Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.02.2019 11:55 | Prezidentské voľby 2019

Jeden z favoritov prezidentských volieb odstupuje z boja: Koľko percent vyžmýka Čaputová z Mistríka?!

Nečakaný obrat! Kandidát na hlavu štátu Robert Mistrík (52) sa prekvapivo vzdal boja o Prezidentský palác v prospech svojej oponentky Zuzany Čaputovej (45), pričom sa odvolal na nové prieskumy.

Z Čaputovej sa tak razom stala favoritka volieb, podporu jej už vyjadril aj súčasný prezident Andrej Kiska a takmer všetky opozičné strany. Predchádzajúce roky však ukazujú, že byť najhorúcejším kandidátom sa nemusí vždy vyplatiť. Čo musí Čaputová spraviť, aby vyhrala? Prejdú k nej všetci Mistríkovi voliči?

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční už o necelé tri týždne. Volič bude mať o niečo jednoduchšie rozhodovanie, keďže v boji o Prezidentský palác zostáva po utorku už len 13 kandidátov. Postaral sa o to svojím rozhodnutím vedec Robert Mistrík. „Dnes po zrelej úvahe chcem oznámiť, že odstupujem z prezidentských volieb,“ vyhlásil s tým, že podľa prieskumov, ktoré budú zverejnené v najbližších dňoch, má Čaputová pred ním výrazný náskok.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Mistrík týmto krokom splnil dohodu z januára, keď si s Čaputovou sľúbili vzdať sa v prospech silnejšieho kandidáta, aj keď vtedy to podľa prieskumov vyzeralo, že by sa mala vzdať skôr ona. Mistrík zároveň nespravil žiadny manéver ako pred rokmi napríklad Radoslav Procházka a bývalú sokyňu otvorene podporil.

 

„Vyjadrujem nahlas podporu Zuzane Čaputovej. Teraz ide o Slovensko a o budúcnosť nás všetkých. Nesmieme pustiť do Prezidentského paláca predĺžené ruky Roberta Fica a Vladimíra Mečiara,“ vyhlásil Mistrík, čím mal na mysli Šefčoviča s exministrom spravodlivosti za HZDS Harabinom.

Opozícia chváli, Smer kritizuje

Mistríkovo rozhodnutie vyvolalo lavínu reakcií. Jeho rozhodnutie kvitovali a označili za zodpovedné predstavitelia strany SaS, OĽaNO aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko a Spolu. „Oddnes môžu ľudia, ktorí sa obávali postupu Štefana Harabina do druhého kola volieb, pokojne spávať, čo bolo naším cieľom,“ reagoval šéf OĽaNO Igor Matovič.

Pozitívne reagoval aj prezident Andrej Kiska: „Veľmi oceňujem postoj pána Mistríka, ktorý dnes urobil veľké rozhodnutie. Pán Mistrík dodržal slovo, že sa zachová zodpovedne. Rozhodnutie sa určite nerodilo ľahko, obzvlášť po náročnej kampani. Podporujem Zuzanu Čaputovú. Bude dobrou prezidentkou Slovenskej republiky.“

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Koaličný Smer sa k samotnému odstúpeniu Mistríka priamo nevyjadril, no podpredseda Smeru Juraj Blanár zareagoval krátko po Mistríkovom vyhlásení ostrým útokom na Čaputovú: „Čo nám ponúka Zuzana Čaputová? Adopcie detí homosexuálmi, registrované partnerstvá, potraty... Tak toto sú hodnoty Z. Čaputovej?! Jej liberálny pohľad na vec nie je len proti prirodzenosti, ale ide aj o pošliapavanie tradičnej slovenskej rodiny a manželstva, otca a matky.“

Tieto slová môžu naznačovať, čo bude témou predvolebnej antikampane a uvedomuje si to aj samotná Čaputová, naznačila to už pri poďakovaní za Mistríkovu podporu. „Chcem oslovovať aj konzervatívnych voličov a stretávam sa s obrovskou podporou aj od ľudí, ktorí sú veriaci. Mojou stratégiou je úprimnosť a snažím sa komunikovať názory, ktoré sú zrejme citlivé, spôsobom, ktorý by nemal byť zraňujúci alebo ponižujúci pre nositeľov opačného názoru,“ vyhlásila s tým, že o rozhodnutí oponenta vzdať sa v jej prospech sa od neho dozvedela iba pár hodín pred tlačovkou.

Uľahčil jej to či práve naopak?

Podľa politológa Grigorija Mesežnikova je Čaputová teraz jasnou favoritkou, ale čaká ju väčší tlak: „Bude ľahším terčom, vedia, na koho sa zamerať, ale ona bola čiastočne terčom už aj predtým. Smer bude v tomto určite kreatívny, tak ako to bolo so scientológom pri Kiskovi. Šefčovič však na ňu nebude môcť útočiť rovnakým spôsobom ako napríklad Harabin, lebo by mu to mohlo v konečnom dôsledku uškodiť.“ Mesežnikov si nemyslí, že jej voliči sa nechajú prieskumami učičíkať, zlenivejú a nepôjdu voliť.

„Nebude to tak ako v roku 2004, keď prieskumy vyhrával Kukan a potom sa nedostal ani do druhého kola. Začala stúpať iba teraz a trend minimálne do prvého kola už zrejme vydrží.“

 

Aké peniaze dali do kampane

Čaputová

Z vlastného vrecka - 2 000€

Celkové výdavky - 405 629€

 

Mistrík

Z vlastného vrecka - 464 186€

Celkové výdavky - 618 981€

 

Neznamená to zisk všetkých voličov

Daniel Kerekeš, politológ

Z hľadiska odhodlania Mistríka to vnímam ako predčasné rozhodnutie. Nebolo to v štádiu strateného boja. Čaputovej šance to určite zvýši, z prieskumov vyplývalo, že ona je ich druhá voľba, ale určite to neznamená, že všetci jeho voliči automaticky prejdú k nej. Problém ani tak nemusí byť rodový aspekt, problém však nastáva v tom, či niektorí konzervatívni voliči, ktorí chceli voliť Mistríka, budú ochotní podporiť aj Čaputovú pre jej výroky z minulosti.

Zužuje to výber

Ján Baránek, politológ

Na vzdávanie sa kandidatúry ešte pred prvým kolom volieb nie je dôvod, na to tu máme druhé kolo. Podkopáva to jeho zmysel a zužuje výber pre voličov. Sú to skôr hry politických strán ako prianie jednotlivých kandidátov. Nikde nie je napísané, že voliči Mistríka pôjdu voliť Čaputovú, ktorá je kandidátkou liberálnej ľavice.

Čaputová musí mobilizovať

Grigorij Mesežnikov, politológ

Splnil slovo, ktoré dal. Ide o jeho snahu prispieť k vývoju, ktorý vylúči alebo skomplikuje vstup nesystémového kandidáta do aktívnej politiky. Dôležité teraz bude nespomaliť tempo a zmobilizovať svojich vlastných voličov, aby nezostali cez voľby doma, a zrejme sa posnaží zjemniť

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
(ilustračné foto).
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná