Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.02.2019 12:00 | Správy | Politika
Video

Vojna medzi expremiérom a prezidentom: Ficova krivda spred štyroch rokov a daňový škandál Kisku

Pustili sa tvrdo do seba! Po tom, ako konateľa firmy Andreja Kisku (56) polícia obvinila z podvodného krátenia daní, vystúpil prezident pred verejnosť s tvrdením, že ide o vydieranie zo strany expremiéra Roberta Fica (54).

Sám povedal, že ďalší na muške polície bude po skončení svojho funkčného obdobia aj on sám a hrozí mu 7 až 12 rokov väzenia. Ficovým motívom malo byť to, že ho Kiska odmietol vymenovať za predsedu Ústavného súdu, o čo ho šéf Smeru viac ráz priamo či nepriamo žiadal. Expremiér obvinenia najvyššieho ústavného činiteľa odmietol s tým, že ide iba o snahu prekryť daňový škandál.

V prezidentovom prejave odznelo, že jeho konflikt s Ficom má počiatky v prezidentskej kampani spred štyroch rokov, kde si „dovolil Fica poraziť“. Ďalším úderom pre Fica podľa Kisku bolo, že mu odkázal, že ho nevymenuje za predsedu Ústavného súdu.

Otvoriť galériu
Robert Fico.
Zdroj: ik

„Jedna vec je nevedieť odísť z politiky, druhá využívať moc na šikanu politického súpera. Jedna vec je robiť krik na tlačových besedách, druhá, pre civilizovanú spoločnosť nepredstaviteľná, je použiť orgány činné v trestnom konaní na osobnú pomstu. Cez sprostredkovateľov, ale aj mne priamo oznámil, že chce byť predsedom Ústavného súdu. Neoznámil mi to len tak, oznámil mi to ako vyhrážku, že buď ho vymenujem, alebo sa voči mne spustí nanovo vojna. V prípade jeho vymenovania by sa situácia utlmila na všetkých frontoch a úrovniach. Odmietol som, nikdy som sa nedal a ani sa nedám vydierať,“ vyhlásil Kiska.

 

Ficova reakcia na seba nenechala dlho čakať. Prezidentove vyjadrenia odmietol a označil ich za pokus prekryť svoj daňový škandál. „Ja som netušil o tom, že bude vznesené nejaké obvinenie, ani ma to nezaujíma. Rozhodli o tom orgány činné v trestnom konaní, a nie Fico. Očakávam, že polícia a prokuratúra sa proti týmto nezmyselným výrokom o ich účelovom využití stranou Smer alebo mojou osobou ohradí, pretože to nie je pravda. Ja nemám žiaden vplyv na ich prácu,“ povedal Fico.

Hrozí mu väzenie

Hoci prezident tvrdí, že ide o Ficovu pomstu, právnik upozorňuje, že je bežné, že za 300-tisícové daňové podvody chodia ľudia do basy. Aj prezident vo svojom prejave priznal, že mu hrozí 7 - 12 rokov. „V praxi som sa s tým už stretol, nebolo by to nič výnimočné, keby za takú sumu išiel niekto sedieť. Obvinení v takýchto prípadoch sa zvyknú priznať a daň doplatiť. Potom je pravdepodobné, že im mimoriadne znížia trest pod dolnú hranicu trestnej sadzby a za istých okolností sa môžu aj vyhnúť väzeniu.

Otvoriť galériu

Bez priznania to však nejde,“ uviedol advokát Robert Bános. Kiska ani konateľ jeho firmy vinu nepriznávajú, keďže tvrdia, že ide o Ficovu pomstu a náklady na jeho kampaň boli v účtovníctve oprávnene. Podľa ekonómky Herchelovej sa to v takýchto prípadoch zvykne hodiť na účtovníčku. „Je to bežná prax, klientovi to poradí každý právnik,“ konštatuje účtovníčka a jej slová potvrdzuje aj Bános: „Robí sa to preto, lebo pri takýchto činoch je nutné dokázať, že išlo o úmysel krátiť dane. Ak sa podnikateľ odvolá na chybu účtovníčky, tak v tom úmysel hľadať nemožno.“

Prečo vyšetrujú Kiskovu firmu

Andrej Kiska už od prvej chvíle vyhlasoval, že si prezidentskú kampaň platí sám. Až po úniku dokumentov z anonymného ukrajinského mailu priznal, že si ju síce hradil z vlastného vrecka, ale cez svoju firmu KTAG. „Andrej Kiska platil celú prezidentskú kampaň zo svojich peňazí, zo svojho účtu takým spôsobom, že ich previedol zo svojho súkromného účtu na účet spoločnosti KTAG, a to aj v rámci oficiálnej aj neoficiálnej kampane,“ uviedol hovorca hlavy štátu. Jeho firma KTAG v roku 2014 vypýtala od štátu vratku DPH v hodnote 146-tisíc eur. Zrejme v dôsledku toho daniari poslali do firmy kontrolu.

Po jej šetrení následne vratku zamietli a firma musela celú sumu uhradiť ešte aj s pokutou. „Náklady nesúvisiace s podnikaním nemôžu ísť do daňových nákladov a zároveň si z nich nemožno uplatňovať ani nárok na odpočet DPH,“ vysvetľuje Eva Herchelová, účtovníčka s takmer 30-ročnou praxou, dôvod, prečo daniari tieto náklady z účtovníctva KTAG škrtli.

Otvoriť galériu
Anderj Kiska.
Zdroj: sita

Prezident tvrdí, že náklady na jeho propagáciu s podnikaním podľa neho súviseli, keďže predmetom podnikania bola aj jeho prednášková činnosť a o jeho prednášky by sa vďaka reklame zvýšil záujem. Konateľ KTAG sa vtedy vyhol problémom vďaka prejaveniu účinnej ľútosti, polícia trestné stíhanie zastavila. To sa nepáčilo Generálnej prokuratúre, ktorá v roku 2017 nariadila, aby sa vec ďalej vyšetrovala.

Keď hrozili ďalšie kontroly a veľké pokuty, Kiskova KTAG v roku 2017 podala 17 opravných, resp. dodatočných daňových priznaní za roky 2013 a 2014. „Robí sa to, keď daniari kontrolujú určitý rok a podnikateľ vie, že to porušil aj za ďalšie roky. Je za to potom polovičná sankcia,“ vysvetľuje opravné daňové priznania Herchelová. Firma zároveň na daniach doplatila 145-tisíc eur. Ak to všetko spočítame, celkový účet za daňovú kauzu Kiskovcov môže byť 200- až 330-tisíc eur.

2013 a 2014

- firma KTAG zaúčtovala výdavky Kisku na politickú kampaň do
nákladov 27 000 €

- pôvodné krátenie dane z príjmu

2014

- Požiadali štát o vratku DPH v objeme 146 000 €

- 9 000 € na DPH neodviedli

2014

- Daňová kontrola trik KTAG neuznala a firma vratku nedostala

- Po daňovej kontrole začalo vyšetrovanie aj trestné stíhanie

- Firma chybu priznala a doplatila daň

2017
- Generálna prokuratúra nariadila, aby sa vec ďalej vyšetrovala

- KTAG podala 17 opravných daňových´priznaní za roky 2013 a 2014

- Koncom roka 2017 doplatili 145 000 € na DPH

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?