Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.03.2019 10:59 | Správy | Politika

Kandidát na prezidenta František Mikloško: Opozícia je vulgárna, neznamená alternatívu

Slovenský rekordér. Bývalý politik a súčasný dôchodca František Mikloško (71) sa o dôveru Slovákov v prezidentských voľbách uchádza už tretíkrát.

Pri svojich posledných pokusoch ani raz významne nezamiešal výsledným poradím, no hovorí, že ani v tomto prípade sa vopred nevzdáva.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Prečo idete po tretíkrát do prezidentských volieb?

Tretíkrát sa o niečo pokúšam. Moje rozhodnutie padlo po tom, čo ma vyzvali osobnosti, keď bol zavraždený Ján Kuciak a Martina Kušnírová. Znovu sme sa dostali do situácie, do ktorej treba vstúpiť slovom, postojom a činom.

 

Ste spokojný s číslami podpory, ktoré vám namerali agentúry?

Nekladiem si tú otázku a nechcem sa ňou nejakým spôsobom znervózňovať. Ťahám kampaň do konca prvého kola. Tí ľudia, ktorí sa rozhodnú mi dať hlas, tak im budem vďačný a ukáže sa, aké množstvo je ľudí, ktorí sa hlásia k hodnotám, ktoré predstavujem.

Čo vám povedala manželka, keď ste jej oznámili, že idete kandidovať?

Opýtala sa ma, či to myslím vážne a ja som jej povedal, že viem, že keby som túto ponuku neprijal, tak by som si to vyčítal.

Čo by boli prvé tri veci, ktoré by ste urobili v Prezidentskom paláci?

Prešiel by som všetkými kanceláriami a podal by som ruku všetkým ľuďom, aby som sa zoznámil. Pokúsil by som sa vybudovať základné prostredie, v ktorom by som sa pohyboval – mojich poradcov a ľudí, ktorým dôverujem. Rád by som navštívil Českú republiku.

Máte už poradcov, ktorý by pracovali po vašom boku?

Takými kľúčovými postavami v tom posolstve, ktoré nesiem v kampani a niesol by som ho aj ďalej, je spájanie kresťanských síl, čo by predstavoval v mojom tíme Vladimír Palko a spájaním sekulárnych a demokratických síl, čoho predstaviteľom je Peter Zajac. Týchto dvoch ľudí, pokiaľ by boli ochotní, by som mal rád pri sebe.

Postupovali by ste pri demisii vlády rovnako ako prezident Kiska, alebo by ste tlačili skôr na predčasné voľby?

Osobne si myslím, že rozhodnutie Andreja Kisku netlačiť na predčasné voľby bolo správne a ja by som asi postupoval rovnako. Po prvé, nevidel by som vtedy žiadnu alternatívu, o ktorú by sme sa mohli oprieť. Nemali by sme zabúdať, že v čase vrcholného zápasu mečiarizmu tu bolo silné KDH na čele s Jánom Čarnogurským, ktoré malo 14 - 15 % a ku ktorému sa pridávali odídenci z HZDS. Vždy je potrebný silný stranícky líder, ku ktorému sa možno pridať. V tejto chvíli takýto líder na Slovensku nie je.

Hovoríte pozitívne o Kiskovi. V čom by ste ale boli iný v Prezidentskom paláci?

Andrej Kiska sa stal prezidentom vo chvíli, keď ľudia mali dosť straníckej politiky a politikov a chceli nejakú zmenu. V tom bola jeho výhoda, že prišiel nezaťažený politickou minulosťou, ale v tom bola jeho slabosť. On nie je homo politicus a ja mám obavy, že aj preto odchádza z toho zápasu, ktorý by vyhral bez konkurencie, pokiaľ by išiel do prezidentských volieb.

Tá politika ho až tak nebaví, pretože prezident nemá veľké právomoci a nemá tú dynamiku života ako ministri či premiér. Čiže musí do toho vnášať politické videnie sveta, čo on príliš nemal. To bola jeho slabá stránka a myslím si, že to viedlo k tomu, že vycúval.

Čo by ľudia na Slovensku videli ako výsledok vašej práce v paláci po piatich rokoch?

Ja sa cítim byť úplne ukotvený na Slovensku. Vnímam slovenskú charizmu v jej tradičných hodnotách, pohostinnosti a v jej obrovskom nadaní, čo sa vidí u ľudí, ktorí sa vedia uplatniť vo svete.

Zároveň si myslím, že túto slovenskú charizmu treba obohatiť o európsky rozmer. My sme súčasťou Európy, Európa je naším osudom, našou povinnosťou je tam byť a vnášať tam svoje videnie sveta. Zároveň sa tomu svetu otvoriť a dotiahnuť sa naň.

Prezident často kritizuje súčasnú aj predchádzajúcu vládu. Boli by ste rovnako tvrdý?

