Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2019 07:50 | Prezidentské voľby 2019
Video

Kandidát na prezidenta Maroš Šefčovič: Čo si myslím o Troškovej a Ficovi

Blíži sa finále. Maroš Šefčovič (52) oznámil svoj zámer kandidovať v prezidentských voľbách ako posledný z hlavných favoritov.

Sám sa snaží vyhýbať nálepke Smeru, no kandiduje práve vďaka podpisom poslancov vládnej strany. Podpredseda Európskej komisie v rozhovore pre Nový Čas vysvetľuje, čo ho spája s Robertom Ficom (54), ale aj to, čo by robil na jeho mieste inak.

Viacerí kandidáti hovoria, že tieto voľby budú kľúčové. Vnímate to tak aj vy?

Považujem ich za zlomové, pretože Slovensko ide cez turbulentné časy, a takisto aj Európa. To, čo naozaj intenzívne cítim aj počas posledných týždňov, keď som dvakrát prebehol Slovensko. Ľudia mi hovoria: „Pán Šefčovič, veľmi pekne vás prosíme, ak sa vám to podarí, urobte niečo pre celospoločenský zmier a pokúste sa upokojiť túto situáciu, lebo konflikt, ktorý tu máme, nám štiepi rodiny a kazí nám vzťahy na pracovisku. Nám sa už ani nechce pozerať večerné správy, keď vidíme, aký slovník používajú tí páni na hradnom kopci.“

 

Tento konflikt nám bráni rozprávať sa o tom, čo je pre našu krajinu dôležité - čo chceme spraviť s naším priemyslom, ako oživiť pôdohospodárstvo a hlavne, čo chceme robiť pre našich starších, dôchodcov, či aký signál vysielame k mladým, ktorí by si tu chceli založiť rodiny.

Myslíte si, že tieto veci, ktoré pomenúvate, zvládol Andrej Kiska so cťou, alebo máte k tomu výhrady?

Bol by som veľmi nešťastný, keby som končil vo funkcii s takto rozdelenou spoločnosťou. Myslím si, že si to vyžiada prezidenta s veľkými skúsenosťami, s veľkým nasadením, prezidenta, v ktorom budú ľudia vidieť profesionála, ktorý bude mať záujem budovať silné Slovensko a bude sa tejto téme venovať sedem dní v týždni. Aby sme mali prezidenta, ktorý sa dostane nielen do susedných krajín, ale aj do Pekingu, Bieleho domu vo Washingtone či do Kremľa v Moskve. To mi chýbalo za posledných pár rokov.

Aký vzťah máte s Robertom Ficom?

Poznáme sa už pomerne dlhý čas. Prvýkrát sme sa stretli v Izraeli, kde som bol ako veľvyslanec a navštívil ho ako nezávislý poslanec. Potom sme spolupracovali počas môjho pôsobenia v Bruseli, kam už prišiel ako nový predseda vlády a museli sme dobiehať veľa zameškaného, aby nás vzali do Schengenu.

Veľmi intenzívne sme spolupracovali na zavedení eura. V rokovaniach sme spolu strávili desiatky hodín, zblížili sme sa ľudsky, máme spolu korektný pracovný vzťah a myslím si, že aj priateľský.

Patrí podľa vás Robert Fico na Ústavný súd?

K tejto téme sme si spolu s Robertom Ficom sadli, porozprávali sme sa o tej situácii, ktorá na Slovensku bola, a aj na základe tejto diskusie uznal, že jeho kandidatúra delí spoločnosť, a som veľmi rád, že po tomto rozhovore sa rozhodol nekandidovať.

Teraz sa tak môžeme koncentrovať na to, aby sme zvolili dostatočný počet kandidátov na post ústavných sudcov, verím, že s veľkou väčšinou v Národnej rade a že adekvátny počet sudcov vyberie súčasný prezident, aby otázka Ústavného súdu bola uzavretá na najbližších 12 rokov.

Čiže bolo to na váš podnet, aby sa Robert Fico neuchádzal o stoličku na Ústavnom súde?

Rozprávali sme sa o tom dlhší čas a myslím si, že aj tento náš rozhovor prispel k tomu, že takéto rozhodnutie prijal a tým sa upokojila diskusia týkajúca sa procedúry doplnenia potrebného počtu ústavných sudcov. Určite sa nebude uchádzať o post ústavného sudcu v období najbližších 12 rokov.

Vedeli by ste si ho predstaviť opäť na čele vlády?

Toto je otázka na Smer. Ja si vážim ich podporu, spája nás hlavne sociálna agenda a kľúčové medzníky, ale nie som členom strany, nezúčastňujem sa na týchto straníckych diskusiách.

Môžete zhodnotiť, kto bol za tých 25 rokov najlepším premiérom na Slovensku?

Pre mňa bol najlepším premiérom Robert Fico, a to z toho dôvodu, že túto funkciu zastával najdlhšie. Počas tohto obdobia sme dosiahli aj najväčšie úspechy Slovenska, ktoré z nás strategicky urobili inú krajinu.

To, že sme to dotiahli v európskej integrácii spomedzi V4 najďalej, je fakt, a posadilo nás to k tomu najdôležitejšiemu stolu. Vďaka tomuto rozhodnutiu Slovensko hrá „európsku Ligu majstrov“. Považujem to za kľúčové aj k životnej úrovni našich ľudí na Slovensku.

Boli, alebo neboli financované protesty pánom Sorosom, ako sa to snaží naznačovať Fico?

Ja si myslím, že keď nastane takáto dramatická udalosť, ľudia vyjdú do ulíc aj sami. Ak máme nejaké pochybnosti o tom, ako sú niektoré organizácie na Slovensku financované, tak veľmi rád prinesiem z Bruselu presne ten istý nástroj, ktorý som zaviedol tam.

Som autorom nového registra transparentnosti, ktorý kategorizuje všetkých účastníkov európskej celospoločenskej debaty do niekoľkých kategórií - či sú to lobisti, spoločenské organizácie, mimovládny sektor, vedeckovýskumné inštitúcie. Každá z nich musí napísať, kto ich reprezentuje, odkiaľ majú zdroje a jedine, ak ste súčasťou takéhoto registra, tak máte prístup ku komisárom a k diskusii.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?