Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.03.2019 04:00 | Prezidentské voľby 2019

Kandidáti na prezidenta skončili kampaň: Majú recept na problémy Slovákov?!

Ide do tuhého.

Už v sobotu si mnohí Slováci budú vyberať, ktorému z 13 kandidátov na prezidenta dajú svoj hlas.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

V rozhovoroch na seba prezradili nielen to, ako vidia najhorúcejšie problémy Slovenska, ale prekvapili aj svojím pohľadom na praktické záležitosti bežných ľudí. Kto vás napokon presvedčí?

Kampaň sa prakticky začala až vstupom Maroša Šefčoviča do volebného ringu. Sám sa bránil označeniu smeráckeho želiezka ohni, no práve vďaka poslancom strany môže kandidovať. Pomerne nevýraznú kampaň narušil krok spočiatku horúceho favorita Roberta Mistríka, ktorý sa len tri týždne pred voľbami vzdal v prospech Zuzany Čaputovej.

 

„V prípade najrelevantnejších kandidátov možno povedať, že zvládli svoju úlohu. Hrali o svoj elektorát. Za jediné zlyhanie považujem to, že Šefčovič sa viac orientoval na Čaputovú ako na Štefana Harabina, ktorý je jeho vyzývateľom v súboji o druhé kolo,“ hovorí politológ Tomáš Koziak. Spomedzi preferenčne menších kandidátov sa podľa neho ťažko hľadá víťaz.

„Mikloško ani Krajniak nepresvedčili masívnu časť voličov, aby prišli k voľbám v ich prospech. V prípade Krajniaka ide skôr o prezentáciu strany a svoju kandidatúru ťažko mohol brať seriózne vážne. Harabin zase postupoval dobre a oslovuje jasne orientovaných voličov, ktorí mu prepáčia, že často nehovorí pravdu. Ukazuje sa, že bude pre Šefčoviča problémom,“ uzavrel Koziak. Dodáva, že nie sú vylúčené prekvapenia, ktoré môžu ešte zamávať poradím postupujúcich.

 

Zuzana Čaputová (45)

Otvoriť galériu
Zuzana Čaputová
Zdroj: anc

● Ak by som vyhrala, určite by som sa vzdala členstva v strane. Považujem to za symbolický krok, pretože prezident má byť prezident všetkých občanov. Ja osobne sa považujem za nezávislého človeka, aj pri kampani, keď neodpovedám podľa marketingových príručiek, ale podľa toho, čo považujem za správne.

● Budem sa snažiť, ak by som bola zvolená, byť pravdivá a otvorená. Popritom sa snažím voliť formu, ktorá je vecná, nie je osobná a ponižujúca. Napríklad pre nositeľa iného názoru. Podľa mňa je skombinovateľné to, že človek môže byť hodnotovo pevný a úprimný, ale pritom nemusí byť zraňujúci a osobný.

● Mnohé rozhodnutia, ktoré som pri Kiskovi pozorovala s istou mierou otáznika, tak neviem, keby som bola v jeho pozícii, či by som nekonala rovnako. V súvislosti s daňovou kauzou si myslím, že jeho proaktívnejšia komunikácia mohla ten jeho problém ošetriť už v začiatkoch. Ja ho však považujem za dobrého a autentického prezidenta.

● Pre mňa je viera a spiritualita to, čo ma posilňuje v tých najťažších chvíľach aj v dnešných dňoch. Liberalizmus je pre mňa o rešpekte k jednotlivcovi.

● Som za hlbšiu integráciu do EÚ v oblastiach, kde to dáva zmysel, ale nie za každú cenu. Samozrejme, pri plnom rešpekte a zachovaní suverenity.

