Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Zlatica Kušnírová prehovorila o osobách zodpovedných za smrť Jána a Martiny: Už vedia, že ide do tuhého

Na podporu v nedobrovoľnom boji o nezávislé vyšetrenie vraždy Jána a Martiny a prešetrenie káuz, o ktorých písal zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak, vyzvala účastníkov štvrtkového spomienkového zhromaždenia na zavraždených Jána a Martinu v Prešove mama zavraždenej snúbenice novinára Zlatica Kušnírová. Ako uviedla vo svojom príhovore, ide o lepšiu budúcnosť všetkých.

Kušnírová ľudí vyzvala aj k tomu, aby neboli pasívni a neostávali ticho. „Treba zodpovedne voliť a očistiť tento mafiánsky štát, aby zajtra ďalší novinár, ktorý odhaľuje tú špinu okolo, neprišiel o život,“ povedala Kušnírová, ktorá sa vrátila aj k udalostiam spred roka a spomienkam na posledný telefonát s dcérou, ale aj okolnosti, keď sa o tragédii dozvedela.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

„Keď hovorili, že na mieste sú policajti a hovoria, že sa stal trestný čin, myslela som si, že bol únik plynu v dome. No ani v najhoršom sne som nemyslela, že by ich mohol niekto zavraždiť,“ uviedla mama Martiny. Tú, ako aj Jána Kuciaka, podľa Kušnírovej učili rodičia celý život hodnotám a snažili sa z nich vychovať slušných a poctivých ľudí. „Nemôžem pochopiť, prečo sa to stálo práve im, veď oni nikdy nič zlé neurobili. Je to ako zlý sen. Zobrali nám naše drahé deti. My už nežijeme, iba prežívame a bojujeme z posledných síl, aby potrestaní boli všetci tí, ktorí to urobili a ktorí to dovolili, aby sa to už viac na Slovensku nestalo,“ uviedla Zlatica Kušnírová.

Zlatica Kušnírová sa po vystúpení v Prešove presunula na ďalšie zhromaždenie Za slušné Slovensko do Košíc, kde je večer v priestoroch Kulturfabrik Tabačka aj 24-hodinový verejný maratón čítania novinárskych textov zavraždeného Jána Kuciaka. Podujatie symbolicky o 20:20, teda v čase určenom ako čas vraždy Jána a Martiny, otvoril prezident Andrej Kiska.

 

Otvoriť galériu
Zlatica Kušnírová sa na pódiu poďakovala všetkým zúčastneným. "Ani tí ľudia nevedia, ako nám pomáhajú, že v tom nie sme sami, lebo sami by sme nič neurobili. Darmo, že máme dobrých právnikov, ale tí zlí stále majú nejaké svoje páky, ktorými chcú všetko zamiesť pod koberec alebo to nejako dať bokom, aby sa nedosiahol zdarný výsledok - myslím, nezávislé vyšetrenie vraždy a všetkých tých káuz, o ktorých Janko písal. Lebo už vedia, že ide do tuhého, a hlavne, že ide o nich," povedala s tým, že ide o boj za všetkých, nielen za rodinu dvojice zavraždených.

Zhromaždenia k prvému výročiu vraždy novinára a jeho snúbenice sa vo štvrtok konali aj v ďalších ôsmich mestách na východe Slovenska. Ako dodal jeden z organizátorov prešovského podujatia novinár Michal Frank, odkaz akcie je jasný – Nezabudneme a pokračujeme! „Pokračujeme v odkaze práce Jána Kuciaka, ktorý písal o veciach, ktoré poukazujú na určité prepojenia slovenských vládnych špičiek s mafiou. Možno preto bol aj zavraždený. Ľudia nie sú apatickí a chcú žiť v krajine slušnej a nie napojenej na mafiu,“ uviedol Frank. Na podujatí vystúpili aj ďalší rečníci aj hudobníci Viki Olejárová, Edo Klena a Katarína Koščová. Odhadom zhruba dve až tri tisícky ľudí si zavraždenú dvojicu pripomenuli minútou ticha aj zapálením sviečok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?