Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2019 05:59 | Správy | Domáce správy

Otvorená spoveď utajeného svedka Petra Tótha: Prečo som šiel po Kuciakovi († 27)!

Konečne vyšiel s pravdou von! Svedok v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27) Peter Tóth po dlhých mesiacoch priznal, že tajne spolupracuje s políciou.

Exsiskár doteraz popieral, že by na svojho kamaráta Mariána Kočnera (55) donášal, najnovšie však verejne vyhlásil, že chce vypovedať pod vlastným menom a statusu utajeného svedka sa dobrovoľne vzdáva. Prečo tá náhla zmena postoja a čo to pre vyšetrovanie znamená?

Od vraždy novinára uplynul viac ako rok. Približne v polovici tohto obdobia, po zatknutí štvorice obvinených na čele s Alenou Zsuzsovou, začal s vyšetrovateľmi spolupracovať bývalý novinár a exsiskár Peter Tóth. Ten pre Mariána Kočnera sprostredkoval sledovanie Jána Kuciaka, no tvrdí, že išlo len o paparazzovanie na účely diskreditačných videí a o chystanej vražde nič nevedel.

Otvoriť galériu

„To, čo sa v médiách vydáva za sledovanie novinárov, bolo paparazzovanie. Toto paparazzovanie nemalo žiadnu príčinnú súvislosť s jeho vraždou. Ja som, samozrejme, žiadnych novinárov paparazzovať nemohol, keďže moja tvár je príliš známa na to, aby som sa mohol na takejto činnosti podieľať. Samozrejme som sprostredkoval túto činnosť, požiadal som o to jedného svojho známeho,“ tvrdí Tóth, podľa ktorého Kuciakovo „paparazzovanie“ trvalo päť dní na prelome septembra a októbra 2017 a aj tak nič škandalózne nepreukázalo.

 

„Jeho paparazzovanie bolo ukončené na základe môjho rozhodnutia, pretože som povedal, že z tých výsledkov, ktoré sa zabezpečili paparazzovaním, vyplýva, že Kuciak žije ako mních, nepije alkohol, neužíva drogy, nestretáva sa s kriminálne závadovými osobami a nie je v nadmernom styku s určitými politikmi a podnikateľmi,“ uviedol Tóth.

Právnik Róbert Bános hovorí, že z hľadiska vyšetrovania je práca s neutajeným svedkom oveľa jednoduchšia aj z procesného hľadiska. „Je pravda aj to, že keď sa svedok pod svoju výpoveď podpíše, tak to môže mať na súde väčšiu váhu, ako keď vypovedá anonym. Ako utajený svedok navyše nemohol na niektoré novinárske otázky odpovedať, teraz sa bude môcť efektívnejšie brániť niektorým podozreniam,“ dodáva Bános.

Otvoriť galériu

Na čo popieral, že je svedok

- Hovoril som to preto, lebo som chcel dodržiavať zákon. Rozhodol som sa však, že svoje postavenie v trestnej veci Jána Kuciaka zmením a nebudem viac utajeným svedkom a budem vypovedať ako obyčajný svedok. Rozhodol som sa tak preto, aby som uľahčil situáciu orgánom činným v trestnom konaní, pretože výpoveď svedka pod vlastnou identitou má väčšiu váhu a ja chcem, aby boli vrahovia potrestaní.

- Išiel som vypovedať preto, pretože vražda nemôže zostať nepotrestaná. Keby som si chcel veľmi uľahčiť život, mohol som dôkazy hodiť do Dunaja alebo spáliť.

pokračovanie
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby