Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.03.2019 07:00 | Správy | Politika

Majetky prezidentských kandidátov odhalené: V akom luxuse si žijú?

Ide do tuhého! Už vieme, kto sa v konečnom dueli pobije o prezidentské kreslo.

Fotogaléria
20
fotiek v galérii

Medzi najzaujímavejšie informácie o kandidátoch patria určite ich majetkové pomery. Pozreli sme sa, ako si žijú siedmi prezidentskí kandidáti, ktorých favorizovali posledné prieskumy verejnej mienky.

Štefan Harabin (61): Výhodné nehnuteľnosti

Otvoriť galériu
Byt v Petržalke
Zdroj: br, Nový Čas Nedeľa
O sudcovi Najvyššieho súdu a bývalom ministrovi spravodlivosti je známe, že rád propaguje rôzne konšpiračné teórie a v majetkových otázkach rád zavádza. Podrobne vyplnené majetkové priznanie Transparency International neodovzdal. Kancelári Súdnej rady Slovenskej republiky však majetkové pomery sudcov pravideľne zverejňuje. V tom z roku 2017 sa píše, že Harabin vlastní dva byty, pri ktorých je uvedená veľmi výhodná kúpna cena. Štvorizbový byt v Petržalke dostal Harabin do užívania v roku 1991 od ministerstva spravodlivosti a neskôr si ho odkúpil podľa neho za štandardnú cenu, čo v preklade znamená 2 000 €. Súčasná trhová hodnota nehnuteľnosti sa pohybuje v cenách okolo 170 000 €.

Otvoriť galériu
Byt v Ružinove
Zdroj: anc

Spolu s manželkou Gabrielou si v roku 2008 zaobstaral štvorizbový luxusný mezonet v komplexe Octopus v bratislavskom Ružinove, za ktorý zaplatil 94 570 eur. Štandardná cenníková cena pritom v tom čase bola 168 522 €. Harabin výhodnú cenu obhajoval tým, že k podpisu zmluvy došlo v čase, keď sa projekt ešte len plánoval.

V roku 2009 si zaobstaral rozostavaný rekreačný dom v Dunajskej Lužnej za 65 400 €, kde vlastní aj pozemok v tesnej blízkosti vodnej nádrže, za ktorý zaplatil 150 000 €. Zvyšok majetku tvorí garáž a darovaná či zdedená orná pôda. Harabin na kampaň vyzbieral 275 617  € a na transparentnom účte mu tento týždeň zostalo 28 288 €.

Otvoriť galériu

Príjem za rok 2017: 59 790 €

Byt v Petržalke

Nadobúdacia hodnota: 2 000 €

Odhadovaná tržná hodnota: 170 000 €

Byt v Ružinove

Nadobúdacia hodnota: 94 270 €

Odhadovaná tržná hodnota: 280 000 €

Rekreačný dom v Dunajskej Lužnej

Nadobúdacia hodnota: 65 388 €

Odhadovaná tržná hodnota: 200 000 €

Béla Bugár (60): Majetný kandidát

Otvoriť galériu
Dom v Šamoríne
Zdroj: br, Nový Čas

Ani podpredseda parlamentu a predseda strany Most-Híd Béla Bugár podrobné majetkové priznanie Transparency International neposkytol. Ako verejný činiteľ sú jeho majetkové pomery zverejnené na stránkach NR SR. Podľa nich je majiteľom viacerých orných pôd, trávnatých porastov či zastavanej plochy v Šamoríne.

Poriadny balík dostal v roku 2014, keď za približne pol milióna eur predal Národnej diaľničnej spoločnosti pozemky v Kvetoslavove, na ktorých bude stáť rýchlostná cesta R7. Pozemky kúpil od svojho príbuzného v roku 2006 za 25 000 € a podľa svojich slov vtedy nemal ešte tušenie, že tadiaľ pôjde dôležitá cestná komunikácia. Dom v Šamoríne, v ktorom dlhoročný politik býva, je písaný na manželku Gabrielu.

Otvoriť galériu

Bugár sa je spoločníkom v realitnej kancelárii BB & G, s. r. o., v ktorej má 75 % podiel a s partnerom vo firme Parcus vlastní polovicu Domu sociálnych služieb v Rohovciach a neďalekého kaštieľa. Zaujímavé je, že v roku 2012 dostal Senior Park štedrú dotáciu 368 222 € od Bratislavského samosprávneho kraja, ktorému vtedy šéfoval politik SDKÚ Pavol Frešo. Bugár na svoju kampaň získal 462 000 €, čo je najviac z prezidentských kandidátov a na transparentnom účte mal tento týždeň k dispozícii 109 700 €.

Príjmy za rok 2017: 27 732 € (z výkonu verejnej funkcie), 796 € (iné)

Dom v Šamoríne

Nadobúdacia hodnota: neznáma

Odhadovaná tržná hodnota: 250 000 € (písaný na manželku)

Kaštieľ v Rohovciach s priľahlými stavbami

Cenné papiere

Podiely vo firmách BB&G a Parcus

Marián Kotleba (41): Vila v Banskej Bystrici

Otvoriť galériu

Poslanec NR SR za Ľudovú stranu naše Slovensko, za ktorú aj kandiduje na post prezidenta, sa v poslednom prieskume pred prezidentskými voľbami umiestnil na štvrtom mieste. Podrobné majetkové priznanie pre Transparency International neposkytol, no ako verejný činiteľ má povinnosť zverejňovať majetkové priznanie priamo na stránkach Národnej rady Slovenskej republiky. V ňom sa dočítate, že extrémista a šéf ĽSNS vlastní byt a podiel na spoločných častiach zariadenia domu. Trojizbovú nehnuteľnosť na banskobystrickom sídlisku Sásová si na hypotéku zaobstaral spolu s manželkou Erikou ešte v roku 2015. Okrem toho podľa katastra vlastní ešte viac ako štvrtinu 30-árového pozemku v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava, ktorú získal darom a na tom pozemku stojí rómska osada.

V auguste 2016 kúpila jeho strana v Banskej Bystrici v časti Jakubov rodinný dom za približne 229 000 €. Kotlebovci si ho mohli dovoliť aj vďaka úspechu v parlamentných voľbách v roku 2016, keď extrémisti zo štátnej kasy dostali viac ako 5 miliónov eur! Podľa obyvateľov miestnej časti sa Kotleba pri kúpe domu predstavoval ako nový sused a ľudia z okolia nepochybujú, že jedného dňa sa tam terajší župan s rodinou nasťahuje. Zatiaľ tam však nebýva. Kotleba na prezidentskú kampaň získal 75 525 € a na transparentnom účte mal tento týždeň zostatok 3 184 €.

Otvoriť galériu

Príjmy za rok 2017: 23 532 €

Rodinný dom v mestskej časti Jakub - sídlo strany

Nadobúdacia hodnota: 229 000 €

Odhadovaná tržná hodnota: 250 000 €

Pozemok v Krásnohorskom Podhradí

Nadobúdacia hodnota: neznáma

Odhadovaná tržná hodnota: 9 000 €

Byt v Banskej Bystrici

Nadobúdacia hodnota: neznáma

Odhadovaná tržná hodnota: 85 000 €

František Mikloško (71): Neúnavný kandidát

Otvoriť galériu
Byt v Starom Meste
Zdroj: br, Nový Čas

Spomedzi kandidátov na prezidenta je to rekordér. Známa tvár z novembra 1989, bojovník proti mečiarizmu a za kresťanské hodnoty sa o kreslo hlavy štátu pokúša už tretíkrát. Transparency International poskytol majetkové priznanie, kde uvádza, že jeho príjmy pochádzajú z dôchodku a z publikačnej činnosti či účasti na konferenciách. Mikloško vlastní dvojizbový byt v bratislavskom Starom Meste, ktorý kúpil v roku 1999 v prepočte za 7 021 €. Na svoju kampaň získal 53 385 € a na jeho transparentnom účte aktuálne svieti suma 11 788 €.

Dôchodok + príjmy za publikačnú činnosť, účasť na konferenciách. Príjmy nepresiahli hranicu 1 915 €, nad ktorou musí dôchodca platiť dane

Byt v Starom Meste

Nadobúdacia hodnota: 211 520 Sk (7 012 €)

Odhad trhovej hodnoty: 220 000 €

Milan Krajniak (46): Byty a zlaté mince

Otvoriť galériu
Dva byty v Starom Meste
Zdroj: br, Nový Čas

Prvú sedmičku prezidentských kandidátov podľa posledných prieskumov uzatvára poslanec NR SR za Sme rodina Milan Krajniak. Z jeho majetkového priznania uverejneného na webe Národnej rady sa dočítame, že za rok 2017 zarobil 25 524 € a to iba z výkonu verejnej funkcie. V bratislavskom Starom Meste vlastní v jednej bytovke dva byty, jeden z nich je financovaný hypotékou.

Okrem toho je vlastníkom ornej pôdy a tiež má podiely v eseročkách. Zisky z nich však neuvádza. V jeho majetkovom priznaní sa nachádzajú aj zlaté mince. Podľa jeho slov sú to pamätné mince Wiener Philharmoniker, ktoré si kúpil ako zábezpeku v časoch krízy a dnes môžu mať hodnotu 20-tisíc eur. Krajniak kedysi pracoval ako poradca ministra vnútra Daniela Lipšica a jeho meno sa spomínalo aj v spise Gorila. Na svoju kampaň získal 286 200 € a na jeho transparentnom účte bol tento týždeň zostatok 9 812 €.

