Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2019 04:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Akvabely z Bratislavy dobývajú svetové bazény: Voda je ich živel už od škôlky

Voda je ich živel už od škôlky! Natália Pivarčiová (18) a Viktória Reichová (17) patria medzi najtalentovanejšie akvabely v slovenských bazénoch.

Gymnazistky z Bratislavy získali vo svojich kategóriách viackrát titul majsteriek Slovenska.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Synchronizované plávanie je krásny šport. Nielen pre tých, ktorí sa mu venujú, ale aj pre oči divákov. „Nie je to len plávanie, je to aj gymnastika a balet,“ približuje Natália, ktorá sa k akvabelám dala vlastne úplnou náhodou.

„Pôvodne som chcela ísť na gymnastiku, ale mamina sa omylom dovolala trénerke synchronizovaného plávania. Hneď po prvom tréningu som vedela, že toto je to, čomu sa chcem venovať,“ spomína na svoje začiatky. A Viktória ju dopĺňa: „Mám staršiu sestru, ktorá mala problémy s chrbticou. Lekár jej povedal, že jej pomôže iba plávanie. To jej však pripadalo nudné, a tak sa dala na synchronizované plávanie. A ja som sa prišla pozrieť na tréning, mala som štyri roky a hneď som chcela robiť to isté.“

Otvoriť galériu

 

K športu sa priviedli samy, my ich v tom ako rodičia iba podporujeme. Musím priznať, že je príjemné, keď vidíme, že naše deti chcú v tínedžerskom veku športovať a sú úspešné,“ hovorí Viktóriina mama Andrea Reichová.

Trénerka z Ukrajiny

Silnou stránkou nadaných športovkýň je tzv. duo – plávanie vo dvojici, ale aj sólo. Ešte donedávna boli obidve súčasťou aj tímových zostáv. Dnes sa musia spoľahnúť najmä samy na seba. A na svoju trénerku.

Vedie ich Ukrajinka Kseniya Sydorenko (32), ktorá bola finalistkou olympiád v Pekingu, Londýne aj v Riu de Janeiro a je medailistkou z MS aj ME. „Chcem im pomôcť, aby sa splnil ich sen. Robia veľké pokroky a majú môj obdiv, lebo denne trénujú 3-4 hodiny a cez víkendy aj 6-7 hodín,“ hovorí trénerka.

Otvoriť galériu

Pri tomto športe je trénerka najdôležitejšia. Bez nej by sme nevedeli, čo robíme. Veď pod vodou sme dolu hlavou a nedá sa presne odhadnúť, ako máme nohy či prsty, ktoré sú nad hladinou,“ vysvetľuje Natália.

Bez dychu

Pri synchronizovanom plávaní je veľmi dôležité vydržať čo najviac bez dychu. „Na jedno nadýchnutie vydržíme okolo dvoch minút,“ zhodujú sa plavkyne, ktoré majú počas kreácií pod vodou stále otvorené oči. Neštípu? „Keď sa staráte o to, aby ste sa pod vodou nezadusili, tak nevnímate, či vás štípu, alebo neštípu oči,“ smeje sa Viktória. „Počas zostavy si rátame do osem, to máme stále v hlave a hýbeme sa podľa tempa hudby, ktorá nám hrá z reproduktora aj pod vodou.“

Učenie po nociach

Skĺbiť vrcholový šport a školu je náročné. „Vlastne okrem toho nič iné nestíham. Keď prídem o desiatej večer z tréningu a na druhý deň ma čaká v škole písomka, tak sa učím aj do jednej. Je to niekedy drsné...“ hovorí Natália. „Našťastie, väčšina učiteľov to akceptuje a ak môžu, vychádzajú nám v ústrety, hoci nemáme žiaden individuálny študijný plán. Ale nájdu sa aj takí, ktorí tento šport neberú vážne. Pre nich je synchronizované plávanie iba také kopanie nohami nad vodou.“

Otvoriť galériu

Hoci domovským klubom dievčat je ŠK Synchro v Bratislave, už niekoľko mesiacov hosťujú vo švajčiarskom klube Limmat Nixen Zürich. „Podmienky sú tam oveľa lepšie ako u nás. Azda na každej škole majú minimálne jeden 25-metrový bazén. Za tri dni sústredenia sme vystriedali šesť bazénov!“ pochvaľujú si dievčatá, ktoré švajčiarsky klub prihlasuje aj na preteky.

Repre

Napriek tomu, že Natália a Viktória boli majsterkami Slovenska a v technických figúrach patria medzi naše najlepšie akvabely, nie sú v národnej reprezentácii. Dôvody rodičia nechcú veľmi rozoberať, aby dievčatám nepriťažili.

„Sú za tým nezhody so Slovenskou plaveckou federáciou. Deťom, ktoré milujú šport, sa to niekedy ťažko vysvetľuje, ale o to viac obdivujeme ich zápal...“ hovorí Andrea Reichová. „Ako by nebola vždy najdôležitejšia výkonnosť...“ naznačí mama Natálie, Stanislava Pivarčiová.

Otvoriť galériu

Viesť deti k vrcholovým výkonom bez podpory nie je ľahké. „Je to náročné, od času až po financie. Všetky bazény si musíme zabezpečovať s pomocou klubu my a keď­že momentálne nie sú v reprezentácii, platíme ich vo vlastnej réžii. Ale rozhodli sme sa, že naše deti podporíme, lebo vidíme ich lásku k športu a aj výsledky. Ak raz skončia, aby to nebolo naše rozhodnutie, ani nikoho iného, ale iba ich,“ vysvetľuje mama Viktórie.

„Napriek tomu, že dievčatá nie sú v národnom tíme, trénujú, akoby v ňom boli. Veľmi sa tam chcú vrátiť. Veríme, že rozum zvíťazí,“ dodávajú hrdé mamy. To, že sú na dobrej ceste v tréningovej príprave, sa potvrdilo aj na posledných seniorských pretekoch v Prahe v decembri 2018 so silným zastúpením zahraničných pretekárok. V párovej zostave obsadili dievčatá 2. a 4. miesto. A v sólovej zostave obsadila Viktória 2. miesto s počtom 78,33 bodu, pričom vekom je ešte juniorka.

 

Natália Pivarčiová

- Niekoľkonásobná majsterka SR vo všetkých kategóriách (sólo, pár, tím)

- Mediterranean Cup 2015 (neoficiálne MS starších žiačok) 12. miesto v sólovej zostave z 24 krajín sveta

- Majstrovstvá Európy juniorov – 11. miesto z 23 krajín

 

Viktória Reichová

- Niekoľkonásobná majsterka SR vo všetkých kategóriách (sólo, pár, tím)

- Mediterranean Cup 2017 (neoficiálne MS starších žiačok) 11. miesto v sólovej zostave z 26 krajín sveta

- 1. miesto - technické sólo Hungarian National Championship 2018

- 2. miesto - technické aj voľné sólo Austrian Youth Championships Open 2018

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!