Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Baníkov na hornej Nitre čakajú ťažké časy: Skončí 3500 ľudí bez roboty?

Baníkov čakajú ťažké časy. Termín ukončenia ťažby na hornej Nitre je už jasný. Vo väčšine baní by mal posledný baník sfárať v roku 2023. Ďalšie dva roky k dobru dostalo len ťažobné pole Juh Bane Nováky.

Samotná Baňa Nováky má byť definitívne zatvorená v roku 2027. To znamená, že takmer 3 500 zamestnancov by malo ostať bez roboty. V tomto roku firma prepustí takmer 300 baníkov. K ohrozeným patrí aj mechanik Maroš (55), ktorý v Novákoch robí už 33 rokov.

Takmer nikto z baníkov v Novákoch nechce hovoriť, čo bude ďalej. „Pracujem tu už 33 rokov. Ešte keď som chodil na učilište, tak som v bani praxoval. Jasné, že si prácu už nikde nenájdem,“ zamyslel sa Maroš a dodal: „Je to hrozné, ale nič s tým neurobíme.“ Rok 2018 priniesol pre Hornonitrianske bane Prievidza zmenu v rozhodnutí vlády o skrátení podpory pre výrobu elektrickej energie z domáceho uhlia.

„Z organizačných dôvodov sme vlani museli prepustiť 26 zamestnancov. Za dva mesiace tohto roka ich ukončilo pracovný pomer 11, v marci by to malo byť ďalších 9,“ vysvetľuje hovorkyňa hornonitrianskych baní Adriana Siváková. Začiatkom roka dostali odbory oznámenie od zamestnávateľa v súvislosti so znižovaním stavov. „Momentálne ide väčšinou o technicko-hospodárskych pracovníkov. Týmto ľuďom sme ponúkli pomoc pri sociálnom zabezpečení,“ vysvetľuje predseda odborov Jozef Talian.

Otvoriť galériu

 

Podľa neho zamestnanci dostanú pri dohode päťnásobok platu a tí, ktorí sú v dôchodkovom veku, majú nárok na trojmesačnú výpovednú lehotu, štvornásobné odstupné a odchodné. „Momentálne sa prepúšťanie týka najmä tých, ktorí sú v dôchodkovom veku,“ doplnil Talian. Mechanik Maroš rovnako ako tisícky ďalších dúfa, že bude v bani pracovať čo najdlhšie. „Poctivo som robil pod zemou 10 rokov, až potom som prešiel na mechanika. Verím, že tu ešte zopár rokov ostanem a odtiaľto pôjdem na dôchodok,“ nádeja sa.

Hovorkyňa Siváková vidí ešte svetielko nádeje: „V prípade pozitívneho vývoja cenových relácií na trhu s elektrickou energiou, emisnými kvótami CO2, uhlím a ďalšími komoditami môže od roku 2024 pokračovať ťažba uhlia ďalej na plne komerčnej báze.“ V hornonitrianskych baniach pracuje 3 490 zamestnancov, z toho fára 1 824 baníkov.

Prevádzky Hornonitrianskych baní

- Handlová

- Nováky

- Cigeľ

- Čáry

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Peter Pellegrini
Aktualizované
Zmeny vo fungovaní Fondu na podporu umenia: Hlas chce prísť v koalícii s návrhmi
(ilustračná foto)
Počasie sa zbláznilo, bude SNEŽIŤ: V týchto krajoch platí výstraha!
Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
Ondrej Lunter.
V Banskobystrickom kraji končia dve ambulancie: Hrozí urgentný nedostatok lekárov!
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!
Zuzana Vačková ukázala svojho chlapa.
Foto
TRAPAS ako hrom: Vačkovej nového chlapa si ľudia mýlila s jej OTCOM! Naozaj sa podobajú?
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Pri zmene RTVS skončí aj šéf Machaj: Premiér tvrdí, že návrh schválil i prakticky bez pripomienok
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Rozbili česko-ukrajinský gang! Narobil obrovské škody: Neuveriteľné zárobky
V okrese Veľký Krtíš vyhlásil v piatok 1. septembra 2023 okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie.
Samosprávam preplatia výdavky za cudzincov: Pôjde o sumu takmer 100-tisíc eur
Business people shaking hands in the office. Photo of one cheerful businessman and one happy businesswoman handshaking across the table.
Obzeráte sa po novej práci? Na tomto mieste v Bratislave to môžete skúsiť!
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Mimoriadna situácia na Horehroní: Nevyzerá to priaznivo! Znepokojivé správy o lykožrútoch