Prezident by mal hovoriť pravdu. Nechcel by som sa dostať do pozície, že by som zápasil len s vládou. Pokiaľ by sa však dostala do pozície, že by sa vláda dopúšťala nedemokratických krokov a jasne by sa ukazovalo, že zahmlieva trestnú činnosť, tak by som za každú cenu išiel do toho sporu.

Na druhej strane prezident sa nemôže vyjadrovať len k otázkam vládnych koalícii. Tá vulgárnosť, ktorú vnášajú niektoré politické strany do života, tak by som sa voči nej ohradil. To nie je alternatíva pre ďalšie napredovanie Slovenska. Opozícia vždy nejakým spôsobom čaká, aby kontrolovala moc a nejakým spôsobom ju prevzala. Dnešná opozícia svojou vulgárnosťou neznamená alternatívu pre Slovensko a o tom by som otvorene hovoril.

Aká by mala byť priemerná mzda na Slovensku, aby dokázali ľudia bez problémov vyžiť?

Nerád by som sa staval do pozície vlády, pretože oni vidia celú situáciu komplexne. Najradšej by som bol, keby bola čo najvyššia, ale na druhej strane ja som bol vo vládnej garnitúre po '98 a viem, ako prebiehajú koaličné rokovania o možnostiach.

Mala by existovať výška minimálneho dôchodku na Slovensku?

Toho by som sa veľmi zastával. Myslím si, že v otázke dôchodkov sa urobila vážna chyba. U niektorých ľudí, ktorí celý život pracovali, sú tie dôchodky tak nízke, že z toho sa nedá vyžiť. Pri stanovení výšky sa musí spojiť odvaha so zodpovednosťou.

Prezradíte, koľko máte mesačne vy?

Nie. Celý život som žil zo svojho platu. Tie finančné záležitosti sú také, že nerád o nich rozprávam, pretože to vyvoláva emócie.

Môžete povedať, koľko približne miniete za mesiac?

Nemáme auto, nedovoľujeme si nejaké veci, ktoré sú nadpriemerné. Neviem to vyčísliť, v tomto to nechávam na manželku.

Koľko stojí liter mlieka v obchode?

Manželka ma posiela nakupovať a niekedy sa pozerám na akcie. Mám pocit, že keď stojí 1,19 €, tak by som to už mohol kúpiť.

Vajcia a chlieb?

Nakupujem kváskový chleba, ten stojí okolo 90 centov. Vajcia kupujeme väčšinou v akcii. Trošku sa chvejem od neistoty, ale podstatné je, že kupujem, keď sú v akcii. Mám pocit, že keď stoja 1,89 €, tak je to pre nás zaujímavé.

Aká je najväčšia slabosť, s ktorou celý život zápasíte?

Asi lenivosť, ktorá súvisí s tým, že som zo štyroch detí najmladší a nebol som pri výchove tlačený do takej usilovnosti. Tiež prchkosť, ktorou sa nechám uniesť.

Tolerovali by ste neveru?

Pri mojej manželke som presvedčený, že mi také nehrozí. Som schopný na ňu staviť. Pochádza z rodinného prostredia, šiestich detí, kde, ako sa hovorí, že nevera sa nenosí. Ja by som toho tiež nebol schopný.

Aký máte postoj k dekriminalizácii niektorých drog?

To je háklivá záležitosť a neviem sa celkom kompetentne vyjadriť. Počul som názory, že pre medicínske účely by sa mohla uvoľniť marihuana, ale čo to bude znamenať v ďalších následkoch a či sa to nezvrhne, tak to by som sa musel radiť s ľuďmi. Skôr treba brať skúsenosť Západu, ktorý s týmito vecami už zápasí.

Podpísali by ste zákon, ktorý by obmedzoval interrupcie na Slovensku?

Podpísal. Vidím to tak, že aj ja som bol niekedy v druhom alebo treťom mesiaci života u mojej matky a dnes som tu a som rád, že som tu. Diskusia o tom, že kedy začína ľudský život, je nepodstatná. Z toho, čo matka v sebe nosí vyrastá krásny človek a bola by škoda, keby sme tomu človeku zabránili žiť.

Podporili by ste zavedenie registrovaných partnerstiev?

Problém je v tom, že registrované partnerstvá sú v legislatíve EÚ chápané už ako manželstvo, z čoho automaticky vyplýva možnosť adopcií detí. Tu zastávam názor židovsko-kresťanskej línie, že manželstvo tvoria muž a žena.

Ale rešpektujem tú intimitu a volanie po akomsi vzťahu aj u ľudí, ktorí sú inak orientovaní. Nikdy by som sa ich nechcel dotknúť a nepotrebujem si to vnucovať, je to vo mne prirodzené a ani to nevnímam a nerozlišujem.

Je ešte možnosť, že sa vzdáte účasti v prvom kole?

O takýchto témach ani nediskutujem. Kandidujem za prezidenta a 16. marca v noci uvidíme.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?