Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2019 17:08 | Správy | Domáce správy

SaS žiada odvolanie veľvyslanca kvôli kauze únosu Vietnamca: Oklamal naše ministerstvo?

Opozičná SaS vyzýva šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD), aby požiadal vietnamského veľvyslanca o odchod zo Slovenska.

Dôvodom má byť rozsudok nemeckého súdu, ktorý rozhodol, že vietnamský podnikateľ bol z Nemecka unesený cez Slovensko slovenským vládnym špeciálom. To podľa SaS dokazuje, že vietnamský veľvyslanec na Slovensku rezortu diplomacie klamal.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v reakcii upozornilo, že súd podľa dostupných informácií ešte nerozhodol o odvolaní odsúdeného vietnamského občana, nechce sa preto unáhliť.
"Keďže pristupujeme k našim diplomatickým krokom seriózne a s plnou vážnosťou, bez takéhoto súdneho rozhodnutia by bolo prijatie akýchkoľvek krokov predčasné a nezodpovedné. MZVaEZ rešpektuje medzinárodne zaužívané diplomatické pravidlá ako aj zásady medzinárodného práva a v tomto duchu budeme aj naďalej postupovať," uviedol pre TASR tlačový odbor ministerstva. Pripomenul tiež, že rozsudok, na ktorý SaS upozorňuje, je z júla minulého roka.

Ministerstvo tiež upriamuje pozornosť na ďalšiu časť rozsudku. "Súd na strane 19 rozsudku explicitne uvádza, že senát neprišiel k záveru, že by členovia slovenskej vlády vedeli o pozadí týchto udalostí," konštatoval rezort. Uznáva však, že vietnamská strana okolnosti únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha stále vierohodne nevysvetlila, a že právoplatné rozhodnutie odvolacieho súdu by znamenalo zásadný posun vpred v rámci celého prípadu.

 

Podľa SaS však rozsudok znamená, že Vietnam bezprecedentne klamal slovenskú vládu. "Takisto pripomíname, že Vietnam nikdy neodpovedal ani na otázku ministra Lajčáka, akým spôsobom sa občan Thanh do Vietnamu dostal, keďže je známe, že tam bol odsúdený na doživotie," uviedol poslanec Národnej rady SR Martin Klus (SaS), podľa ktorého je preto zarážajúce, že slovenská vláda v tejto kauze "upadla do apatie".
K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť predvlani v júli. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko preto vyšetruje možné porušenie medzinárodného práva Vietnamom, pričom sa zaoberá aj možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!