Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Najšikovnejší rezbári z Vranova: Toto už dokážeme vykúzliť z dreva

Je ich čoraz menej, no o to viac sú žiadaní! Najmladšia generácia nádejných drevárov si zmerala sily v tradičnej súťaži na Zemplíne pod názvom Zručný drevár.

Aj keď ide o ich prvotiny, už teraz sa ukazuje, akí sú zruční. Tých najšikovnejších čaká štedrá budúcnosť. Za ručné výrobky z voňavého prírodného materiálu si už dnes môžu zarobiť aj niekoľko tisíc eur mesačne.

Na Deň remesiel, ktorý Stredná odborná škola drevárska vo Vranove nad Topľou hostila už po siedmy raz, sa prišli pozrieť húfy žiakov a nadšencov. Niet sa čomu čudovať, veď svoje umenie sem prišlo ukázať až 38 majstrov remeselníkov z celého kraja. A hoci podľa riaditeľa školy Igora Šestáka na mladých talentoch je ešte poznať, že s remeslom začínajú, talent a šikovnosť z nich priam sršia.

Otvoriť galériu

Spoľahnúť sa môžu aj na pomoc dospelých majstrov. „Ale o tom to je, starší odovzdávajú mladším generáciám skúsenosti, zručnosti a vedomosti. Každý rok tu objavujeme nové talenty,“ uviedol Šesták.

 

Víťazi nezaháľali

Najzručnejším drevárom juniorom sa stal Benjamín Gajdoš (13), žiak základnej školy z obce Bystré, so svojimi pomôckami do kuchyne. „Strúhal a dokončoval som ich spolu päť dní. Najťažšie bolo urobiť práve lyžice a varešky, vyformovanie tvarov vyžadovalo veľa pozornosti a trpezlivosti,“ prezradil Benjamín s tým, že práce sa tentoraz zaobišli bez zranení, ku ktorým pri výrobe často dochádza.

Skupinoví víťazi sa presadili s kolekciou drevených doplnkov do jedálne - umelecká tácka, držiak na zákusky a hodiny. Najprácnejšie sa tvorila práve tácka, ktorej vdýchol život Marek Goroľ (16). „Pracoval som na nej celý týždeň. Rezbárstvo ma baví už od detstva, rozhodne sa tomu chcem venovať aj po skončení školy,“ uviedol.

Otvoriť galériu

Špeciálnu cenu poroty získal aj Tomáš Lehét (15) s drevenými podtáckami a držiakom na vínovú fľašu s pohármi, ktorý vystrúhal za tri dni. „Bolo to dosť komplikované, pretože všetky rozmery museli byť úplne presné, aby to nakoniec do seba všetko zapasovalo. Inak by ten držiak nevedel fľašu či poháre pevne udržať. Táto práca ma veľmi baví,“ povedal zanietene mladý remeselník Tomáš.

Rady od skúsenejších

Svoje diela pred budovou školy hrdo predstavil aj absolvent školy Samuel Suchý (23), ktorý už niekoľko mesiacov pracuje na drevenom betleheme. „Aj v rezbárčine je dnes šanca uplatnenia, ale človek potrebuje byť šikovný. Musí vedieť urobiť si reklamu, aby ľudia o ňom vedeli. Jedna vec je výrobok urobiť, druhá zase predať,“ hovorí Samuel z praxe. Svojim mladším kolegom radí, že je lepšie sa zamerať na určitý typ výrobkov a v tom sa zdokonaľovať. „Šikovní rezbári si z mojich skúseností vedia zarobiť 2- až 3-tisíc eur mesačne, tí najlepší ešte aj viac,“ dodal.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Patrik Struk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?