Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2019 00:05 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Svet smúti za legendárnym návrhárom Karlom Lagerfeldom († 85): Génius, ktorý zachránil Chanel

Odišla ikona, ktorá navždy zmenila svet módy! V utorok obletela svet smutná správa, že legendárny návrhár Karl Lagerfeld († 85) zomrel po niekoľko týždňov trvajúcich zdravotných komplikáciách.

Príčinou mala byť rakovina pankreasa. Módny vizionár pôsobil ako kreatívny riaditeľ značky Chanel, ktorú vzkriesil z popola. Aký bol v skutočnosti muž, ktorý neznášal tepláky? Kto by ho nepoznal! Vymódený pán v rokoch s tmavými okuliarmi, so sivými vlasmi stiahnutými do copu, s rukavicami, golierom až ku krku a s vejárom v ruke.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Aj vďaka svojmu zjavu si vyslúžil prezývku cisár. Po tom, ako sa v januári vôbec prvýkrát neobjavil na záverečnom defilé prehliadky Chanel v Paríži, verejnosť si začala šuškať, že sa niečo deje. On sa nechal počuť, že je to únava, no v skutočnosti prežíval posledné týždne života. Aký bol skutočný Karl Lagerfeld?

Tajil svoj vek

 

Dizajnérska superstar sa narodila 10. septembra 1933 v nemeckom Hamburgu do zámožnej rodiny. Jeho otec zbohatol na výrobe kondenzovaného mlieka a matka bola huslistka. Karl mal ešte dve sestry, staršiu Marthu Christiane a nevlastnú Theu z prvého manželstva jeho otca.

Otvoriť galériu

Najčastejšie tvrdil, že sa narodil v roku 1938, no nemeckému denníku Bild sa v roku 2008 podarilo dostať k jeho krstným záznamom, kde stálo čierne na bielom 10. septembra 1933. Redaktori Bildu vyspovedali jeho učiteľa a spolužiakov, ktorí tento rok narodenia potvrdili. Karl však nezaháľal a v tom istom roku verejne oznámil, že 10. septembra oslávil výročie 70 rokov napriek tomu, že mal už 75. Dokonca aj na jeho oficiálnej stránke nájdete ako rok narodenia rok 1938. Nuž, nie pre každého je vek iba číslom.

7 o Karlovi faktov

1. Lagerfeld bol tiež vynikajúcim fotografom. V sérii snímok z roku 1997 Visionaire 23: The Emperor‘s New Clothes (Cisárove nové šaty) vyzliekol do Evinho rúcha mnoho známych modeliek a celebrít. V roku 2005 nafotil Mariah Carey na titulku V magazínu a tiež sám nafotil niekoľko kampaní Chanel a Fendi či dokonca kampaň na šampanské Dom Pérignon.

2. V roku 1989 ilustroval rozprávku Cisárove nové šaty od Hansa Christiana Andersena svojimi kresbami.

3. V roku 1993 vytočil šéfredaktorku magazínu Vogue Annu Wintour, keď počas milánskej prehliadky pre značku Fendi odišla rozzúrene zo sály, pretože Lagerfeld namiesto modeliek a modelov poslal na mólo striptérky a vtedajšiu taliansku pornoherečku Moanu Pozzi.

4. Napriek tomu, že ho mali v zuboch ako zástancu kožušinovej módy azda všetky ochranárske spoločnosti, on sám nenosil kožušinu a iba zriedkavo jedol mäso. V roku 2001 na neho aktivisti z PETA chceli pred newyorským fashion víkendom hodiť koláč, no omylom trafili jeho kolegu Calvina Kleina, ktorý paradoxne s kožušinami vôbec nepracuje.

Otvoriť galériu
Fakty o Karlovi.
Zdroj: getty images

5. Vlasy do copu začal nosiť v roku 1976, pretože ho unavovala každodenná úprava jeho vlnitých vlasov. 6. V roku 2000 šokoval svet, keď rapídne schudol 42 kg. Zo 102 kg sa dostal na 60, aby mohol nosiť modely od dizajnéra Hediho Slimaneho vo veľkosti XS.

7. Miloval diétnu kolu, denne vypil 10 plechoviek.

Vyrážal dych

Karl už v detstve ovládal tri svetové jazyky a po základnej škole opustil rodné, zámožné panstvo, ku ktorému prislúchalo 4 800 hektárov pôdy a vybral sa do Paríža. Odmalička túžil kresliť, a tak na Lycée Montaigne vyštudoval kresbu a históriu. V roku 1955 zaslal svoju módnu kresbu do súťaže organizovanej vlnárskou národnou spoločnosťou. Víťazom sa vtedy síce stal devätnásťročný Yves Saint Laurent, no Karl získal cenu za najlepší návrh vlneného kabáta.

Otvoriť galériu

Všimol si ho hviezdny návrhár Pierre Balmain, ktorý pustil Karlov vlnený kabát do výroby a zamestnal ho ako svojho asistenta. Po troch rokoch prešiel k dizajnérovi Jeanovi Patouovi, kde päť rokov navrhoval haute couture módu. Prehliadka jeho prvej kolekcie inšpirovanej písmenom K sa konala v roku 1958, trvala dve hodiny a nejako nezaujala. Módni redaktori Lagerfelda vraj dokonca vypískali.

„Niekoľko kokteilových šiat malo vpredu taký rozparok, že dokonca aj ženské redaktorky lapali po dychu,“ písalo sa vtedy v novinách. Ak si myslíte, že sa Karl po týchto slovách a kritike v módnom smerovaní umravnil, tak ste na omyle. Jeho sukne v jarnej kolekcii 1960 patrili k tým najkratším a celá kolekcia opäť nebola prijatá s veľkými ováciami. Potom sa Karl na pár rokov vykašľal na módny biznis.

Otvoriť galériu

„Začal som sa tam nudiť, tak som skončil a vrátil sa do školy, no nefungovalo to, tak som dva roky strávil viac-menej iba na plážach – asi štúdiom života,“ povedal. Neskôr sa na pár rokov pridal k návrhárovi Evanovi Richardsovi a spoločne pod značkou Tiziani obliekali hviezdy ako Elizabeth Taylor, Gina Lollobrigida či Doris Duke.

V roku 1965 začal pracovať pre francúzsky módny dom Chloé, pre ktorý vytvoril aj ikonický parfum a dvere do sveta módnej elity, ako mu to mimochodom predpovedala aj veštica, sa otvorili po uvedení jarnej kolekcie Chloé z roku 1973. Zažiarili v nej najmä zvláštne sukne. Mali dĺžku po členky, boli z hodvábu a také voľné, že až zakrývali fakt, že to boli vlastne nohavice. „Zdá sa, že nosenie týchto sukní je jedinečná senzácia,“ povedal vtedy Karl reportérom.

Otvoriť galériu

Prístav Chanel

Meno Lagerfeld bolo čoraz viac zvučnejšie. Karl začal spolupracovať s talianskym módnym domom Fendi, ktorý premenil z nenápadnej značky na jednu z najluxusnejších značiek ponúkajúcu kožušinové kúsky, topánky či šik doplnky. Jeho talent využívali aj v divadlách, pretože od 70. rokov občas pracoval ako kostýmový dizajnér, napríklad pre slávnu milánsku La Scalu.

Okrem toho navrhoval svetre pre Ballantyne, topánky pre Charlesa Jourdana, kolekcie pre ženy aj mužov pre japonskú značku Isetan, až prišla v roku 1983 ponuka stať sa kreatívnym riaditeľom značky Chanel, ktorú Karl vzkriesil z popola. Po smrti Coco sa značka trošku trápila a keby nebolo Lagerfelda, ktorý jej vdýchol nový vietor do plachiet, asi by upadla do zabudnutia.

Otvoriť galériu

„Vďaka geniálnej kreativite, veľkorysosti a mimoriadnej intuícii Karl Lagerfeld predbehol svoju dobu, čo sa vo veľkej miere podpísalo na úspechu Chanela po celom svete,“ uviedol vo vyhlásení riaditeľ značky Alain Wertheimer. A je to pravda. Všetci módni fajnšmekri vedia, že aj ikonické logo značky - oproti sebe obrátené iniciálky Coco Chanel CC, vymyslel Karl.

V 80. rokoch módny guru predstavil vlastnú značku Karl Lagerfeld, ktorá sa zamerala na predaj parfumov a komerčného oblečenia. Počas svojej takmer 70-ročnej kariéry vizionár Lagerfeld spôsobil niekoľkokrát vietor v peňaženkách. Za zmienku stojí jeho kolekcia Lagerfeld Gallery by Diesel, na ktorej v roku 2002 spolupracoval so značkou Diesel.

Otvoriť galériu

Tá sa takmer úplne vypredala už počas prvého týždňa predaja a to aj napriek šialeným cenám od 211 eur do 1  600 eur za kus džínsov. Šialenstvo sa spustilo aj po spolupráci so značkou H&M, kde v roku 2004 ponúkli limitovanú edíciu jeho módy. Kúsky sa vypredali do dvoch dní.

Raketa či múr

Veľkolepá nebola iba jeho móda, ale aj samotné prehliadky. Všetky boli dotiahnuté do posledného detailu a oproti ostatným dizajnérom mali niečo navyše. Napríklad v roku 2007 odpálil prehliadku značky Fendi priamo na Veľkom čínskom múre a o 10 rokov neskôr si na predstavenie jesennej kolekcie nechal uprostred parížskeho Grand Palais vybudovať vlastnú vesmírnu stanicu s raketou, ktorá na záver prehliadky odštartovala!

Samozrejme, musíme spomenúť aj predstavenie jesennej kolekcie v roku 2014, ktorá je označovaná za jednu z najikonickejších módnych prehliadok, keď Karl premenil prehliadkové mólo na supermarket.Po jeho boku sa s radosťou ukazoval každý, kto vo svete módy, ale aj hudby či filmu niečo znamenal, a jeho módu milovalo mnoho celebrít

Otvoriť galériu

V roku 2004 v jeho kostýmoch na turné vystupovala aj kráľovná popu Madonna a o rok neskôr aj austrálska superstar Kylie Minogue. Na červený koberec si jeho modely vzalo nespočetne mnoho zvučných mien a mnohé sa pýšili priateľstvom s Karlom. On sám mal počas života viacero obľúbenkýň a múz. Spomeňme napríklad modelku Claudiu Schiffer (48), ktorú vyniesol do nebies, či herečku známu z filmu Twilightu Kristen Stewart (28), ktorá je aktuálnou tvárou značky Chanel.

Životná láska

Čo sa týka jeho súkromného života, o tom nikdy veľa nehovoril. Vie sa, že 18 rokov žil s Jacquom de Bascherom († 38), ktorý v roku 1989 zomrel na aids. Podľa Lagerfelda si nikdy neboli sexuálne blízki a vzťah s Jacquesom opisoval ako „amour absolu“ (absolútna láska), ktorá je oddelená od všetkých problémov, ako sú peniaze, rodina, fyzický pomer, ktoré môžu zničiť vzťah.“

Po smrti Jacqua, z ktorej sa nespamätal a hovoril o nej iba zdriedka, si inú lásku nenašiel. Namiesto partnera sa však platonicky zamiloval do svojej perzskej mačky Choupette, z ktorej sa stala hviezda sociálnych sietí. Lagerfeld povedal, že ak by to bolo legálne, oženil by sa s ňou. Choupette má dve slúžky, iPad, manikérku a 232-tisíc fanúšikov na instagrame.

Otvoriť galériu

Karl ani vo veku 85 rokov neplánoval odísť do zaslúženého dôchodku. „Prečo by som mal prestať robiť? Ak prestanem, bude to vtedy, keď umriem a všetko sa skončí,“ povedal. Po jeho smrti sa na sociálnych sieťach začali okamžite šíriiť smútiace kondolencie a viacerí módni experti a celebrity sa zhodli na jednom - svet stratil ikonu, pretože Karl Lagerfeld bol nenahraditeľný.

V rozhovore pre španielsku verziu magazínu Marie Claire označil bývalého francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda za imbecila, o britskej speváčke Adele povedal, že „je trochu moc tučná“ a zatiaľ, čo po svadbe Kate Middleton a princa Williama všetci šaleli zo sestry vojvodkyne Pippy a jej pozadia, on jej v roku 2012 odkázal, že sa mu nepáči jej tvár a že by „mala ukazovať radšej iba zadok.“

Otvoriť galériu

Jeho štipľavej kritike sa nevyhla ani nemecká kancelárka Angela Merkelová za jej milosrdnú migračnú politiku. V rozhovore pre francúzsky časopis Le Point vyhlásil, že Merkelovú „neznáša“ a vytočila ho tak, že sa plánoval vzdať nemeckého občianstva.

Servítku si pred ústa nedával

Citáty

„Tepláky sú znakom porážky. Ak stratíte kontrolu nad svojím životom, tak si kúpite nejaké tepláky.“

„Život nie je súťaž krásy... niektorí škaredí ľudia sú úžasní.“

„Jediná láska, na ktorú verím, a ktorú verím, je láska matky k svojmu svojmu dieťaťu.“

„Myslím si, že tetovanie je príšerné. Je to ako chodiť celý život v obleku od Pucciho.“

„Musí to byť skutočne ťažké - mať škaredú dcéru.“

„Ja sa držím pri zemi, akurát že nie pri tejto zemi.“

„Móda je to, čo ľudia nosia. Nie to, čo vidíte na móle.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas Nedela, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!