Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.02.2019 11:55 | Tip od Vás | Slovensko
Video

Malý bojovník Robko sa od narodenia nemôže postaviť: Potrebuje tisíce eur na operáciu

Od narodenia nevie, čo je to stáť na vlastných, behať po trávniku či ísť na prechádzku s rodičmi. Hoci Robko oslávil 5. narodeniny, pre stiahnuté šľachy v kolene nevie poriadne hýbať nožičkami.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Jeho obetaví rodičia Helena (30) a Róbert (27) však nestrácajú nádej a stále veria, že ich synček si raz splní svoj veľký sen a zahrá si futbal s rovesníkmi. Dôležitým krokom na jeho dosiahnutie je však finančne náročná operácia a rehabilitácie v zahraničí. Obrovskú sumu však rodina nedokáže zohnať.

Radosť vystriedal smútok a strach o ich najväčší poklad! Rodičia malého Robka si len dva mesiace po jeho narodení vypočuli z úst lekárov krutú diagnózu synčeka - artrogrypóza. O chorobe dovtedy nepočuli, no v úvode im ani nenapadlo, že ich drobček bude mať problém postaviť sa na vlastné nožičky. Ochorenie, ktoré postihuje šľachy a kĺby v tele, sa lekári snažili najskôr riešiť operatívne, neskôr začali nad Robkom lámať palicu.

„Tri roky nám dávali nádej a potom nám povedali, že si máme zohnať vozík. Navrhli aj to, aby Robkovi amputovali nožičky a dali mu protézy. Pritom on ich riadne cíti!“ rozhorčuje sa matka Helena. Najviac ju však hnevá, že na Slovensku mu nedokáže nikto pomôcť. „Všade nám hovorili to isté, že sa mu nedá pomôcť, no v zahraničí to ide,“ hovorí sklamaná Helena.

Drahá liečba

 

Robko má napriek svojmu hendikepu obrovskú chuť do života. Chcel by behať spolu s kamarátmi a sám kráčať na vlastných nožičkách. Posilniť svalstvo by mu mali pomôcť rehabilitácie tzv. Vojtovou metódou. Súbor špeciálnych cvičebných techník používaný na liečbu hybných porúch pre 5-ročného chlapčeka na Slovensku však nerobia. „Najbližšie to máme do českého Olomouca,“ opisuje matka s tým, že určité cvičenia by mohli robiť aj v Košiciach.

Všetko však stojí neskutočné množstvo energie a peňazí. Na rehabilitácie potrebujú aspoň 3-tisíc eur, na zákrok až 20-tisíc eur. „Až keď sa mu vyvinie svalstvo, môže ísť na operáciu do Česka alebo Srbska, po nej by sa už vedel postaviť na svoje nohy,“ hovorí Helena s tým, že zákrok, ktorý by trval až desať hodín, má až 95-percentnú úspešnosť. Dodala, že ich rodine by pomohla akákoľvek pomoc.

Otvoriť galériu

Tajné želanie

Malý Robko bol najkrajším narodeninovým darčekom pre svojho ocka, keďže sa narodil v ten istý deň. Aj preto ho veľmi bolí každodenná synova otázka. „Pýta sa nás, prečo nechodí, lebo aj on sa chce ísť hrať s deťmi. Prichádza o detstvo...“ hovorí Róbert s tým, že jeho poklad má jeden sen, ktorý mu chce určite splniť. „Chce sa stať futbalistom a chce, aby sme mu už kúpili bránku na dvor. Doma má odložené mnohé lopty, no zatiaľ si ich môže len hádzať,“ zakončil smutne otec, ktorý musí uživiť rodinu z jedného platu.

Čo je artrogrypóza?

Artrogrypóza (syndróm mnohopočetných kontraktúr) je ochorenie, pri ktorom sa dieťa už narodí so stuhnutými kĺbmi. Nie sú dostatočne pohyblivé a niekedy môžu byť úplne stuhnuté. Najviac sú postihnuté kĺby rúk a nôh. Ochorenie je dedičné v 30 % prípadov. Najčastejšie ho spôsobuje nedostatok pohybu plodu v maternici. Deti s artrogrypózou majú väčšinou aj iné zdravotné problémy, ako je postihnutie nervového systému, svalov, srdca či obličiek. Väčšine detí dokáže rehabilitačná liečba zlepšiť zdravotný stav.

Otvoriť galériu
Čo je Artrogrypóza?
Zdroj: Patrik Struk

Vojtová metóda

Nazýva sa aj metóda refl exnej lokomócie, je to súbor cvičebných techník a používa sa na liečbu porúch pohybu. Základným princípom je fakt, že v centrálnom nervovom systéme človeka sú geneticky zakódované vrodené pohybové vzory. Metóda sa snaží oživiť spiace svaly a pripomenúť mozgu ich existenciu. Úspech cvičenia závisí jednak od toho, kedy a ako rýchlo sa s dieťaťom začalo pracovať a od vytrvalosti, ktorú rodičia majú. Cvičenie je pre dieťa často veľmi bolestivé.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Patrik Struk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní