Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.03.2019 07:00 | Správy
Špeciálny projekt

Pozor na to, aké mäso nakupujete

Vraví sa, že sme tým, čo jeme. Veľmi pozorne preto sledujeme, čo vkladáme do svojich nákupných košíkov. Pri niektorých tovaroch sme sa naučili pozerať na hlavné údaje na obaloch ako je napríklad trvanlivosť. Ako však skontrolovať aj mäso? Viete správne čítať etiketu na mäse? Pozrite sa ako na to.

Pôvod mäsa

Na našich predajných pultoch môžeme nájsť mäso z rôznych krajín, rovnako ako naše slovenské mäso neraz končí na pultoch v iných krajinách, napríklad v Nemecku, Českej republike alebo Taliansku. Z dôvodu zachovania čerstvosti  často živé zvieratá putujú z jednej krajiny do druhej a spracúvajú sa až v krajine určenia. Napríklad slovenské jahňatá vždy pred Veľkou nocou putujú do Talianska, kde je jahňacina súčasťou veľkonočných tradícií rovnako ako u nás vianočný kapor.

Otvoriť galériu
Zdroj: Špeciálny projekt
Etikety na mäse obsahujú viac údajov – údaj o tom, v ktorej krajine boli zvieratá chované, kde bolo mäso spracované aj zabalené. Najčastejšie sa stretneme s mäsom, pri ktorom sú všetky údaje o pôvode rovnaké s krajinou, kde mäso nakupujeme – v našom prípade je to slovenské mäso. Pokiaľ máte záujem na Slovensku nakúpiť na 100 % slovenské mäso, máme pre vás jednoduché riešenie - vyberajte z ponuky značky „Slovenská farma“, ktorá garantuje slovenský pôvod. Jurov, Veľký Ďur, Tajná, Liptov a Padáň patria medzi hlavné farmy Slovenska, ktorých mäso putuje do predajní BILLA. „Zvieratá tu dostávajú nutrične vyvážené krmivo a od narodenia sú v starostlivosti odborníkov s dlhoročnými skúsenosťami v odbore. Naši pracovníci pravidelne podrobujú mäso previerkam kvality a dbajú na dodržiavanie prísnych hygienických predpisov. V pravidelných intervaloch disponujeme prehláseniami a laboratórnymi výsledkami od všetkých našich dodávateľov, že nimi dodávané produkty sú kvalitné a vyhovujúce na konzumáciu. Toto všetko má pozitívny vplyv na výslednú kvalitu mäsa v našich obchodoch. Náš mäsový sortiment je prejavom úcty k zákazníkovi, ale aj k slovenským podnikateľom,“ zdôrazňuje Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa siete supermarketov BILLA.

Pri pulte, chladené alebo mrazené?

V predajni má zákazník zväčša tri možnosti, ako si kúpiť mäso – pri pulte, chladené alebo mrazené. Najtradičnejší je nákup pri pulte, kde pri výbere pomôže priamo mäsiar, ktorý vie mäso aj naporciovať presne podľa potrieb zákazníka. „Chladeným označujeme čerstvé mäso s prirodzenou šťavnatosťou a chuťou, ktoré sa skladuje pri teplote -2 až 4 °C. Odporúčaná spotreba je do 24 hodín po nákupe a otvorení balenia, ale trvanlivosť v neporušenom obale je niekoľko dní. Samozrejme, pokým sú dodržané predpísané pokyny na skladovanie,“ hovorí K. Kirchnerová. Ako dodáva, na dlhšie skladovanie, teda pri nakupovaní do zásoby, je lepšie obzerať sa po mrazenom mäse, ktoré môže mať pri správnom skladovaní trvanlivosť aj rok. Skladuje sa však pri nižších teplotách, ako zmrazené pri -12°C alebo ako hlbokozmrazené pri viac ako -20 °C, preto je potrebné dôsledne dodržiavať teplotné podmienky pri uskladnení.

Skladovanie a prevoz mäsa

Čerstvosť a kvalita mäsa sú veľmi závislé aj od toho, ako mäso skladujeme a prepravujeme. „Už pár desiatok minút v aute na páliacom slnku dokáže každé, aj to hlbokozmrazené mäso z obchodu, úplne rozmraziť, a tým obmedziť jeho dobu trvanlivosti z týždňov na hodiny. Preto je dôležité prepravovať akékoľvek mäso aj hydinu po zakúpení v prenosných chladiacich boxoch alebo v termotaškách. Už pri nakladaní tovaru do tašiek v obchode by zákazníci mali myslieť na to, aby dali do jednej tašky čerstvé potraviny, ktoré je dobré držať v chlade a suché potraviny zvlášť,“ odporúča K. Kirchnerová. Ako ďalej radí, mäso doma by sa malo skladovať pri teplote, ktorá je uvedená na etikete každého spotrebiteľského balenia produktu. Zákazníci tam nájdu aj informácie o spotrebe produktu po otvorení balenia.

Otvoriť galériu
Zdroj: Špeciálny projekt
Druh mäsa

Výber je závislý na tom, čo sa chystáme variť, piecť, vyprážať alebo grilovať. Asi najbežnejším mäsom u nás je hydina. Okrem kurčiat sú stále populárne aj kačka, hus alebo morka. V tesnom závese je na Slovensku bravčové mäso, ktoré v našej kuchyni našlo využitie na stovky spôsobov. Najčastejšie sa používa bravčové karé pri príprave nedeľných rezňov, ale veľmi obľúbené sú aj rôzne druhy duseného bravčového mäsa a guláše. Hovädzie mäso si získava tiež čoraz viac priaznivcov a to napriek svojej vyššej cene. V našom jedálničku si našli svoje miesto aj ryby a divina, ale nekladieme si ich do košíka tak často ako iné druhy. 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?