Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.02.2019 19:40 | Správy | Zahraničné správy

V Poľsku opäť vztýčili zvalenú sochu kňaza: Bol obvinený zo sexuálneho zneužívania detí

V poľskom meste Gdansk odborári v sobotu opätovne vztýčili sochu zosnulého katolíckeho kňaza Henryka Jankowského obvineného z pohlavného zneužívania maloletých, ktorú tento týždeň zvalili aktivisti.

S odvolaním sa vyjadrenie odborárov o tom informovali agentúry AFP a AP. "Zamestnanci lodeníc patriaci k odborovému hnutiu Solidarita v Gdansku vrátili sochu dnes o siedmej ráno na jej miesto," povedal AFP podpredseda tejto odborovej organizácie Karol Guzikiewicz, ktorý je zároveň členom mestskej rady. Guzikiewicz dodal, že socha Jankowského by na mieste mala ostať, až kým sa kauza, respektíve obvinenia zo zneužívania voči tomuto kňazovi, celkom neobjasnia. Agentúra AP priblížila, že zamestnanci lodeníc mesto o povolenie sochu opätovne vztýčiť nežiadali.

Prelát Jankowski, ktorý zomrel v roku 2010, podporoval v 80. rokoch odborové hnutie Solidarita a jeho vodcu Lecha Walęsu v boji proti komunistickému režimu. Vďaka týmto aktivitám sa neskôr stal významným duchovným, pričom jeho pôsobisko, Kostol sv. Brigity v Gdansku, navštívili svojho času aj svetoví lídri, ako niekdajší americký prezident George H.W. Bush či britská expremiérka Margaret Thatcherová. Po páde komunizmu však jeho povesť naštrbili obvinenia niektorých z jeho bývalých spolupracovníkov, tvrdiacich, že má antisemitské, nacionalistické a protieurópske postoje.

Jankowského zároveň už v minulosti vyšetrovali pre obvinenia zo sexuálneho zneužívania maloletých. Vyšetrovania však v roku 2004 prerušili, približuje agentúra AFP. V ostatnom čase však sa voči kňazovi nahromadili nové obvinenia. Stalo sa tak po tom, ako kauzu v decembri opätovne oživil denník Gazeta Wyborcza. Aktivisti po tomto článku sochu kňaza obliali červenou farbou, symbolizujúcou krv.

 

Najnovšie Jankowského sochu zvalila vo štvrtok ráno trojica aktivistov, ktorí tak chceli protestovať voči uznaniu, aké socha tomuto kňazovi obvinenému zo zneužívania preukazuje. Aktivisti, ktorých čin dokumentuje videozáznam z miesta, ešte pred zvalením sochy poukladali na zem pneumatiky, aby tak zmiernili jej pád. Sochu totiž podľa vlastných slov nechceli zničiť, no jej zvalením chceli zvrátiť "falošný a odporný" mýtus panujúci okolo tohto kňaza.

Trojicu mužov zadržala polícia. Obvinení sú z neúcty k pomníku a spôsobenia materiálnych škôd a hrozí im až päťročné väzenie. Proti opätovnému vztýčeniu sochy v Gdansku namietala tamojšia radnica. Podľa úradujúcej gdanskej starostky Aleksandry Dulkiewiczovej takýmto činom lodiari porušili miestne nariadenia, pričom ich skutok podľa jej slov človeka "napĺňa smútkom" a sťažuje tiež "sociálny dialóg".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Aktualizované
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?