 

Maroš Šefčovič (52)

Otvoriť galériu

● Bol by som veľmi nešťastný, keby som končil vo funkcii prezidenta s takto rozdelenou spoločnosťou. Myslím si, že si to vyžiada prezidenta s veľkými skúsenosťami, s veľkým nasadením, prezidenta, v ktorom budú ľudia vidieť profesionála, ktorý bude mať záujem budovať silné Slovensko a bude sa tejto téme venovať sedem dní v týždni.

● Pre mňa bol najlepším premiérom Robert Fico, a to z toho dôvodu, že túto funkciu zastával najdlhšie. Počas tohto obdobia sme dosiahli aj najväčšie úspechy Slovenska, ktoré z nás strategicky urobili inú krajinu.

● Slovensko je kresťanská krajina, no zároveň je aj krajina, ktorá má veľa výziev v sociálnej a ekonomickej oblasti. S predstaviteľmi cirkvi sme sa zhodli aj na kultúrno-etických otázkach, kde sme našli silný prienik, a preto si cením podpory, ktorej sa mi z ich strany dostalo. Plne zdieľam obavu tých, ktorí hovoria, že vnášanie takýchto tém aj do predvolebnej kampane, s ktorými prišla pani Čaputová, majú veľký potenciál rozdeľovať spoločnosť.

● Je treba, aby žena, ktorá sa rozhoduje ako ďalej, mala dostatok informácií o alternatívach, o interrupciách, iných riešeniach. Ale v konečnom dôsledku by som rozhodnutie ponechal na ženy. Veľmi si ich vážim a viem, že keď sú v takejto situácii, tak to zvažujú so všetkou dôslednosťou.

 

Štefan Harabin (61)

Otvoriť galériu

● Rozhodne by sme Slovensko neukotvovali v tvrdom jadre, aby sme stratili štátnu suverenitu a aby Slovensko postupne zanikalo a rozplynulo sa v super Nemecko-Francúzskom štáte.

● Ministerstvo vnútra však klame, keď hovorí, že tu neprijalo 1 500 migrantov. To už bolo pred dvomi rokmi a už za nimi sú ďalší rodinní príslušníci. To je tých 1 500 migrantov, čo Kaliňák s Lajčákom a so Šefčovičom presadili.

● Samozrejme, že sú, lebo tu ide o dlhodobý cieľ, o výmenu kresťanského slovenského obyvateľstva migrantským moslimským.

● Pozrite, toto sú ciele globalistov spoločne. Najprv nech sa zníži populácia, LGBTI agenda, homomanželstvá, ktoré by mali adoptovať naše deti, z týchto zväzkov sa nerodia deti, potom máte tých 40 000 mŕtvych, to je genocída národa, aby sa znižovala populácia a tendencia je znížiť úroveň školstva, idiotizovať národ a potom takto zdevastovanú populáciu vymeniť a nahradiť moslimskou migrantskou rodinou.

● Európska únia sa zmenila na diktatúru príkazov, zákazov, na politiku vydierania, na politiku intríg.

● Všetci poslanci, ktorí hlasovali za zrušenie amnestií, tak budú trestne stíhaní za zneužitie právomocí verejného činiteľa.

 

František Mikloško (71)

Otvoriť galériu

● Tretíkrát sa pokúšam o niečo. Moje rozhodnutie padlo po tom, čo ma vyzvali osobnosti, keď bol zavraždený Ján Kuciak a Martina Kušnírová. Znovu sme sa dostali do situácie, do ktorej treba vstúpiť slovom, postojom a činom.

● Andrej Kiska bol demokratický prezident, zohral historickú rolu po vražde a v tom, že nakoniec Robert Fico a Robert Kaliňák skončili. Osobne som to chápal ako jasný signál, že s touto érou vládnej garnitúry treba skončiť a všetky udalosti, ktoré sa potom ukázali, ma v tom len utvrdili.

● Ja sa cítim byť úplne ukotvený na Slovensku. Vnímam slovenskú charizmu v jej tradičných hodnotách, pohostinnosti a v jej obrovskom nadaní, čo sa vidí u ľudí, ktorí sa vedia uplatniť vo svete. Zároveň si myslím, že túto slovenskú charizmu treba obohatiť o európsky rozmer.

