástrojom je podpora od ľudí a možnosť nastoľovať témy v spoločnosti.

Všetci kandidáti deklarovali, že v prípade zvolenia by sa stretli so zástupcami všetkých politických strán. V súvislosti s polarizáciou spoločnosti Šefčovič vyhlásil, že chce ľudí spájať. Hneď po inaugurácii by žiadal o vystúpenie v parlamente, aby apeloval aj na poslancov. Bugár rovnako súhlasí s tým, že prezident je pre všetkých občanov, nie iba pre časť spoločnosti. Tvrdí, že po voľbách musí prezident prijať každého lídra politickej strany.

Kotleba v tomto smere kritizoval súčasnú hlavu štátu Andreja Kisku, ktorý sa s ním odmietol stretnúť. Harabin hovorí, že sa dokáže zjednotiť so všetkými stranami, ale nie s rozkrádaním. Čaputová pripomenula, že Slovensko má mnoho problémov a pre ich riešenia treba nájsť politickú podporu. Za najdôležitejšiu úlohu prezidenta preto označila snahu dosiahnuť jednotu. Čaputová a Šefčovič zdôraznili spoločenský zmier. Ľudia podľa Šefčoviča už nechcú hádky. Bugár volá tiež po upokojení situácie v spoločnosti.

 

Kandidáti sa v diskusii venovali aj odchodu Veľkej Británie z Európskej únie. Šefčovič vníma brexit ako smutnú kapitolu. Myslí si, že príklad Británie by mal byť lekciou pre slovenskú politiku najmä v oblasti rozdielnosti názorov v zahraničnej politike. Tento proces podľa Čaputovej ukazuje, že krajiny sú s Európskou úniou späté a proces oddelenia Británia nezvláda. Bugár pripomenul, že ak sa niekto rozhodne vystúpiť z EÚ, nemôže mať tie isté práva ako členské štáty. Kotleba kritizoval Európsku úniu a "bruselský" diktát. Viaceré kompetencie by vrátil štátu. Harabin odstúpenie z Únie nechce. Tvrdí však, že sa musí vrátiť k pôvodným cieľom.

V súvislosti s odmietnutím finančnej pomoci od USA na modernizáciu vojenských letísk Bugár povedal, že v prípade ohrozenia suverenity Slovenska by zmluva padla. Minister obrany podľa neho chráni ruské záujmy. Rozhodnutie odstúpiť od rokovaní nepovažuje za jeho právomoc. Kotleba verí tomu, že sa chystá provokácia voči Ruskej federácii. NATO podľa neho vyžaduje od Slovenska pripravenosť na vojenské zásahy na východe Európy, označil ho za zločineckú organizáciu. NATO kritizoval aj Harabin. Bugár a Čaputová ho zase označili za ochranný štít. Odmietnuté peniaze budú podľa Čaputovej evidentne chýbať. Kotleba 105 miliónov dolárov, naopak, považuje za zanedbateľné číslo v rozpočte Slovenska. Šefčovič podotkol, že už v minulosti sa na Slovensku podobný projekt realizoval, ako aj to, že s budovaním amerických základní na Slovensku a prítomnosťou cudzích vojsk by nesúhlasil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné