Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2019 12:00 | Správy | Zahraničné správy

Napäté očakávania schladili za pár hodín: Fiasko samitu Trumpa s Kimom

Napäté očakávania schladili za pár hodín. Americký prezident Donald Trump (72) sa rád chváli vzťahom so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom (35).

V priebehu roka tak zorganizovali už druhý samit, ktorý mal zmierniť napätú atmosféru medzi autoritatívnym režimom a zvyškom sveta. Zatiaľ čo prvú schôdzku v júni oslavovali obaja lídri ako úspech, druhá vo Vietname sa skončila fiaskom. „Raketový mužíček“, ako Kima rád nazýval Trump, sa následne zaťal a výsledky stretnutia nekomentoval. Čo chystá na Trumpa?

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Dvojdňová schôdzka v Hanoji sa skončila predčasne a bez dohody. Americký prezident po nečakanom fiasku predstúpil pred novinárov s jasným vysvetlením. Kim totiž od neho žiadal, aby zrušil všetky sankcie proti KĽDR. Autoritatívna krajina sa podľa analytikov môže ponoriť do humanitárnej katastrofy. Trump však na revanš požadoval úplnú denuklearizáciu polostrova.

Pôvodne plánované spoločné vyhlásenie a ceremónia sa tak neuskutočnili. Rovnako bol zrušený aj plánovaný spoločný obed oboch štátnikov. „Niekedy musíte z rokovaní odísť, to bola tá chvíľa. Kim má určité predstavy, ktoré však nezodpovedajú našim predstavám,“ vysvetľoval Trump. Postoje oboch strán sú napriek tomu bližšie než pred rokom. „V túto chvíľu sme sa rozhodli z rokovaní odísť,“ dodal.

 

Podľa Trumpa však Kim vyjadril ochotu uzavrieť najvýznamnejšie severokórejské jadrové zariadenie v Jongbjone. Cieľom USA je celkové jadrové odzbrojenie KĽDR a príslušné dokumenty vraj boli pripravené na podpis. „Chcel som to urobiť správne. Niekedy je lepšie urobiť to správne, než rýchlo,“ poznamenal šéf Bieleho domu. Aj bez dohody mal Kim sľúbiť, že nebude pokračovať v raketových skúškach. „Verím mu a dúfam, že svoje slovo dodrží,“ dodal Trump.

Obaja začali rozhovory v Hanoji v stredu stretnutiami medzi štyrmi očami a pracovnou večerou oboch delegácií. V priebehu prvej časti Kim uviedol, že by uvítal otvorenie amerického styčného úradu v Pchjongjangu, čo Trump označil za dobrý nápad a podľa neho by malo ísť o recipročný krok.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc
Severokórejský diktátor čelil aj otázke, či s Trumpom hovoril o ľudských právach, z ktorých porušovania ho obviňujú. Na otázku odpovedal namiesto neho prezident: „Hovoríme o  všetkom.“ Či bude ďalší - tretí samit, zatiaľ nie je jasné.

Vojenský analytik Juraj Krúpa vysvetľuje, že sa skracujú časové možnosti pre Kima a jeho diktatúru na dosiahnutie nejakého pokroku a zmieru s USA. „Osobne si myslím, že Trump to má ako jeden zo svojich zahranično politických cieľov, dosiahnuť zmier a celkovú denuklearizáciu Kórejského polostrova. Trump je pripravený aj na ústupky, ale vyjednávacia stratégia Severnej Kórey je klasicky zdĺhavá, čo naznačuje, že Kimov režim nie je úplne pripravený vzdať sa naraz všetkých jadrových zbraní a chce ísť postupnými krokmi,“ tvrdí Krúpa.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Zaujímavosti stretnutia

Kim prvýkrát v histórii odpovedal na otázku zahraničného novinára - ide o reportéra Washington Post, ktorý sa ho pýtal, či si bol pred stretnutím istý vyrokovaním nejakej dohody.

Trump napomenul novinárov za zvýšenie hlasu na Kima - reportéri počas spoločného rokovania tradične rozprávali aj na Kima. Trump ich napomenul, že nemôžu zvyšovať hlas, ako to zvyknú robiť pri samotnom Trumpovi.

Skrývačky Kimovej sestry - Kim Yo-jong sa považuje za druhú najvplyvnejšiu osobu v krajine. Počas stretnutia s Trumpom ju však nebolo príliš vidieť - nezvyčajne sa skrývala za múry či stromy.

 

Čo sa plánovalo dosiahnuť

- Uzavretie hlavného severokórejského jadrového strediska v Jongbjone za účasti medzinárodných inšpektorov.

- Otvorenie styčných úradov či umožnenie obnovy spoločných ekonomických projektov oboch kórejských štátov.

- Dohoda o ukončení kórejskej vojny z 50. rokov.

Z nukleárnej stanice Jong bjon podľa expertov pochádzajú obohatený
urán a plutónium použité pri predchádzajúcich šiestich severokórejských jadrových testoch. Uzavretie strediska by malo zahŕňať rozobranie starého jadrového reaktora a neutralizáciu nového. Na revanš by USA poskytli ústupky, ktoré by oživili ekonomiku, a to predovšetkým
uvoľnenie sankcií. Znovuotvorená by tak mohla byť spoločná kórejská
priemyselná zóna.

 

Problémom je nepripravenosť Trumpa

Juraj Krúpa, vojenský analytik

- Urobila sa jedna chyba, a to základná. Samit podľa môjho názoru nebol dopredu dostatočne predrokovaný na nižších úrovniach. V podstate došlo na klasický Trumpov postup, že on rozhodne, on sa dohodol a vypálilo to tak, ako to vypálilo. Nedohodli sa a pre chýbajúce predrokované kroky sa samit skončil neúspechom a riziko, že sa nepodarí dosiahnuť cieľ - denuklearizácia Kórejského polostrova, pretrváva a môže pretrvávať ešte dlho. Určite môžeme hovoriť o fi asku, aj keď rokovania, ktoré prebehli, neboli také napäté a Trump sa snažil zmierniť svoj neúspech na brífi ngu, kde tvrdil, že ešte sú pripravené ďalšie kroky spoločne s ďalšími krajinami, s ktorými Severná Kórea susedí, aby sa podarilo Kimov režim potiahnuť k nejakej dohode.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mač, čtk, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!