● Opozícia vždy čaká, aby kontrolovala moc a nejakým spôsobom ju prevzala. Dnešná opozícia svojou vulgárnosťou neznamená alternatívu pre Slovensko.

● Považujem tento čas za kľúčový pre ďalší vývoj slovenských dejín. Ja som si to uvedomil teraz, keď mladí ľudia spontánne vyšli do ulíc. Každý, kto hovorí, že sú riadení Sorosom. Tak to sú komunistické nezmysly.

 

Béla Bugár (60)

Otvoriť galériu
Béla Bugár (60)
Zdroj: anc

● Slovensko je veľmi rozdelené na dve časti. Tam má úlohu prezident. Prezident môže nepodpísať zákon. Ak sa pýtate na môj názor, ja tvrdím, že to je vina, ale zakázať to, môže byť ešte väčšia vina toho dotyčného, ktorý za to bude hlasovať. Máme skúsenosti z minulosti alebo aj zo susedných krajín, kde je zakázaná interrupcia, kde vzniknú takzvaní anjeličkári a môže zomrieť aj žena. Myslím si, že toto nepotrebujeme.● Prezident by mal byť partnerom aj vláde, aj parlamentu, ale to neznamená, že nebude kritizovať. Ak vidí, že je zlé rozhodnutie parlamentu alebo vlády, tak sa musí ozvať. Nemôže sa však postaviť na jednu stranu toho sporu. Ja si nemyslím, že pán prezident to urobil dobre po Kuciakovej vražde, ja by som to urobil ináč.

● Ak by som chcel z humornej stránky, tak v paláci by som najprv skontroloval, či má môj pes dostatočný výbeh. Ale v prvom rade by som naplánoval stretnutia v zahraničí, najprv Česko a potom susedné krajiny a potom by som sa stretol s predstaviteľmi politických strán.

● S Ficom už nemáme tichú domácnosť, lebo sme sa museli dohodnúť. Už je 30 kandidátov na sudcov a musíme si sadnúť. Ak sa nedohodneme, my nebudeme hlasovať za tajnú voľbu.

 

Milan Krajniak (46)

Otvoriť galériu
Milan Krajniak
Zdroj: Maroš Herc, Nový Čas

● Boris Kollár má úplne iný životný štýl, ako mám ja. O ňom je známe, že má liberálny životný štýl, ja som 20 rokov šťastne ženatý. To je veľmi dobrý príklad na to, že keď ľudia chcú spolupracovať na tom, aby pomohli občanom v tejto krajine, tak vedia spolupracovať, aj ak majú v niečom odlišné názory.

● Nepáči sa mi, že viacerí protikandidáti hovoria o tom, čo všetko prezident nemôže. Akoby mal byť len na ozdobu. To nie je pravda. Keď už ide občan voliť, tak má právo očakávať, že ten konkrétny politik mu z funkcie prezidenta pomôže konkrétnym činom. V mojom prípade sú to tri veci - exekučná amnestia, daňová spravodlivosť a príspevok na dôchodok.

● Je výlučnou ústavnou právomocou prezidenta určiť, kto bude predsedom vlády. Ja vymenujem iba toho, ktorého vládna väčšina vopred schváli tieto tri zákony. Nebudem sa tváriť, že treba iba porečniť v OSN.

● Napriek tomu, že s ním ideologicky nesúhlasím, by som prvú polovicu jeho obdobia nenašiel zásadnú vec, ktorú by som mu vytkol. To, čo mu vytýkam je, že po kríze sa rozhodol pre rekonštrukciu vlády. Keby ľudia mohli rozhodnúť vo voľbách, tak by nevznikol priestor ani na špekulácie, či Soros, alebo Nesoros.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu