Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

O prácu vo Svidníku príde 103 šičiek: Šili obleky pre AC Miláno, teraz skončia na dlažbe

Šičky majú hlavy v smútku. Zo spoločnosti I.C.A. vo Svidníku prepustia 103 žien. Ide až o 75 % všetkých zamestnancov, ktorých táto talianska odevná firma zamestnávala. Výroba sa totiž sťahuje do Srbska.

Prevažná väčšina šičiek pracuje vo firme už viac ako 30 rokov. Správy o prepúšťaní nesú veľmi ťažko. Väčšina z nich sa k tomu, že prídu o prácu, ani nechcela vyjadrovať. „Ťažko opísať tie pocity. Robíte kdesi takmer celý život a potom vás vyhodia,” zhodli sa tie, ktoré nazbierali odvahu.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Spoločnosť šila obleky aj pre svetoznáme hviezdy, ako sú Michael Schumacher, José Mourinho či futbalový tím AC Miláno. Svetové celebrity sa však ďalších oblekov zo Svidníka nedočkajú. Odeváčky totiž budú od apríla dostávať výpovede.

„Vo Svidníku zostanú kooperácia, žehliareň a striháreň. Všetko šitie sa presunie na Balkán. Sú dve možnosti prepúšťania - výpoveďou alebo dohodou. Ten, kto pristúpi na dohodu, dostane odstupné podľa počtu odpracovaných rokov, ale z firmy odíde okamžite, čiže už nedostane žiaden plat. Pri výpovedi budú zamestnanci ešte určitý čas pracovať a potom dostanú odstupné. Šičky upozorňujeme, aby si dobre rozmysleli, ktorú možnosť si vyberú, aby neprišli o peniaze,” podotkol Jozef Balica, regionálny šéf OZ KOVO. Zamestnanci podľa neho smutnú správu prijali rozpačito.

 

„Vedenie nám povedalo, že so zamestnancami bolo spokojné, ale výrobné náklady sú u nás oveľa vyššie ako v Srbsku, čiže výrobky sa ťažšie predávajú,” uzavrel Balica.

Vedenie Podniku: Netvorili sme zisk

Stefano Vanzan, konateľ spoločnosti

- Nie s radosťou oznamujeme, že ukončujeme dôležitú časť výroby v našej spoločnosti. Je to hlavne z dôvodu každoročného zvyšovania nákladov, ktoré naše tržby nie sú schopné vykryť. Robiť biznis s dosahovaním negatívnych výsledkov nie je prijateľné, preto hľadáme riešenia, aby sme vykazovali  zisky.

Priemerná mzda je 500 €

V okrese je momentálne miera evidovanej nezamestnanosti na úrovni 11,79 %. Po prepúšťaní v odevných závodoch stúpne na viac ako 12 %. „Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny zatiaľ neeviduje nahlásené hromadné prepúšťanie vo Svidníku. V okresoch Svidník a Bardejov je momentálne 226 voľných pracovných miest, z toho desať priamo pre šičky,” uviedla Jana Lukáčová z ÚPSVaR. Priemerná mzda v podniku je nízka, približne 500 - 600 € hrubého. Tí najlepšie zarábajúci majú tesne nad 500 € v čistom, ale aj s príplatkami.

Prepustené robotníčky: Nevieme, čo budeme robiť

Otvoriť galériu
Valéria
Zdroj: nov

- Je mi smutno na duši. Čo teraz budem robiť, ešte neviem.

Otvoriť galériu
Eva
Zdroj: nov

- Pracovala som tu 39 rokov. Neviem, čo by som k tomu dodala. Taký trpký koniec som nečakala.

Otvoriť galériu
Libuša
Zdroj: nov

- Od ukončenia školy som nerobila nikde inde. Celý môj život je spojený s touto firmou. Neviem si predstaviť, ako si zvyknem na niečo iné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, nov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné