Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2019 22:00 | Správy | Zahraničné správy

Nositeľ Nobelovej ceny za mier vyzval na dodržiavanie práv: Deti bojovníkov za Islamský štát nie sú džihádisti

Nositeľ Nobelovej ceny za mier Kajláš Satjárthí vyzval v pondelok vlády európskych štátov, aby zabezpečili ochranu detí občanov svojich krajín, ktorí odišli bojovať za Islamský štát (IS).

Jeho vyhlásenie prichádza pár dní po tom, čo v sýrskom utečeneckom tábore zomrel novonarodený syn britskej "džihádistickej nevesty" Shamimy Begumovej, informovala agentúra AFP. Britská konzervatívna vláda, ako i minister vnútra Sajid Javid čelia v súvislosti so smrťou Begumovej syna a rozhodnutím odobrať Begumovej britské občianstvo, kritike zo strany opozičných poslancov i ľudskoprávnych organizácií.

"Tieto deti nie sú džihádisti," uviedol v rozhovore pre AFP indický bojovník za práva detí Kajláš Satjárthí. "Ak im nedokážeme poskytnúť patričnú starostlivosť, ochranu, lásku, rešpekt a uznanie ako ľudským bytostiam, tak existuje oveľa vyššia pravdepodobnosť, že sa stanú obeťami zneužívania a manipulácie," dodal. "Možno sú to deti džihádistov, samovražedných atentátnikov alebo teroristov. Narodili sa do takej rodiny, ale nie svojou vlastnou vinou," vyhlásil Satjárthí.

Podľa Detského fondu OSN (UNICEF) sa v utečeneckom tábore al-Hol, do ktorého v posledných týždňoch prišla väčšina ľudí, ktorí utekajú z porazeného kalifátu, nachádza zhruba 3000 detí zo 43 krajín, konštatovala AFP. Po tom, čo poslednú baštu IS v Sýrii - dedinu Bághúz - opustili tisíce žien a detí, otvárajú sa otázky o tom, ako majú domovské štáty k bojovníkom IS a k ich deťom pristupovať. Niektoré krajiny, ako napríklad Rusko, deti bojovníkov IS repatriovali a umiestnili ich k ich príbuzným alebo do náhradných rodín. Naopak, Francúzsko, Belgicko či Veľká Británia s prijímaním týchto detí späť do vlasti váhajú, poznamenala AFP.

 

Satjárthí ocenil pokrok v boji za práva detí, zároveň však skonštatoval: "Na mnohých miestach na svete je viac vojakov než učiteľov a viac zbraní ako kníh a hračiek pre naše deti." Indický bojovník za práva detí dostal Nobelovu cenu za mier v roku 2014 za svoju snahu o boj proti detskej práci a proti zotročovaniu a vykorisťovaniu detí. Prestížnu cenu získal spoločne s pakistanskou školáčkou Malálou Júsafzajovou, ktorá svojimi blogmi a inými aktivitami bojovala za vzdelávanie dievčat a žien.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta