Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2019 11:50 | Správy | Domáce správy
Foto

Žilinčanka Blanka za šesť rokov navštívila 30 krajín: Celý život šetrila, aby na dôchodku cestovala

Iní v jej veku ležia na gauči a oddychujú, ona chytila druhý dych a objavuje svet. Grafička Blanka Ulaherová (62) je síce už niekoľko rokov na dôchodku, ale slobody a zážitkov má toľko, že si ich nemôžu dovoliť ani o dve generácie mladší ľudia.

Každý mesiac má zbalený ruksak a cestuje po svete. Zo svojich výprav píše blogy, fotí a stala sa vzorom pre starších ľudí. Žilinčanka absolvovala už stovky ciest a hovorí, že najkrajším momentom je samotné cestovanie. A to dokonca bez kopy peňazí a angličtiny.

Blanka (62) priznáva, že si život užíva plnými dúškami. „Konečne mám čas na cestovanie, po ktorom som vždy túžila. Mala som veľa pracovných povinností a rodinu, ale teraz mám deti veľké a som na dôchodku,“ hovorí vyštudovaná ekonómka, ktorá väčšinu profesionálneho života pracovala v reklamnom štúdiu ako grafička.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Intenzívnejšie začala cestovať pred 6 rokmi, jej prvými destináciami boli Makarská riviéra a Dánsko. Odkedy však šla pred 3 rokmi do dôchodku, na cestách je každý mesiac.

 

„Precestovala som takmer všetky európske štáty a teraz cestujem najmä na exotický východ. Začala som aj so synom Jakubom cestou na Ukrajinu do Užhorodu. Najskôr som mala obavy, ale bolo to úžasné, a tak sme sa tam po pár dňoch ešte dvakrát vrátili,“ hovorí s tým, že krajina im natoľko učarovala, že tri roky cestovali len po Ukrajine krížom-krážom.

Miluje vlaky

Hoci využíva všetky formy dopravy, najradšej má vlaky. „Milujem cestovanie, spoznávať ľudí. Myslím, že by som si to tak neužila ako v tomto veku, pretože na spoznávanie kultúr potrebuje človek zrelosť. V mladosti človek neprežíva zážitky s takou hĺbkou a intenzitou. Mám tisíce fotografií a videí a množstvo priateľov, ktorí mi píšu,“ vysvetľuje Blanka. Najčastejšie spoznáva nové krajiny a kultúry so svojím manželom Stanislavom (63), synom Jakubom, no nezabúda ani na kamarátky.

Otvoriť galériu

Kto by si však myslel, že na takéto zážitky potrebuje hŕbu peňazí, bol by na omyle. Blanka vraví, že väčšina jej ciest patrí do kategórie nízkonákladových. A keďže cestovanie bolo jej celoživotným snom, patrične sa naň celý život pripravovala.

„V mladosti som sa vzdala drahého oblečenia, okrem obrúčky žiaden šperk ani nevlastním a ani po nich netúžim. Aj na cestách sa viem uskromniť, nemusím mať drahé hotely, obľubujem rodinné penzióny, kupujem si letenky počas akcií. Nerobí mi problém precestovať noc vo vlaku, v autobuse, vychutnávam si cestovanie so všetkým, čo k tomu patrí,“ vraví s tým, že trojdňový výlet ju priemerne vyjde na 120 €.

Za posledných 6 rokov navštívila 30 krajín a absolvovala 64 ciest. Momentálne objavuje krásy Strednej Ázie, Kirgizska a krajinou jej srdca je najmä Irán. Jediné, čo ju však ešte obmedzuje, je slabá znalosť angličtiny. „Ale perfektne viem po rusky a som prekvapená, že ruštinou sa dá tiež veľmi dobre dohovoriť, aj keď v Azerbajdžane sa mladí ľudia veľmi už nechytajú,“ dodáva.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

Takto cestuje

Čo si nikdy nezabudne zobrať: pas, platobnú kartu, cestovné lístky, letenky, lieky, mobil, foťák, nabíjačky, termooblečenie

Najobľúbenejšia krajina:  Spojené arabské emiráty, Irán

Najkrajšia príroda: Balkán

Najlepší ľudia: Irán

Najlepšie jedlo: macedónske tavče gravče (zapekaná fazuľa), iránske dizzy (zmes mäsa a zeleniny, hlavná zložka cícer), soljanka a vareniki - jedlá z krajín bývalého Sovietskeho zväzu, biryani - pikantná ryža s kúskami mäsa

Najdlhšie cestovanie: zo Žiliny do Bieloruska - 22 hodín s 8 prestupmi

Najrýchlejší výlet: polhodina v Čiernej Hore

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenil loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!