Priznaný príjem za r. 2017: 25 524 € (z výkonu verejnej funkcie) 

Podiely vo firmách

Orná pôda

Zlaté mince

Nadobúdacia hodnota: neznáma

Odhadovaná hodnota: 20 000 €

Dva byty v Starom Meste

Nadobúdacia hodnota: neznáma

Odhad trhovej hodnoty: 580 000 €

Maroš Šefčovič (52): Zarába kráľovsky

Otvoriť galériu
Byt v Bratislave
Zdroj: anc

Favorizovaný prezidentský kandidát Smeru eurokomisár Maroš Šefčovič sa v posledných rokoch zdržiaval prevažne v zahraničí. Svoje majetkové priznanie ako účastník boja o prezidentské kreslo organizácii Transparency International neposkytol a v rebríčku prehľadnosti kampane sa umiestnil až na 12. mieste. Aké-také majetkové pomery Šefčoviča sú zverejnené na stránke Európskej komisie, kde sa dozviete, že spolu s manželkou vlastní dva byty v bratislavskej Karlovke, kde majú bývať jeho dcéry, ďalej garáž a rodinný dom v Senci. Ten je však podľa listu vlastníctva písaný na jeho manželku Helenu. Všetky nehnuteľnosti sú aktuálne zaťažené hypotékou. Príjmy neuvádza, no ako eurokomisár zarába kráľovsky. Jeho plat ako podpredsedu Európskej komisie a komisára pre energetickú úniu je takmer 25 000 € mesačne.

Otvoriť galériu
Dom v Senci
Zdroj: anc

Pripomeňme, že v Bruseli sedí 15 rokov. Momentálne si pre svoju prezidentskú kampaň čerpá až do konca marca neplatené voľno. Ak by sa Šefčovič stal prezidentom Slovenskej republiky, platovo by si výrazne pohoršil. Hlava štátu by mala zo zákona zarábať štvornásobok platu poslanca a keďže NR SR minulý rok schválila rozmrazovanie platov ústavných činiteľov, mzda nového prezidenta by mala presiahnuť 12 000 €. Na ten má nárok od prvého dňa mesiaca, v ktorom zložil sľub. Na porovnanie dosluhujúci prezident Andrej Kiska podľa majetkového priznania zarobil za rok 2017 necelých 96 000 €, čo znamená okolo 8 000 € mesačne. Podľa našich informácií v Bruseli ani nikde inde v zahraničí rodina Šefčovičovcov nehnuteľnosti nevlastní. Na kampaň vyzbieral 323 500 € a na jeho transparentnom účte tento týždeň svietil zostatok 12 980 €.

Otvoriť galériu
Garáž v Bratislave
Zdroj: han, Nový Čas

Príjem za rok 2017: neuvádza

Dva byty v Bratislave

Nadobúdacia hodnota: neznáma

Odhadovaná tržná hodnota: 280 000 €

Garáž v Bratislave

Nadobúdacia hodnota: neznáma

Odhadovaná tržná hodnota: 20 000 €

Dom v Senci

Nadobúdacia hodnota: neznáma

Odhadovaná tržná hodnota: 400 000 € (písaný na manželku)

Zuzana Čaputová (45): Biznis s ubytovaním

Otvoriť galériu
Byt v rodinnom dome
Zdroj: ik, Nový Čas Nedeľa

Podľa posledných prieskumov to má do prezidentského kresla najlepšie našliapnuté právnička z Pezinka Zuzana Čaputová, podpredsedníčka hnutia Progresívne Slovensko, ktorá kandiduje ako nezávislá. Podľa Transparency International vedie najprehľadnejšiu kampaň a poskytla aj podrobné majetkové priznanie. Podľa neho je Čaputová majiteľkou jedného z dvoch bytov nachádzajúcich sa v rodinnom dome v Pezinku. Za nehnuteľnosť kandidátka na prezidentku v roku 2018 zaplatila 148 500 € a financovanie časťou 98 845 € pokryl hypotekárny úver. Odhad jej terajšej trhovej hodnoty je 170 000 €.

Nie je to však jediná nehnuteľnosť, ktorú Čaputová vlastní. V roku 2014 vo verejnej súťaži vysúťažila od mesta Pezinok rekreačnú chatu v chatovej oblasti Slnečné údolie, ktorá sa nachádza približne päť kilometrov od Limbachu. Za stavbu aj s okolitými pozemkami zaplatila 55 500 €. Dnes chatu prenajíma a ako je vidieť na stránkach s ponukami ubytovania, určite musela investovať do rekonštrukcie desaťtisíce eur. Prenájom objektu so štyrmi spálňami, s plne vybavenou kuchynkou, dvomi kúpeľňami a s veľkou spoločenskou miestnosťou na jednu noc pre 13 ľudí vychádza približne 230 €. Trhová hodnota štýlovej chaty v romantickom prostredí pod hrebeňom Malých Karpát je podľa jej majetkového priznania 98 000 €. Čaputová na kampaň dala dohromady sumu 458 838 € a na jej transparentnom účte sa aktuálne nachádza suma 53 594 €.

Otvoriť galériu
Rekreačná chata v Pezinku
Zdroj: br, Nový Čas Nedeľa

Príjem za rok 2017: 43 306,56 €

Byt v rodinnom dome

Nadobúdacia hodnota: 148 500 €

Odhadovaná tržná hodnota: 170 000 €

Rekreačná chata v Pezinku

Nadobúdacia hodnota: 55 000 €

Odhadovaná tržná hodnota: 98 000 €

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú