Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.02.2019 11:00 | Správy | Domáce správy

Farmári odišli z Bratislavy nespokojní: Smradľavá pomsta a vyhrážky, že zablokujú hranice!

Nedosiahli, čo chceli. Do hlavného mesta prišla v utorok asi stovka nespokojných farmárov. Ťažkými mašinami ochromili dopravu, čím vyjadrili nesúhlas so stavom v poľnohospodárstve a s prerozdeľovaním dotácií.

Premiér Pellegrini ich v stredu dopoludnia pozval na Úrad vlády, kde však farmári nedosiahli to, čo chceli. V piatok pred svojím odchodom z Bratislavy vykydli pred Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA) kopu hnoja.

Ak sa prístup vlády nezlepší a nezmenia sa im podmienky, hrozia štrajkom, ktorým chcú zablokovať Slovensko. Vyzerá to tak, že situácia sa ešte vyostrí.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej protest farmárov je politická hra a rezort im vyšiel v ústrety novelou zákona. Nespokojní sú najmä s prerozdeľovaním peňazí v agrosektore a rovnako ich hnevá deľba zdrojov z PPA. Ostrý nesúhlas vyjadrili štvordňovým štrajkom v uliciach hlavného mesta.

„Lustrujú každého farmára, na mňa pani Matečná vytiahla, že obchodujem so zbraňami. Týmto degraduje moju osobu a prestala byť mojou ministerkou,“ povedal jeden z lídrov protestu František Oravec (47) z Gyňova (okr. Košice-okolie). Pridal sa k nemu aj jeho kolega z Nitry, ktorý sa však bál zverejniť svoje meno.

Otvoriť galériu

 

„Nedostal som žiadny príspevok z PPA. Je nás tu viac, ktorí nechceme verejne hovoriť, pretože máme z toho len problémy. Začali na nás posielať kontroly a počul som, že odpočúvajú telefóny,“ dodal farmár.

Podnety preskúmajú

Farmári už po štvrtý raz prišli na Generálnu prokuratúru (GP) SR, kde ich prijal prvý námestník Peter Šufliarsky. Prítomný bol aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Farmári ich informovali o nových zisteniach a podozreniach zo spáchania trestných činov. „Peter Šufliarsky vydal ešte 4. februára písomný pokyn na preskúmanie najmenej 8 trestných vecí týkajúcich sa farmárov,“ uviedla hovorkyňa GP Andrea Predajňová. Podľa nej preverujú aj roky 2017 a 2018 v súvislosti s poskytovaním dotácií poľnohospodárom.

Otvoriť galériu

Smradľavá pomsta

Neúspešné rokovanie s vládou vyvrcholilo rozhádzaním hnoja pred PPA. „Vysypali sme ho, pretože pani Matečná tvrdila, že nemám kravy, tak tento maštaľný hnoj je spod mojich kráv,“ vyjadril sa rozhorčený Oravec. Farmári sa rozhodli štrajk prerušiť, ale na svojich požiadavkách trvajú. „Pokiaľ do mesiaca nenastanú zmeny v PPA a na ministerstve pôdohospodárstva, spojíme sa s Úniou autodopravcov. A keď sa nedohodneme, budeme blokovať celé Slovensko. Či zablokujeme mestá, alebo hranice, to ešte nevieme,“ uzavrel Oravec.

Koľko dostávate ročne od PPA?

Ján Mitro (61), Veľká Ida

Dostal som toľko, koľko sa dáva na 100 hektárov, čo je 240 € na hektár, takže 25- až 26-tisíc €. Mám kolegov, menších farmárov, ktorí doteraz nemajú na účte nič.

Otvoriť galériu

Antok Vdoviak (59), Kežmarok

Poberám dotácie na pôdu, mám 60 hektárov. Ročne dostávam necelých 15 000 €. Je to toľko, koľko mi prináleží, ale je to úboho málo s porovnaním ostatných štátov EÚ.

Otvoriť galériu

Gejza Szendi (44), Búč

Dostal som 10-tisíc €. A toľko som mal aj dostať. Ale sú aj takí, čo nedostali.

Otvoriť galériu

Ivo Beličak (39), Bardejov

Nedostal som nič, preto som tu. Dostal som len časť, ktorá mi bola poskytnutá z niektorého príspevku.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!